İçeriğe atla

Theodore Sturgeon

Theodore Sturgeon
DoğumEdward Hamilton Waldo
26 Şubat 1918(1918-02-26)
Staten Island, New York, ABD
Ölüm8 Mayıs 1985 (67 yaşında)
Eugene, Oregon, ABD
MahlasE. Waldo Hunter
MeslekKurgu yazarı, eleştirmen
TürBilimkurgu, fantezi, korku, gizem, Western, edebi eleştiri
KonuBilimkurgu (eleştirmen olarak)
Önemli eser
  • İnsandan Öte
  • "Microcosmic God"
  • I, Libertine
  • "Slow Sculpture"
Önemli ödülleriHugo, Nebula[1]
Etkin yılları1938-1985

Theodore Sturgeon (doğum adıyla: Edward Hamilton Waldo, d. 26 Şubat 1918 – ö. 8 Mayıs 1985) daha çok fantezi, bilimkurgu ve korku kurgu dallarında eser vermiş Amerikalı kurgu yazarı ve edebiyat eleştirmenidir. Yaklaşık 400 kadar eleştiri, 120'den fazla kısa öykü, on bir roman ve bazı Star Trek senaryolarını yazmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Sturgeon, Theodore" 16 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Locus Index of SF Awards: Index to Literary Nominees. Locus Publications. Erişim tarihi: 26 Mart 2013.
  2. ^ Internet Speculative Fiction Database'te Theodore Sturgeon (ISFDB). Erişim tarihi: 18 Nisan 2013.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ursula K. Le Guin</span> Amerikalı yazar (1929-2018)

Ursula Kroeber Le Guin, aralarında kendi yarattığı Hain ve Yerdeniz kurgusal evrenlerinde geçen bilimkurgu ve fantezi eserlerinin de bulunduğu spekülatif kurgu çalışmaları ile tanınmış Amerikalı yazardır. İlk eseri 1959 yılında yayımlanan Le Guin'in edebiyat kariyeri neredeyse altmış yıl sürmüş ve bu süre zarfında yirmi roman ve yüzden fazla kısa öykünün yanı sıra çeviri, eleştiri, şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı ürünleri de ortaya koymuştur. Genellikle bir bilimkurgu ve fantezi yazarı olarak tanımlanan Le Guin aynı zamanda "Amerikan Edebiyatının önemli bir sesi" olarak anılmıştır. Kendisi ise daha çok bir "Amerikan romancısı" olarak bilinmeyi tercih ettiğini söylemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Biyografi</span> Bir insanın yaşamındaki olayların belirli bir sıraya göre anlatıldığı edebiyat türüdür

Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikâyesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir. Biyografiler eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir. Bir biyografi, bir konunun yaşam öyküsünü sunar, deneyimle ilgili samimi ayrıntılar da dahil olmak üzere yaşamlarının çeşitli yönlerini vurgular ve öznenin kişiliğinin bir analizini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Linklater</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist

Richard Linklater,, Amerikalı yönetmen, film yapımcısı, senarist ve oyuncu. Yönettiği filmler içerisinde daha çok komedi gençlik filmi Dazed and Confused (1993), romatik drama üçlemesi Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004), Before Midnight (2013), müzik temalı School of Rock (2003) ve rotoskop tekniğiyle çektiği Waking Life (2001), A Scanner Darkly (2006) filmleriyle tanındı. 2002 yılından 2014 yılına kadar çektiği Boyhood (2014) filmiyle olumlu eleştiriler aldı. Ayrıca aralarında Altın Küre ve BAFTA'nın da olduğu birçok organizasyondan en iyi yönetmen ödülüne lâyık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Acipenseridae</span>

Acipenseridae, Acipenseroidei takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kurgusal karakter</span> bir anlatı veya sanat eserinde kurgusal insan veya insan olmayan karakter

Kurgusal karakter, gerçek hayatta olmayan, yaşamayan ve/veya yaşamamış; bir sanat eserinin, bir oyunun veya bir teorinin kurgu dinamiklerinden birini veya birkaçını oluşturan ya da belirli bir kurgunun yeniden örülmesine etkiyen, gerçek hayatta varolmayan veya gerçek hayattaki benzerinden değişik özellikler barındıran hayalî öznedir.

<i>Uzayda Piknik</i> Arkady ve Boris Strugatsky kardeşler tarafından 1971 yılında yazılan bir bilimkurgu romanı

Uzayda Piknik, Arkady ve Boris Strugatsky kardeşler tarafından 1971 yılında yazılan bir bilimkurgu romanıdır. Andrey Tarkovski'nin İz Sürücü (Stalker) filmi, romanın yine Strugatskylerin yazdığı senaryoya dayanan serbest bir uyarlamasıdır. Roman Sci-Fi'nin "En İyi 100 Bilimkurgu Kitabı" listesinde 89. sırada yer aldı.

Gaylactic Spectrum Ödülleri, olumlu bir şekilde LGBT konularında araştırma yapılan bilimkurgu, fantezi ve korku türündeki eserlere verilmektedir. 1998 yılında kurulan ödül, başlangıçta ilki 1999'da verilen ödül töreniyle Gaylactic Network tarafından sunuldu. 2002 yılında ise kendi organizasyonu olan Gaylactic Spectrum Awards Foundation tarafından verildi. En son ödül töreni, Ekim 2008 tarihinde Washington'daki Gaylaxicon bilimkurgu kongresinde yapıldı; Ginn Hale ve Joshua Lewis, sırasıyla, en iyi roman ve en kısa kurgu dalında ödül aldılar.

<span class="mw-page-title-main">China Miéville</span>

China Tom Miéville, İngiliz spekülatif kurgu yazarı. Romanları, çeşitli antolojilerde yayınlanmış hikâyeleri, novellaları, çizgi romanları, çocuk kitapları ve öykü kitaplaı bulunmaktadır. Miéville yazdığı eserlerle Arthur C. Clarke Ödülü, British Fantasy Ödülü, BSFA Ödülü, Hugo Ödülü, Locus Ödülü ve World Fantasy Awards de dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazanmıştır. Akademisyen olarak Marksizm ve uluslararası hukuk konusunda yazdığı bir kitabı yayımlamıştır. 2015 yılında Royal Society of Literature'ın üyesi olmuştur. Eserleri Türkçeye Yordam Kitap tarafından kazandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Emil Theodor Kocher</span> İsviçreli doktor, araştırmacı

Emil Theodor Kocher, İsviçreli doktor, tıbbi araştırmacı. Tiroid cerrahisi, patolojisi ve fizyolojisi üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle 1909 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Glenn T. Seaborg</span> Amerikalı kimyager (1912 – 1999)

Glenn Theodore Seaborg, Amerikalı kimyager. Seaborg, plütonyum ve 102 elemanı ile tüm diğer transuranyum elementlerini bulmuştur.

Locus Ödülleri Oakland, California kaynaklı aylık Locus (magazine) dergisinin bilimkurgu ve fantezi türünde her yıl verdiği edebi ödüllerdir. Ödülü kazananlar dergi okurlarının anketleriyle belirlenmektedir.

<i>Aşk</i> (film, 2013) 2013 çıkışlı Amerikan filmi

Aşk, yönetmenliğini ve senaristliğini Spike Jonze'un üstlendiği, romantik dram ve bilimkurgu türlerindeki 2013 çıkışlı bir Amerikan filmidir. Başlıca rollerinde Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde ve Scarlett Johansson'ın yer aldığı film; Phoenix'in canlandırdığı Theodore Twombly'nin, Johansson'ın seslendirdiği Samantha adlı, yapay zekâya sahip bir işletim sistemine aşık olması ve ikili arasındaki ilişkiyi konu alır.

<span class="mw-page-title-main">I. Theodorus</span> 73. Katolik Kilisesi papası (ö. 649; pd. 642-649)

Papa I. Theodore 24 Kasım 642 tarihinden öldüğü 649 yılına kadar papa.

Üç Cisim Problemi Liu Cixin tarafından yazılmış olan bilimkurgu romanıdır. Dünyanın Geçmişi üçlemesinin ilk kitabıdır. Çinli okuyucular seriyi genellikle ilk kitap olan Üç Cisim olarak anmaktadır. Başlık, yörünge mekaniğindeki üç cisim problemini ifade etmektedir.

Damon Knight Memorial Grand Master Ödülü, Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği (SFWA) tarafından her yıl yaşayan bir fantezi ya da bilimkurgu yazarına sunulan ömür boyu onur ödülüdür. 1975'te verilmeye başlandı ve ilk ödülü, Robert A. Heinlein aldı. Ödül, 2002'de ölen derneğin kurucusu Damon Knight'ın anısına o yıldan itibaren Knight'ın adıyla verildi.

Omelas'ı Bırakıp Gidenler 1973 yılında Amerikalı yazar Ursula K. Le Guin tarafından yazılmış bir filozofik kurgu kısa hikâyesidir. Yazar, hem silik hem canlı betimlemelerle ütopik Omelas şehrindeki bir yaz bayramını anlatır. Bu şehirdeki insanların mutululuğu tek bir çocuğun devamlı acı çekmesine bağlıdır. Omelas'ı Bırakıp Gidenler 1974 yılında En İyi Kısa Kurgu dalında Locus Ödülüne aday gösterilmiş ve aynı yıl Hugo En İyi Kısa Hikâye Ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Liu Cixin</span> bilim kurgu yazarı

Liu Cixin 2015 Hugo En İyi Bilimkurgu Romanı ödüllü Çinli bilimkurgu yazarı. İlk romanı olan China 2185 ile yazar hayatına başlamıştır. Çin'in prestijli roman ödülü olan Galaksi Ödülünü 9 kez kazanmış, 2015 yılında Üç Cisim Problemi adlı kitabıyla En İyi Roman Hugo Ödülünü, 2017 yılında Death's End adlı kitabıyla Locus En İyi Bilimkurgu Romanı Ödülünü kazanmıştır. Çin bilimkurgu edebiyatının en önemli yazarı olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">James E. Gunn</span>

James Edwin Gunn, Amerikalı bilimkurgu yazarı, eleştirmen ve İngilizce profesörü. Seçkin eser tarzında kaleme aldığı en önemli eseri altı ciltlik Road to Science Fiction serisidir.

Strange Horizons, çevrimiçi olarak yayımlanan bir spekülatif kurgu dergisidir. Dergide incelemeler, denemeler, röportajlar ve tartışmalar yer alır.

Mithila Review Hindistan'ın tek uluslararası bilimkurgu ve fantezi dergisidir. Dergi, Güney Asya'nın ve dünyanın dört bir yanından yazarların spekülatif kurgu türündeki öykü ve şiirlerini yayımlamaktadır. Mithila Review, öykü ve şiirlerin yanı sıra inceleme ve röportajlara da yer vermektedir.