İçeriğe atla

Theano (filozof)

Theano
Tam adıTheano
DoğumuΘεανώ
y. MÖ. 6. yüzyıl
Croton veya Metapontum
EvlilikPisagor veya Brontinus
ÇağıAntik Yunan felsefesi
OkuluPisagorculuk

Crotoneli Theano[1] (GrekçeΘεανώ; MÖ 6. yüzyıl dolayları) belki de iki farklı Pisagorcu filozofa verilen addır. Diğerleri onun Brontinus'un karısı olduğunu söylemelerine rağmen, Pisagor'un öğrencisi, kızı veya karısı olarak adlandırıldı. Doğum yeri ve babasının kimliği de bir o kadar belirsizdir, bu da bazı yazarların ayrıntıları birleştirilen birden fazla kişinin olduğunu öne sürmelerine neden olur (bunlar bazen Theano I ve Theano II olarak anılır).[2] Kendisine atfedilen ve yazarlığı belirsiz olan birkaç bölüm ve mektup günümüze ulaşmıştır.

Hayatı

Theano'nun hayatı hakkında çok az şey biliniyor ve eski kaynaklardaki bilgiler kafa karıştırıcıdır. Bir görüşe göre, Girit'ten geldi ve Pythonax'ın kızıydı,[3][4] ancak diğerleri onun Crotone'dan geldiğini ve Brontinus'un kızı olduğunu söyledi.[4][5][6] Başka bir görüş onu Brontinus'un karısı[4][5][7] yapmasına rağmen, birçok kişi tarafından Pisagor'un karısı[3][4][5][6][8] olduğu söylendi. Iamblichus, karışıklığı çözmek için Deino’dan Brontinus'un karısı olarak söz eder.[9]

Pisagor ve Theano'ya çeşitli şekillerde atfedilen çocuklar arasında üç kızı; Damo, Myia ve Arignote ile bir oğlu; Telauges vardı.[3][4][5][6] Suda, Pisagor'un çocuklarının Telauges, Mnesarkhos, Myia ve Arignote olduğunu yazmıştır.[10]

Çalışmaları

Theano'ya atfedilen eserler şunlardır:

Bu yazıların hiçbiri, birkaç parçası ve yazarları belirsiz mektup dışında günümüze ulaşmamıştır. Bu bölümlerden ve mektuplardan bazılarını orijinal Theano'ya (Theano I) ve bazılarını daha sonraki bir Theano'ya (Theano II) atamak için girişimlerde bulunuldu,[1] ancak bunların tümünün daha sonraki yazarların, Pisagor felsefesini bir kadının hayatına uygulamaya çalışan sahte kurguları olması da muhtemeldir.[11][12] Dindarlık Üzerine (İngilizceOn Piety)'nin hayatta kalan parçası,[11] sayılar ve nesneler arasındaki Pisagor analojisiyle ilgilidir. Hayatta kalan çeşitli mektuplar ev içi meseleleri ele almaktadır: bir kadın nasıl çocuk yetiştirmeli?, hizmetçilere nasıl davranmalı? ve kocasına nasıl erdemli bir şekilde davranmalı?[11]

Thesleff, Stobaeus ve Heeren'e göre Theano, Dindarlık Üzerine (İngilizceOn Piety) adlı eserinde şunları yazmıştır:[1]

Yunanların çoğunun Pisagor'un her şeyin sayıdan oluştuğunu söylediğine inandığını öğrendim. İddianın kendisi de bir zorluk çıkarıyor: Var olmayan şeyler üretmek için nasıl tasarlanabilir? Ama her şeyin sayıdan geldiğini söylemedi; ondan ziyade sayılarla uyum içinde olmasını söyledi - birincil anlamda düzenin sayıda olduğu gerekçesiyle ve bir birinci ve bir ikinci ve geri kalanının sayılan şeylere sırayla atanması katılım yoluyla yapılır.

Bazı kaynaklar Theano'nun ya felsefedeki altın ortalama doktrini ya da matematikteki altın oran hakkında yazdığını iddia etse de, o zamana kadar bu iddiayı haklı çıkaracak bir kanıt yoktur.[13][14]

Notlar

  1. ^ a b c M.E. Waithe (1987). A History of Women Philosophers: Volume I: Ancient Women Philosophers, 600 B.C.-500 A.D. s. 12. ISBN 9789024733484. 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
  2. ^ Plant, Ian Michael (2004). Women writers of ancient Greece and Rome: an anthology. University of Oklahoma Press. s. 68. ISBN 978-0-8061-3621-9. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
  3. ^ a b c Porphyry, Life of Pythagoras, 4
  4. ^ a b c d e Suda, Theano θ84
  5. ^ a b c d Diogenes Laërtius, viii. 42-3
  6. ^ a b c Suda, Pythagoras π3120
  7. ^ Suda, Theano θ83
  8. ^ Brown, C. (2010). Fibonacci analysis (Vol. 42). John Wiley & Sons.
  9. ^ Iamblichus, On the Pythagorean Life, 132
  10. ^ "Suda Encyclopedia, th.84". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
  11. ^ a b c d Ian Michael Plant, (2004), Women writers of ancient Greece and Rome: an anthology, s. 69. University of Oklahoma Press
  12. ^ Voula Lambropoulou, Some Pythagorean female virtues, in Richard Hawley, Barbara Levick, (1995), Women in antiquity: new assessments, s. 133. Routledge
  13. ^ Deakin, Michael A. B. (2013), "Theano: the world's first female mathematician?", International Journal of Mathematical Education in Science and Technology, 44 (3), ss. 350-364, doi:10.1080/0020739X.2012.729614 
  14. ^ Sethanne Howard (14 Aralık 2012). The Hidden Giants (3 bas.). Washington Academy of Sciences. ISBN 978-0-61-573267-1. 

Kaynakça

  • Kai Brodersen & Christoph M. Wieland (2010), Theano: Briefe einer antiken Philosophin (Almanca), Stuttgart: Reclams Universal-Bibliothek 18787, ISBN 978-3-15-018787-6 
  • "Theano". Biographies of Women Mathematicians. Agnes Scott College. 2 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021. 
  • Gabriella Bernardi (2016). "Theano (Sixth Century bc)". The Unforgotten Sisters. Springer Praxis Books. Springer, Cham. ss. 17-22. doi:10.1007/978-3-319-26127-0_3. ISBN 978-3-319-26127-0. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pisagor</span> İyonyalı filozof, matematik ve gökbilimci

Sisamlı Pisagor, Antik İyonya'nın en ünlü düşünürlerinden birisidir. Yunan düşünür ve Pisagorculuğun kurucusudur. Siyasal ve dinsel öğretilerini daha çok Magna Graecia'da yayan Pisagor, önce Platon ve Aristo'nun felsefelerini sonra ise tüm Batı felsefesini etkiledi. Yaşam öyküsünün çoğu halk efsaneleriyle gölgelendirilmiştir, ancak Sisam adasında bir mücevher oymacısı olan Mnesarchus'un oğlu olduğu neredeyse kesindir.

<span class="mw-page-title-main">Ankhesenamen</span> Tutankhamunun eşi, Akhenaton ve Nefertitinin kızı

Ankhesenamun Mısır 18. Hanedan döneminde firavun Akhenaton'un ve muhtemelen Nefertiti'in kızıdır. Sonradan Tutankhamun'un Büyük Kraliyet Eşi olmuştur. Ankhesenpaaten doğumlu Mısır Firavunu Akhenaten ve Büyük Kraliyet Karısı Nefertiti'nin bilinen altı kızından üçüncüsüydü. Üvey kardeşi Tutankhamun'un Büyük Kraliyet Karısı oldu. Adındaki değişiklik, babasının ölümünden sonra yaşadığı süre boyunca eski Mısır dinindeki değişiklikleri yansıtıyor. Gençliği, ebeveynlerinin saltanatının antik kabartmalarında ve resimlerinde iyi belgelenmiştir. Ankhesenamun ve kocası Tutankhamun aynı babayı, ancak farklı anneleri paylaştılar. Tutankhamun'un annesinin mumyasının, babası Akhenaten'in öz kız kardeşi ve büyükbabası Amenhotep III'ün kızı olduğu DNA analizi ile tespit edildi. Şimdiye kadar annesinin adı belirsizdir, ancak mumyası bilim insanları tarafından gayri resmi olarak Genç Hanımefendi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Filolaos</span> Yunan filozof, astronom ve Pisagorcu (MÖ yak. 470 - yak. 385)

Filolaos Pisagorcu ve Sokrates öncesi bir Yunan filozof idi. Her şeyin temelinde, uyum içinde bir araya gelen, sınırlayıcı ve sınırsızın oynadığı rol olduğunu savundu. Ayrıca, Dünya'nın Evrenin merkezi olmadığı teorisi olan güneşmerkezciliğin ortaya çıkmasıyla da tanınır. Nicomachus'tan alıntı yapan August Böckh'e (1819) göre Philolaus, Pisagor'un halefiydi. MÖ 5. yüzyılda Pisagorcu okulun önemli filozoflarından biri olmuştur. Çoğulculuk Okulu gibi Pisagorcuların da çatışan iki görüş arasında bir çözüm arayışında oldukları söylenebilir. Bir yanda sürekli olarak değişen bir evren düşüncesi, öte yandan değişmez bir evren düşüncesi arasındaki çatışmadır söz konusu olan. Pisagorcular bu yönde çözümlerini matematikte bulmaya çalışırlar. Filolaus da diğer Pisagorcu filozoflar gibi matematik ve müzik ile ilgilenmiş, evrenin ve varlığın açıklanmasında bunlardan yararlanmıştır. O da diğerleri gibi evrenin temelinin sayı olduğu fikrinden hareket etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan matematiği</span> Eski Yunanların Matematiği

Yunan matematiği, Doğu Akdeniz kıyılarında MÖ 7. yüzyıldan MS 4. yüzyıla kadar uzanan Arkaik dönemden Helenistik ve Roma dönemlerine kadar yazılan matematik metinleri ile ortaya çıkan fikirleri ifade eder. Yunan matematikçiler, İtalya'dan Kuzey Afrika'ya tüm Doğu Akdeniz'e yayılmış şehirlerde yaşadılar, ancak kültür ve dil açısından birleştiler. "Matematik" kelimesinin kendisi Antik Yunancadan türemiştir: Grekçe: μάθημα: máthēma Yunanca telaffuz: [má.tʰɛː.ma] Yunanca telaffuz: [ˈma.θi.ma], "eğitim konusu" anlamına gelir. Kendi iyiliği için matematik çalışması ve genelleştirilmiş matematik teorilerinin ve kanıtlarının kullanılması, Yunan matematiği ile önceki uygarlıkların matematiği arasındaki önemli bir farktır.

<span class="mw-page-title-main">III. Amenhotep</span> 18. Hanedanlığın 9. firavunu

III. Amenhotep, Antik Mısır firavunluğunun XVIII. Hanedan döneminin 9. hükümdarı olarak hüküm sürmüş firavundur. İsmi bazen III. Amenofis olarak da okunmaktadır. İsmi eski Mısır diline göre Amāna-Ḥātpa olup Amun hoşnuttur anlamına gelmektedir.

Smirnili Theon, asal sayıların, kareler gibi geometrik sayıların, devamlılığın/sürekliliğin, müziğin ve astronominin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu tanımlayan bir Yunan filozofu ve matematikçiydi. Çalışmaları Pisagor düşünce okulundan güçlü bir şekilde etkilenmiştir. Hayatta kalan Platon'u Anlamak İçin Yararlı Matematik Üzerine Yunan matematiği'ne giriş niteliğindeki bir araştırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hippasus</span>

Metapontumlu Hippasus veya Híppasos, Pisagorcu bir filozof ve matematikçi

Melissa, Pisagorcu bir kadın matematikçi ve filozof. Adı, bal anlamına gelen Yunanca "melli" kelimesinden türetilen Yunanca μέλισσα (melissa), "bal arısı"ndan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nikomahos</span> Greko-Suriyeli matematikçi (MS. yak. 60 - yak. 120)

Gerasalı Nicomachus antik Yunanca yazılmış Aritmetiğe Giriş ve Harmonik El Kitabı adlı eserleriyle tanınan önemli bir antik Yunan matematikçi.

Themistoclea veya Aristoclea veya Theoclea ; MÖ 6. yüzyıl dolayları) Delphi'deki bir rahibe.

Damo, Pythagoras ile Theano'nun kızı olan Pythagorasçı filozoftu.

Arignote veya Arignota Kroton veya Samos doğumlu Pythagorasçı filozoftu. Pythagoras ve Theano'un derslerine bizzat katılmış biri olarak bilinir. Kimilerince ikisinin kızıdır.

Myia, Pythagorasçı bir filozoftu. Daha sonraki kabule göre Theano ve Pythagoras'ın kızıydı.

Lucanialı Aesara, bir parçası Stobaeus tarafından korunan İnsan Doğası Üzerine adlı kitabı yazan bir Pisagorcu filozoftur.

Hicetas, Pisagor Okulu'nun bir Yunan filozofu ve astronomdu. Yaşamı sadece kabaca bilinmekte olup büyük olasılıkla MÖ 5. ve 4. yüzyılların sonlarına denk gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İamblihos</span> Suriyeli Neoplatonist filozof (yaklaşık 245 – yaklaşık 325)

Iamblichus Arap kökenli Suriyeli bir Neoplatonist filozoftur. Daha sonra Neoplatonik felsefe tarafından izlenecek yönü belirledi. Aynı zamanda Yunan mistik, filozof ve matematikçi Pisagor'un biyografi yazarıdır.

Abrotelia bir Pisagorcu kadın filozoftu. Iamblichus'un yazdığı Pisagor'un Hayatı adlı eserde adı geçen on yedi kadından biriydi. Abrotelia'nın babası Tarentumlu Abroteles'tur ve Abrotelia'nın da Tarentum'da doğduğu sanılmaktadır. Iamblichus, Abrotelia'yı ünlü kadın Pisagor filozoflarından biri olarak gösterdi, ancak adı kocalarının veya erkek aile üyelerinin isimleriyle listelenen dokuz kişi arasında yer alıyordu. Ethel Kersey gibi bazı bilim adamları Abrotelia'yı diğerleri arasında metafizik, mantık ve estetik gibi geleneksel felsefi alanlarda yazan veya öğretenlerden biri olarak tanımladı. Ayrıca, Pisagor okulunu Platonik mezhepten daha büyük yandaşlarıyla en çok kadın filozofun bulunduğu mezhep olarak gösteren Gilles Ménage'nin Historia Mulierum Philosopharum adlı eserinde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bolognalı Katerina</span> İtalyan rahibe, mistik, tarikat kurucusu, eski İtalyan yazar, öğretmen ve ressam (1413-1463)

Bolognalı Katerina [Caterina de' Vigri], İtalyan rahibe, mistik, tarikat kurucusu, eski İtalyan yazar, öğretmen ve ressam. Catherine de' Vigri, 1712 yılında resmen azizleştirilmeden önce, ana vatanı Bologna'da yaklaşık üç yüzyıl boyunca hürmet gördü. 1712 yılında Katolik Kilisesi tarafında Azize olarak ilan edildi. Caterina de' Vigri'nin Azizler takvimindeki anma günü 9 Mart'tır.

Bu sayfa bir antik felsefe konuları listesidir.

Perictione /ˌpɛrɪkˈtaɪəˌniː/ Yunan filozof Platon'un annesidir.