İçeriğe atla

The Squeaky Wheel

The Squeaky Wheel
Kuruluş2000
SahibiRusya Silahlı Kuvvetleri (doğrulanmadı)
FormatıTekrarlanan gıcırtılar, ara sıra Rusça Stratejik Flash Mesajlar
DilRusça
Ülke Rusya
Genel merkezRostov-on Don
Kardeş istasyonlarıThe Pip ve UVB-76
Dinlenebilirlik
Frekanslar5473 kHz (gündüz)
3828 kHz (gece)

The Squeaky Wheel, Rusya'dan yayın yapan Rusça dil modunda olan askeri bir radyo istasyonudur. "Gıcırtılı tekerlek" anlamına gelen ismi radyo dinleyicileri tarafından verilmiş bir takma addır. Kendine özgü bir ses yayınlayan kısa dalga radyo istasyonudur. 2000'de yayına başlamış istasyon olduğu tahmin edilmektedir. 2000'den 2008'e kadar istasyonun dikkat tonu, gıcırdayan bir tekerleğe belli belirsiz benzeyen, tiz iki tonlu bir sinyaldi. 2008'den itibaren kanal işaretleyici, kısa bir sessiz boşlukla tekrarlanan kısa bir sekansta iki farklı tona dönüştü. Yayın, 5473 kHz (gündüz) ve 3828 kHz (gece) frekansları üzerinden yapılıyordu.[1][2] Birkaç kez Rus askeri formatında sesli mesajlar bildirildi. Vericinin kesin yeri bilinmemekle birlikte, Rusya'da Rostov-na-Donu yakınlarında olduğu düşünülüyor.[2] Orta Avrupa'da sinyal gücü çekimi yeterince güçlü değildir ve bazen diğer frekansların gürültüsü içerisinde sinyal günlerce kaybolur.

Gözlenen diğer frekanslar 3650 kHz, 3815 kHz, 5474 kHz ve 5641 kHz'dir.[3]

Enigma tanımı S32 olup,[2][4] S Slav dilini belirtir. Ancak, 2000'den 2005'e kadar, istasyondaki ses bilinmediğinde XSW olarak adlandırıldı.[5]

Squeaky Wheel için ayırt edici iki tonlu ve üç tonlu kanal işaretleri

İstasyonun Rusya dışındaki yayınları

Türkiye

Türkiye'de ilk kez websdr Türkiye'deki sürümleri ve normal dijital radyolar üzerinden yayına başlamıştır. Yıllar sonra yayını kesilmiştir. Yayın kesilmesinin yayın yaptığı lokasyonun uzak olmasıdır.

Kaynaklar

  1. ^ "NSNL 107 - Various modes". web.archive.org. 20 Mayıs 2008. 20 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2023. 
  2. ^ a b c "The Squeaky Wheel | Numbers Stations Research Center". web.archive.org. 26 Ekim 2014. 26 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2023. 
  3. ^ Rogers, B (Kasım 2008). "Mystery Signals of Shortwave". 25 Mayıs 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2014. 
  4. ^ "MX" (PDF). Numbers and Oddities. 28 Temmuz 2011. s. 2. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2014. 
  5. ^ "The Squeaky Wheel › Priyom.org". priyom.org. 30 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kısa Dalga yayınları almak üzere tasarlanmış radyo

<span class="mw-page-title-main">NDB ve ADF</span> Seyrüseferi Sistemi

NDB ve ADF, hava ve deniz seyrüseferinde yön bulma amacıyla kullanılan basit bir radyo seyrüseferi sistemi. NDB ve ADF sistemi yer bazlı bir seyrüsefer yardımcısıdır. Yeryüzündeki Non-directional beacon ve taşıttaki automatic direction finder olmak üzere iki eleman ile taşıt içindeki kumanda ve göstergelerden meydana gelir. NDB/ADF sistemi, manyetik pusulaya benzer çalışma prensibi nedeniyle radyo pusulası olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Analog televizyon vericisi</span>

Televizyon vericileri televizyon yayını yapan, yani stüdyolarda oluşturulan haber ve programların konutlardaki alıcılara ulaştırılmasını sağlayan en önemli teknik araçlardır. kablo ve uydu gibi alternatif yayın araçlarıyla karıştırmamak için TV vericileri bazen "yer vericileri" olarak da isimlendirilir.

Ses sinyali herhangi bir sesin iletilmek veya saklanmak için elektromanyetik enerjiye çevrilmiş halidir. Bu sinyal AF kısaltmasıyla da gösterilir.

Önvurgu ses yayıncılığında sinyal gürültü oranını artırmak amacıyla kullanılan bir tekniktir.

FM radyo yayınlarında kanal bant genişliğini hesaplamak için kullanılan ampirik formül.

<span class="mw-page-title-main">Frekans modülasyonu</span> frekans modülasyonu, İletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir modülasyon türü

Frekans modülasyonu, İletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir modülasyon türüdür. FM kısaltmasıyla gösterilir. Bu modülasyon türü 1933 yılında Amerikalı mühendis Edwin Howard Armstrong (1890-1954) tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ara frekans</span>

Ara frekans telekomünikasyonda verici ve alıcı cihazlarında kullanılan bir sinyaldir. Bu sinyalin kullanıldığı cihazlar teknolojide süperheterodin (superheterodyne) olarak tanımlanırlar.

Aktarıcı, radyo ve televizyon yayıncılığında bir önceki istasyondan aldığı yayını değişik bir radyo frekansla yeniden yayınlayan yardımcı vericilere verilen addır. "Aktarıcı" terimi TRT kurumunda 1970'li yıllarda Fransızca transposer kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaya başlamıştır. Buna karşılık halk arasında kullanılan yansıtıcı terimi yayıncılıkta kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Radyolink</span>

Radyolink iki nokta arasında elektromanyetik dalgalarla iletişim için kurulan düzenektir. Bu düzenekle sadece iki nokta arasında iletişim sağlanır. Yani radyo ve televizyon vericilerinin aksine yapılan yayın dar bir koridor içinde yönlendirilmiş yayındır ve bu dar koridor dışında izlenemez. Düzenek genellikle telefon santralleri arasında veya radyo televizyon stüdyoları ile radyo televizyon vericileri arasında kurulur.

Enterferans ya da girişim, istatistikten genetiğe kadar çeşitli alanlarda kullanılan bir terimdir. Terimin en yaygın kullanılışı ise iletişim teknolojisindedir. İletişimde enterferans iletilmek istenen bilginin yanı sıra farklı bilgilerin de alıcıya ulaşması halidir.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Dalga Bandı</span>

Uzun Dalga Bandı veya kısaca LW, telekomünikasyonda kullanılan bir yayın bandıdır. Her ülkeye bir istasyon koyarak kıtaya yayın yapabilir. Çok uzun mesafeye yayınlar için kullanılır. Genellikle TRT Radyo gibi ulusal kanallar ve uçak ve helikopterlerde kuleye iniş ve kalkış izni alınırken, durum sinyali olarak adlandırılan ve hava üssüne hava aracının durumunu gönderirken LW bandı kullanılır. Sinyalin menzili 600-800 kilometreye kadar çıkabilir. Genellikle zayıf sinyal verir. Bunun nedeni yayının çok yüksekten verilmesidir.

Çok düşük frekans 10 ila 100 kilometre arasındaki dalga boyları ve 3 kHz ile 30 kHz frekans aralığındaki radyo frekansları için kullanılan ITU tanımıdır. Radyo spektrumunun bu bandında yeteri kadar bant genişliği olmadığı için ses iletimi amacıyla oldukça elverişsizdir ve sadece düşük veri hızı kodlu sinyaller kullanılmaktadır. VLF bandı bazı radyo seyrüsefer hizmetleri, yayın süresi sinyalleri olarak radyo saatlerini ayarlamak için ve güvenli askeri iletişim için kullanılmaktadır. VLF dalgalar tuzlu su içine yaklaşık 40 metre nüfuz edebildiğinden denizaltı askeri iletişim için de kullanılmaktadır.

HLA Kore Standartlar ve Bilim Araştırma Enstitüsü tarafından işletilen Daejeon, Güney Kore'de yer alan bir zaman sinyal radyo istasyonudur. 24 Kasım 1984 tarihinde kurulan istasyon 5 MHz üzerinde 2 kW sinyali gönderir. Başlangıçta sadece günde 7 saat için iletilen, haftanın (M-F) başında 5 gün, 2011'den itibaren süreklidir. Kore sinyalinin 100 kullanıcısı bulunmaktadır.

Orta Dalga, telekomünikasyonda kullanılan bir frekans bandının adıdır. Bu bant radyo yayıncılığına tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo vericisi</span>

Radyo vericileri radyo yayını yapan, yani stüdyolarda oluşturulan haber ve programların konutlardaki alıcılara ulaştırılmasını sağlayan teknik araçlardır. Programlar kent merkezlerindeki stüdyolarda hazırlanır. Stüdyolarda sesler ses sinyaline (AF) çevrilir. Ses sinyali kablo, radyolink veya uydu yardımıyla verici istasyonlara gelir. Yayın verici istasyondan yapılır.

Pip,, gündüz 5448 kHz, gece 3756 kHz frekansında yayın yapan kısa dalga askeri radyo istasyonudur. 24 saat boyunca, dakikada yaklaşık 50 defa kısa, tekrarlanan bip sesleri yayınlamaktadır. Bip sinyali bazen Rusça sesli mesajlarla kesilmektedir. Pip, ayırt edici bip sesinin dinleyiciler tarafından ilk kez kaydedildiği ve UVB-76'nın kardeş istasyonu olduğu yaklaşık 1985 yılından beri aktiftir.

Vesti FM, Rusya merkezli ve VGTRK'ya ait bir radyo istasyonudur. Yayına 5 Şubat 2008 tarihinde, saat 6:00 da Moskova Saati ile başlamıştır. İstasyon, DVB-T2 teknolojisini kullanan Rusya'daki ilk dijital televizyon multipleksine dahildir.

High Frequency Global Communications System Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri tarafından iletişimi sağlamak ve özel mesajları iletmek için kullanılmakta olan kısa dalga boyuna sahip bir radyo yayın sistemidir. Bu sistem içerisinde dört adet ana frekans üzerinde yayın yapılmaktadır bunlar sırasıyla: 4724.0 kHz, 8992.0 kHz, 11175.0 kHz, 15016.0 kHz bu frekanslar düşük dalga boyu frekansı olup sivil radyo ve telsizlerle dinlenemez sadece düşük dalga boyu ve çoklu dinleme yapan sistemlerce veya modifiye edilmiş sivil radyo ve telsiz araçlarınca dinlenebilir.