İçeriğe atla

Theodor Stratelates

Theodor Stratelates
Aziz Theodor Stratelates
Siyah Aziz Theodor'un kişisel İncil Kitabından..
Yüce şehit
Doğum281
Ahaya[1] (Kıptî Ortodoks Kilisesi'ne göre)
Ölüm319
Herakleia Pontiki
KutsayanlarDoğu Ortodoks Kilisesi
Doğu Katolik Kiliseleri
Kıptî Ortodoks Kilisesi
Katolik Kilisesi
Yortu
  • 8 Şubat, eskiden 7 Şubat Latin Ayini'ydi, ancak şu anda batı kilisesinde ayinle kutlanmıyor
  • 20 Epip, 15 and 20 Hathor (Kıptî Kilisesi)
Simgemızrak ve kalkanla Savaşçı veya sivil olarak giyinmiş
Koruyucu azizaskerler

Aziz Theodor Stratelates (GrekçeἍγιος Θεόδωρος ὁ Στρατηλάτης,; Kıptîceⲡⲓⲁⲅⲓⲟⲥ Ⲑⲥⲟⲇⲱⲣⲟⲥ), Herakleia Theodor (GrekçeΘεόδωρος Ἡρακλείας) olarak da bilinir (281-319), Doğu Ortodoks Kilisesi, Doğu Katolik Kiliseleri, Kıptî Ortodoks Kilisesi ve Katolik Kilisesi'nde Yüce şehit olarak kutsanmış şehit ve asker azizdir. Theodor Tiron ile.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2021. 
  2. ^ Walter p.59.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Book of Saints, The "A dictionary of servants of God canonised by the Catholic church" compiled by the Benedictine monks of St Augustine's Abbey, Ramsgate (6th edition, revised & rest, 1989)
  • Butler's Lives of the Saints (originally compiled by the Revd Alban Butler 1756/59)
  • Delaney, John J: Dictionary of Saints (1982)
  • Delehaye, Hippolyte: Les Legendes Grecques des Saints Militaires (Paris.1909)
  • Demus, Otto: The Church of San Marco in Venice (Washington 1960)
  • Demus, Otto: The Mosaics of San Marco in Venice (4 volumes) 1 The Eleventh & Twelfth Centuries - Text (1984)
  • Farmer, David: The Oxford Dictionary of Saints (4th edition, 1997)
  • Grotowski, Piotr: Arms and Armour of the Warrior Saints: Tradition and Innovation in Byzantine Iconography (843–1261) (Leiden 2010)
  • The Oxford Companion to the Year (by Bonnie Blackburn & Leofranc Holford-Stevens) (Oxford 1999)
  • Walter, Christopher: The Warrior Saints in Byzantine Art and Tradition (2003)
  • Oikonomidès, N.: Le dédoublement de saint Théodore et les villes d΄ `Euhaïta et d΄ `Euchaneia, Analecta Bollandiana 104 (1986) p. 327-335.
  • Συναξάριον, Σάββατον Α' Εβδομάδος, ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΝ της Αγίας και Μεγάλης ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, εκδόσεις ΦΩΣ, ΑΘΗΝΑ

Dış bağlantılar

-->

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil</span> Bizans İmparatoru

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

Blakernai Bizans İmparatorluğu başkenti Konstantinopolis'in kuzeybatı kesiminde bir semt. Doğu Hristiyanlığı'nın Kutsal su mekanıdır ve birçok öne çıkan kilise buraya inşa edilmiştir. Bilhassa en tanınanı Meryem Ana Kilisesidir, bu kilise imparatoriçe Pulcheria tarafından yaklaşık 450 yılında inşa ettirilmiş, imparator I. Leo tarafından genişletilmiş, I. Justinianus tarafından 6. yüzyılda yenilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans takvimi</span>

Bizans takvimi, "'Konstantinopolis'in Yaratılış Dönemi'" ya da "'Dünya Dönemi'" olarak da bilinir takvimi Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından 691'dan 1728'e kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi olarak kullanıldı. Ayrıca bu takvim 988 ile 1453 yılları arasında Doğu Roma İmparatorluğu'nun ve aynı zamanda 988 ile 1700 yılları arasında Rusya'nın resmî takvimi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans ordusu</span> ordu

Bizans ordusu veya Doğu Roma ordusu, Bizans donanmasının yanında hizmet veren Bizans silahlı kuvvetlerinin başlıca askeri organıydı.

Michael Angold, Bizans tarihi profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Riti</span>

Bizans Riti, Yunan Riti ya da Konstantinopolis Riti günümüzde Doğu Ortodoks Kilisesi ve Bizans Katolik Kiliseleri'nde uygulanmakta olan bir liturjik rit. Kısıtlı ölçüde de olsa Anglikan Komünyonu ve Lüteran kiliselerde de uygulanan rit bu mezheplerde özellikle Doğu Riti Anglikanizmi Toplumu ve Ukrayna Lüteran Kilisesi'nde benimsenmiştir. 3. yüzyılda Konstantinopolis'te uygulanmaya başlayan rit bugün dünyada Roma Riti'nden sonra en çok uygulanan ikinci rittir.

<span class="mw-page-title-main">Azizler takvimi</span>

Azizler takvimi Hristiyanlık'ta her günü bir ya da birden çok azizin yortusuna göre adlandıran bir liturjik yıl düzenleme biçimi.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Tiron</span> Anadolulu aziz

Aziz Theodor Tiron Katolik Kilisesi, Anglikan ve Doğu Ortodoks Kilisesi'nde anılan Amasyalı Theodor olarak da bilinen savaşçı yüce şehittir. İsminin sonundaki farklı şekillerde de yazılan, Latince'den Yunancaya aktarılmış unvanı onun acemi bir piyade askeri olduğunu söylemektedir. Amasyalı Theodor sık sık kendisinden yüksek rütbeli komutan yüce şehit Theodor Stratelates ile karıştırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Agatho</span> 79. Katolik Kilisesi papası (574-681; pd. 678-681)

Agatho 26 Haziran 678'den 681 yılındaki ölümüne kadar papa olarak görev yapmıştır. Hem Roma Katolik hem de Ortodoks Kilisesi tarafından Aziz olarak kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şehit (Hristiyanlık)</span> İsa yolunda öldürülmüş kişi

Şehit, İsa yolunda öldürülmüş kişi. Kelime, Batı dillerine "şahit" anlamına gelen Grekçe μάρτυς (martis) kelimesinden girmiş olmakla birlikte Hristiyanlığın erken dönemlerindeki şehitler çoğunlukla recm, çarmıha germe, yakarak öldürme veya diğer işkence çeşitleriyle öldürülmüştür.

Protasekretis ya da protoasekretis, Bizans bürokrasisinde üst düzey bir yetkili, başyazman. Kelime anlamıyla "birinci asekretis" anlamına gelmekle birlikte bürokraside asekretislerin yöneticisi konumundadır.

Hans Buchwald, Amerikalı sanat tarihçisi ve mimar.

Üç Metin İhtilafı, Halkedon ihtilafında bir safhadır, Henotikon'un başarısızlığını takiben, Suriye'nin ve Mısır'ın Halkedon olmayan inancını Doğu Ortodoks Kilisesi ile uyumlu hale getirme teşebbüsüdür. Üç Metin I. Justinianus tarafından anathematize edilmiştir:

  1. Mopsuestialı Theodor'un kişiliği ve yazmaları
  2. Cyrrhuslu Theodoret'in belirli yazmaları
  3. Edessalı İbas'ın Maris'e yazdığı mektup

I. Athanasios 1289'dan 1293'e ve 1303'ten 1309'a kadar iki dönem Konstantinopolis Patriği olarak görev yapmıştır. Edirne'de doğmuş, Konstantinopolis'te ölmüştür. İmparator II. Andronikos tarafından patrik olarak seçildi, Konstantinopolis ve Roma Kiliselerinin yeniden birleşmesine karşı çıktı ve din adamları arasında muhalefeti uyandıran bir dini reform başlattı. 1293'te istifa etti ve 1303'te halkın desteğiyle yeniden göreve geldi. Birlik yanlısı dini hizip, onu 1310'un başlarında emekli olmaya zorladı.

Katolik Kilisesi veya Roma Katolik Kilisesi, ruhanî başkanı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Nikomedyalı Pantaleon</span>

Nikomedialı Pantaleimon 305 yılındaki Diocletianus zulmünün şehitlerinden birisidir, Bitinya'daki Nikomedia şehrindendir. Katolik Kilisesi'nde Temmuz 27'de, Ortodoks Kilisesi'nde ise Ekim 10'da anılır.

<span class="mw-page-title-main">İoannikios</span>

Büyük Joannicius veya Uludağlı Joannicius, Bizanslı Hristiyan teolog.

<span class="mw-page-title-main">Antakyalı Margaret</span>

Antakyalı Margaret, Pisidya’daki Antakya'da, yaklaşık 304 yılında Diocletianus zulmü sırasında şehit edilmiştir. Katolik ve Anglikan Kiliseleri'nce 20 Temmuz'da, doğu Ortodoks Kilisesi'nce 17 Temmuz'da bir aziz olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz İstefanos</span>

İstefanos, Hristiyanlığın ilk şehidi olarak kabul edilir, Elçilerin İşleri'ne göre, Kudüs'teki bir kilisede diyakozluk yapıyordu ve öğretileriyle bazı sinagogların cemaatlerini kızdırdı. Duruşmasında dine küfretmekle suçlanarak, kendisini yargılayan Yahudi yetkilileri kınayan bir konuşma yaptı ve ardından taşlanarak öldürüldü. Daha sonra Pavlus olarak bilinen, bir Hristiyan havarisi olacak olan Ferisi ve Roma vatandaşı Tarsuslu Saul, İstefanos'un öldürülmesine katıldı.

Theodore Balsamon Doğu Ortodoks Kilisesi'nin kanun yazarı ve 12. yüzyılın Antakya Rum Ortodoks Patriği idi.