İçeriğe atla

The White Angel

The White Angel
Beyaz Melek
İngilizceThe White Angel
YönetmenWilliam Dieterle
YapımcıHenry Blanke
YazarMordaunt Shairp
Henry Wadsworth Longfellow
Michael Jacoby
Lytton Strachey
OyuncularKay Francis
Ian Hunter
Donald Woods
MüzikHeinz Roemheld
Görüntü yönetmeniTony Gaudio
KurguWarren Low
StüdyoWarner Bros.
DağıtıcıWarner Bros.
Çıkış tarih(ler)i25 Haziran 1936 (1936-06-25) (New York)
Süre92 dakika
Ülke ABD
Dilİngilize
Bütçe$506.000[1]
Hasılat$1.416.000[1]

Beyaz Melek (İngilizceThe White Angel), William Dieterle tarafından yönetilen ve Kay Francis, Ian Hunter ve Donald Woods'un oynadığı 1936 tarihli bir Amerikan tarihi drama filmidir.[2][3] Film, Florence Nightingale'in Kırım Savaşı sırasında hemşirelik alanındaki öncü çalışmalarını anlatmaktadır. Hollywood stüdyosu Warner Brothers tarafından üretilmiş ve dağıtılmıştır.

Hikayenin konusu

Viktorya Dönemi İngiltere'sinde, Florence Nightingale (Kay Francis) üst sınıf ailesini şaşırtarak hemşire olmaya karar verir (çünkü o zamanlar hemşirelik itibarsız bir meslek olarak görülüyordu). Almanya'daki tek hemşirelik okuluna gider. Eğitim çetindir, ancak o katlanır ve mezun olur. Ancak eve döndüğünde kimse onu işe almak istemez.

Kırım Savaşı patlak verdiğinde, nihayet bir şans elde eder. Etkili arkadaşlarının yardımıyla ve The Times muhabiri Fuller'ın (Ian Hunter) Kırım'daki sefil koşullarla ilgili etkileyici gazete haberleriyle, bazı hemşireleri işe almasına ve onları yaralılarla ilgilenmeleri için Türkiye'deki Üsküdar'a götürmesine izin verilir.

Ancak orada, hastaneden sorumlu Dr. Hunt (Donald Crisp) ona şiddetle karşı çıkar. O yılmaz ve kısa sürede hastalarının sevgisini kazanır. Her gece elinde bir lambayla kilometrelerce uzanan koğuşlardan geçer, böylece hastalarının ihtiyaç duydukları her şeye sahip olduklarından emin olur. Yorulmak bilmeyen çabaları, ölüm oranını büyük ölçüde azaltır. Ünü gazeteler tarafından yayılır ve Henry Wadsworth Longfellow onun onuruna bir şiir yazar.

Fırsat bulduğunda, yaralılara daha çabuk müdahale etmek için cepheye gider. Scutari'de Rahibe Colomba'yı (Eily Malyon) sorumlu bırakır. Nightingale, çabalarına karşı Dr. Hunt tarafından kışkırtılan resmi bir muhalefetle bir kez daha karşılaşır. Ancak, İngiliz başkomutanı Lord Raglan'ın (Halliwell Hobbes) desteğini kazanır ve çok geçmeden işe koyulur. Kolera ile mücadelede iyileşme sağlar, ölümün eşiğinden geri getirdiği davulcu bir çocuk olan Tommy (Billy Mauch) ona bu konuda destek verir.

Sadece kısmen iyileşmiş olsa da, Rahibe Colomba ortaya çıktığında şaşırır. Rahibe ona, Dr. Hunt'ın onun yerine Nightingale'in hemşire olmayı çoktan reddetmiş olduğu uçarı sosyetik Ella Stephens'ı koyduğunu söyler. Stephens'ın gevşek ve umursamaz liderliği altında koşullar büyük ölçüde kötüleşir. Nightingale, Scutari'ye döner ve işleri yoluna koyar.

Savaş bittikten sonra İngiltere'ye evine döner. Bu zamana kadar, Dr. Hunt bile onun çalışmasıyla ilgili görüşünü yeniden gözden geçirir, ancak amiri, Savaş Müsteşarı Bullock (Montagu Love), muhalefetinde kararlılığını sürdürüyor. Bullock, Kraliçe Victoria'yı Nightingale'in aleyhine çevirmeye çalışır, ancak hükümdar bunun yerine Nightingale'e bir broş sunarak onayını gösterir.

Oyuncu kadrosu

  • Kay Francis - Florence Nightingale
  • Ian Hunter - Fuller
  • Donald Woods - Charles Cooper
  • Nigel Bruce - Doktor West
  • Donald Crisp - Doktor Hunt
  • Henry O'Neill - Doktor Scott, Nightingale'in güçlü destekçisi
  • Billy Mauch - Tommy
  • Charles Croker-King - Mr. Nightingale
  • Phoebe Foster - Elizabeth Herbert
  • George Curzon - Sidney Herbert
  • Georgia Caine - Mrs. Nightingale
  • Ara Gerald - Ella Stephens
  • Halliwell Hobbes - Lord Raglan
  • Eily Malyon - Rahibe Colomba
  • Montagu Love - Bullock
  • Ferdinand Munier - Alexis Soyer, Nightingale'yi Scutari'ye giderken takip eden aşçı
  • Lillian Kemble-Cooper - Parthenope "Parthe" Nightingale (Lillian Cooper olarak)
  • Egon Brecher - Rahip Fliedner
  • Tempe Pigott - Mrs. Waters
  • Barbara Leonard - Minna
  • Frank Conroy - Mr. Le Froy
  • Alma Lloyd - hemşire
  • J. Gunnis Davis - Sekreter
  • Gardner James - Hasta

Film hakkında notlar

Warner Bros kayıtlarına göre film ABD ve Kanada'da 886.000 $ ve başka yerlerde 530.000 $ kazandı.

1936'da The Spectator için yazan Graham Greene, filme kötü bir eleştiri yaptı, Francis'in oyunculuğunu övdü, ancak "senaryo yazarlarına yenildiği" sonucuna vardı. Greene, özellikle "korkunç bir sekans" olarak tanımladığı mezarlık sahnesine işaret ediyor.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b The White Angel at Kay Francis Films 5 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. accessed 16 March 2014
  2. ^ "The White Angel (1936)". 14 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ The AFI Catalog of Feature Films:The White Angel(Wayback)
  4. ^ Greene, Graham (27 Kasım 1936). "The New Gulliver/Bullets or Ballots/The White Angel". The Spectator.  (reprinted in: Taylor, John Russell, (Ed.) (1980). The Pleasure Dome. Oxford University Press. s. 121. ISBN 0192812866. )

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

6 Mart, Miladi takvime göre yılın 65. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 300 gün vardır.

16 Kasım, Miladi takvime göre yılın 320. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 45 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hemşirelik</span> Sağlık hizmetleri mesleği

Hemşirelik; birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen bir sağlık profesyoneli'dir.

<i>Cadılar Bayramı II</i>

Cadılar Bayramı II, 1981 tarihli, yapımcılığını Dino De Laurentiis'in yaptığı film setinin İllinois, Midwest'deki kurgusal kasaba Haddonfield'da geçtiğin 1978 tarihli filmin devam bölümüdür. Film 1978 tarihli 'nın devamı niteliğindedir. Cadılar Bayramı II'nin yönetmeni Rick Rosenthal'dir ve filmde ünlü yıldız Donald Pleasence, Dr.Sam Loomis rolünde, Jamie Lee Curtis, Laurie Strode rolünde ve Dick Warlock, Michael Myers rolündedir. Nancy Loomis ise Annie Brackett'in cesedini canlandırmaktadır. Film serinin ikinci bölümü olup, yine John Carpenter ve Debra Hill tarafından yazılmıştır. Bir önceki filmde Michael Myers, kardeşi Laurie'yi öldüreceği sırada Dr. Loomis tarafından ateş edilerek vurulmuştur. Dr. Loomis'in ateş etmesiyle Michael içinde bulundukları evin balkonundan aşağı düşmüştür. Bu filmde ise Michael ölmeyip yine Laurie'yi öldürme peşindedir.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Kurgusu Akademi Ödülü</span>

1934'ten beri dağıtılan bu kategorideki "Oskar" ödül adaylıklarının En İyi Film Akademi Ödülü kategorisi ile yakın alakalı olduğu değerlendirilmektedir. 1981'den beri En İyi Film ödülünü kazananlar ayrıca En İyi Kurgu Oskarı'na da aday gösterilmiştir ve En İyi Film ödülünü kazananların üçte ikisi En İyi Kurgu dalında da ödül sahibi olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Yapım Tasarımı Akademi Ödülü</span>

En İyi Prodüksiyon Tasarımı Akademi Ödülü, 1928'den günümüze kadar verilen Akademi Ödülü'dür.

En İyi Ses Miksajı Akademi Ödülü en hoş ve ahenkli ses miksajı veya kaydını belirleyen ödüldür ve kazanan filmde miksajı yapan kişiye verilir. Bu ödülü En İyi Ses Kurgusu Akademi Ödülü ile karşılaştırabilirsiniz. Aşağıdaki listede bu kategoride ödül ve adaylık kazananlar yıllara göre sıralanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">4 × 100 metre bayrak yarışı</span>

4 × 100 metre bayrak yarışı, atletizm yarışlarından biridir. Dört koşucunun 100 metrede bir bayrağı değişerek koştuğu yarıştır. İlk koşucular 400 metre koşucuları gibi başlangıç yaparlar. Her koşucu 100 metre koştuktan sonra 20 metrelik bayrak değişim yerlerinde bayrağı diğer koşucuya verir. Bayrak, 30 cm uzunluğunda 50 gram ağırlığında alüminyum bir borudur. Erkek dünya rekoru 36.84 saniyelik dereceyle Jamaika takımına, kadınlar dünya rekoru ise 41.60 saniyelik dereceyle Doğu Almanya'ya aittir. Erkekler rekoru; 2008 Yaz Olimpiyatları'nda, kadınlar rekoru ise; 1980 Moskova Olimpiyatları'nda kırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Donald Pleasence</span>

Donald Pleasence, Şövalyelik Nişanı (OBE) sahibi İngiliz aktör.

Bu sayfa 1952 yılında dünyada sinema alanındaki olayları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilimkurgu yazarları listesi</span> Wikimedia liste maddesi

Kayda değer Bilimkurgu yazarları listesi. Listede yer almayan bazı yazarlar için Fantezi yazarları listesine bakınız.

2016 Grammy Ödülleri, 15 Şubat 2016'da, Staples Center, Los Angeles'ta yapılan ve CBS kanalında yayınlanan 58. Grammy Ödülü törenidir. Adaylar 7 Aralık 2015 tarihinde açıklanmıştır. Törende en çok adaylığı bulunan sanatçı 11 adaylıkla Kendrick Lamar'dır. Taylor Swift ve The Weeknd'in 7 adaylığı bulunuyorken yapımcı Max Martin'in 6 adaylığı vardır.

Bu liste birçok olağanüstü kurguda bulunan vampir veya vampir gibi olan yaratıkların isimlerini içerir. Liste folklor ve/veya mitolojide var olan ya da dhampirler, melez ya da yarı-vampirler'i içermez.

Bu madde Buffy evrenindeki iblislerin, vampirlerin, yaratığımsı insanların, yürüyen ölülerin, hayaletlerin, canavarların ve diğer bütün kötü canlılar ya da doğaüstü yaratıkların listesidir.

Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin popüler kültürdeki muazzam etkisi en çok bilimsel açıdan dikkat çekmektedir. Dizide kullanılan dil bile hayatta kullanılan dilbilimi etkilemiştir.

Bu liste dikkate değer psikologları ve psikoloji alanında önemli katkıda bulunan insanları gösterir. Liste söz konusu olan kişilerin soyadlarının alfabetik sıralanması sonucu oluşturulmuştur.

Birleşik Krallık'ta hemşireliğin tarihi, 1850'lerden beri mesleğin gelişimi ile ilgilidir. Hemşireliğin tarihi, tapınaklarda ve ibadet yerlerinde hastalara bakılan antik çağa kadar uzanır. Erken Hristiyanlık döneminde Birleşik Krallık'ta hemşirelik, Hristiyan Kilisesi'ndeki bazı kadınlar tarafından üstleniliyordu ve hizmetleri evde hasta bakımına kadar genişliyordu. Bu kadınların bugünün standartlarına göre gerçek bir eğitimi yoktu, ancak deneyimler onlara özellikle şifalı otların ve halk ilaçlarının kullanımında değerli beceriler kazandırdı ve bazıları çağlarının hekimleri olarak ün kazandı. Hemşirelerin dinsel doğasının kalıntıları, özellikle kıdemli bir kadın hemşirenin "sister" unvanının muhafaza edilmesiyle, bugün Britanya'da halen sürmektedir.

Bu liste bilim tarihi alanına katkıda bulunmuş olan bilim ve teknoloji tarihçilerinin eksik bir listesidir. Liste, kişilerin soyadları temel alınarak oluşturulmuştur.

Bu, amatör matematikçilerin -birincil meslekleri matematik ile ilgili olmayan, ancak matematik alanına kayda değer ve bazen önemli katkılarda bulunan kişilerin bir listesidir.

Bu istatistikçilerin listesi, istatistik teorilerine veya uygulamasına, olasılık veya makine öğrenimi ile ilgili alanlara kayda değer katkılarda bulunan kişileri listeler. Ayrıca soyadına göre sıralı bu listeye aktüerler ve demograflar da dahildir.