İçeriğe atla

The Way Back (film, 2010)

The Way Back (film, 2010)
The Way Back
The Way Back film posteri
YönetmenPeter Weir
YapımcıPeter Weir
Joni Levin
Duncan Henderson
Nigel Sinclair
Scott Rudin
SenaristPeter Weir
Keith Clarke
OyuncularJim Sturgess
Ed Harris
Saoirse Ronan
Colin Farrell
MüzikBurkhard Dallwitz
Görüntü yönetmeniRussell Boyd
KurguLee Smith
StüdyoNational Geographic Films
Spitfire Pictures
Imagenation Abu Dhabi
Film Fund Luxembourg
DağıtıcıNewmarket Films
Exclusive Film Distribution
Meteor Pictures
Çıkış tarih(ler)i3 Eylül 2010 (2010-09-03) (Telluride Film Festival)
29 Aralık 2010 (2010-12-29) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre133 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Rusça
Bütçe$30 milyon[1]
Hasılat$20,348,249[1]

Özgürlük Yolu (İngilizce özgün adıyla: The Way Back) Peter Weir ve Keith Clarke'ın senaryosundan Peter Weir tarafından yönetilen 2010 Amerikan hayatta kalma filmi. Film, İkinci Dünya Savaşı'nda bir Sovyet Gulag'ından (esir kampı) kaçtığını ve özgürlüğe ulaşmak için 6.400 mil (6.400 km) yürüdüğünü iddia eden eski Polonyalı savaş esiri Sławomir Rawicz'in anılarının yazdığı The Long Walk'tan (1956) esinlenmiştir. Filmde Alexandru Potocean, Sebastian Urzendowsky, Gustaf Skarsgård, Dragoș Bucur ve Mark Strong'la birlikte Jim Sturgess, Colin Farrell, Ed Harris ve Saoirse Ronan rol alıyor.

Film, En İyi Makyaj dalında Oscar'a aday gösterildi.

Konusu

II.Dünya Savaşı sırasında, Sovyetler Birliği'nin Polonya'yı işgalinden sonra, genç Polonyalı subay Janusz Wieszczek (Jim Sturgess) savaş esiri olarak tutulur ve NKVD tarafından sorguya çekilir. Casus olduğunu kabul ettiremeyen Sovyetler, karısını gözaltına alır; ondan zorla bir açıklama yaptırırlar. Sibirya'nın derinlerindeki Gulag çalışma kampında 20 yıl hapis cezasına çarptırılır.

Orada, daha sonra bir kaçış planladığı kişilerle tanışır: Amerikalı bir mühendis olan Bay Smith (Ed Harris); Bir aktör olan Khabarov (Mark Strong); Sert bir Rus suçlu olan Valka (Colin Farrell); Polonyalı sanatçı Tomasz (Alexandru Potocean); Letonyalı bir rahip olan Voss (Gustaf Skarsgård); Gece körlüğünden muzdarip bir Polonyalı olan Kazik (Sebastian Urzendowsky); ve Yugoslav muhasebeci Zoran (Dragoș Bucur). Habarov gizlice Janusz'a Baykal Gölü'nü geçerek güneyden Moğolistan'a kaçmayı planladığını söyler. Smith, Janusz'u yeni gelenlerle kaçış planlarını tartışmanın, moralini korumanın yolu olduğu konusunda uyarır, ancak bundan hiçbir şey çıkmayacaktır. Bazen Janusz, bir kır evinin ön kapısını ve ulaşmaya çalıştığı bitkileri halüsinasyon gibi görmektedir. Janusz, izlerini örten şiddetli bir kar fırtınası sırasında Smith, Valka, Voss, Tomasz, Zoran ve Kazik ile kaçışını takip eder.

Kazik, yürüyüşün ikinci gecesi, odun ararken kamp alanına geri döndükten sonra donarak ölür ve grup onu gömer. Grup, Sibirya'nın karları arasında uzun bir yolculuk geçirdikten sonra Baykal Gölü'ne ulaşır. Orada, onları üç gündür gizlice takip eden genç Polonyalı kız Irena (Saoirse Ronan) ile tanışırlar ve onlara Rus askerlerinin ailesini öldürdüğünü ve onu Varşova yakınlarındaki bir çiftliğe gönderdiklerini ve ona zalimce davrandıkları için kaçtığını söyler. Smith, Varşova Almanlar tarafından işgal edildiğinden, öyküsündeki yanlışlıkları fark eder; yine de, onları yavaşlatacağı kuşkusuna rağmen, grubun onu içine alması konusunda hemfikir olur. Smith, sonunda yalan söylediği için onu uyarır ve buna daha fazla tahammül etmeyeceğini söyler. Buna cevaben Irena, anne babasının komünist olduğunu, ancak komünist yöneticilerin onları yine de öldürdüğünü ve onu bir yetimhaneye gönderdiğini kabul eder.

Grup, Sovyetler Birliği ile Moğolistan arasında devriyenin olmadığı bir sınır hattına ulaştığında, Joseph Stalin'i putlaştıran ve başka yerde ne yapacağını bilmeyen Valka onlardan ayrılmaya karar verir. Geri kalanlar Ulan Batur'a devam eder, ancak kısa süre sonra Stalin'in, Horloogiyn Çoybalsan'ın ve komünizmin sombolü olan kırmızı bir yıldızın resimlerini gören bir geçide ulaşırlar. Janusz, Moğolistan'ında komünistlerin kontrol altında olduğunu fark eder ve Çin Japonya ile savaş halinde olduğu için gruba İngiliz Hindistanı'na sığınmaları gerektiğini söyler. Gobi Çölü boyunca güneye devam ederken, susuzluk, kum fırtınaları, güneş yanığı, kabarcıklar ve güneş çarpması grubu zayıflatır. Irena birkaç kez çöker ve kısa sürede ölür. Birkaç gün sonra Tomasz yere yığılır ve ölür. Smith ölümün eşiğindedir, ancak Janusz, Zoran ve Voss tarafından motive edildikten sonra gruba yeniden katılmaya karar verir ve ciddi şekilde susuz kalmış dörtlü çok ihtiyaç duydukları su kaynağını bulurlar. Kısa süre sonra Çin Seddi'ni geçerek Çin'e ulaşırlar.

Hepsi ölümün eşiğindeyken Himalayalara ulaştıklarında, güçlerini yeniden kazanacakları Budist manastırına götüren Tibetli bir keşiş tarafından kurtarılırlar. Smith, onu Çin üzerinden kaçıracak olan keşişin bağlantılarından birinin yardımıyla Lhasa'ya gitmeye karar verir. Oraya vardığında, ABD ordusuyla bağlantı kurabileceğini tahmin eder, Amerika'ya dönüşünü sağlar. Kalan üç kişi Himalayalar boyunca yürümeye devam eder ve kısa süre sonra Sikkim'e (Hindistan, önceden Nepal) ulaşarak köylülerden yardım alırlar. Hindistan hükûmeti evlerine barış içinde ulaşmalarına yardım eder.

Filmin sonunda Janusz, Polonya'daki komünist rejimin iktidardan uzaklaştırıldığı 1989 yılına kadar dünyayı dolaşmaya devam eder. Filmin son sahnesinde, esir alındıktan 50 yıl sonra Janusz'u gösterilir. Yine kır evinin kapısını tasavvur edip oraya uzanırken; bu sefer kapıyı açar ve karısıyla barışmak için kayanın altına gizlenmiş bir anahtarı alır.

Oyuncular

  • Jim Sturgess .... Janusz Wieszczek, Polonyalı genç bir mahkûm. Sovyetler Birliği'nin Polonya'yı işgali sırasında bir savaş esiri
  • Ed Harris .... Bay Smith, Amerikalı bir mahkûm ve eski mühendis
  • Saoirse Ronan .... Irena Zielińska, Baykal Gölü yakınlarında kaçaklarla buluşan Sovyetler Birliği'nden kaçmaya çalışan öksüz genç Polonyalı bir kız.
  • Colin Farrell .... Valka, en değerli varlığı "Kurt" dediği bıçak olan sert bir Rus mahkûm ve kumarbaz
  • Dragoș Bucur .... Zoran, Eskiden muhasebeci olan ve komik bir adam olarak kabul edilen Yugoslav bir mahkûm
  • Alexandru Potocean .... Tomasz Horodinsky, Polonyalı bir mahkûm ve sanatçı olmayı hayal eden eski pasta şefi
  • Gustaf Skarsgård .... Andrejs Voss, Letonyalı bir mahkûm ve eski rahip
  • Sebastian Urzendowsky .... Kazik, gece körlüğünden muzdarip genç bir Polonyalı mahkûm
  • Mark Strong .... Andrei Timofeyevich Khabarov, oynadığı oyun Sovyet yetkililer tarafından yıkıcı kabul edildiği için hapse atılan bir Rus tutuklu ve aktör

Çekimler

Temel çekimler Bulgaristan, Fas ve Hindistan'da yapıldı.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "The Way Back (2011)". Box Office Mojo. 4 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2012. 
  2. ^ "The Way Back (2010): Filming & Production". IMDb. 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

8 Eylül, Miladi takvime göre yılın 251. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 114 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

2008 (MMVIII) salı günü başlayan yıl. 21. yüzyılın ve 3. milenyumun 8. yılı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

Kürtler, doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır. Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır. Gerek Orta Doğu'daki siyasi ve sosyal karmaşalar ve sorunlar, gerekse diğer sebepler dolayısıyla özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan göçler sonucunda Batı Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika ve Orta Asya gibi farklı bölgelere yerleşmiş bir Kürt diasporası da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Seferi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının ilk çatışması

Polonya Seferi veya Polonya'nın İşgali, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir. Nazi Almanyası'nın işgal harekâtı Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı'nın imzalanmasından bir hafta sonra, 1 Eylül 1939'da başlamış ve 6 Ekim 1939'da Almanya ve Sovyetler Birliği'nin Polonya'nın tamamını işgal etmeleriyle son bulmuştur. Alman saldırısı, savaş ilanı olmadan yapılmıştı. Bu saldırı uluslararası hukuka aykırı bir saldırı savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sobibor imha kampı</span>

Sobibor İmha Kampı, Reinhard Operasyonu'nun bir parçası olarak Nazi Almanyası tarafından inşa edilen ve işletilen bir imha kampıydı. Alman işgali altındaki Polonya'nın Genel Hükümet bölgesindeki Żłobek Duży köyünün yakınındaki ormanda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Auschwitz-Birkenau</span> toplama ve imha kampları ağı

Auschwitz-Birkenau, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Thatcher</span> Birleşik Krallık başbakanı (1979–1990)

Margaret Hilda Thatcher, Britanyalı siyasetçi. Birleşik Krallık'ta en uzun süre başbakanlık yapan kişi ve ülkenin ilk kadın başbakanı. Yakın tarihte ülkeyi en çok etkileyen kişilerden oldu. Uyguladığı politikalar nedeniyle hem büyük destek gördü, hem de ciddi bir muhalefetle karşılaştı.

<i>Er Ryanı Kurtarmak</i> 1998 yapımı Steven Spielberg filmi

Er Ryan'ı Kurtarmak, Steven Spielberg tarafından yönetilerek Robert Rodat tarafından yazılan, II. Dünya Savaşı konulu bir epik savaş filmidir.

2011 (MMXI) cumartesi günü başlayan yıl. 21. yüzyılın ve 3. milenyumun 11. yılı.

<i>Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı</i> Indiana Jones macera serisinin dördüncü filmidir

Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı, 22 Mayıs 2008'de vizyona giren, Indiana Jones macera serisinin dördüncü filmidir. George Lucas yapımcı olarak, Steven Spielberg yönetmen olarak bu yapımda yer aldı. 1950'li yıllarda çevrilen bilimkurgu filmlerinden esinlenerek çekilen filmin konusu 1957 senesinde geçmektedir. Harrison Ford maceraperest arkeolog Indiana Jones rolünü burada da tekrarladı. Aktöre Karen Allen, Cate Blanchett, Ray Winstone, John Hurt, Jim Broadbent ve Shia LaBeouf gibi isimler eşlik etti.

<span class="mw-page-title-main">1980'ler</span> onyıl

1980'ler veya 80'ler, 1 Ocak 1980'de başlayan ve 31 Aralık 1989'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıl.

<i>Avatar</i> (film) 2009 yapımı Amerikan filmi

Avatar, 2009 ABD yapımı destansı bilimkurgu filmi. Filmin senaryosunu Titanik, Yaratık 2, Terminatör filmlerinin yönetmeni James Cameron yazmış ve filmi yönetmiştir. Üç boyutlu (3D) sinema tekniği ile çekilmiştir. 18 Aralık 2009 tarihinde gösterime girmiştir. Aynı zamanda tüm zamanların en çok hasılat yapan film rekorunu elinde bulunduruyor.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet savaş suçları</span> Sovyetler Birliğinin gerçekleştirdiği katliamlar

Sovyet savaş suçları, 1919 ve 1991 arasında Kızıl Ordu ve NKVD tarafından işlenen savaş suçlarını ifade eder. Bazı durumlarda, bu suçlar, Sovyet lideri Josef Stalin'in emriyle işlendi. Diğer durumlarda ise, savaş esirlerine ve sivillere karşı partizan savaşı veya diğer ülkelerin SSCB ile silahlı çatışmaları sırasında Sovyet birlikleri tarafından herhangi bir emir alınmadan işlendi.

<span class="mw-page-title-main">Tom Holland</span> İngiliz oyuncu

Thomas Stanley Holland, İngiliz oyuncudur. Bir Britanya Akademisi Sinema Ödülü ve üç Saturn Ödülü'ne sahip oyuncu 2019'da Forbes 30 Under 30 Europe listesinde yer almış ve çeşitli yayımlar tarafından "kendi jenerasyonundaki en popüler aktörlerden biri" olarak tanımlanmıştır.

Yirminci yüzyılda proletarya diktatörlüğünü uygulayan rejimler altında katliamlar yapılmıştır. Tahmin etmekte kullanılan yönteme göre katliamlarda ölenlerin sayısı oldukça büyük farklılıklar göstermektedir. Akademik araştırmalar tek bir toplum içinde katliamların nedeni üzerine odaklaşır ancak katliamların bazı ortak sebepleri olduğuna dair iddialar da bulunmaktadır. Katliamlarda ölenlerin sayısının yüksek olduğu tahminler yalnızca siyasi rakiplerin yok edilmesi, iç savaşlar, terör seferberlikleri ve toprak reformları sırasında gerçekleşen katliam ve idamları değil aynı zamanda savaş, kıtlık, hastalık ve çalışma kamplarında tükenme sonucu olan ölümleri de hesaplamalarına dahil etmektedir. Bu facialara hükûmet politikalarının ve idarede yapılan yanlışlıkların neden olduğuna inanan ve dolayısıyla da çeşitli terimlerle tanımlanan farklı ölüm nedenlerini de bir arada değerlendiren akademisyenler vardır. Bu akademisyenlere göre tanımlandığında toplam ölü sayısı onlarca milyonu aşar ancak bu yaklaşımın geçerliliğini kabul etmeyen akademisyenler de bulunmaktadır. Komünizmin Kara Kitabı'nda yer alan tahminlerin özetinde Martin Malia ölü sayısını 85 ila 100 milyon olarak önerir.

<span class="mw-page-title-main">Vorkutlag</span>

Yaygın olarak Vorkutlag (Воркутлаг) olarak bilinen Vorkuta Düzeltici Çalışma Kampı', Rekalag veya Vorkuta 6 Numaralı Düzeltici Özel Çalışma Kampı, 1932'den 1962'ye kadar Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti içerisindeki Komi Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Vorkuta şehrinde bulunan Sovyetler Birliği'nin büyük bir GULAG çalışma kampıydı.