İçeriğe atla

Theeb

Theeb
ذيب
Theeb film posteri
YönetmenNaci Ebu Nuvar
SenaristNaci Ebu Nuvar
Basel Gandur
OyuncularCasir Iyd El Hietat (Jacir Eid Al-Hwietat)
Hüseyin Selame El-Sveilhiyen
Hasan Mutlak El-Maraiyeh
MüzikJerry Lane
Görüntü yönetmeniWolfgang Thaler
CinsiSinema filmi
TürüDram, macera, tarihsel
RenkRenkli
Yapım yılı2014
Süre100 dakika
ÜlkeÜrdün Ürdün ve Katar Katar
DilArapça
Hasılat$774,556[1][2]

Theeb (Arapça: ذيب ), Naci Ebu Nuvar'ın ilk yönetmenlik denemesi olan, 2014 yılında Ürdün ve Katar ortak yapımı filmdir.

Konusu

Theeb veya Ziib (anlamı: kurt) adındaki küçük bir bedevi çocuğun I. Dünya Savaşı yıllarında Arap çöllerinde başından geçen olayları anlatmaktadır. 1916 yılında kurgulanan hikâyesinde Theeb'in aşiretine uğrayan yabancılara yol göstermek üzere ağabeyi Hüseyin görevlendirilir. Bu yabancılar arasında bir İngiliz askeri de vardır. Mihmandar ağabeyinin peşine takılan Theeb de çölde onlarla birlikte bir macera içine sürüklenir. Kılavuz onları ulaşacağı yere götürürken yanlarında taşıdıkları büyük kutu, İngiliz'in amacı, karşılarına çıkan çöl eşkiyaları hikâyeye dahil olacaktır. Filmin arka planında ise Arap coğrafyasnda I. Dünya Savaşı yıllarında yaşananlar, bedeviler arası mücadele, Hicaz Demiryolu'nun bölgeye etkileri ve Osmanlı Devleti'nin Arap İsyanı'na karşı mücadelesi gibi konular işlenmektedir.

Oyuncular

  • Jacir Eid Al-Hwietat .... Theeb
  • Hussein Salameh Al-Sweilhiyeen .... Hussein
  • Hassan Mutlag Al-Maraiyeh .... Yabancı
  • Jack Fox .... Edward
  • Marji Audeh .... Rehber

Görsel efektler

Filmin düşük bütçesi nedeniyle yapımcılar, görsel efektlerde onlara yardımcı olmaları için San Francisco Sanat Akademisi'ndeki öğrencilere yönelmişlerdir.[3]

Ödülleri

  • 2014 Venedik Uluslararası Film Festivali En İyi Yönetmen–Ufuklar
  • 2014 Londra Film Festival Mansiyon, FIPRESCI Ödülü
  • 2014 Abu Dabi En İyi Arap Filmi, FIPRESCI Ödülü
  • 2014 Camerimage En İyi İlk Film

Kaynakça

  1. ^ "Theeb". Box Office Mojo. 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2017. 
  2. ^ "Theeb (2015)". The Numbers. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2016. 
  3. ^ Bloom, Jonathan (24 Şubat 2016). "San Francisco Academy of Art University students nominated for "Best Foreign Language Film" in Oscars". ABC 7 News. KGO-TV. 26 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeşim Ustaoğlu</span> Türk yönetmen

Yeşim Ustaoğlu Türk sinemacı, film yönetmeni, senarist, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Denzel Washington</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; sinema oyuncusu

Denzel Washington, Amerikalı oyuncudur.

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1998'den beri gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Semih Kaplanoğlu</span> Türk yönetmen, senarist ve yapımcı

Semih Kaplanoğlu,, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<i>4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün</i>

4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün, 2007 Romanya yapımı Cristian Mungiu filmidir. 2007 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ile FIPRESCI ödülünü kazandı.

<i>Kelebek ve Dalgıç</i>

Dalgıç ve Kelebek, Amerikalı yapımcı Julian Schnabel tarafından çekilen, 23 Mayıs 2007'de gösterime başlayan Fransız filmi. 2007 Cannes Film Festivali'nde mizansen ödülü kazandı.

<i>Kahirenin Mor Gülü</i>

Kahire'nin Mor Gülü 1985 ABD yapımı fantastik komedi filmidir. Özgün adı The Purple Rose of Cairo olan film video salgını sırasında Türkiye'ye geldiği için önce Aralık 1985'te VHS ve Betamax formatlarında dağıtımı yapılmış, daha sonra Kasım 1986'da televizyonda gösterilmiştir.

<i>Arabistanlı Lawrence</i> (film) Lawrence Of Arabia 1962 Yapımlı Oscar Filmdir

Lawrence of Arabia, 1962 yapımı Oscarlı filmdir. T. E. Lawrence'ın Bilgeliğin Yedi Sütunu kitabından uyarlanmıştır. Filmin yönetmenliğini David Lean, yapımcılığını Sam Spiegel yapmıştır. Başrolünde Peter O'Toole vardır. Ömer Şerif ve Alec Guinness filmde rol almıştır. Amerikan Film Enstitüsü'nün hazırladığı AFI's 100 Yılı... 100 Film listesinde 1998'de beşinci, 2007'de yedinci sırada yer almaktadır. Ayrıca Peter O'Toole'un Arabistanlı Lawrence rolünde gösterdiği Premiere Magazine'in Tüm zamanların en iyi 100 performansı listesinin ilk sırasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Danis Tanović</span>

Danis Tanović,, film yönetmeni ve senaristtir. 2001 yapımı ilk filmi No Man's Land ile dünya çapında tanınan Tanović, 2003 Cannes Film Festivali'nde jüri üyeliği yapmıştır.

San Francisco Uluslararası Film Festivali, ilk defa Aralık 1957'de düzenlenmiş film festivalidir. San Francisco'da gerçekleştirilen festival, Amerika'nın hâlâ devam etmekte olan en eski film festivali olma özelliğine sahiptir. San Francisco Film Topluluğu tarafından organize edilir. 26 Nisan - 10 Mayıs 2007 tarihleri arasında, festivalin 50. yılı kutlandı. Graham Leggat 17 Ekim 2005'te festivalin yürütücü yapımcısı oldu.

<i>Kumpanya</i> (film, 1975) Theodoros Angelopoulosun 1975 yapımı epik dönem filmi

Kumpanya, 1975 Yunanistan yapımı epik dönem filmdir. Özgün adı O Thiasos olan film uluslararası festivallerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde The Travelling Players adıyla gösterime sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fernando León de Aranoa</span>

Fernando León de Aranoa, ödüllü İspanyol yönetmen ve senarist. En tanınmış eseri Güneşli Pazartesiler filmidir.

<i>11e 10 kala</i> Pelin Esmerin yazıp yönettiği, 2009 yapımı, 16. Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü almış ve Köprüdekiler ile En İyi Film Ödülü’nü paylaşmış film

11'e 10 kala, Pelin Esmer tarafından yazılıp yönetilmiş, 2009 yılı yapımı sinema filmi. Film 16. Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü almıştır. En İyi Film Ödülü’nü de Köprüdekiler filmi ile paylaşmıştır.

<i>Misafir</i> (film) 2015 filmi

Misafir, yönetmenliğini Mehmet Eryılmaz'ın yaptığı 2015 Türk filmidir. Mehmet Eryılmaz'ın ikinci uzun metraj filmidir. Başrolde Zümrüt Erkin'in yer aldığı filmde, yıllar evvel baba evinden kovulan ve annesinin ölüm döşeğinde olduğu haberini alınca geri dönen Nur'un hikâyesi konu edilmektedir.

<i>Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı</i> 1974 yapımı dram ve Batı Almanya filmi

Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı, yönetmenliğini ve senaristliğini Werner Herzog'un yaptığı 1974 yapımı Batı Almanya filmidir. Başrollerinde Bruno Schleinstein ve Walter Ladengast'ın yer aldığı film, adını Brezilyalı yazar Mário de Andrade'nin Macunaíma kitabındaki bir cümleden almıştır. Film, terk edilmiş ve yıllarca bir odada hapsedilen Kaspar Hauser'in hikâyesini Hauser'in yanında bulunan mektuplara dayanarak anlatır.

Hişam Zaman, Norveçli Kürt film yönetmeni, senarist ve yapımcı.

Taşa Yazılmış Hatıralar, Kürt sinemacı Şevket Emin Korki'nin yönettiği ve Mehmet Aktaş'la birlikte senaryosunu yazdığı 2014 Almanya-Irak ortak yapımı olan sinema filmidir. 2003 yılında Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından, Irak'ta Kürtlerin katledildiği 1988 El-Enfal Operasyonu üzerine bir film çekmeye karar veren iki çocukluk arkadaşı Hüseyin ve Alan'ın hikâyesini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">László Nemes</span> Macar film yönetmeni

László Nemes, Macar yönetmen ve senarist. 2015 yılındaki ilk uzun metrajlı filmi Son of Saul, 2015 Cannes Film Festivali'nde ana yarışmada gösterildi ve burada Grand Prix kazandı. Filmi Yabancı Dilde En İyi Film dalında Altın Küre kazanan ilk Macar yönetmendir. Son of Saul, Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanan ikinci Macar filmidir. 2016 yılında Nemes, 2016 Cannes Film Festivali'nin ana yarışma jürisinin bir üyesiydi.