İçeriğe atla

Theodore Robinson

Theodore Robinson
Otoportresi (yaklaşık 1884-1887)
Genel bilgiler
Doğum adıTheodore Robinson
Doğum3 Temmuz 1852(1852-07-03)
Irasburg, Vermont, ABD
Ölüm2 Nisan 1896 (43 yaşında)
UyrukAmerikalı
AlanıResim
Sanat eğitimiNational Academy of Design, Art Students League of New York, Carolus-Duran, École des Beaux-Arts
Katıldığı akımlarİzlenimcilik
EtkilendikleriClaude Monet

Theodore Robinson (3 Temmuz 1852 - 2 Nisan 1896), izlenimci manzara tablolarıyla tanınmış Amerikalı ressam.

1880'lerin sonlarında İzlenimcilik'le ilgilenmeye başlayan sanatçı, bu akıma ait eserler veren ilk Amerikalı ressamlardan biridir. Robinson, bu dönemde Giverny'i ziyaret etmiş ve Claude Monet ile yakın arkadaş olmuştur.

Sanatçının birçok çalışması Amerikan İzlenimciliği'nin başyapıtları kabul edilir.

Eğitimi ve erken dönem kariyeri

Irasburg, Vermont'ta dünyaya gelen ressam ailesinin Wisconsin'e taşınmasının üzerine orada büyüdü. Sanat eğitimini ise Chicago'da aldı. 1874'te Art Students League ve National Academy of Design'da verilen derslere katılmak üzere New York'a gitti. 1876'da Carolus-Duran'nın ve Jean-Léon Gérôme'un öğrencisi olmak için Paris'i ziyaret etti. Bu şehirde École des Beaux-Arts'a da devam etti. Tabloları ilk kez 1877 yılında Paris'te sergilendi. Aynı senenin yazını Grez-sur-Loing'de geçirdi. Venedik ve Bologna'ya gidişinin ardından 1879'da Birleşik Devletler'e geri döndü. Bu dönem boyunca gerçekçi tablolar yapan Robinson, çoğunlukla insanları sessiz ev içi ortamlarda ya da kırda betimledi.

Giverny'de

1884 yılında Fransa'ya geri dönen Robinson, bu ülkede sekiz sene yaşadı. Ressam, Claude Monet'nin etkisi altındaki Fransız izlenimcilerinin merkezi olan Giverny'de yaşamaya başladı.

Tarihçiler, Robinson ve Monet'nin ne zaman tanıştığı konusunda kesin bir açıklama yapamamaktadırlar. Fakat 1888 yılında Robinson'un ünlü izlenimci ile kapı komşusu olacak kadar yakın arkadaş olduğu bilinmektedir. Bu günlerde sanatçı Monet'nin etkisiyle geleneksel izlenimci tarzında eserler üretmeye başladı. Giverny'e gelen diğer Amerikalı ressamların hiçbiri Monet'ye Robinson kadar yakın olamadı. Monet ressama sık sık tavsiyelerde bulundu ve onun kendi yaptığı tablolarla ilgili fikrini sordu.

Robinson, Monet'nin atölyesindeki tabloları da bol bol gözlemleme ve onlardan ilham alma fırsatı da buldu. Örneğin, 1890 yılında tamamladığı Capri isimli eseri Monet'nin 1880'lerin başında yaptığı, Varengeville, Pourville ve Etretat bölgelerindeki uçurumlar ile Bell-Ile bölgesindeki kayalıkları betimlediği çalışmalarından esinlenilmiştir. Robinson'un Giverny'de yaptığı tablolar bazı sanat tarihçilerince tüm eserleri arasındaki en başarılı çalışmaları kabul edilir. Bu resimlerde çoğunlukla, farklı hava durumlarında en plain air (açık havada) geleneğini devam ettiren kırsal bölge manzaraları betimlenmiştir. Bu tablolarda zaman zaman poz vermiş kadınlara da rastlanır. Claremont California'daki Scripps College'ın koleksiyonunda yer alan La Débâcle (1892) bu çalışmalara örnek olarak verilebilir.

Amerika'ya dönüş

Robinson Fransa ve Monet'den son kez 1892 yılında ayrıldığında niyeti tekrar geri dönmekti. ABD'deki Brooklyn Art School'da ders vermeye başladı. Ayrıca, Catskill Dağları yakınındaki Napanoch'da yaz okullarının yönetimini yaptı. Bu bölgeyle ilgili pek çok manzara resmi de yaptı. Robinson, Evelyn College (Princeton, New Jersey) ve Pennsylvania Academy of the Fine Arts'ta da dersler verdi.[1]

Ressam, İzlenimcilik'in Amerikalı ressamlar arasında yaygınlaşmasında da aktif rol oynadı. Bu hareketin merkezi New York oldu. Robinson, John Henry Twachtman ve Julian Alden Weir gibi ressamlarla da yakındı ve zamanını Connecticut'ta bulunan Cos Cob Art Colony'de de geçiriyordu. Bu bölgedeki Riverside Yat Kulübü'nde yaptığı bir grup tekne manzarası tabloları vardır.

Son yılları

Önemli bir Amerikalı izlenimci olarak ünü artmasına rağmen, Robinson geçinebilmek için öğretmenlik yapmaya devam etmek zorundaydı. Ayrıca, çalışmalarının kalitesiyle ilgili hâlâ şüphe içindeydi. 1895 yılında Vermont'ta verimli bir dönem geçirdi ve Şubat 1896'da Monet'ye Giverny'e döneceğini yazdı. Aynı yılın Nisan ayında geçirdiği bir astım krizi sebebiyle New York'ta 43 yaşında öldü.[2]

Bugün Robinson'un eserleri New York'taki Metropolitan Museum of Art, Washington'daki Corcoran Gallery of Art ve Şikago Sanat Enstitüsü gibi pek çok önemli müzede sergilenmektedir.

Galeri

Konuyla ilgili yayınlar

  • Gerdts, William H. (2001), American Impressionism, Second Edition, Abbeville Press, ISBN 0-7892-0737-0 
  • Larkin, Susan G. (2001), The Cos Cob Art Colony, The National Academy of Design, ISBN 0-300-08852-3 

Notlar

  1. ^ ""Biography: Theodore Robinson, 1852-1896"". 1 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2010. 
  2. ^ [1] 19 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."An American Trying to Capture Monet's Magic,", Grace Glueck, The New York Times 5 Ağustos 2006

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

Claude Monet, Fransız empresyonist ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mary Cassatt</span> Amerikalı ressam (1844 – 1926)

Mary Stevenson Cassatt, Amerikalı ressam.

<i>Kırda Öğle Yemeği</i> (Monet)

Kırda Öğle Yemeği, Fransız ressam Claude Monet'nin 1865'te yapmaya başladığı ve 1866 yılında tamamladığı yağlı boya tablosu. Eser, şu anda Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

Armand Guillaumin, Fransız izlenimci ressam ve taşbaskıcı.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Henry Twachtman</span> Amerikalı ressam (1853 – 1902)

John Henry Twachtman, kariyeri boyunca farklı stillerde eserler üreten, ancak en çok izlenimci manzara resimleri ile bilinen Amerikalı ressam. İzlenimcilik akımı dahilinde daha kişisel ve deneysel eserler veren Twachtman, profesyonel sanat organizasyonlarına karşı çıkan bir ressam grubu olan "Ten American Painters" üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">J. Alden Weir</span> Amerikalı sanatçı (1852 – 1919)

Julian Alden Weir, Amerikalı izlenimci ressam. Weir, Greenwich, Connecticut yakınlarında kurulu olan Cos Cob Art Colony'nin üyesiydi. Ayrıca, profesyonel sanat kurumlarına karşı çıkmak için 1898'de bir araya gelen "Ten American Painters" grubunda yer alıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Paul Durand-Ruel</span> Fransız galerici (1831-1922)

Paul Durand-Ruel, İzlenimcilik sanat akımının içinde yer almış Fransız sanat simsarı. Durand-Ruel, ressamlarına maaş bağlayan ve kişisel sergiler düzenlemelerine destek veren ilk modern sanat tüccarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">John Singer Sargent</span> Amerikalı ressam (1856 – 1925)

John Singer Sargent, İngiltere Kralı VII. Edward döneminin zengin ve asillerinin lüks hayatını anlatan portreleri ile tanınan Amerikalı ressam.

<i>Nilüferler</i>

Nilüferler, Fransız izlenimcilik akımının ileri gelen ressamlarından olan Claude Monet tarafından, hayatının son 30 yılı içinde hazırlanmış olan 250 kadar yağlı boya tablodan oluşur. Bu tablolar bir çiçek bahçesinin, özellikle Monet'in Paris'in Giverny adlı varoşunda bulunan evinin bahçesindeki küçük dere ve bunun yaptığı göletlerde su içinde yetişen nilüfer çiçeklerinin resimleridir. Monet daha önce Paris'teki Saint-Lazare Garı adlı istasyonun gün içinde değişik ışık ve hava şartları altında resmedilmesinden oluşan "Gar Saint-Lazare Serisi"ni ve 1890-91'de aynı bakış tarzı ile bir "Saman Yığınları" serisi hazırlamıştı. "Nilüferler" bu yaklaşımın daha genişletilmesi niteliğinde olup, değişik ışık ve hava şartlari altında nilüfer çiçeklerinin nasıl değişik şekilde resmedileceklerini denemektedir. Ressam bu eserleri hazırlamaktayken gözlerindeki katarakttan da muzdaripti. Bu tablolar değişik formlarda ve ebadları çok değişik olarak tuvaller üzerine hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Açık hava ressamlığı</span>

Açık hava ressamlığı, (Fransızca: En plein air,, dar anlamda, ressamın atölyesi gibi kapalı mekanlar dışında doğrudan doğruya doğa içinde yapılan manzara ressamlığı, geniş anlamda ise, manzara resimlerinde açık hava duygusunun yoğun biçimde sağlanabilmesi. İzlenimci sanatçılar tarafından uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Childe Hassam</span> Amerikalı ressam (1859 – 1935)

Frederick Childe Hassam, şehir ve kıyı sahneleriyle tanınan Amerikalı Empresyonist bir ressamdı. Mary Cassatt ve John Henry Twachtman ile birlikte Hassam, İzlenimciliğin Amerikalı koleksiyonculara, bayilere ve müzelere duyurulmasında etkili oldu. Kariyeri boyunca 3,000'den fazla resim, yağ, sulu boya, gravür ve taşbaskı yaptı ve 20. yüzyılın başlarında etkili bir Amerikalı sanatçıydı.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan İzlenimciliği</span>

Amerikan İzlenimciliği, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde Amerikalı sanatçılar tarafından Avrupa izlenimciliği ile ilgili bir resim tarzıydı. Amerikan İzlenimciliği, gevşek fırça çalışmaları ve canlı renkler ile karakterize edilen bir resim tarzıdır. Tarz, genellikle üst sınıf ev yaşamının sahneleriyle karıştırılmış manzaraları tasvir etti.