İçeriğe atla

Theodor Bilharz

Theodor Bilharz.

Theodor Maximilian Bilharz (23 Mart 1825 - 9 Mayıs 1862) Alman doktor ve parazitoloji alanının önemli öncülerindendir.

Eğitim

Bilharz, ortaokula Baden Sigmaringen'de devam etti . Entomolojiye erkenden ilgi duydu ve iki yıl boyunca Freiburg im Breisgau'daki Albert-Ludwigs-Universität'ta felsefe okudu. Tübingen Üniversitesi'nde tıp okudu ve 1847'de omurgasız kanı üzerine yazdığı bir tez ile tıp fakültesinin ödül yarışmasını kazandı.[1] 1848'de Tübingen'den patolog olarak mezun oldu.[2] 1848'de devlet sınavını geçti ve Freiburg Üniversitesi'nde Patoloji Şefi olarak göreve başladı.

Tıbbi kariyer

1850'de eski öğretmeni Wilhelm Griesinger'e Mısır'da eşlik etti ve Kahire'nin Kasr-el-Aini Tıp Okulu'nda ve Kasr El Aini Hastanesinde ilk ameliyat şefi oldu.Yine burada iç hastalıkları bölümü için kıdemli danışman olarak görev yaptı ve aynı zamanda teğmen albay (Kaimakam) rütbesine ulaştığı orduda görev yaptı.[1] 1851 yılında Bilharz Mısırlı erkek ince bağırsak bağırsak şeridi solucan Himenolepis nana yaşam keşfetti.[3] Ayrıca, 1851'de, bir otopsi sırasında, başlangıçta Distomum haematobium adında üriner şistozomisinin nedeni olan trematodu keşfetti.Daha sonra parazitlerden sadece birinin ağız boşluğu içerdiğini kaydetti[4] ve 1856'da Heinrich Meckel von Hemsbach, organizmanın Bilharzia haematobium olarak yeniden adlandırılmasını önerdi . 1858'de Weinland, erkek solucanların morfolojisinden yola çıkarak Schistosoma (Yunanca: 'bölünmüş beden') adını önerdi ve Schistosoma haematobium adı Uluslararası Zoolojik İsimlendirme Komisyonu tarafından resmen kabul edildi.1853'te Bilharz tıp şefi oldu ve 1856'da Anatomi Profesörü olarak atandı.

Ölüm

Bilahrz'ın eski Kahire Alman Mezarlığı'ndaki mezarı.

1862'de, 37 yaşında Massawa'ya yapılan bir seferden Kahire'ye dönerken tifo ateşinin komplikasyonlarından öldü.[5] Kahire'de Alman mezarlığına gömüldü.Yanında Nazi toplama kampı doktorlarından Hans Eisele bulunmaktadır.[6]

Ardından

  • Bilharzia, schistosomiasis için kullanılan başka bir terimdir.
  • Mısır'ın Giza kentindeki Theodor Bilharz Araştırma Enstitüsü onun onuruna isimlendirildi.
  • Ay üzerindeki Bilharz Krateri onun adıyla anılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b Edward Griffor and Craig Smorynski (trans.): Logic's Lost Genius: The Life of Gerhard Gentzen (History of Mathematics, vol. 33). American Mathematical Society 2007, 978-0-8218-3550-0 (an English translation)
  2. ^ "Who named it". 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  3. ^ Beaver PC, Jung RC, Cupp EW Clinical Parasitology. 8th ed. Lea-Febiger, 1986
  4. ^ Peter Jordan (7 Kasım 1985). Schistosomiasis (İngilizce). CUP Archive. ISBN 0-521-30312-5. 
  5. ^ Benjamin Harrison Kean; Kenneth E. Mott; Adair J. Russell (1978). Tropical Medicine and Parasitology (İngilizce). ISBN 978-0-8014-0992-9. 
  6. ^ "Theodor Bioharz (1825-1862): discoverer of schistosomiasis" (PDF). Medicine in Stamps. Singapore Med J. 31 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2015. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Schadewaldt, Hans (1970–1980). "Bilharz, Theodor". Dictionary of Scientific Biography. 2. New York: Charles Scribner's Sons. pp. 127–128. ISBN 978-0-684-10114-9.

İlgili Araştırma Makaleleri

18 Ocak, Miladi takvime göre yılın 18. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 347 gün vardır.

5 Ekim, Miladi takvime göre yılın 278. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 87 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sigmund Freud</span> Psikanaliz biliminin kurucusu olan nörolog

Sigmund Freud veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog. Psikanaliz, hasta ile psikanalist arasında gerçekleşen diyalog yoluyla psikopatolojik vakaları tedavi etmekte kullanılan klinik yöntemidir. Hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurlarla olan bağlantılarını ortaya çıkarmaya çalışır. Freud'a göre, bilinç dışına itimler yaşantıların kendileri değil, anıları üzerinde gerçekleşirler. Ancak söz konusu istekler gerçeğe dönüştürüldüğünde, daha doğrusu doyurulduğunda karşılaşılacak üzüntü ve pişmanlık duygusundan kaçınılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anatomi</span> organizmaların yapı ve bölümlerinin incelenmesi

Anatomi, organizmaların ve parçalarının yapısının incelenmesi ile ilgili biyoloji dalıdır. Anatomi, canlıların yapısal organizasyonu ile ilgilenen bir doğa bilimi dalıdır. Tarih öncesi çağlarda başlangıcı olan eski bir bilim dalıdır. Anatomi doğası gereği gelişimsel biyoloji, embriyoloji, karşılaştırmalı anatomi, evrimsel biyoloji ve filogeniye bağlıdır, çünkü bunlar anatominin hem anlık hem de uzun vadeli zaman ölçeklerinde üretildiği süreçlerdir. Sırasıyla organizmaların ve parçalarının yapısını ve işlevini inceleyen anatomi ve fizyoloji, birbiriyle ilişkili disiplinlerin doğal bir çiftini oluşturur ve genellikle birlikte çalışılır. İnsan anatomisi, tıpta uygulanan temel bilimlerden biridir.

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Faraday</span> İngiliz bilim insanı (1791–1867)

Michael Faraday, elektromanyetizma ve elektrokimyaya katkılarıyla tanınan, İngiliz kimya ve fizik bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Franklin D. Roosevelt</span> 32. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1933–1945)

Franklin Delano Roosevelt, adının ve soyadının baş harfleri FDR ile de anılır, 1933'ten 1945'teki ölümüne kadar 32. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi. En uzun süre görev yapan ABD başkanı olan FDR, iki dönemden fazla görev yapan tek başkandır. İlk iki dönemi Büyük Buhran'la mücadeleye odaklanırken, üçüncü ve dördüncü dönemlerinde odağını Amerika'nın İkinci Dünya Savaşı'na katılmasına çevirdi.

<span class="mw-page-title-main">Şistozomiyaz</span>

Şistozomiyaz; şistozomiazis veya bilharyaz olarak adlandırılan, insanlarda görülen, Schistosoma (Şistozoma) cinsinden parazitlerin enfestasyonudur (istilasıdır). Bilharyaz ismi 1851'de ilk (üriner) şistozomiyazı tanımlayan Theodor Bilharz'dan gelir. Bu hastalık; salyangoz ateşi, salyangoz humması, Katayama ateşi ve Katayama humması olarak da bilinir. Schistosoma (Şistozoma) türündeki asalak solucanların neden olduğu bir hastalıktır. İdrar yolu veya bağırsakları etkileyebilir. Belirtiler arasında karın ağrısı, ishal, kanlı dışkı veya kanlı idrar bulunur. Hastalığa uzun bir süre önce yakalanmış kişilerde karaciğer hasarı, böbrek yetmezliği, kısırlık veya mesane kanseri görülebilir. Çocuklarda yavaş büyümeye ve öğrenme güçlüğüne neden olabilir.

<span class="mw-page-title-main">George Gabriel Stokes</span> Britanyalı matematikçi ve fizikçi

Sir George Gabriel Stokes, 1. Baronet, İrlandalı bir İngiliz fizikçi ve matematikçiydi. İrlanda, County Sligo'da doğan Stokes, tüm kariyerini 1849'dan 1903'teki ölümüne kadar Lucasian Matematik Profesörü olduğu Cambridge Üniversitesi'nde geçirdi. Bir fizikçi olarak Stokes, Navier-Stokes denklemleri dahil olmak üzere akışkanlar mekaniğine, polarizasyon ve floresans üzerine kayda değer çalışmalarla fiziksel optiğe ufuk açıcı katkılarda bulundu. Bir matematikçi olarak, vektör hesabında "Stokes teoremi"ni popüler hale getirdi ve asimptotik açılımlar teorisine katkıda bulundu. Stokes, Felix Hoppe-Seyler ile birlikte ilk önce hemoglobinin oksijen taşıma fonksiyonunu gösterdi ve hemoglobin çözeltilerinin havalandırılmasıyla üretilen renk değişikliklerini gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Georg Ohm</span> Adını ohm kanuna veren alman fizikçi

Georg Simon Ohm, Alman fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Takson yazarı botanikçiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Botanikçi, botanik denilen bitki bilimi uzmanı olan bilginlerdir. Taksonomiyle ilgilenen ve takson yazarı olan botanikçilerin adları Uluslararası Botanik Adlandırma Koduna (ICN) göre keşfettikleri/tanımladıkları/adlandırdıkları takson ile birlikte kullanılır ve genellikle yayım yılı ve tam soyadı ya da bir kısaltmayla gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">1848 Macar Devrimi</span>

1848 Macar Devrimi, Macaristan'da 1848-1849 Macar Devrimi ve Bağımsızlık Savaşı olarak da bilinir. 1848'deki birçok Avrupa Devriminden birisi ve 1848'de Habsburg bölgelerindeki diğer devrimler ile yakından bağlantılıdır. Devrim başarısız olmasına rağmen, Macaristan'ın modern tarihindeki en önemli olaylardan biridir ve modern Macar ulusal kimliğinin temel taşını oluşturur. Devrimin patlak vermesinin yıldönümü olan 15 Mart, Macaristan'ın üç ulusal bayramından biridir.

Bu Ukrayna dilinde nesir ve şiir çalışmaları yazımı yapan yazarların bir listesidir.

Bu madde kayda değer biyologların listesidir. Zoologlar, botanikçiler, ornitologlar, malakologlar, doğa bilimciler ve diğer uzmanlıkları da içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eugen Fischer</span> Alman fizikçi

Eugen Fischer, Alman tıp, antropoloji ve öjenik profesörü ve Nazi Partisi üyesiydi. Kaiser Wilhelm Antropoloji Enstitüsü, İnsan Kalıtım ve Öjenik'in direktörlüğünü yaptı ve aynı zamanda Berlin'deki Frederick William Üniversitesi rektörlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">James Young Simpson</span> Kloroformcu kadın doktoru

James Young Simpson, FRCPE İskoç kadın doğum uzmanı ve tıp tarihinde önemli bir figürdür. Kloroformun anestezik özelliklerini insanlar üzerinde gösteren ve tıpta kullanımının yaygınlaşmasına yardımcı olan ilk doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Engelberg</span>

Ernst Engelberg bir Alman üniversite profesörü ve Marksist tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır tıbbı</span>

Antik Mısır tıbbı, belgelenmiş en eski tıp arşivlerinden biridir. MÖ dördüncü binyılın sonlarında, uygarlığın başlangıcından MÖ 525'teki Pers istilasına kadar, Mısır tıp pratiği büyük ölçüde değişmemiştir. Basit ve invaziv olmayan cerrahi, kemiklerin yerleştirilmesi, diş hekimliği ve geniş bir farmakope setini içeren bilgileri vardı. Mısır tıbbi yaklaşımları, Yunanlar da dahil olmak üzere daha sonraki gelenekleri etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Virchow</span> Alman doktor ve polimat (1821-1902)

Rudolf Ludwig Carl Virchow Alman hekim, antropolog, patolog, prehistoryacı, biyolog, yazar, editör ve siyasetçidir. "Modern patolojinin babası", sosyal tıbbın kurucusu ve meslektaşları tarafından "tıbbın Papa'sı" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Rudolph Fittig</span>

Wilhelm Rudolph Fittig – ö. 19 Kasım 1910), Alman kimyagerdir. Pinakol birleştirme reaksiyonunu, mesitilen, diasetil ve bifenili keşfetti. Fittig, sodyumun ketonlar ve hidrokarbonlar üzerindeki etkisini inceledi. Alkilbenzenlerin sentezi için Fittig reaksiyonunu veya Wurtz-Fittig reaksiyonunu keşfetti, benzokinon için bir diketon yapısı önerdi ve kömür katranından fenantren izole etti. İlk laktonları keşfedip sentezledi ve piperin naftalin ve florenin yapılarını araştırdı.