İçeriğe atla

The Subject Was Roses (film)

The Subject Was Roses
YönetmenUlu Grosbard
YapımcıEdgar Lansbury
YazarFrank D. Gilroy
UyarlamaThe Subject Was Roses
1964 tarihli oyun
–Frank D. Gilroy
OyuncularPatricia Neal
Jack Albertson
Martin Sheen
MüzikLee Pockriss
Görüntü yönetmeniJack Priestley
KurguGerald B. Greenberg
DağıtıcıMetro-Goldwyn-Mayer
Çıkış tarih(ler)i13 Ekim 1968 (1968-10-13)
Süre107 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Hasılat$1,375,000 (US/ Canada rentals)[1]

The Subject Was Roses, Ulu Grosbard'ın yönettiği 1968 ABD yapımı Metrocolor drama filmi . Frank D. Gilroy'un senaryosu, 1964 Pulitzer ödüllü aynı adlı oyununa dayanıyor.

Filmde Patricia Neal, Martin Sheen ve Jack Albertson rol alıyor. Albertson performansıyla Akademi Ödülü kazandı ve Neal Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

Ödüller ve adaylıklar

Ödül Kategori aday(lar) Sonuç
Akademi Ödülleri En iyi kadın oyuncuPatricia NealAdaylık
En iyi Yardımcı OyuncuJack AlbertsonKazandı
Altın Küre Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Sinema FilmiMartin SheenAdaylık
Defne Ödülleri En İyi Kadın Dramatik Performans Patricia Neal Adaylık
Ulusal İnceleme Kurulu Ödülleri En İyi On Film 6. Sıra

Kaynakça

  1. ^ "Big Rental Films of 1969", Variety, 7 January 1970 p 15

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin üçüncü filmi (2003)

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı, J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ikinci ve üçüncü bölümlerinden uyarlanan 2003 yılında gösterime giren fantezi filmidir. Yüzüklerin Efendisi film serisinin Yüzük Kardeşliği ve İki Kule'den sonra üçüncü filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<i>Gandhi</i> (film)

Gandhi, Mohandas Karamçand Gandi'nin hayatını anlatan 1982 yapımı biyografik film. 20. yüzyılın ilk yarısında İngiltere'nin Hindistan'da koloniler kurması ve Hindistan'ın durumu etrafında toplanan filmin yönetmenliğini Richard Attenborough yapmıştır. Gandi rolüyle Ben Kingsley, Akademi Ödülü aldı.

En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü, ABD'nin en seçkin sinema ödülleri olan Akademi Ödülleri'nden biridir. Ödül, her sene başka bir kaynaktan uyarlanan en iyi senaryonun yazarına verilir. Bu standarda göre bütün devam filmleri otomatik olarak uyarlama kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Danny DeVito</span> Amerikalı film yönetmeni, komedyen ve sinema oyuncusu

Daniel Michael "Danny" DeVito, Jr. Emmy ve Altın Küre ödülü sahibi oyuncu, Oscar'a aday gösterilmiş bir film yapımcısı. Kendi film şirketi vardır. Şirketi Jersey Films, Pulp Fiction, Get Shorty, Erin Brockovich, Gattaca ve Garden State gibi filmlerin yapımcılığını üstelenmiştir. DeVito Reno 911! adlı tv dizisininde yapımcısıdır. DeVito 2000 yılında Erin Brockovich filminin yapımcısı olarak En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Jeremy Renner</span> Amerikalı film yapımcısı ve sinema oyuncusu

Jeremy Lee Renner, Amerikalı oyuncu, film yapımcısı ve müzisyen. Renner 2000'li yıllarda Dahmer (2002) ve Neo Ned (2005) gibi çeşitli bağımsız filmlerde rol aldı. Bunların yanında S.W.A.T. (2003) ve 28 Hafta Sonra (2007) gibi daha büyük bütçeli filmlerde de rol almıştır. 2009 yapımı Ölümcül Tuzak filmindeki performansı ile En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir. 2010 yapımı The Town filmindeki rolü ile de En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü adaylığı kazanmıştır. Bu başarıları ile dünya çapında büyük hasılat yapan filmlerden Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011) ve The Avengers (2012) kadrosunda yerini almıştır.

<i>Willy Wonka & the Chocolate Factory</i>

Willy Wonka & the Chocolate Factory Roald Dahl'ın Charlie'nin Çikolata Fabrikası romanından uyarlanan 1971 yapımı müzikal filmdir. Yönetmenliğini Mel Stuart'ın yaptığı filmde Willy Wonka karakterini Gene Wilder oynamıştır. Film Charlie Bucket adlı bir çocuğun altın bileti bularak dünyanın dört bir yanında gelen dört çocukla Willy Wonka'nın çikolata fabrikasını ziyaret etmesini konu alır.

<i>Piyano</i> (film) Amerikan dram filmi

The Piano 1993 yapımı Amerikan dram filmi. Film dilsiz bir piyanist ve onun kızını hikâye edinir. Zaman 19. yüzyılın sonlarına doğrudur ve yer bol yağışlı ve çamurlu olan Yeni Zelanda'danın batı kıyılarıdır. Film Jane Campion tarafından yazılıp yönetilmiştir. Oyuncu kadrosunda Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill ve Anna Paquin yer alır. Filmin müzikleri Michael Nyman tarafından bestelenmiştir ve filmin soundtrack albümü çok satanlar listesine girmiştir. Ayrıca Hunter film için kendi piyano parçasını çalmıştır ve Paquin'e çekilmesi gereken üç sahne için işaret dili öğretmenliği yapmıştır. Filmi Avustralyalı Jan Chapman ve fransız yapım şirketi Ciby 2000 birlikte prodükte etmiştir.

<i>Oliver!</i> (film) 1968 yapımı film

Oliver! Carol Reed'in yönettiği 1968 yapımı İngiliz müzikal dram filmidir. Film; müziği ve sözleri Lionel Bart tarafından yazılmış aynı adlı tiyatro müzikalinden esinlenilmiştir. Senaryosu Vernon Harris tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Don Ameche</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1908 – 1993)

Don Ameche, Amerikalı oyuncu, komedyen ve vodvil oyuncusudur. Kolej gösterileri, repertuvar tiyatrosu ve vodvillerde oynadıktan sonra, 1930'ların başında önemli bir radyo yıldızı oldu ve bu da 1935'te 20th Century Fox'tan bir film sözleşmesi teklif edilmesine yol açtı.

Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü başvuruları, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 1956 yılında başlatılan ve her sene yapılan, Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanacak filmi belirlemek amacıyla düzenlenen bir adaylık sürecidir. Ödül öncelikli olarak, İngilizce olmayan, Amerika Birleşik Devletleri dışında üretilen uzun metrajlı sinema filmleri için her yıl Akademi tarafından elden verilir. Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü Komitesi, adaylık sürecinde bütün filmleri inceler.

Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü başvuruları, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 1956 yılında başlatılan ve her sene yapılan, Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanacak filmi belirlemek amacıyla düzenlenen bir adaylık sürecidir. Ödül öncelikli olarak, İngilizce olmayan, Amerika Birleşik Devletleri dışında üretilen uzun metrajlı sinema filmleri için her yıl Akademi tarafından elden verilir. Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü Komitesi, adaylık sürecinde bütün filmleri inceler.

<span class="mw-page-title-main">Teresa Wright</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1918 – 2005)

Muriel Teresa Wright, Amerikalı aktris. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne iki kez aday gösterildi: 1941'de ilk filmi The Little Foxes'daki performansı ile aday oldu ve 1942'de Mrs. Miniver, performansı ile ödülü kazandı. Aynı yıl, Gary Cooper'ın karşısında oynadığı The Pride of the Yankees'teki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Ayrıca Alfred Hitchcock'un Shadow of a Doubt (1943) ve William Wyler'ın The Best Years of Our Lives (1946) filmlerindeki performanslarıyla tanınır.

<i>Çıplak Ayaklar</i> Gene Saks, 1967 filmi

Çıplak Ayaklar, Robert Redford ve Jane Fonda'nın yeni evli genç bir çift olarak oynadığı 1963 tarihli aynı adlı oyunundan Neil Simon tarafından uyarlanan senaryodan Gene Saks tarafından yönetilen 1967 Amerikan romantik bir komedi filmi. Muhafazakar bir avukat olan Paul, hayat dolu Corie ile evlenir, ancak son derece tutkulu ilişkileri, New York City'de beş katlı bir apartman dairesinde komik bir anlaşmazlığa dönüşür. Yardımcı oyuncular arasında Charles Boyer, Mildred Natwick, Herbert Edelman ve Mabel Albertson yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Jack Albertson</span>

Harold Albertson, profesyonel olarak Jack Albertson bilinen, vodvil tiyatrosunda da oynamış Amerikalı aktör, komedyen, dansçı ve şarkıcı. Albertson Tony, Oscar ve Emmy ödüllü bir aktördü. 1964 tarihli tiyatro oyunu The Subject Was Roses ve onun 1968 yapımı film uyarlamasındaki John Cleary rolüyle, Bir Oyunda Öne Çıkan Erkek Oyuncu dalında Tony Ödülü ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü kazandı. Diğer önemli rolleri arasında Willy Wonka & the Chocolate Factory'de (1971) Büyükbaba Joe, The Poseidon Adventure'da (1972) Manny Rosen ve televizyon sitcom'u Chico and the Man'de (1974-78) Ed Brown yer alıyor. Televizyon endüstrisine katkılarından dolayı Albertson, 1977'de 6253 Hollywood Bulvarı'nda Hollywood Walk of Fame'de bir yıldızla onurlandırıldı.

<i>34. Caddedeki Mucize</i>

34. Caddedeki Mucize 20th Century Fox tarafından yayınlanan, 1947 Amerika yapımı Noel komedi-drama filmidir. Valentine Davies'in hikâyesine dayanır ve George Seaton tarafından yazılıp yönetilmiştir. Başrollerinde Maureen O'Hara, John Payne, Natalie Wood ve Edmund Gwenn vardır. Hikâye New York'ta Şükran Günü ile Noel Günü arasında geçer ve gerçek Noel Baba olduğunu iddia eden bir mağaza Noel Baba'sının etkisine odaklanır. Film, favori bir Noel filmi haline geldi.

22. Akademi Ödülleri, 23 Mart 1950'de RKO Pantages Tiyatrosu'nda yapıldı ve 1949'da sinemadaki başarılı çalışmalar için Oscarlar sahiplerine takdim edildi. Bu yıl, beş En İyi Film adayının hepsinin siyah beyaz film olduğu son yıldı ve En İyi Film için aday gösterilen her filmin birden fazla ödül kazandığı ilk yıldı.

25. Akademi Ödülleri töreni 19 Mart 1953'te, Hollywood'daki RKO Pantages Theatre'da ve New York City'deki NBC International Theatre'da gerçekleşti.

Gençlik Oscar'ı olarak da bilinen Akademi Gençlik Ödülü, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) Yönetim Kurulu'nun takdirine bağlı olarak, özellikle on sekiz yaşın altındaki genç sanatçıları "Ekran eğlencesine olağanüstü katkıları" için ödüllendirmek için verilen Özel bir Onursal Akademi Ödüldür.

<i>Days of Wine and Roses</i> (film)

Days of Wine and Roses, senaryosu JP Miller'ın kendisine ait olan 1958 tarihli Playhouse 90 antoloji serisindeki aynı adlı televizyon oyunundan uyarlanan ve Blake Edwards tarafından yönetilen 1962 Amerika yapımı dram filmidir. Yapımcılığını Martin Manulis, müziklerini Henry Mancini'nin üstlendiği filmin başrollerinde Jack Lemmon, Lee Remick, Charles Bickford ve Jack Klugman yer alır. Film, alkolizme yenik düşen ve sorunlarıyla başa çıkmaya çalışan iki ortalama Amerikalıyı anlatır.