İçeriğe atla

Theater am Kärntnertor

"Deutsche Schau-Bühne zu Wienn" olarak bahsedilmiş Kärntnertor Tiyatrosu, 18. yüzyıldan bir gravür.
Theater am Kärntnertor
Viyana'daki Kärntnertortheater (sağda)

Theater am Kärtnertor veya Kärntnertortheater (Karintiya Kapısı Tiyatrosu), on sekiz ve on dokuzuncu yüzyıllarda Viyana'da var olmuş prestijli bir tiyatro binası. Resmî adı Kaiserliches und Königliches Hoftheater zu Wien (Viyana İmparatorluk ve Kraliyet Saray Tiyatrosu) idi.

1861'de, Viyana Kraliyet Opera Evi'nin (şimdi Viyana Devlet Operası) bitişik arazide inşa edilmeye başlanıp 1869'da tamamlanmasıyla 1870'te eski tiyatro binası yıkıldı ve yerini günümüzde Hotel Sacher olan apartmana bıraktı.

Bazı opera ve diğer yapıtların galaları

  • 1753 (belki 1751): Der krumme Teufel (Topal Şeytan), Joseph Haydn'ın gençlik yıllarında bestelediği operakomik, günümüze ulaşamamasına karşın bestecinin tanınmasını sağladı[1]
  • 1764 (18 Ekim): Florian Leopold Gassmann tarafından L'olimpiade (Olimpiyat)
  • 1766 (25 Mayıs): Florian Leopold Gassmann tarafından yazılan Il viaggiatore ridicolo (Gülünç Seyyah)
  • 1774 (4 Nisan): Thamos, Mısır Kralı, Tobias Philipp ve Baron von Gebler tarafından yazılmış, bestesi Wolfgang Amadeus Mozart'a ait bir piyes
  • 1787 (7 Mart): Mozart'ın 25 No'lu Piyano Konçertosu[2]
  • 1795 (14 Ekim): Palmira, regina di Persia (Palmira, Fars Kraliçesi), Antonio Salieri
  • 1799 (3 Ocak): Falstaff, Antonio Salieri
  • 1799 (28 Şubat): Camilla, Ferdinando Paer
  • 1799 (12 Temmuz): Il morto vivo (Yaşayan Ölü), Ferdinando Paer
  • 1800 (2 Haziran): Cesare in Farmacusa (Caesar Bulamaç Adası'nda), Antonio Salieri
  • 1800 (2 Eylül): Ginevra degli Almieri, Ferdinando Paer
  • 1800 (22 Ekim): L'Angiolina (Küçük Melek), Antonio Salieri
  • 1800 (18 Aralık): Poche ma Buone (Az ama İyi), Ferdinando Paer
  • 1801 (6 Haziran): Achille, Ferdinando Paer
  • 1814 (23 Mayıs): Fidelio, Ludwig van Beethoven (günümüzde de sahnelenen son hâliyle)
  • 1821 (7 Mart): Erlkönig, Franz Schubert
  • 1822 (4 Aralık): Libussa, Conradin Kreutzer
  • 1823 (25 Ekim): Euryanthe, Carl Maria von Weber
  • 1824 (7 Mayıs): Dokuzuncu Senfoni, Ludwig van Beethoven
  • 1829 (11 Ağustos): Frédéric Chopin'in piyanist olarak Viyana'daki ilk sahneye çıkışı[3]
  • 1837 (9 Mart): Das Nachtlager in Granada (Grana'da da Kamp), Conradin Kreutzer (ikinci revizyon)
  • 1842 (19 Mayıs): Linda di Chamounix (Chamounix'li Linda), Gaetano Donizetti
  • 1843 (5 Haziran): Maria di Rohan (Rohan'lı Maria), Gaetano Donizetti
  • 1844 (3 Şubat): Die Heimkehr des Verbannten (Sürgüne Gönderilenin Yurda Dönüşü), Otto Nicolai
  • 1845 (13 Kasım): Dom Sébastien (revize edilmiş hâli) Gaetano Donizetti
  • 1845 (20 Aralık): Der Tempelritter (Tapınak Şövalyesi), Otto Nicolai
  • 1847 (25 Kasım): Martha, Friedrich von Flotow
  • 1864 (4 Şubat): Die Rheinnixen ya da Fransızca adıyla Les Fées du Rhin (Ren Perileri), Jacques Offenbach

Kaynakça

  1. ^ Melton, James Van Horn, "School, Stage, Salon: Musical Cultures in Haydn’s Vienna" 28 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., in The Journal of Modern History, June 2004, Vol. 76, No. 2, pp. 251–279 (abonelik gereklidir)
  2. ^ "Spotlets". www.daytonphilharmonic.com. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Björling (2002, 8)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ludwig van Beethoven</span> Alman klasik müzik bestecisi ve piyanist (1770–1827)

Ludwig van Beethoven, Klasik dönemden Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve bestecidir. 9 senfonisi, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve hayatı boyunca yazdığı tek opera olan Fidelio en çok bilinen eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Franz Schubert</span> Avusturyalı besteci (1797-1828)

Franz Peter Schubert Avusturyalı besteci. Yaklaşık 600'ün üzerinde lied, 9 senfoni, operalar, çok sayıda oda müziği ve piyano parçaları bestelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Haydn</span> Avusturyalı klasik müzik bestecisi

Franz Joseph Haydn Avusturyalı klasik müzik bestecisi. Hem Mozart’ı hem Beethoven’ı etkilemiştir. "Baba Haydn" olarak bilinir. En çok senfoni türündeki eserleriyle tanınır; bu türde 104 eser verdi. Kendisi gibi besteci olan Michael Haydn'ın ve tenor Johann Evangelist Haydn'ın ağabeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Amadeus Mozart</span> Avusturyalı piyanist ve bestekar

Wolfgang Amadeus Mozart veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir.

Oratoryo, 16. yüzyılın ikinci yarısında Roma'da ortaya çıkan, hem kiliseyle hem de tiyatroyla ilgili müzik türü. Lirik, epik ve dramatik türleri olan oratoryonun motet'le çile ile (paston), kantat ve kimi zaman da operayla yakınlığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gaetano Donizetti</span>

Domenico Gaetano Maria Donizetti İtalyan opera bestecisi. En ünlü bestesi 1835 yılında bestelediği Lucia di Lammermoor 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Czerny</span>

Carl Czerny Avusturyalı piyanist, besteci ve müzik öğretmeni. En bilinen yapıtları "Piyano Etütleri"dir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Philipp Emanuel Bach</span>

Carl Philipp Emanuel Bach, Alman besteci.

Bu liste yaklaşık olarak 1730-1820 arasında bulunduğu kabul edilen Klasik müzik dönemi bestecilerinin sınıflandırılmış bir listesidir. Klasik müzik dönemi bestecilerinin en önemlileri arasında Wilhelm Friedmann Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Stamitz, Joseph Haydn, Johann Christian Bach, Antonio Salieri, Muzio Clementi, Wolfgang Amadeus Mozart, Luigi Boccherini, Ludwig van Beethoven, Niccolò Paganini, Gioacchino Rossini ve Franz Schubert sayılabilir.

<i>Requiem</i> (Mozart)

Requiem Re Minör, Wolfgang Amadeus Mozart'ın (1756–1791) bestelediği bir cenaze töreni müziği. Mozart, Requiem'in bir kısmını 1791'in sonlarında Viyana'da yazdı ama eseri tamamlayamadan, aynı yılın 5 Aralık'ında öldü. Eser, Franz Xaver Süssmayr tarafından 1792'de tamamlanarak Kont Franz von Walsegg'e sunuldu. Walsegg, karısının 14 Şubat'taki ölüm yıl dönümünde düzenlenecek törende çalınmak üzere eseri sipariş etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Lucia Popp</span>

Lucia Popp, Slovak opera soprano.

<span class="mw-page-title-main">Obua</span>

Obua, nefesli çalgılar ailesinden bir müzik aletidir. 1170 yılından önce "hautbois" denilen obuanın sözcük kökeni Fransızcadan İngilizceye geçen HAUT ("yüksek") ve BOIS bileşik kelimesinden türetilmiştir. Obua, ağız ve hava basıncıyla çalınır.

Titus'un merhameti (İtalyanca:) La clemenza di Tito; Köchel Dizini KV 621) Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş bir "opera-seria" türünde opera eseridir. Opera'nın librettosu antik Romalı Suetonius'un ünlü eseri olan Sezarların hayatındaki Roma İmparatoru Titus Flavius Vespasianus'un hayatından uyarlanmış olup ünlü librettocu Metastisio tarafından ilk defa 1734de İtalyan besteci Antonio Caldera tarafından bestelenen opera eseri için hazırlanmış ve yaklaşık 40 kadar besteci tarafından da kullanılmıştır. Avusturya İmparatoru I. Leopold'un Pragda Bohemya Kralı olarak taç giyme töreni için Mozart'a sipariş verilen bu "opera-seria" eseri çok kısa bir zaman içinde bestelenmiş ve prömiyeri 6 Eylül 1791'de Prag'da Bohemya Devlet Tiyatrosunda oynanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">La Scala</span>

La Scala, İtalya'nın Milano kentinde bulunan ve dünyanın en tanınan opera binalarından biri. 3 Ağustos 1778'de Nuovo Regio Ducal Teatro alla Scala adı altında Salieri'nin Europa riconosciuta operası ile açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Gazzaniga</span>

Giuseppe Gazzaniga Napoli ekolüne mensup İtalyan opera bestecisidir. 51 opera eseri bestelemiştir ve opera buffa janrında eserler hazırlayan tanınmış İtalyan opera bestecilerinin sonuncusu olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Vicente Martín y Soler</span>

Vicente Martín y Soler. Klasik opera müziği dönemi içinde çalışan ve bu dönem ilkelerine uygun operalar ve baleler hazırlamış olan bir İspanyol besteci. Kariyerinin büyük bir kısmını geçirdiği İtalya'da Vincenzo Martini adı ile bilinmektedir. Günümüzde ismi pek bilinmemekle beraber kendi yaşadığı dönemde bir opera buffa janrında besteci olarak çağdaşı olan Wolfgang Amadeus Mozart ile aynı değerde olduğu kabul edilmekteydi. Valensiya'nın Mozart'ı olarak da isim yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Singspiel</span> opera türü

Singspiel, bir tür Almanca müzikli dram olarak geliştirilmiş ve günümüzde bir opera janrı olarak kabul edilmiştir. Nitelik olarak içeriği müziksel ensambl şarkıları, tek "aryalar", "ikili", "üçlü" vb şarkılar, "ballad"lar arasında konuşma dialogları bulundurur. "Singspiel" janrından geliştirilen operet janrı da bu öğeleri içermektedir. Bazı opera otoritelerine göre "singspiel" janrı ile diğer "opera janrları" arasındaki ana fark operalarda "resitatif"lerin bazen önemli olarak yer almaları ve dramatik zirvelere yetişmek için "singspiel"lerde müziğin özel bir önemi olmamasına karşılık operalarda müziğin ana rol oynamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Şarkı Derneği</span>

Viyana Şarkı Derneği, Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Müzik Dostları Derneği’nde konserler veren ve yaklaşık 230 üyesi olan bir korodur.

<span class="mw-page-title-main">Joyce DiDonato</span> Amerikalı mezzo-soprano

Joyce DiDonato ya da diğer adıyla Joyce Flahery Handel, Mozart ve Rossini yorumlarıyla bilinen Amerikalı operatik lirik koloratür ve mezzo-sopranodur. Dünyanın en büyük opera ve orkestralarında performans sergileyip 2012 ve 2016 yılında en iyi klasik vokal solo dalında Grammy ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Romantik müzik</span>

Romantik müzik, Batı Klasik müziğinde, genellikle Romantik dönem olarak adlandırılan 19. yüzyıl dönemiyle ilişkili stilistik bir harekettir. Yaklaşık 1800'den 1910'a kadar Avrupa'da öne çıkan entelektüel, sanatsal ve edebi hareket olan Romantizmin bir parçasıdır.