İçeriğe atla

The Transhumanist Wager

The Transhumanist Wager
YazarZoltan Istvan
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürlerBilimkurgu, Felsefe
Yayım2013
Yayımcıkişisel yayın
Medya türüPaperback, ekitap
ISBN978-0-9886161-1-0

The Transhumanist Wager, Amerikalı yazar Zoltan Istvan'ın 2013 bilimkurgu romanıdır. Roman, global çapta transhümanizm devrimi yapmak için çaba sarf eden bir filozof olan Jethro Knights'ın hayatını ele almaktadır.[1][2][3] Kitap Uluslararası Kitap Ödüllerinde Vizyoner kurgu alanında ödül kazanan ilk kitaptır.[4]

Özet

Protagonist Jethro Knights felsefe öğrenir ve tıp, bilim ve teknoloji aracılığıyla sonsuza kadar yaşama isteğinden dolayı sonsuz yaşam uzatımı'nı desteklemek amacıyla dünyaya yelken açar. Romantik ve doktor olan Zoe Bach Knights'ın felsefi transhümanizmi paylaşırken onunla ölümden sonraki yaşam hakkındaki kesin inancını belirtir ve ölümün yaşamın bir parçası olduğuna ısrar eder. Bu sırada ABD'de transhümanistler anti-transhümanist Reverend Belinas ile işbirliğinde olan Hristiyan teröristler tarafından hedef gösterilmeye ve öldürülmeye çalışılır.[5]

Yelken turundan sonra Knights, Hristiyan muhafazakârların ellerinde büyük bir trajedi yaşar. O sıralarda Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti daha teokratik olur ve transhümanistik araştırmayı yasaklar. Bu gelişmeler Knights'ı bağımsız bir Deniz kıyısı şehri inşa etmeye sevk eder ve Transhümanya denilen bu bağımsız bölgede araştırmalar devam eder. Dünyanın diğer tarafındaki hükûmetler de Transhümanyada yapılan radikal bilim araştırmalarından endişe duyarlar ve bu deniz kıyısı şehre saldırırlar. Transhümanya kendisini başarıyla korumayı başarır ve Knights transhüman bir medeniyet kurmak için girişimlere başlar.[6][7]

Eleştiri

Kitap hakkındaki değerlendirmeler çoğunlukla olumludur. Buna ek olarak, genel konu websitelerindeki Singularity, Yapay zekâ ve fütüristik meseleler gibi şeyler hakkındadır.[8][9] Bazı eleştiricler protagonist Jethro Knights'ı Ayn Rand'ın romanı Atlas Shrugged'deki John Galt karakteriyle kıyaslamıştır.[10][11][12] Diğerleri Istvan'ın kitabını Robert Pirsig'in felsefi kitabı Zen and the Art of Motorcycle Maintenance ya da Robert A. Heinlein'ın çalışmalarıyla kıyas etmişlerdir.[9][13]

The Transhumanist Wager kitabı fütüristler arasında tartışma konusu olmuş ve transhümanizmin popülaritesinin artmasına sebep olmuştur.[14][15][16][17]

Kitap ayrıca bazı transhümanistler tarafından her ne kadar protagonistin gücüne hayran olmalarına ve hayat uzatımı amacının üzerinde yazılmasına rağmen açıkça liberteryen, anti eşitlikçi, totaliter olarak eleştirilmiştir.[18][19] Istvan bu konuda kendisi de Jethro tartışmalı olarak çok ileri gittiğini kabul etmiş ve bu kitabı yazmanın temel amacının genel topluma transhümanizm ve yaşam uzatımı hakkında tartışma başlatmak olduğunu söylemiştir.

Felsefe

Kitap TEF felsefesini (Teolojik Egosentrik İşlevselcilik), Istvan'ın Üç Transhümanizm Kanunu'nu ve Transhümanist Wager kavramını tanıtmaktadır.[5][20] TEF gelen teknolojik değişimlerle beraber dini olmayan ve toplumda ve insanlar arasında daha güçlü ahlaki sistemi oluşturmayı amaçlamaktadır.[21][22] Istvan states:


Istvan'a göre Transhümanizm'in Üç Kanunu: Bir transhümanist her şeyden öte kendi varlığını korumalıdır. Bir transhümanist Birinci Kurala ters düşmediği sürece mümkün olduğu kadar güç elde etmeye çalışmaya çaba sarf etmelidir. Bir transhümanist Birinci ve İkinci Kurallara terş düşmediği sürece evrenin değerini korumalıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Red Ice Radio - Zoltan Istvan - The Transhumanist Wager: In Favor of Eugenics & Technological Dictatorship" 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. redicecreations.com.
  2. ^ "a book review by Gabriel Constans: The Transhumanist Wager" 25 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. nyjournalofbooks.com.
  3. ^ "Will Artificial Intelligence put my job at risk?" 9 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Spectator Blogs.
  4. ^ "International Book Awards - Honoring Excellence in Independent & Mainstream Publishing" 4 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. internationalbookawards.com.
  5. ^ a b "Book Review: The Transhumanist Wager, by Zoltan Istvan" 10 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. ieet.org.
  6. ^ Giulio Prisco — Kurzweil AI. "The Transhumanist Wager and the terrifying struggle for the future" 14 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. io9.
  7. ^ "'Transhumanists' are planning to upload your mind to a memory stick…" 7 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Technology - Telegraph Blogs.
  8. ^ "book review | The Transhumanist Wager | KurzweilAI" 2 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. kurzweilai.net.
  9. ^ a b "Book review and recommendation: Zoltan Istvan: The Transhumanist Wager" 18 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Transhumanisten.
  10. ^ "Thoughts on Zoltan Istvan’s “The Transhumanist Wager”: A Review" 18 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. ieet.org.
  11. ^ "Transhumanism’s Mein Kampf" 12 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. thehappydrone.com.
  12. ^ "Marin Magazine - April 2014" 15 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. marinmagazine.com.
  13. ^ "The Transhumanist Wager – Review : Bibliofire" 30 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Bibliofire.
  14. ^ "Transhumanism 101: Defying Human Nature One Cyborg Limb at a Time" 17 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Breitbart.
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2016. 
  16. ^ "How Far Should We Go to Make the Transhumanist Wager?". Psychology Today.
  17. ^ "h+ Media | "The Transhumanist Wager" by Zoltan Istvan - review by Ben Goertzel - h+ Media" 25 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. h+ Media.
  18. ^ Socrates (28 April 2013). "Zoltan Istvan on Singularity 1 on 1: The Transhumanist Wager Is A Choice We'll All Have To Make" 10 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Singularity Weblog.
  19. ^ "Review: The Transhumanist Wager by Zoltan Istvan" 4 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. twbr.
  20. ^ "ThePhilosophy" 30 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. transhumanistwager.com.
  21. ^ "SERIOUS WONDER | Zoltan Istvan: The Transhumanist Wager - SERIOUS WONDER" 28 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. SERIOUS WONDER.
  22. ^ "Transhumanist Revolution Now! ... an excerpt from “The Transhumanist Wager” by Zoltan Istvan" 28 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. immortallife.info.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stevie Wonder</span> Amerikalı müzisyen

Stevie Wonder, , Amerikalı şarkıcı, söz yazarı, müzisyen ve aktivist.

Transhümanizm; insanın fiziksel ve bilişsel yeteneklerinin artırılması, yaşlanma ve hastalanma gibi arzu edilmeyen veya gereksiz görülen yönlerinin ortadan kaldırılması amacıyla teknoloji ve bilimden faydalanılması gerektiğini öne süren uluslararası bir entelektüel ve kültürel harekettir. Transhümanist düşünürler, bu amaçla insan geliştirme tekniklerinin ve yüksek teknolojinin kullanılması imkânlarını ve muhtemel sonuçlarını tartışırlar.

Yahudi mistisizminin (Kabbala) en önemli eserleri arasında yer alan Zohar, Orta Çağ'da Aramice ve İbranice dillerinde yazılmış, Tevrat'ın mistik yorumu olan bir grup kitaptan oluşur. Tanrı'nın isimlerinin doğası, evrenin kökeni ve yapısı, ruhların doğası, günah, iyilik ve kötülük gibi konuları içeren Zohar'da kutsal metnin yorumları, teoloji, mistik kozmogoni, mistik psikoloji gibi alanlar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lukyanenko</span> Rus bilimkurgu yazarı

Sergey Vasiliyeviç Lukyanenko, Rus roman yazarı.

Clive Thomas emekli Galli futbol hakemidir.

<span class="mw-page-title-main">Google Kitaplar</span> Google hizmeti

Google Kitaplar, Google bünyesinde bulunan ve kullanıcıların kitaplar hakkında detaylı arama yapmasına olanak sağlayan arama motorudur.

<span class="mw-page-title-main">Siberpunk</span> fütüristik bir ortamda geçen postmodern bilimkurgu türü

Siberpunk ya da siber çılgınlık, "yüksek teknoloji, düşük yaşam" şeklinde özetlenen bir dünya şekli çizen bilimkurgu alt türü. Siberpunk, bilim ve teknolojinin çok ilerlediği ancak insanların büyük kısmının yaşam kalitesinin çok düşük olduğu, bozulduğu veya toplumsal düzenin radikal bir şekilde değiştiği bir dünya tasavvurudur.

<span class="mw-page-title-main">Irving Thalberg</span> Amerikalı film yapımcısı (1899 – 1936)

Irving Grant Thalberg, sinema filmlerinin ilk yıllarında etkin olmuş Amerikalı film yapımcısıdır. Gençliği, doğru aktörleri seçmesi, en iyi personeli toplaması ve çok karlı filmler yapma konusundaki olağanüstü yeteneği için kendisine "Harika Çocuk" denmiştir. Grand Hotel, China Seas, Camille, Mutiny on the Bounty ve The Good Earth önemli filmlerinden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Svetlana Aleksiyeviç</span>

Svetlana Aleksandrovna Aleksiyeviç, 2015 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Belaruslu araştırmacı gazeteci, yazar.

William Donald "Bill" Hamilton, İngiliz evrimsel biyolog. Yaygın olarak 20. yüzyılın en büyük evrim teorisyenlerinden biri olarak tanınmaktadır.

<i>Kayıp Ruhlar Şehri</i>

Kayıp Ruhlar Şehri, Cassandra Clare tarafından yazılan, fantastik bir seri olan Ölümcül Oyuncaklar serisinin beşinci kitabıdır. Kayıp Ruhlar Şehri, 8 Mayıs 2012 tarihinde yayınlanmıştır ve ardından da serinin son kitabı olan Cennet Ateşi Şehri 2014 yılında yayınlanmıştır.

Liberteryen Transhümanizm veya Özgürlükçü Transhümanizm Liberteryenizm ve Transhümanizm'i birleştiren bir siyasi ideolojidir. Kendini Liberteryen Transhümanist olarak tanımlayan Ronald Bailey ve Glenn Reynolds gibi kişiler "İnsan güncellenmesi hakkı"nı savunurlar ve serbest piyasanın bu hakkı en iyi sağlayan şey olduğunu çünkü serbest piyasanın diğer ekonomik sistemlere göre daha fazla refah ve kişisel özgürlük sağladığını öne sürerler.

<span class="mw-page-title-main">Sujin (imparator)</span>

İmparator Sujin, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 10. imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Jeffrey Eugenides</span> Amerikalı yazar

Jeffrey Kent Eugenides Amerikalı bir roman ve kısa öykü yazarıdır. Virgin Sudicides (1993), Middlesex (2002) ve The Marriage Plot (2011) adlı üç romanın yanı sıra birçok kısa öykü ve deneme yazmıştır. Middlesex 2003 Pulitzer Kurgu Ödülü'nü, Ulusal Kitap Eleştirmenleri Dairesi Ödülü ve Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü aldı ve Fransa'nın Prix Médicis'i için finalist olmak üzere Virgin Suicides'i çekti.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Malamud</span> Amerikalı yazar (1914 – 1986)

Bernard Malamud Amerikalı romancı ve kısa öykü yazarı. Saul Bellow ve Philip Roth ile birlikte, 20. yüzyılın en tanınmış Amerikalı Yahudi yazarlarından biriydi. "Beyzbol" romanı 1984 yılında Robert Redford 'un oynadığı "The Natural" filmi olarak sinemaya uyarlandı. Çarlık Rusya 'daki antisemitizm ile ilgili 1966'da yayınlanan romanı' "The Fixer" de ayrıca sinemaya uyarlandı ve Ulusal Kitap Ödülü ile Kurgu dalında Pulitzer Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Zoltan Istvan</span>

Zoltan Istvan Gyurko, ya da bilinen adıyla Zoltan Istvan (1973), Amerikalı gazeteci, girişimci, ve Transhümanist. Transhümanistik temalarda makaleler yazmaktadır: "The Transhumanist Philosopher" adlı blogu Psychology Todayde. ve "Transhumanist Future" adlı blogu Vice Motherboard dergisinde bulunmaktadır. Ayrıca National Geographic Channel'da muhabir olarak çalışmış ve The Huffington Post da fütüristik, transhümanistik ve ateist topikler hakkında bir bloglar yazmaktadır.

Steve Michael Erickson ; Amerikalı yazardır. Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi Edebiyat Ödülü ve John Simon Guggenheim Vakfı bursu sahibidir. Ayrıca Lannan Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü kazanan tek Güney Kaliforniyalı roman yazarıdır.

Ekstropyanizm, " insanlığın durumunu sürekli iyileştirmek için evrilen değerler ve standartlar bütünüdür". Ekstropiyanlar bilim ve teknolojideki ilerlemelerin bir gün insanların süresiz olarak yaşamasına olanak sağlayacağına inanmaktadır. Bir ekstropiyan bu amaca katkıda bulunmak isteyebilir, örneğin araştırma ve geliştirme yaparak veya yeni teknolojiyi test etmek için gönüllü olarak çalışabilirler.

Demokratik transhümanizm, James Hughes tarafından 2002 yılında ortaya atılan bir terim olan demokratik transhümanizm, liberal, sosyal ve radikal demokratik siyasi görüşleri benimseyen transhümanistlerin duruşunu ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anarko-transhümanizm</span>

Anarko-transhümanizm, anarşizm ile transhümanizmi sentezleyen ve sırasıyla hem sosyal hem de fiziksel özgürlükle ilgilenen bir felsefedir. Anarko-transhümanistler özgürlüğü, kişinin etrafındaki dünyayı deneyimleme yeteneğinin genişlemesi olarak tanımlar. Anarko-transhümanistler ideallerini ilerletmek için bilgisayar korsanlığı, üç boyutlu baskı veya biohacking dahil olmak üzere çeşitli pratikleri savunmaktadırlar.