İçeriğe atla

The World Factbook

The World Factbook
The World Factbook logosu
YazarCentral Intelligence Agency (CIA)
Dilİngilizce
TürAlmanak (Ülkeler hakkında)
Yayımsee frequency of updates and availability, no longer published in paper book form by the CIA
Yayımcıİstihbarat Müdürlüğü[1]
ISBN9781510750463 (özgün)
1510750460 (Türkçe)

ISSN1553-8133The World Factbook (aynı zamanda CIA World Factbook olarak da bilinir)[2] Amerika Birleşik Devletleri Merkezi Haberalma Teşkilatı - CIA tarafından dünyada ülkeleri hakkında toplanan bilgilerin almanak stilinde yayımlandığı bir referans kaynak kitabıdır. Resmi basılmış versiyonuna Ulusal Teknik Bilgi Servisi (the National Technical Information Service) ve Devlet Matbaası (the Government Printing Office) gibi kuruluşlardan ulaşılabileceği gibi Skyhorse Publishing gibi farklı özel matbaalardan da ulaşılabilmektedir. Factbook her hafta kısmi olarak olsa da güncellenen hali ile web sitesi olarak yayımlanmaktadır. Ayrıca bilgisayarda çevrimdışı çalışabilmek için yüklenebilecek şekilde de sunulmaktadır. Yayım, ABD tarafından diplomatik olarak tanınmış olan devletler dahil 267 entitinin ((İngilizce) entity - devlet olarak tanınmayan yapılar da dahil) demographisi, coğrafyası, iletişim yolları, hükûmet yapısı, ekonomisi ve askeri yapısı hakkında 2-3 sayfalık özet bilgiler vermektedir.[3]

The World Factbook CIA tarafından ABD federal hükûmet yönetiminin kullanımı içindir ve formatı, kapsamı ve içeriği öncelikle onların ihtiyacına göre hazırlanır.[4] Bununla birlikte sık sık akedemik araştırmalarda kaynak olarak kullanılmaktadır.[5] ABD hükûmeti tarafından yapılmış bir çalışma olarak, ABD'de kamuya açık olarak yayımlanmaktadır.[6]

Telif Hakkı

Ocak 2010'daki hali ile The World Factbook websitesi görüntüsü

Factbook kamu malı statüsünde yayımlandığı için, kişilerin CIA'den izin almadan yayımı özgürce dağıtması ve kopyalaması mümkündür.[4] Yine de CIA, kullanım sırasında kaynak gösterilmesini tercih etmektedir.[6] CIA'in resmi logosu ise ilgili yasa ve düzenlemelere göre kesinlikle izinsiz kullanılamaz.

Kaynakça

  1. ^ Central Intelligence Agency (25 Nisan 2007). "Intelligence & Analysis - Products". 23 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2010. The DI publishes unclassified reference aids that are available to the public. The annual World Factbook is a comprehensive compendium of profiles on more than 260 countries and other entities. (Archived by WebCite at )
  2. ^ Directorate of Intelligence (12 Temmuz 2011). "CIA - World Factbook". 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2011. The World Factbook provides information on the history, people, government, economy, geography, communications, transportation, military, and transnational issues for 267 world entities. 
  3. ^ a b Directorate of Intelligence. "The World Factbook - Contributors and Copyright Information". 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2006. The World Factbook is prepared by the Central Intelligence Agency for the use of US Government officials, and the style, format, coverage, and content are designed to meet their specific requirements. Information is provided by ... other public and private sources. The Factbook is in the public domain. Accordingly, it may be copied freely without permission of the Central Intelligence Agency (CIA). 
  4. ^ "CIA World Factbook 2006 Now Available" (Basın açıklaması) (İngilizce). Central Intelligence Agency. 5 Nisan 2006. 13 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2007. The World Factbook remains the CIA's most widely disseminated and most popular product, now averaging almost 6 million visits each month. In addition, tens of thousands of government, commercial, academic, and other Web sites link to or replicate the online version of the Factbook. * * * Included among the 271 geographic entries is one for the "World," which incorporates data and other information summarized where possible from the other 270 country listings. 
  5. ^ a b Directorate of Intelligence. "The World Factbook - Frequently Asked Questions (FAQs): Can I use some or all of The World Factbook for my Web site (book, research project, homework, etc.)?". 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2006. The World Factbook is in the public domain and may be used freely by anyone at anytime without seeking permission.* * * As a courtesy, please cite The World Factbook when used. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afrika ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Afrika, hem yüzölçümü hem de nüfus bakımından Asya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Yaklaşık 30.065.000 km²lik alanı ile dünya topraklarının %20,4'ünü kapsamaktadır. 1.340.598.000 kişi yani Dünya nüfusunun %16.72'sini barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Avrupa, Dünyanın 7 kıtasından birisidir, Asya ile birlikte Avrasya coğrafi ve yerleşim bölgesini oluşturmaktadır. Yaklaşık 10.180.000 km2'lik alanı ile dünya topraklarının %6,8'ini kapsamaktadır. 746,419,440 milyon kişi yani Dünya nüfusunun %11'ini barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Asya ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Asya, yüzölçümü ve nüfus bakımından dünyanın en büyük kıtasıdır. Yaklaşık 44.391.000 km2lik alanı ile dünya topraklarının neredeyse %30'unu kapsamaktadır. 4,10 milyar kişi yani Dünya nüfusunun beşte üçünü barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Okyanusya, yaklaşık 8.536.716 km2'lik alanı ile dünya topraklarının %5,3'ünü kapsamaktadır. 32.000.000 kişi yani Dünya nüfusunun %0,47'sini barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Amerika ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Güney Amerika ülkeleri listesi, Güney Amerika'nın coğrafî kapsamına giren ülkeleri ve bu ülkelerin bayraklarını, başkentlerini, para birimlerini, resmî dillerini, yüzölçümlerini, nüfuslarını ve coğrafî konumlarını gösterir. Bu liste, "Birleşmiş Milletlere üye devletler" ve "başka ülkelere bağımlı topraklar" olmak üzere iki kısma ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Amerika, yüzölçümü bakımından Asya ve Afrika'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü, nüfus bakımından ise Asya, Afrika ve Avrupa'dan sonra en büyük dördüncü kıtasıdır. Yaklaşık 24.247.039 km2lik alanı ile dünya topraklarının %16,3'ini kapsamaktadır. 500 milyondan fazla kişi barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Silahlı Kuvvetleri</span> Irak Cumhuriyetinin resmî askerî kuvvetleri.

Irak Silahlı Kuvvetleri, Irak'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Irak Kara Kuvvetleri, Irak Hava Kuvvetleri, Irak Deniz Kuvvetleri ve Irak Özel Operasyonel Kuvvetleri'nden askerî birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu ülkeleri listesi</span> Vikimedya madde listesi

Orta Doğu ya da Ortadoğu, Asya, Avrupa ve Afrika'nın birbirlerine en çok yaklaştıkları yerleri kapsayan ve birbirine komşu ülkelerin oluşturduğu bölgedir. Akdeniz'den Pakistan'a kadar uzanır ve Arap Yarımadası'nı kapsar. Orta Doğu kavramı Avrupa merkezli yaklaşıma dayanır ve muhtemelen Birleşik Krallık’ın 19. yüzyıla kullanmaya başladığı bir kavramdır. Bu tanımlamada İngiltere ve Avrupa ülkeleri merkez kabul edilmiş; Doğu, Uzak Doğu, Yakın Doğu, Orta Doğu gibi kavramlar buna göre tayin edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Irak ekonomisi</span>

Irak ekonomisi, temel olarak petrol endüstrisine dayanmakta olup döviz gelirlerinin yaklaşık %95'ini oluşturmaktadır.

Büyük Şeytan, İran'ın dış politika bildirilerinde bazen Amerika Birleşik Devletleri için kullanılan aşağılayıcı bir adlandırmadır. Bazen bu kelimeler aynı zamanda Birleşik Krallık hükûmeti için de kullanılmıştır. Bu terim, ilk olarak İran lideri Ruhullah Humeyni tarafından 5 Kasım 1979 tarihinde konuşmasında, emperyalizm ve dünya çapında yolsuzluklara destek vermekle suçlanan ABD'yi tanımlamak için kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">İnsanlarda cinsiyet oranı</span>

İnsanlarda cinsiyet oranı, antropoloji ve demografi bilimlerinde erkek ve dişilerin toplam nüfus içindeki oranıdır. İnsan ve diğer canlılar için geçerli olmakla birlikte, daha çok insanlarla ilgili cinsiyet oranları üzerinde çalışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya hükûmeti</span>

Japonya hükûmeti, Japonya'yı yöneten kuruluştur. Japonya, başında bir imparatorun olduğu ve 47 idari bölümden oluşan bir üniter anayasal monarşidir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan ekonomisi</span>

Macaristan ekonomisi, çok yüksek insani gelişmişlik endeksi ve vasıflı iş gücüne sahip yüksek gelirli bir karma ekonomidir. Macaristan ekonomisi, dünyanın 57. büyük ekonomisi olup satın alma gücü paritesi bakımında kişi başı gelirde 57. sıradadır. Macaristan dış ticarete ağırlık veren ihracata dayalı piyasa ekonomisidir ve dünyanın 35. en büyük ihracatçısıdır. Macaristan'ın üretkenlik kapasitesinin %80'inden fazlası ülkenin refah ekonomisine %39.1 fon sağlayan genel vergi ile özel sermayedir. Harcama tarafında, hane halkı tüketimi GSYİH'nın ana bileşenidir ve toplamının %50'sini oluştururken bunu %22 ile brüt sabit sermaye oluşumu ve %20 ile devlet harcamaları izlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Meclisi</span> Millî Konseyin alt kanadı

Türkmenistan Meclisi, Türkmenistan'ın 125 sandalyeden oluşan yasama organı. Başlangıçta, Türkmenistan Halk Konseyi ile iktidarı paylaştı. 2003 yılında çıkarılan bir yasa Meclisin gücünü azalttı ve Halk Konseyi'nin gücünü artırdı. Meclis artık Halk Konseyi tarafından yasal olarak dağıtılabiliyor, başkan tarafından yönetiliyor ve anayasayı değiştiremiyor.

<span class="mw-page-title-main">Afrika halkları</span> Vikimedya liste maddesi

Afrika'daki etnik gruplar her biri kendi dilini ve kültürü olan binlerce kişiyi oluşturmaktadır.

Paraguay'da telekomünikasyon yetersizdir. Paraguay, Bolivya'da 100 kişi başına 8,7, Brezilya'da 21,9 ve Arjantin'de 24,9 ile karşılaştırıldığında, 100 kişi başına 5,6 hat ile Güney Amerika'da en düşük sabit hatlı telefon yoğunluğuna sahiptir.

San Marino Silahlı Kuvvetleri, San Marino'nun silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler, dünyanın en küçük askeri güçlerinden biri olup başlıca görevi tören görevlerini yerine getirmek, sınır güvenliği, hükûmet binaları korumak ve büyük ceza davalarında polise yardım etmektir.

Burada kanıtlanmış petrol rezervlerine göre ülkelerin listesi vardır. Kanıtlanmış rezerv, jeolojik ve mühendislik verilerinin analiziyle, ticari olarak geri kazanılabilir olduğu yüksek derecede güvenle tahmin edilebilen petrol demektir.

<span class="mw-page-title-main">CIA Direktörü</span>

CIA Direktörü, Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu üyesi CIA'in en üst düzey yöneticisi ve yönetici ofisidir.

<span class="mw-page-title-main">CIA Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü</span>

CIA Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü, CIA'nın Teknoloji adına hizmet veren ofislerinden biridir.