İçeriğe atla

Theodor Busse

Theodor Busse
Doğum15 Aralık 1897
Frankfurt an der Oder
Ölüm21 Ekim 1986 (88 yaşında)
Wallerstein
Bağlılığı
BranşıHeer
Hizmet yılları1915-1945
RütbesiGeneral der Infanterie
BirimiHeeresgruppe Süd
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Şövalye Demir Haçı Altın Alman Haçı Siyah Yaralı Rozeti

Ernst Hermann August Theodor Busse (15 Aralık 1897 - 21 Ekim 1986),II. Dünya Savaşı sırasında Alman general.

Busse, 1915 yılında bir askeri öğrenci olarak, Şubat 1917 yılında hizmete başlayarak Alman İmparatorluk Ordusu'na katıldı. Hohenzollern Demir Haçı madalyası kazandı. Ateşkes sonrası Reichswehr içinde giderek yükselen 2000 subaydan biri olarak kabul edildi.

Nisan 1939 yılında Genelkurmay subay ve Ağustos ayında Genelkurmay Başkanı tarafından onaylanmış bir eğitim programı hazırladı. Program 30 Eylül 1940, 1 Ekim 1939 dönemi kapsamaktadır. 1940 ve 1942 yılları arasında 11. Ordu komutanı Erich von Manstein'ın (sonradan Generalfeldmarschall) Birinci Harekât Kurmay Subayı (kısaltması: Ia, Erster Generalstabsoffizier) olarak görev yaptı. Doğu Cephesi'nde 1943'ten 1944'e kadar Güney Ordular Grubu Kurmay Başkanı oldu.

Savaşın son beş ayı boyunca, Vistül Ordular Grubuna bağlı 9. Ordu komutanı oldu. Sovyetlerin Almanya içine ilerlemeye devam olarak Berlin Muharebesi'nde görev aldı. Özellikle Seelow Tepeleri Muharebesi ve Oder-Neisse Muharebesi sırasında 9. Ordu'nun başındaydı.

Nisan 1945'te Berlin Muharebesi sırasında Busse'nin Dokuzuncu Ordusunun kanatlarındaki ordularla bağlantısı kesildi ve Sovyet Kuvvetleri tarafından neredeyse kuşatıldı. General Gotthard Heinrici birkaç kez Busse'yi geri çekilmeye ikna etmeye çalıştı, ancak Busse, Führer'den özel bir emir gelmedikçe geri çekilmeyi düşünmeyi bile reddetti. Sonunda Busse'nin Dokuzuncu Ordusu, Seelow Tepeleri'nin güneyinde ve Frankfurt'un batısındaki Spree Ormanı'ndaki bir cebe sürüldü ve burada Berlin'e yapılan devasa Sovyet saldırısının iki ucu tarafından tamamen kuşatıldı. Halbe Muharebesi olarak bilinen olayda Busse'nin kuvvetleri neredeyse tamamen yok edildi, ancak kalıntılar sonunda batıya geçerek General Walther Wenck'in Beelitz'in güneyindeki 12. Ordusuna bağlanmayı ve ardından batıya çekilmeyi başardılar. Elbe'ye doğru, Tangermünde'deki kısmen yıkılmış köprüyü geçti ve 4-7 Mayıs tarihleri arasında Amerikan kuvvetlerine teslim oldu.

1945 ve 1946 yılları arasında savaş esiri oldu. Savaştan sonra, Batı Almanya'nın sivil savunma müdürü oldu ve II. Dünya Savaşı'nın askerî tarih üzerinde çalışmaların düzenleyen bir dizi yazı yazdı.

Kaynakça

Askerî görevi
Önce gelen:
General der Infanterie Helmuth Prieß
121. Piyade Tümeni Komutanı
10 Temmuz 1944 – 1 Ağustos 1944
Sonra gelen:
Generalleutnant Werner Ranck
Önce gelen:
Generaloberst Carl Hilpert
1. Kolordu Komutanı
1 Ağustos 1944 – 9 Ocak 1945
Sonra gelen:
General der Infanterie Friedrich Fangohr
Önce gelen:
General Smilo Freiherr von Lüttwitz
9. Ordu Komutanı
20 Ocak 1945 – 2 Mayıs 1945
Sonra gelen:
Yok

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erich von Manstein</span> Nazi Almanyası Silahlı Kuvvetlerinin en şöhretli generallerinden biri

Fritz Erich Georg Eduard von Manstein, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'ı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Weidling</span> Nazi Almanyası Wehrmacht Generali

Helmuth Otto Ludwig Weidling, II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

<span class="mw-page-title-main">Paul Hausser</span> Nazi SS subayı

Paul Hausser, Alman general. Nazi döneminde SA komutanı ve Uzun Bıçaklar Gecesinden sonra Waffen SS komutanı olarak görev yaptı. Özellikle II. Dünya Savaşında SS Panzer Kolordusunun komutanı olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Hans Krebs</span> Nazi Almanyası Heer Genelkurmay Başkanı

Hans Krebs, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Piyade Generali ve OKH başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Walther Wenck</span> Nazi Almanyasında en genç ordu komutanı

Walther Wenck, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın en genç Ordu kumandanı. Müttefiklerce "The Boy General" olarak bilinmekteydi. Berlin Savaşı sırasındaki 12. Ordu'nun kumandanı olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Seelow Tepeleri Muharebesi</span>

Seelow Tepeleri Muharebesi, Sovyet Seelow-Berlin Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır. II. Dünya Savaşı'nda geniş savunma mevzilerine yönelen son taarruzdur. Çatışmalar 16 - 19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürdü. Mareşal Georgi Jukov'un 1. Beyaz Rusya Cephesi'nin bir milyona yakın askeriyle, Berlin'in Kapısı olarak kabul edilen mevzilere taarruz etti. Bu taarruz kuvvetlerinin karşısında Alman 9. Ordusu'nun yaklaşık 110 bin askeri vardı. Alman 9. Ordu'su, Vistül Ordular Grubu'na bağlı olup General Busse komutası altında idi.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Muharebesi (1941)</span>

Kiev Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda, Kiev civarındaki çok sayıda Kızıl Ordu kuvvetinin Alman birliklerince kuşatıldığı ve sonucunda imha edildiği bir harekâttır. Askeri tarihte en geniş birliklerin kuşatıldığı bir çevirme harekâtı olarak bilinir. Barbarossa Harekâtı'nın bir parçası olarak 23 Ağustos - 26 Kasım 1941 tarihleri arasında, cephenin güney kesimindeki başlangıç evresi içinde gerçekleşmiştir. Sovyet resmî tarihinde bu savaş Kiev Savunma Harekâtı olarak bilinmektedir ve daha değişik tarihler arasında ele alınmaktadır.

Yukarı Silezya Taarruz Harekâtı II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Mareşal Konev kuvvetlerinin giriştiği bir genel taarruz harekâtıdır. Bu Sovyet taarruzu, Alman kuvvetlerinin Yukarı Silezya'nın büyük bir bölümünden geri çekilmelerine yol açmıştır.

Halbe Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir çatışmadır. General Theodor Busse komutasındaki Alman 9. Ordu'sunun, Berlin Harekâtı sırasında Sovyet kuvvetlerince bir savaş gücü olarak imha edilmesiyle sonuçlanan muharebedir, 24 Nisan - 1 Mayıs 1945 tarihleri arasında yer almıştır.

Oder-Neisse Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın son yılında Kızıl Ordu tarafından gerçekleştirilen Merkezi Avrupa Seferi içinde yer alan son iki stratejik taarruzdan birinin ilk evresine Alman kaynaklarında verilen addır. İlk taarruz evresinde dört gün süren çatışmalar, Berlin Muharebesi'nin daha geniş çerçevesi içinde ele alınır. Sovyet askeri plancıları, Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı'nı üç cephe taarruz harekâtı ve bir kıskaç harekâtı olarak dört bölüm olarak planladılar.

<span class="mw-page-title-main">Prag Taarruzu</span> Kızıl Ordunun II. Dünya Savaşındaki son stratejik taarruz harekâtı

Prag Taarruzu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı'ndaki son stratejik taarruz harekâtıdır. Prag'a yönelen Kızıl Ordu taarruzu ve Prag Muharebesi, 5 - 11 Mayıs 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca muharebe, Prag Ayaklanması ile birlikte sürmesi dolayısıyla da önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">35. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Polizei</span>

35. SS ve Polis Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında oluşturulan otuz sekiz Waffen-SS tümeninden biriydi. İlk kurulduğunda devlet yetkililerini korumak amacı vardı. Ancak daha sonra savaş Berlin'in kapısına gelince Theodor Busse'nin komuta ettiği 9. Ordu'ya bağlandı. 9. Ordu'nun emrinde Seelow Tepeleri Muharebesi ve Halbe Muharebesi'ne katıldı. Halbe Muharebesi'nde kuşatmayı yarma harekâtından çıkabilenler Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na, çıkamayanlar Kızıl Ordu'ya teslim oldu.

Gerhard Boldt, II. Dünya Savaşı sırasında yaşadığı deneyimler hakkında kitap yazmış olan Alman Ordusu'nda (Heer) bir subaydı.

Theodor von Dufving Theoderich Heinrich August Wilhelm von Dufving, II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ın bir Alman subayı idi. Mayıs 1945'te Adolf Hitler'in ölümünden kısa süre sonra Führerbunker'den çıkan son Almanlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">1. Belarus Cephesi</span>

1. Beyaz Rusya Cephesi, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunun önemli bir oluşumu ve Batı ordu grubuna eşdeğerdir.

<span class="mw-page-title-main">2. Belarus Cephesi</span>

2. Beyaz Rusya Cephesi (2BF), II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunun oluşumudur.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Krivoşein</span>

Semyon Moiseevich Krivoshein ; (28 Kasım 1899, Voronezh, Rusya İmparatorluğu - 16 Eylül 1978, Moskova, 2. Dünya Savaşı'nda Kızıl Ordu tank kuvvetlerinin reformunda ve Kursk Savaşı'ndaki Alman ve Sovyet tankları arasındaki kritik çatışmada hayati bir rol oynayan bir Sovyet tank komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Maksim Purkayev</span>

Maksim Alekseyeviç Purkayev, Ordu Generali rütbesine ulaşan bir Sovyet askeri lideriydi.