İçeriğe atla

Thelotornis

Thelotornis
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Squamata
Familya:Colubridae
Alt familya:Colubrinae
Cins:Thelotornis
A. Smith, 1849[1]

Thelotornis, Colubrinae altfamilyasına bağlı zehirli bir sürüngen cinsidir.[2] Cinsin bireyleri Dispholidus typus ile yakın akrabadırlar. Modern herpetolojinin kurucusu sayılan Robert Mertens 1975'te bu yılanın ısırığı sonucunda öldü.[3]

Dağılım ve habitat

Cinse ait türlerin tamamı Afrika'da bulunur. Thelotornis kirtlandii Albertine'in batısından Uganda'ya kadar ve Sudan'ın güneyindeki Imatong Dağları'nda bulunur. Thelotornis usambaricus Tanzanya'nın kuzeybatısındaki kıyı ormanlarında yaygındır.[4] Thelotornis capensis başta Natal olmak üzere Güney Afrika'da ve tropikal kuşağın güneyinde bulunur.[5]

Taksonomi

Reptile Database sınıflandırmasına göre cinste şu türler yer alır:

  • Thelotornis capensis, Smith, 1849
  • Thelotornis kirtlandii, (Hallowell, 1844)
  • Thelotornis usambaricus, Broadley, 2001
  • Thelotornis mossambicanus - (Bocage, 1895)

Kaynakça

  1. ^ "Thelotornis ". Dahms Tierleben. www.dahmstierleben.de/systematik/Reptilien/Squamata/Serpentes/colubroidea/colubridae/colubrinae.
  2. ^ "ITIS". 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2022. 
  3. ^ Leviton, Alan E.; Wogan, Guinevere O.U.; Koo, Michelle S.; Zug, George R.; Lucas, Rhonda S.; Vindum, Jens V. (14 Kasım 2003). "The Dangerously Venomous Snakes of Myanmar Illustrated Checklist with Keys" (PDF). Proceedings of the California Academy of Sciences. Cilt 54 (24 bas.). ss. 22-27. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 
  4. ^ "Taylor & Francis - Harnessing the Power of Knowledge". Taylor & Francis (İngilizce). 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus</span> Kuzey Afrika ülkesi

Tunus, resmî adıyla Tunus Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da, Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkedir. Kurucusu Habib Burgiba'dır. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Adriyatik Denizi</span> deniz

Adriyatik Denizi, Akdeniz'in bir parçası olan ve İtalya Yarımadası ile Balkan Yarımadası arasında kalan uzun bir körfezdir. Adriyatik, Akdeniz'in en kuzeydeki koludur ve Otranto Boğazı'ndan kuzeybatıya ve Po Ovası'na kadar uzanır. İtalya, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya ve Karadağ'ın denize kıyısı bulunmaktadır. Adriyatik, çoğu doğu kıyısının Hırvat kesiminde yer alan 1.300'den fazla adaya sahiptir. Kuzeyi en sığ, güneyi en derin olmak üzere üç havzaya ayrılmıştır ve maksimum 1.233 metre (4.045 ft) derinliğindedir. Bir su altı sırtı olan Otranto Sill, Adriyatik ve İyonya Denizleri arasındaki sınırda yer almaktadır. Hakim akıntılar Otranto Boğazı'ndan saat yönünün tersine doğu kıyısı boyunca ve batı kıyısı (İtalya) boyunca tekrar boğaza akar. Adriyatik'teki gelgit hareketleri azdır, ancak zaman zaman daha büyük genliklerin meydana geldiği bilinmektedir. Adriyatik'in tuzluluk oranı Akdeniz'dekinden daha düşüktür çünkü Adriyatik, Akdeniz'e akan tatlı suyun üçte birini bir seyreltme havzası görevi görerek toplar. Yüzey suyu sıcaklıkları genellikle yazın 30 °C (86 °F) ile kışın 12 °C (54 °F) arasında değişir ve Adriyatik Havzası'nın iklimini önemli ölçüde yumuşatır.

<span class="mw-page-title-main">Afrikaans</span>

Afrikaans, Afrikaanca veya Boer dili, esas olarak Güney Afrika'nın batısında ve Namibya'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Dil, Felemenkçenin Hollandaca lehçesinden evrilmiştir. Daha az sayıda kişi tarafından Botsvana, Lesotho ve Esvatini'de de konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka</span> Hint Okyanusunda bir ada ülkesi

Sri Lanka veya resmî adıyla Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Güney Asya'da, Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesidir. 1972 yılından önce Seylan olarak bilinirdi. Hint Okyanusu'nun İncisi olarak da adlandırılan ülkede yaklaşık 21 milyon kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Taylor</span> İngiliz-Amerikalı sinema oyuncusu (1932 – 2011)

Dame Elizabeth Rosemond Taylor, iki kez Oscar kazanmış Liz Taylor olarak da tanınan İngiliz oyuncu. 79 yaşında kalp yetmezliğinden dolayı ölmüştür.

<i>Homo rudolfensis</i> soyu tükenmiş hominid türü

Homo rudolfensis, Alt Pleyistosen'de Doğu Afrika'da yaşamış bir hominin türüdür. 1986 yılında Valery Alekseyev tarafından KNM-ER 1470 katalog numaralı Homo habilis fosilinin analizi ile ayrı bir tür olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Güney Sudan, resmî adıyla Güney Sudan Cumhuriyeti, Yukarı Nil havzasında denize kıyısı olmayan bir Doğu Afrika ülkesidir. Doğuda Etiyopya, kuzeyde Sudan, batıda Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneyde Uganda ve güneydoğuda Kenya ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Taylor Swift</span> Amerikalı şarkıcı

Taylor Alison Swift, 14 Grammy Ödülü sahibi Amerikalı şarkıcı, şarkı sözü yazarı, oyuncu, yapımcı ve klip yönetmenidir.

<i>Tachymenis</i>

Tachymenis Dipsadinae altfamilyasına bağlı bir zehirli yılan cinsidir. Başlıca Güney Amerika'da bulunur. Tachymenis cinsindeki yılanların ısırığı ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır, özellikle de T. peruviana insan ölümlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Speak Now World Tour</span>

Speak Now World Tour, Amerikalı country pop şarkıcısı Taylor Swift'in ikinci konser turnesi. Sanatçının üçüncü stüdyo albümü Speak Nowı tanıtmak için hazırlandı. Turne kapsamın Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya kıtalarında konserler verildi. Turne henüz tamamlanmadan 40 milyon doların üzerinde hasılat elde ederek Pollstar'ın "Top 50 Worldwide Tour (Mid-Year)" adlı listesinde onuncu sırada yer aldı.

<i>Homo gautengensis</i> soyu tükenmiş hominid türü

Homo gautengensis, biyolojik antropolog Darren Curnoe tarafından 2010 yılında tanımlanmış hominin türü. Güney Afrika'da, daha önceden Homo habilis, Homo ergaster veya Australopithecus'a ait olduğu sanılan fosillerin ayrı bir tür olduğu öne sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Güney şişe burunlu balinası</span>

Güney şişe burunlu balinası, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından Hyperoodon cinsine ait iki balina türünden biridir. Çok az gözlenebilen ve avlanan bu tür, muhtemelen Antarktik sularda en bol bulunan balinadır. İlk olarak İngiliz zoolog William Henry Flower tarafından 1770 yılında tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bal porsuğu</span> Afrika, Güneybatı Asya, ve Hint altkıtasına yayılmış bir memeli türü

Bal porsuğu, Afrika, Güneybatı Asya ve Hint altkıtasına yayılmış bir memeli türüdür. Geniş yaşam alanı ve çeşitli habitatlarda görülmesi nedeniyle, IUCN Kırmızı Listesi'nde Asgari endişe altındaki tür olarak kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saç fetişizmi</span>

Saç fetişizmi, saç ile ilgili bir cinsel fetişizm türüdür.

<i>Acinonyx</i> kedigil cinsi

Acinonyx, kedigiller familyasından bir memeli cinsi. Bu cinsin tek yaşayan türü olan çita, Afrika ve Asya'nın açık otlaklarında yaşar.

<i>Bubo capensis</i> Hayvan

Bubo capensis, Bubo cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Levanten koridoru</span> Afrikayı Avrasyaya bağlayan coğrafi koridor

Levanten koridoru, kuzeybatıda Akdeniz ile güneydoğuda çöller arasında Afrika'yı Avrasya'ya bağlayan nispeten dar bir şerittir. Bu koridor, Avrasya ve Afrika arasındaki hayvanların göçlerinin kara yoludur. Özellikle erken homininilerin Afrika'dan Avrasya'ya Levanten koridoru ve Afrika Boynuzu yoluyla yayıldığına inanılıyor. Koridor adını Levant'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Colubrinae</span>

Colubrinae, Colubridae familyasına bağlı bir sürüngen altfamilyasıdır.

Eskiden Bayer kodu olarak bilinen bir EPPO kodu, Avrupa ve Akdeniz Bitki Koruma Örgütü (EPPO) tarafından, tarım ve mahsul koruma için önemli olan organizmaları benzersiz şekilde tanımlamak için tasarlanmış bir sistemde kullanılan kodlanmış bir tanımlayıcıdır. EPPO kodları, hem bilimsel hem de yerel adlardan oluşan bir veritabanının temel bileşenidir. Başlangıçta Bayer Corporation tarafından başlatılmış olmasına rağmen, resmi kod listesi artık EPPO tarafından sağlanmaktadır.