İçeriğe atla

The Real Map

The Real Map (Gerçek Harita), grafik tasarım sanatçısı Adige Batur'a ait dijital sanat eseri.

Çiçeklerle dolu bir Filistin haritasını tasvir eden eser, F-Graphi sanat atölyesinin sosyal medya hesaplarından 2020 Temmuz'unda paylaşıldı.[1] Haritada Filistin'in 1948 öncesi sınırları gerçek harita olarak adlandırıldı. Filistin'in Google ve Apple'a ait haritalarda göz ardı edilmesine tepki olarak tasarlanan eser özellikle Arap dünyasında ilgi gördü. Mısırlı sanatçı Assaad Taha[2] ve oyuncu Yasmin Raeis[3] bu eseri geniş takipçi kitlesi ile paylaştılar. Eserin sosyal medyada viral haline gelmesiyle ilgili Vogue Arabia, bir haber yayınladı.[4] Emirates Women dergisi de eserin Arap dünyasındaki yansımalarını haber yaptı.[5] Al-Masry Al-Youm gazetesinden Fatima Muhammed, eserin oluşum sürecini ve etkisini anlatan bir haber hazırladı.[6]

Tepkiler

Eserde İsrail'e yer verilmemesi tepkilere neden oldu. Amerika'da yayın yapan Yahudilere ait Forward haber sitesi, eser hakkındaki tepkileri dile getirdi.[7]

Almanya'da yayın yapan Jüdische Allgemeine gazetesi, eserin sosyal medyadaki paylaşımlarını ve tepkileri dile getiren bir haber yaptı.[8]

Kaynakça

  1. ^ "F-Graphi". 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "https://twitter.com/assaadtaha/status/1284526802556329986?ref_url=https%3a%2f%2fen.vogue.me%2fculture%2farab-stars-criticize-absence-palestine-google-maps%2f". Twitter. 1 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  3. ^ "https://twitter.com/yasminraeis/status/1284611255995703297". Twitter. 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  4. ^ "Arab Stars Criticize Absence of Palestine on Google Maps". Vogue Arabia (İngilizce). 20 Temmuz 2020. 21 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  5. ^ "Arab stars weigh in as it's discovered Palestine is absent on Google Maps". Emirates Woman (İngilizce). 20 Temmuz 2020. 21 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  6. ^ "أول تعليق من صاحب صورة «فلسطين الوردية»: «نحوّل الأحزان إلى آمال» | المصري اليوم". www.almasryalyoum.com (Arapça). 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  7. ^ Grisar, P. J. "Vogue Arabia posts a map of Israel labelled 'Palestine'". The Forward. 23 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  8. ^ Thaidigsmann, Michael (22 Temmuz 2020). "Arabische "Vogue" löscht Israel von der Landkarte". Jüdische Allgemeine (Almanca). 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Siyonizm</span> Yahudilerin ana vatanına dönüş projesi

Siyonizm, tarihî İsrail Toprakları olarak tanımlanan topraklarda bir Yahudi devletinin asırlar sonra yeniden kurulmasını destekleyen, savunan ve Yahudi milliyetçiliğini temel alan ideolojik fikir hareketidir. Modern Siyonizm, 19. yüzyılın sonlarında Orta ve Doğu Avrupa'da ulusal bir canlanma hareketi olarak hem şiddetlenen antisemitizm dalgalarına tepki olarak hem de "Yahudi Aydınlanması" olarak da bilinen Haskala'ya bir cevap olarak ortaya çıktı. Kuruluşundan çok kısa bir süre sonra varlıklı Yahudi soyluların ilgisini çeken hareket, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrol ettiği Filistin'de sürdürülebilir bir Yahudi devletini, 1900 yıl sonra tekrar yaratmayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Arap-İsrail savaşları</span> Arap ülkeleri ve İsrail Devleti arasındaki savaşlar

Arap-İsrail savaşları, Arap Birliği ülkeleri ve İsrail arasındaki politik gerilim ve askeri savaşlar dizisidir. Modern Arap-İsrail savaşlarının kökenleri, 19. yüzyıl sonlarına doğru ortaya çıkan Siyonizm ve Arap milliyetçiliğine dayanır. Yahudiler tarafından tarihi anavatan olarak adlandırılan toprakları, Pan-Arap hareketi, Filistinli Araplara ait olarak görür ve Pan-İslamist bağlamda ise, bu toprakların, Müslümanlara ait olduğuna inanılır. Filistinli Yahudiler ve Araplar arasındaki savaş; 20. yüzyılın başlarındaki Nebi Musa ayaklanması (1920), Jaffa ayaklanması, 1929 yılında Filistin ayaklanması ve 1947 yılında büyük bir sivil savaşa dönüşen ve 1948 yılında İsrail Devleti'nin kurulmasıyla bütün Arap Ligi ülkelerine sıçrayan Arap başkaldırışıyla ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Filistin çatışması</span> Levantta devam eden askerî çatışma

İsrail-Filistin çatışması, Filistin ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Filistin topraklarında devam eden silahlı çatışmadır. Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin'deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

<span class="mw-page-title-main">Julie Christie</span>

Julie Frances Christie, Akademi Ödülü sahibi İngiliz aktris. Darling filmiyle 24 yaşında En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü almayı başarmış, daha sonra McCabe & Mrs. Miller ve Afterglow filmleri ile ise ödüle aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Devleti</span> Batı Asyada yer alan bir ülke

Filistin, resmî adıyla Filistin Devleti, Orta Doğu'da ve Batı Asya'da, Akdeniz kıyısındaki tarihî Kenan Bölgesi'nde bulunan ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde belirtilen bölgelerde de facto olarak hüküm süren bir Arap devletidir. Devletin başkenti her ne kadar Doğu Kudüs olarak belirlense de Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için başkenti Ramallah'ta yani Batı Şeria'da bulunmaktadır. Filistin toprakları 1948'den 1967'ye kadar Mısır ve Ürdün tarafından ele geçirilmişken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından ele geçirilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur.

The Jerusalem Post, Kudüs’te basılan, sadece İngilizce ve Fransızca yayınlanan bir gazetedir. 1932 yılında, Birleşik Krallık Filistin Mandası döneminde, Gershon Agron tarafından The Palestine Post adıyla kurulmuştur ve 1950 yılında adı The Jerusalem Post olarak değiştirilmiştir. 2004 yılında, gazete, yatırımcı Eli Azur’a ait bir medya kuruluşu olan Mirkael Tikshoret tarafından satın alındı. Nisan 2014’te ise Eli Azur Maariv gazetesini satın aldı.

<span class="mw-page-title-main">Argleton</span>

Argleton, Google Earth ve Google Maps'te yer alan fakat gerçekte bulunmayan kurgusal bir yerleşim yeridir. Konumu, West Lancashire'in Aughton yerel yönetiminden geçen A59 yolunun bitişiği gösterilmekte; fakat gerçekte burası sadece boş bir arazi parçasıdır. Google kaynaklı bu bilgiler ardından başka internet sitelerince kullanılmış ve hatta bu sözde kasabanın posta kodunun L39 olduğu gösterilmiştir. Ayrıca Argleton ile ilgili emlak ve iş ilanları, hava durumu raporları yayımlanmıştır. İlanlarla birlikte buralarda adı geçen kişiler de gerçek olup aynı posta kodu alanındaki bölgelerde yaşadıkları bilinmektedir.

Filistin mutfağı, Filistin bölgesindeki Araplara özgün olan ya da Araplar tarafından sıkça yenilen yemeklerden oluşur. Filistin mutfağı, özellikle Arap Emevi fethiyle başlayan, sonra Farslar'dan etkilenmiş olan Abbasiler ve onun ardından Osmanlı Türklerin varışıyla gelen Türk mutfağının bıraktığı derin etkileriyle biten İslam döneminde Filistin'e yerleşen uygarlıkların kültürlerinin yayılmasıdır. Lübnan, Suriye ve Ürdün mutfakları dahil olmak üzere diğer Levant mutfaklarına benzer.

Filistin Yahudileri, tarihin herhangi bir anında Filistin'de yaşamış Yahudilere denir. İsrail devleti kurulmadan önce Filistin Yahudilerine "Yahudi cemaati" anlamına gelen Yişuv denmekteydi. 1881'de Yahudilerin Filistin'e olan göçleri başlamadan önce bölgede yaşayan Yahudilere "Eski Yişuv", 1881'den sonra göç edenlere "Yeni Yişuv" denmeye başlandı. Modern İsrail devleti 1948'de kurulduktan sonra, Filistinli Yahudiler İsrail vatandaşı olduğundan, "Filistinli Yahudi" terimi kullanılmamaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Filistin adının zaman çizelgesi</span> Filistin ve kökdaşları olan Filastin ve Palaestina isminin tarih boyunca geçirdiği evreler

Bu makale, Filistin adının zaman çizelgesini yani Filistin ve kökdaşları olan Filastin ve Palaestina isminin tarih boyunca geçirdiği evreleri konu alır.

Suudi Arabistan'a gelen ziyaretçiler, vizeden muaf ülkelerden birinden gelmedikçe vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri'nin vize politikası</span> Vize politikası

Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretçileri vize muaf ülkelerden birinin vatandaşları ülkeye vardıklarında vize için uygun olan ülkelerden birinden gelmiş olmadıkça seyahate çıkmadan önce vize almak zorundadırlar.

Filistin'de İslam, Filistin nüfusunun çoğunluğunun dinidir. Batı Şeria nüfusunun % 85'ini Müslümanlar oluşturur, geri kalanını da, İsrail yerleşimcilere aittir.Gazze Şeridi nüfusunun % 99 Müslümandır. Filistinli Müslümanlar genellikle Sünni İslam'ın bir kolu olan Şafidirler.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu ülkeleri listesi</span> Vikimedya madde listesi

Orta Doğu ya da Ortadoğu, Asya, Avrupa ve Afrika'nın birbirlerine en çok yaklaştıkları yerleri kapsayan ve birbirine komşu ülkelerin oluşturduğu bölgedir. Akdeniz'den Pakistan'a kadar uzanır ve Arap Yarımadası'nı kapsar. Orta Doğu kavramı Avrupa merkezli yaklaşıma dayanır ve muhtemelen Birleşik Krallık’ın 19. yüzyıla kullanmaya başladığı bir kavramdır. Bu tanımlamada İngiltere ve Avrupa ülkeleri merkez kabul edilmiş; Doğu, Uzak Doğu, Yakın Doğu, Orta Doğu gibi kavramlar buna göre tayin edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bing Haritalar</span> Microsoft tarafından sunulan internet haritalama sistemi

Bing Haritalar Microsoft Bing paketinin bir parçası olarak bir web harita hizmeti arama motorudur. Bing Haritalar Platformu tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Haritalar</span> Harita Servisi

Apple Haritalar Apple Inc. tarafından geliştirilen bir web haritalama servisidir. Bu, iOS, macOS ve watchOS'un varsayılan harita sistemidir. Otomobil, yaya ve toplu taşıma navigasyonu için yol tarifi ve tahmini varış saatlerini sağlar. Apple Haritalar ayrıca, kullanıcının binaların ve yapıların modellerinden oluşan 3D bir manzara içinde yoğun nüfuslu şehir merkezlerini keşfetmesini sağlayan benzersiz Flyovers modunu da içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">UAE Team Emirates</span>

UAE Team Emirates,, UCI WorldTeam statüsündeki Birleşik Arap Emirlikleri yol bisikleti takımı. Takımın genel menajerliğini kendi de eski profesyonel bisikletçi olan ve 2 kez Giro d'Italia'yı kazanan Giuseppe Saronni yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri-İsrail Barış Anlaşması</span>

Birleşik Arap Emirlikleri-İsrail Barış Anlaşması veya İbrahim Anlaşması, 13 Ağustos 2020'de Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasında yapılan anlaşmadır. Birleşik Arap Emirlikleri bu anlaşmayla birlikte İsrail'in Mısır'dan ve Ürdün'den sonra anlaşma yaptığı üçüncü Arap ülkesi olmuştur ve Körfez ülkeleri arasında İsrail'le anlaşan ilk ülke konumundadır. İbrahim Anlaşması'nın açıklanmasından saatler sonra Birleşik Arap Emirlikleri medyası İsrail'in anlaşma karşılığında Filistin'deki ilhak politikasını kalıcı şekilde durdurduğunu yazmıştır, buna karşın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ilhak politikasının kalıcı şekilde durdurulmadığını, bir süre askıya alındığını belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cebel Hafit</span> Birleşik Arap Emirlikleri ile Umman arasında bulunan bir dağ

Cebel Hafit veya Hafit Dağı, Birleşik Arap Emirlikleri ile Umman arasında bulunan bir dağdır. Dağ, Hacer Dağları'nın bir parçası olup Birleşik Arap Emirlikleri'nin en yüksek dağlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin el-Halidi</span> Filistin kökenli Ürdünlü siyasetçi

Hüseyin Fahri el-Halidi (Arapça: حسين فخري الخالدي,, 1934 ile 1937 yılları arası Kudüs belediye başkanı.