İçeriğe atla

The Quiet Duel

The Quiet Duel
YönetmenAkira Kurosava
CinsiSinema filmi
Ülke Japonya
DilJaponca

The Quiet Duel (静かなる決闘, Shizuka naru Kettō), Japon yönetmen Akira Kurosava tarafından çekilmiş 1949 yapımı bir sinema filmidir.

Konusu

Filmin başrolünde genç ve idealist doktor Dr. Kyoji Fujisaki vardır. II. Dünya Savaşı'nda ordu doktoru olarak görev yaptığı dönemde ameliyat sırasında eli kesilir ve ameliyat ettiği hastanın kanından frengi bulaşır. Savaş bittikten sonra, kadın doğum doktoru olan babası Dr. Konosuke Fujisaki'nın kliniğinde çalışmaya geri döner. Kendini gizlice Salvarsan ilacıyla tedavi etmeye başlayan Kyoji, 6 yıllık nişanlısı Misao'dan ayrılır. Hastalığının tedavisi yıllarca sürebileceği için nişanlısının tedavi olana kadar onu beklemesini istemez. Misao başka bir erkekle nişanlanır. Kendisine hastalık bulaştıran adama rastlar. Adamın karısı hamiledir. Kyoji adamı hastalığı hakkında sorumluluk sahibi olması için zorlar.[1]

Oyuncular

  • Toshiro Mifune - Dr. Kyoji Fujisaki
  • Miki Sanjo - Misao Matsumoto
  • Takashi Shimura - Dr. Konosuke Fujisaki
  • Kenjiro Uemura - Susumu Nakada
  • Isamu Yamaguchi - Devriye polisi Nosaka
  • Noriko Sengoku - Hemşire Rui Minegishi
  • Chieko Nakakita - Takiko Nakada

Kaynakça

  1. ^ Canby, Vincent (25 Kasım 1983). "'THE QUIET DUEL' BY AKIRA KUROSAWA". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 29 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi</span> medikal uzmanlık

Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. Tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatı alan kişi tipik olarak bir kişidir, ancak aynı zamanda insan olmayan bir hayvan da olabilir.

Beyin ve sinir cerrahisi, nörocerrahi ya da nöroşirürji merkezi ve periferik sinir sistemi bozukluklarının mekanik müdahale yoluyla tedavisini yapan bir cerrahi uzmanlık dalıdır. Bu dalda uzmanlık alan tıp doktorlarına nörocerrah ya da nöroşirürjiyen denmektedir. Bu uzmanlık eğitiminin sonrasında daha üst ihtisas dalları olarak spinal, fonksiyonel, tümör, vasküler, pediatrik nöroşirürji gibi dalları da vardır.

<i>Dokuzuncu Hariciye Koğuşu</i> Peyami Safa tarafından yazılan otobiyografik roman.

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Peyami Safa'nın ilk baskısı 1930 yılında yapılmış otobiyografik romanı.

<span class="mw-page-title-main">Vivien Thomas</span> Amerikalı cerrah (1910 – 1985)

Dr. Vivien Theodore Thomas 1940'larda Mavi Bebek Sendromu tedavisindeki prosedürleri geliştiren Afro-Amerikan bir ameliyat teknisyeni idi. Önce Vanderbilt Üniversitesi ve sonra Johns Hopkins Üniversitesinde Alfred Blalock'un asistanlığını yapmıştır. Liseden sonra eğitim almamış olmasına rağmen Thomas, ırkçılık ve baskıyı aşarak kalp cerrahisinde bir öncü ve öğretmen olmuştur. Dünyadaki ilk açık kalp ameliyatını gerçekleştiren Alfred Blalock'un tekniklerini önce laboratuvar ortamında bir köpek üstünde bulan ve geliştiren kişidir. İlk açık kalp ameliyatı Fallot Tetralojisi hastalığına sahip bir bebekte gerçekleşmiştir ve Vivien Thomas'ın bulduğu tekniklerle Dr. Alfred Blalock ve Dr. Helen Taussig tarafından başarıyla yapılmıştır. Vivien Thomas'ın bulduğu bu teknik, operasyonu gerçekleştiren iki doktorun adıyla Blalock-Taussig Şant Ameliyatı olarak anılmaktadır ve hala günümüzde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Sınır Tanımayan Doktorlar</span>

Médecins Sans Frontières, savaş ve doğal afetler dolayısıyla zarar görmüş bölgelerde çalışan; gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten, tarafsızlık prensibini benimsemiş, insani yardım amaçlı ve Nobel Barış Ödülü almış bir sivil toplum kuruluşudur. Fransa'da kurulmuştur ancak günümüzde merkezi Cenevre, İsviçre' dedir. Dünyanın çoğu yerinde orijinal Fransızca ismini veya MSF kısaltmasını kullanan kuruluş, Türkiye'de daha çok "Sınır Tanımayan Doktorlar" olarak anılır. 2015 yılında, bünyesindeki 30.000'den fazla doktor, hemşire, tıbbi elemanlar, ulaşım uzmanları, su ve sağlık alanında uzmanlaşmış mühendisleri, yöneticileri ve gönüllüleriyle birlikte, 70'ten fazla ülkeye tıbbi destek ve hizmet sağlamıştır. Özel bağışlar, kuruluşun gelirlerinin %89'unu oluştururken; geri kalan kısım hükûmetlerin ve şirketlerin yardımlarından sağlanır. Organizasyonun yıllık bütçesi yaklaşık olarak 1,066 milyon euro'dur.

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

<i>Öldüren Hatıralar</i> (film) 1945 yapımı Alfred Hitchcock filmi

Öldüren Hatıralar, 1945 ABD yapımı psikolojik gerilim filmidir. Özgün adı Spellbound olan film 1950 yılında Türkiye'de sinemalarda gösterilmiştir.

Cinsiyet değiştirme ameliyatı, Beden uyum ameliyatı veya Cinsiyet doğrulama ameliyatı, bir kişinin atanmış cinsiyeti ile birlikte gelen fiziksel görünümünü ve biyolojik cinsel özelliklerini, tanımladıkları cinsiyet kimliğine uyacak şekilde değiştirilmesini sağlayan cerrahi bir prosedür veya prosedürler dizisidir. Tarihte bilinen ilk beden uyum ameliyatı 1931 yılında Berlin'de vajinoplasti olan Dora Richter'e yapılmıştır.

Ernst-Günther Schenck, Alman doktor ve SS-Obersturmbannführer.

<i>Drunken Angel</i> 1948de Akira Kurosawa tarafından yönetilen japon filmi

Drunken Angel, 1948 Japonya yapımı sinema filmdir. Filmin yönetmeni Akira Kurosava'dır. Filmin çekimleri 27 Nisan 1948'de tamamlanmıştır. Dağıtıcısı Toho Company olan filmin dili Japoncadır. Filmin süresi 98 dakikadır. Film, Akira Kurosava'nın Toshiro Mifune ile çektiği 16 filmin ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Doktor (Doctor Who)</span> Bilimkurgu dizisi Doctor Whonun kurgusal başkahramanı

Doktor, uzun soluklu Doctor Who adlı BBC bilimkurgu dizisinin başkarakteridir. Karakter ayrıca iki sinema filmi, bir televizyon film ve spin-off romanlarının geniş bir yelpazesinde, radyo oyunlarında ve çizgi romanlarda görünmüştür. Yüzyıllardır "Doktor" takma adını kullanarak çoğunlukla yol arkadaşı ile beraber uzay ve zamanda TARDIS ile yolculuk yapan bir uzaylıdır.

<span class="mw-page-title-main">İslam'da eşcinsellik</span> İslamın eşcinselliğe bakışı

İslam'da eşcinsellik, eşcinsel ilişkiye giren kişilerden İslam inancı esas alan yazılı kaynaklarda ve Kur'an'da bahsedilir. Kur'an'da, toplumca eşcinsel ilişkilere girmek başta olmak üzere, çeşitli günahlar işleyen ve bu nedenle Allah'ın gazabıyla helâk edilen Lut Kavminden bahsedilir. Sünnilik mezhebine göre ve İmam Malik ile İmam Şafii gibi alimlere göre eşcinsel ilişki, recm, idam, kırbaç veya hapis ile cezalandırılması gereken günahlar olarak değerlendirimiştir. Ebu Hanife'ye göre ise idam gerekli değildir; devlet hangi cezayı öngörürse o uygulanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Alman Kalp Merkezi</span>

Berlin Alman Kalp Merkezi, Berlin'de kâr amacı gütmeyen bir kamu vakfı olarak kurulmuş olan, bir tıp ve araştırma merkezidir. Merkez kardiyovasküler hastalıkların tedavisinin yanı sıra, kalp ve akciğer transplantasyonu alanında da uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in sağlığı</span>

Adolf Hitler'in sağlığı uzun zamandır popüler tartışmalara konu olmuştur. Hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı inceleme altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Jackson'ın sağlığı ve görünümü</span>

Michael Jackson, Amerikalı bir şarkıcıydı. 1980'lerin ortalarından itibaren Jackson'ın görünümü değişmeye başladı. Yüzündeki değişiklikler, özellikle burnu, kapsamlı kozmetik cerrahinin yaygın spekülasyonunu tetikledi ve cilt tonu çok daha hafif hale geldi. Ciltte beyaz lekeler ve güneş ışığına duyarlılık ile sonuçlanan cilt bozukluğu vitiligo teşhisi kondu. Durumu tedavi etmek için, hastalığın neden olduğu düzensiz renk lekelerini örtmek için açık renkli makyaj ve muhtemelen cilt beyazlatıcı reçeteli kremler kullandı. Kremler cildini daha da hafifletirdi. Daha açık olan cilt beyaz görünmeye çalıştığı eleştirisine yol açtı. Jackson, cildini kasıtlı olarak ağartmadığını ve olmadığı bir şey olmaya çalışmadığını söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de COVID-19 pandemisinin sağlık sektörüne etkisi</span>

Türkiye'de COVID-19 pandemisi sırasında Türkiye'de aktif görevde iken koronavirüs enfeksiyonuna bağlı ölen tıp doktorlarının listelendiği sayfadır.

<span class="mw-page-title-main">Hıyarcıklı veba</span> Bakteriyel enfeksiyon

Hıyarcıklı veba, en çok gözlenen veba türlerinden biridir. Kurbanda ani bir şekilde ateş, titreme, baş ağrısı, halsizlik ve bir veya birden fazla olacak şekilde, bir elma boyutuna kadar büyüyebilen, lenf düğümlerinde ağrılı hıyarcık gelişir. Hastalık adını bu kendine özgü semptomundan alır. Bu semptomları sonradan akut ateş ve kan kusması izler. Bu hastalık genelde pire ve kemirgenlerden geçer ve bakteriler, bakterinin içeri girdiği en yakın lenf düğümüne saldırır. Bu hıyarcıklar daha sonradan iç kanama sebebiyle mor-siyah rengini alır. Tedavi edilmezse bu lenf düğümlerindeki hıyarcıklar büyür ve vücutta gelişigüzel bir şekilde yayılma gösterir. Hıyarcıklar genellikle kasık ve koltuk altında gözlenebilir. Tedavi edilmediğinde kurbanların %80'i sekiz gün içinde ölür.

"Söz konusu yılın bahar başlarında veba, üzücü etkilerini gün yüzüne çıkarmaya başladı. Burun kanamasının kaçınılmaz ölüm anlamına gelen Doğu'daki şeklini almadı. Bu etkisini daha ziyade, kadın ve erkeklerde kasık ve koltuk altlarında oluşan şişlikler yoluyla gösterdi. Bir elma ile yumurta büyüklüğü arasında olan bu yumrulara gavoccioli (Baloncuk) adını verdiler. Ve vücudun bu iki bölümünde ortaya çıkan ölümcül gavoccioli vücuda, çok kısa bir süre içinde, gelişi güzel bir şekilde yayılmaya başladı; daha sonra hastalığın semptomları kollarda, uyluklarda ve vücudun geri kalan her yerinde siyah ve mor lekelere dönüştü - bazıları büyük iken bazıları küçük ve yayılmış şekildeydi. Ve gavoccioli yaklaşan ölümün kesin bir habercisi olduğu gibi, onlarla temas edenler için de aynı anlama geldi. Ne bir doktorun takviyesi ne de tıbbın gücü bu hastalığı tedavi etmek için bir şey yapamaz; ya hastalığın doğası hiçbir tedavi sağlanamayacak şekildeydi ya da doktorlar cahilliklerinden hastalığın çaresini bulamadılar. Her halükarda hastaların çok azı bu hastalığı atlattı ve hemen hemen hepsi önceden açıkladığım semptomların ortaya çıkmasından yaklaşık üç gün sonra öldü. Ölenlerin çoğu daha ateş veya başka herhangi bir yan etki göstermeden öldü." ~Boccaccio

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu'nda tıp</span>

Bizans tıbbı, Bizans İmparatorluğu'nun yaklaşık MS 400 ile MS 1453 arası yaygın tıbbi uygulamalarını kapsar. Bizans tıbbı, Greko-Romen öncülleri tarafından geliştirilen bilgi temeli üzerine inşa edilmesiyle dikkate değerdir. Bizans tıbbı, antik çağlardan kalma tıbbi uygulamaları koruyarak İslam tıbbını etkiledi ve Rönesans döneminde Batı'nın tıbbın yeniden doğuşunu destekledi.