İçeriğe atla

The Seed of the Sacred Fig

The Seed of the Sacred Fig
The Seed of the Sacred Fig
YönetmenMohammad Rasoulof
YapımcıMohammad Rasoulof
Rozita Hendijanian
Amin Sadraei
Jean-Christophe Simon
Mani Tilgner
YazarMohammad Rasoulof
OyuncularSoheila Golestani
Missagh Zareh
Mahsa Rostami
Setareh Maleki
MüzikKarzan Mahmood
Görüntü yönetmeniPooyan Aghababaei
KurguAndrew Bird
StüdyoRun Way Pictures
Parallel45
Arte France Cinéma
Dağıtıcı
  • Pyramide Distribution (France)
  • Films Boutique (Worldwide)
Çıkış tarih(ler)i24 Mayıs 2024 (2024-05-24) (Cannes)
18 Eylül 2024 (2024-09-18) (Fransa)
Süre168 dakika
Ülke
  • İran
  • Almanya
  • Fransa
DilFarsça

The Seed of the Sacred Fig (Farsça: دانهی انجیر معابد; Fransızca: Les Graines du figuier sauvage), Mohammad Rasoulof tarafından yazılan ve yönetilen 2024 yapımı bir drama filmidir. Hikâye, Tahran'daki Devrim Mahkemesi'nde soruşturma hâkimi olan İman'ın ülke çapında siyasi protestoların yoğunlaşması ve silahının gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasıyla güvensizlik ve paranoyayla boğuşmasını konu alıyor. Filmin başrollerinde Soheila Golestani, Missagh Zareh, Mahsa Rostami ve Setareh Maleki yer alıyor. Kurgusal anlatı, İranlı yetkililer tarafından şiddetle bastırılan protestoların gerçek görüntüleriyle birleştirilmiştir.

Filmin prömiyeri 24 Mayıs 2024'te 77. Cannes Film Festivali'nde yapıldı ve ana yarışma bölümünde Altın Palmiye için yarışmak üzere seçilerek jüri tarafından Özel Ödül'e layık görüldü.[1][2][3]

Olay Örgüsü

Dindar ve dürüst bir avukat olan İman, eşi Necmeh ve kızları Rezvan ve Sana ile birlikte yaşamaktadır. Kısa bir süre önce Tahran'daki Devrim Mahkemesi'ne soruşturma hakimi olarak atanmıştır. Bu pozisyon ona daha yüksek bir maaş ve ailesi için daha büyük bir daire sağlamaktadır. Otoriter hükûmete karşı ülke çapında siyasi protestolar ortaya çıktıkça, Iman hukuki nitelikleri nedeniyle işe alınmadığını keşfeder. Amirleri tarafından kendisine sunulan kararları, ölüm cezası da dahil olmak üzere, kanıtları değerlendirmeden onaylaması beklenmektedir. Bu nedenle kimliğini gizli tutması gerekmektedir. Kendisine baskı yapmak için hedef alınabilecek arkadaşlarından ve ailesinden bilgi saklaması emredilir. Çocuklarının sosyal medyadan uzak durması beklenir. Hükûmet ailesinin korunması için kendisine bir tabanca verir, ancak Iman silahı kullanma konusunda ne yazık ki hazırlıksızdır ve evdeki güvenli bir bölmede düzgün bir şekilde saklayamaz.

Ülke çapında siyasi protestolar yoğunlaştıkça, Iman'ın hayatına güvensizlik ve paranoya hakim olur. Protestolar onu günde birkaç yüz ölüm cezasını imzalamaya zorlar. Bu arada Rezvan ve Sana protestoları cep telefonlarından dehşet içinde takip eder ve yemek masasında babalarına isyan ederler. Düşman propagandası olarak gördüğü feminist duyarlılıkları yüzünden onları azarlar. İman kadar dindar olan Najmeh, kızlarına devrimci arkadaşlarından uzak durmalarını öğütler. Ebeveynler ve kızları arasındaki ilişki giderek kötüleşir. Rezvan'ın yakın arkadaşı Sadah, İran'da zorunlu başörtüsüne karşı protesto gösterisi sırasında sokakta yüzünden vurulunca, Necmeh ve kızları evlerinde ilk yardım yapar. Olayı Iman'dan gizli tutmaya karar verirler. Kısa bir süre sonra Sadah tutuklanır.

Aynı zamanda, İman'ın silahı gizemli bir şekilde ortadan kaybolur ve İman ailesindeki kadınlardan şüphelenmeye başlar, içlerinden birinin silahı alıp kendisine yalan söylediğine inanır. İki kızını ve karısını sorgu için meslektaşı Alireza ile buluşmaya zorlar. İman bu muameleyi, ailesine artık güvenemediği için kendi evinde kendini güvende hissetmediğini söyleyerek haklı çıkarır. İman, karısı ve kızlarıyla birlikte dağlardaki çocukluk evine gitmeye karar verir. Orada ailesini mahkemeye çıkarır. Necmeh, Rezvan ve Sana'yı hapseder ve onları kamera önünde itiraf etmeye zorlar. Silahı kızlarından birinin aldığı ortaya çıkar. Silah ailedeki kadınlar arasında birçok kez el değiştirmiştir. Sonunda vahşi bir kovalamaca başlar.

Film, Tahran sokaklarındaki kanlı protestoları gösteren cep telefonu görüntüleriyle sona eriyor.

Kaynakça

  1. ^ "The Screenings Guide of the 77th Festival de Cannes". Festival de Cannes. 8 Mayıs 2024. 8 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024. 
  2. ^ Setoodeh, Ramin; Shafer, Ellise (24 Mayıs 2024). "Mohammad Rasoulof's 'Seed of the Sacred Fig' Shakes Up Cannes With 2024 Record 12-Minute Standing Ovation, Becoming Palme d'Or Frontrunner". Variety. 24 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2024. 
  3. ^ Tartaglione, Nancy (24 Mayıs 2024). "Mohammad Rasoulof's 'The Seed Of The Sacred Fig' World Premiere Gets Nearly 15-Minute, Emotional Standing Ovation – Cannes Film Festival". Deadline Hollywood. 24 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<i>Yaşamak</i> (film, 1994)

Yaşamak, 1994 Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Ödülü'nü kazanırken, filmin oyuncusu You Ge da en iyi aktör ödülüyle onurlandırılır. Yimou filmini yaşamın gerçek problemleri üstüne kurar. Yaşamak, Kültür Devrimi sırasındaki köklü değişimlere sıradan birey ve ailelerin nasıl tepki verdiğini gösterir. 1940’lı yıllarda geçen öykü bir çiftin yaşamından bir kesit sunar. Zengin bir ailenin büyük oğlu, saplanıp kaldığı kumar tutkusunun bir sonucu olarak evlerini kaptırır. Yaşanılan büyük iç savaşta oradan oraya sürüklenir. Savaşın bitiminde evlerini kaptırdığı toprak ağasının asılışına tanık olur. Bir burjuva eğlencesi olarak gösterilip yasaklanıncaya kadar, yaşamını kukla oynatıcısı olarak kazanır.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<i>Paramparça Aşklar Köpekler</i> Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritunun 2000de çektiği ilk uzun metrajlı filmi

Paramparça Aşklar Köpekler, Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu'nun 2000'de çektiği ilk uzun metrajlı filmidir. 2001 yılında “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar ve Altın Küre adayı olan film, Şikago, Tokyo, Cannes, Los Angeles, Moskova, Havana Film Festivalleri gibi pek çok uluslararası festivalde toplam 30 ödül aldı.

<i>Yaşamın Kıyısında</i> (film, 2007)

Yaşamın Kıyısında, 2007 Türk-Alman yapımı Fatih Akın filmidir. 27 Eylül'de Almanya'da, 26 Ekim 2007'de ise, Türkiye'de gösterime girdi. 2007 yılında Cannes Film Festivalinde, Fatih Akın'a en iyi senaryo ödülü kazandırdı. Ayrıca, Almanya tarafından, ülkeyi yabancı dilde en iyi film dalında temsil etmek üzere, 80. Akademi Ödüllerine gönderildi. Akın filmdeki karakterleri yaratırken Crossing the Bridge-The Sound of Istanbul belgeselini çekerken İstanbul’a yaptığı gezilerde tanıştığı, dünyayı müzikle değiştirmeye çalışan insanlardan ilham aldığını belirtmiştir.

<i>Persepolis</i> (film) 2007 yapımı çizgi film

Persepolis, 2007 yapımı Marjane Satrapi'nin aynı ismi taşıyan ve çizgi roman olarak yazılmış otobiyografisinin sinemaya uyarlanmasıyla yapılmış animasyon filmi.

<i>Bir Ayrılık</i>

Bir Ayrılık, Asgar Ferhadi tarafından yönetilen ve Leyla Hatemi, Peyman Muadi, Şahab Hüseyni, Sareh Bayat ile Sarina Farhadi'nin oynadığı 2011 İran drama filmi. Boşanmış bir orta sınıf İranlı çifti ile yaşlı babası için alt sınıf bir bakıcı tutmasını izleyen entrikaları konu edinmektedir. 61. Berlin Film Festivali'nde En İyi Film dalında Altın Ayı ve En İyi Erkek Oyuncu ile En İyi Kadın Oyuncu dallarında Gümüş Ayı kazanarak Altın Ayı kazanan ilk İran filmi oldu. 84. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film seçildi.

<i>Herkes Kendi Evinde</i> Semih Kaplanoğlu filmi

Herkes Kendi Evinde, Semih Kaplanoğlu'nun yönettiği ilk uzun metrajlı sinema filmi. 2001 yapımı film ilk defa İstanbul Film Festivali kapsamında 24 Nisan 2001'de gösterime girdi. Film İstanbul ve Ankara film festivalleri ile Singapur Uluslararası Film Festivali'nde toplam sekiz ödül aldı.

<i>Mavi En Sıcak Renktir</i> Film

Mavi En Sıcak Renktir, yönetmenliğini Abdellatif Kechiche'in üstlendiği, romantik dram türündeki 2013 yapımı Fransız filmi. Başrollerini Léa Seydoux ile Adèle Exarchopoulos'un paylaştığı film, Julie Maroh'un 2010 yılında yayınlanan Le bleu est une couleur chaude isimli çizgi romanından uyarlanmıştır. Film, ergenlik çağındaki bir kızın eşcinsel olduğunu keşfetmesinin ardından yaşadıklarını konu alır. Kızların erkeklerle çıkmasına cinsel ilgi yönünde kendini inandırmış bir genç kız Adèle'in, kendi eşcinselliğini Emma'da bulması ve devamında yaşadığı olaylar konu edinilmiştir.

<i>Kış Uykusu</i> (film) Nuri Bilge Ceylanın 2014 yapımı filmi

Kış Uykusu, Nuri Bilge Ceylan tarafından yönetilmiş olan 2014 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Ayberk Pekcan, Nejat İşler ve Serhat Kılıç yer almaktadır. Film, 2014 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü kazanmıştır. Film aynı festivalde FIPRESCI Ödülü'ne de layık görülmüştür. Filmin ilk gösterimi festival kapsamında 16 Mayıs 2014'te yapılmış, 13 Haziran'da da Türkiye'de gösterime girmiştir. Yılmaz Güney'in 1981 yapımı Yol filminin ardından Altın Palmiye kazanan ikinci Türk filmidir.

<i>Carol</i> (film)

Carol, 2015 yılında vizyona giren, Todd Haynes'in yönettiği, senaryosu Patricia Highsmith'in The Price of Salt kitabından Phyllis Nagy tarafından uyarlanan İngiliz-Amerikan romantik dram filmi. Filmde Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson ve Kyle Chandler gibi yıldızlar oynamaktadır. 1952'nin New York'unda geçen film fotoğrafçılığa hevesli genç bir kadının zor bir boşanma yoluna giden yaşlı bir kadınla ilişkisini anlatıyor.

<span class="mw-page-title-main">2017 Cannes Film Festivali</span>

70. Cannes Film Festivali 17-28 Mayıs 2017 tarihleri arasında Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleştirilecek film festivalidir. Festivalde jüri başkanlığını İspanyol film yönetmeni ve senarist Pedro Almodóvar gerçekleştirirken, sunuculuğunu ise Monica Bellucci'nin yapacağı açıklandı.

<i>Ayna</i> (film)

Ayna, Cafer Panahi'nin yönetmenliğini yaptığı 1997 yapımı film.

<i>Kutsal Geyiğin Ölümü</i>

Kutsal Geyiğin Ölümü, yönetmenliğini Yorgos Lanthimos'un gerçekleştirdiği, 2017 çıkışlı gerilim filmidir. Filmin ilk gösterimi, 22 Mayıs 2017'de 2017 Cannes Film Festivali'nde gerçekleştirildi ve burada En İyi Senaryo Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Ryan Coogler</span>

Ryan Kyle Coogler, Amerikalı yönetmen ve senarist.

21. Cannes Film Festivali, 19-24 Mayıs 1968 tarihleri arasında Fransa'daki 1968 Mayıs olayları sebebiyle kısaltılmadan önce yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Bong Joon-ho</span>

Bong Joon-ho Güney Koreli film yönetmeni ve yapımcı. İkinci uzun metrajlı filmi olan 2003 tarihli Cinayet Günlüğü ile uluslararası tanınırlık elde ettikten sonra, her ikisi de Güney Kore'de tüm zamanların en yüksek gişe yapan filmleri listesine girmiş olan kara komedi canavar filmi The Host (2006) ve distopik bilimkurgu filmi Snowpiercer ile ticari başarı yakaladı.

Queer Palmiye, Cannes Film Festivali seçkisinde yer alan LGBT temalı filmlerin yarışması sonucunda verilen bağımsız bir ödüldür. Ödül ilk defa, 2010 yılında gazeteci Franck Finance-Madureira'nın fikri ile oluşturuldu. Ödül için yarışacak olan filmlerin, Cannes Film Festivali resmî seçkisinde, Belirli Bir Bakış, Uluslararası Eleştirmenler Haftası, Yönetmenlerin On Beş Günü veya ASİT bölümlerinden birinde aday gösterilmesi veya gösterim seçkisine girmesi gerekiyor.

<i>Hayata Çalım At</i> Ken Loachun yönettiği 2009 yapımı film

Hayata Çalım At, 2009 tarihli Birleşik Krallık-Fransa ortak yapımı filmdir. Senaristliğini Paul Laverty'nin, yönetmenliğini ise Ken Loach'un yaptığı filmin başrollerinde The Fall grubunun eski bas gitaristi Steve Evets ve eski profesyonel futbolcu Eric Cantona yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">2016 Cannes Film Festivali</span>

2016 Cannes Film Festivali, 11–26 Mayıs 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen, 69. Cannes Film Festivali'dir. Avusturyalı yönetmen George Miller, ana yarışma jürisinin başkanlığı görevini üstlenmiştir. Açılış ve kapanış törenlerinin sunuculuğunu Fransız aktör Laurent Lafitte yapmıştır. 15 Mart'ta, Japon yönetmen Naomi Kawase'nin Cinéfondation ve kısa film jürilerinin başkanlığını yapacağı duyuruldu. Festival, Amerikan yönetmen Woody Allen'ın Café Society filmiyle başladı.