İçeriğe atla

The Piper at the Gates of Dawn

The Piper at the Gates of Dawn
Pink Floyd stüdyo albümü
Yayımlanma5 Ağustos, 1967
TarzPsychedelic rock
Süre41:52
ŞirketColumbia/EMI (UK), Capitol (US)
YapımcıNorman Smith
Pink Floyd kronolojisi
The Piper at the Gates of Dawn
(1967)
A Saucerful of Secrets
(1968)

The Piper at the Gates of Dawn, Pink Floyd'un ilk albümüdür. Şarkıların tamamını (Take Up Thy Stethoscope And Walk haricinde) sonraki albümde gruptan ayrılacak olan Syd Barrett yazıp söylemiştir.

Pink Floyd'un diğer albümlerinden çok daha farklıdır. Şarkı sözlerinde ve de müzikte çocuksu bir hava vardır. O dönemki konserlerine oranla çok daha sade olmakla beraber bol gürültülü, doğaçlama enstrümantal pasajlarla doludur. Psychedelic hava büyük ölçüde uyuşturucuların yoğun etkisi altındaki Syd Barrett'tan kaynaklanır. Şarkı sözlerinde Syd'in edebiyata olan ilgisi açıkça görülmektedir.

The Piper at the Gates of Dawn, The Beatles'ın "psychedelic" albümü Sgt. Pepper's Lonely Heart Clubs Band albümü ile aynı zamanda, Abbey Road stüdyosunda kaydedilmiştir.

Albüme Joe Boyd prodüktörlüğünde başlanmıştır ama EMI daha sonra başlarına Norman Smith'i geçirmiştir. Rubber Soul'a The Beatles ile çalışan Smith'in gruba belki de en büyük etkisi daha kısa ve klasik şarkılar yapılması yönünde olmuştur.

Albümün adı Kenneth Grahame'ın "The Wind in the Willows" kitabındaki 7. bölümün başlığında gelir. İsimdeki "Piper" yani kavalcı yunan mitolojisinde bir tanrı olan "Pan"dır

Şubat-Haziran 1967 tarihleri arasında Abbey Road Stüdyolarında kaydedilmiş, 5 Ağustos 1967 tarihinde yayınlanmıştır.

Şarkı listesi

Tüm şarkıları Syd Barrett yazmıştır. istisnalar not edilmiştir.

A yüzü
No.BaşlıkVokallerSüre
1."Astronomy Domine"  Barrett ve Richard Wright4:12
2."Lucifer Sam"  Barrett3:07
3."Matilda Mother"  Wright ve Barrett3:08
4."Flaming"  Barrett2:46
5."Pow R. Toc H." (Barrett, Roger Waters, Wright, Nick Mason)Barrett and Waters4:26
6."Take Up Thy Stethoscope and Walk" (Waters)Waters3:05
B yüzü
No.BaşlıkVokallerSüre
1."Interstellar Overdrive" (Barrett, Waters, Wright, Mason)Enstrümantal9:41
2."The Gnome"  Barrett2:13
3."Chapter 24"  Barrett3:42
4."Scarecrow"  Barrett2:11
5."Bike"  Barrett3:21

Albüm kapağı

Albüm kapağını Syd Barrett'ın yaptığına inanılır ama bu yanlıştır. Fotoğraflar Vic Singh tarafından çekilmiştir.

Grup üyeleri

Katkıda bulunanlar

  • Norman Smith - Prodüktör
  • Peter Brown - Kayıt Mühendisi
  • Vic Singh - Kapak Fotoğrafı

Liste başarıları

İngiltere listelerinde 6. sıraya kadar çıkarken, ABD'de biraz daha farklı şarkı listesiyle Pink Floyd başlığıyla yayınlanmış 131. sırada kalmıştır.

Albüm hakkında

  • "I'm sure the Beatles were copying what we were doing, just as we were copying what we were hearing down the corridor" (Kayıtlar sırasında The Beatles'ın bizden bir şeyler kopyaladığına eminim, bizim de onların stüdyosundan gelen seslerden kopyaladığımız gibi)... Pete Jenner - Pink Floyd'un o dönemki menajeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pink Floyd</span>

Pink Floyd, 1965'te Londra'da kurulan İngiliz progresif/psikedelik rock müzik grubu. Felsefî şarkı sözleri, yenilikçi albüm kapakları, etkileyici-girift sahne şovları ile Pink Floyd, dünya çapında başarıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Gilmour</span> Gitarist

David Jon Gilmour CBE, Pink Floyd adlı rock grubunun üyesi olan İngiliz gitarist, şarkıcı ve söz yazarıdır. Kurucu üye Syd Barrett'ın ayrılmasından kısa bir süre önce 1967'de gruba katıldı. 1980'lerin başında Pink Floyd, müzik tarihinin en çok satan ve en çok beğenilen gruplarından biri haline geldi. 1985'te Roger Waters'ın ayrılmasının ardından Pink Floyd, Gilmour'un liderliğinde devam etti ve üç stüdyo albümü daha yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Syd Barrett</span> İngiliz müzisyen

Roger Keith "Syd" Barrett, rock grubu Pink Floyd’un kurucularından biri olan İngiliz şarkıcı-şarkı yazarıdır. 1965’te kurulan gruptan ayrılana kadar; grubun baş şarkıcısı ve birincil şarkı yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Rick Wright</span> Pink Floyd grubunun klavyecisi

Richard William "Rick" Wright Pink Floyd grubunun klavyecisiydi. Solo albümlerinin ardından son olarak David Gilmour ile birlikte çalışmıştır.

<i>The Dark Side of the Moon</i>

The Dark Side of the Moon, İngiliz rock grubu Pink Floyd'un 1 Mart 1973 çıkışlı sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm, Haziran 1972 ve Ocak 1973 tarihleri arasında Abbey Road Studios'ta kaydedilmiştir. Kayıt başlamadan önce canlı performanslar sırasında geliştirilen bu albüm, grubun zorlu yaşam koşulları sırasında karşılaştığı baskılara odaklanacak ve aynı zamanda gruptan ayrılan eski grup üyesi Syd Barrett'ın zihinsel sağlık sorunlarını da ele alacak bir konsept albüm olarak tasarlandı.

<i>Wish You Were Here</i> (Pink Floyd albümü)

Wish You Were Here, İngiliz rock grubu Pink Floyd'un dokuzuncu stüdyo albümü. 12 Eylül 1975'te Harvest Records ve Columbia Records tarafından piyasaya sürüldü. Pink Floyd'un Avrupa turnesi boyunca bestelediği parçalardan oluşan Wish You Were Here, 1975'te Londra'daki EMI Stüdyoları'nda kaydedildi.

<i>Atom Heart Mother</i> Pink Floydun 1970 yapımı stüdyo albümü

Pink Floyd'un 1970 yılında Ron Geesin ile yaptığı senfonik rock albümü. Aslında "The Amazing Pudding" olarak adlandırılacak albümün adını bir gazete haberinden almıştır. Albümdeki If adlı şarkıyı grup sadece bir kere 1970'te BBC Show'da çaldı. "Atom Heart Mother" ve "Alan's Psychedelic Breakfast" gibi uzun kompozisyonlar yanında grup üyelerinin Mason dışındaki her biri kendi bestelerini albüme koymuştur. albüm İngiltere'de birinciliğe kadar çıksa da grup elemanları tarafından en beğenilmeyen çalışma olmuştur.

<i>Ummagumma</i>

Ummagumma, Pink Floyd'un 1969'da çıkardığı progresif ve psychedelic müzik tarzında olan bir çift albümdür. Albümün ilk bölümü, o zamanki önemli parçalarının çalındığı bir canlı kayıtken, ikinci tarafı grubun üyelerinden her birinin ayrı bestelediği parçalardan oluşmaktadır.

<i>Music From the Film More</i>

Music From the Film More, Barbet Schroeder tarafından yönetilmiş More filminin soundtrack'idir. Pink Floyd'un bu ilk soundtrack çalışması aynı zamanda Syd Barrett olmadan yapılan ilk albümdür. Önceki albümlerdeki prodüktör Norman Smith burada yerini Pink Floyd'un kendisine bırakmışıtr. Pink Floyd bu ve sonraki soundtrack'lerinde esas albümlerinde kullanmayacakları materyalleri kullanacak, değişik tarzlarda denemeler yapacaktı. Albüm kısa pop/folk şarkıları, doğaçlamalar, The Nile Song ve Ibiza Bar gibi hard rock kategorisinde değerlendirilebilecek parçalardan oluşmaktadır. A Spanish Piece gibi birçok şarkı ısmarlama şeklinde bestelenmiştir.

<i>A Saucerful of Secrets</i>

A Saucerful of Secrets, 1968 yılında yayınlanan Pink Floyd albümüdür.

<i>Relics</i>

Relics, Pink Floyd'un önceden bir araya getirilmemiş bazı single'larını topladığı bir albümdür. 1971 yılında yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shine On You Crazy Diamond</span> Pink Floydun Wish You Were Here adlı albümünde yer alan bir şarkı

Shine On You Crazy Diamond, Pink Floyd'un Wish You Were Here adlı albümünde yer alan bir şarkı olup toplamda 26 dakika sürmektedir. Teknik yetersizliklerden dolayı ikiye ayrılmış, bu parçalar albümde açılış ve kapanış parçaları olarak yerini almıştır. 9 bölümden oluşmaktadır. İlk 5 bölümü albümün başında, son 4 bölümü ise sonunda yer almaktadır.

<i>Echoes: The Best of Pink Floyd</i>

Echoes: The Best of Pink Floyd, Ingiltere'de Kasım 5, 2001, Amerika'da Kasım 6 2001'de piyasaya çıkan bir Pink Floyd toplama albümü dür.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Layne</span>

Pink Floyd'un ilk single'ının adıdır. Grubun kurucusu Syd Barrett tarafından yazılmış ve bestelenmiştir. Londra Radyosu, Syd ve Roger ’ın annelerinin iç çamaşırlarını çamaşır iplerinden çalan bir travestiyi konu alan bu şarkıyı yasaklamış, ancak parça listede 20 numaraya yükselmiştir.

<i>A Nice Pair</i>

A Nice Pair, Pink Floyd'un ilk iki albümünün bir arada hazırlanmış versiyonudur. EMI Dark Side Of The Moon'un başarısı üzerine, Floyd ile yeni tanışan kişiler için Pink Floyd'un ilk iki albümü ve Syd Barrett'in ilk iki albümünü bu paketler haline getirmiştir.

<i>The Best of the Pink Floyd / Masters of Rock</i>

Masters of Rock, 1970'te The Best of The Pink Floyd' adıyla Almanya, İtalya ve Hollanda'da yayınlanan bir toplama albümdü ancak The Dark Side Of The Moon'un başarısı ile Masters of Rock adını alarak 1974'te tüm Avrupa'da yayınlandı. Albüm kapağı da Meddle döneminden bir resimde David Gilmour yerine Syd Barrett yapıştırılması ile oluşturulmuştur.

Bob Klose İngiliz müzisyen ve fotoğrafçı. Pink Floyd'un ilk dönem gitaristi olarak bilinir.

<i>Abbey Road</i>

Abbey Road, İngiliz The Beatles grubunun 1969 yılında piyasaya sürdükleri rock türünde on birinci resmi albümleri. Son albümleri olan Let It Be Albümünden önce yayınlanmış olsa da aslında Let It Be Albümünden sonra kaydedilmiştir ve Beatles grubunun stüdyoda kaydettiği son albümleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Abbey Road Studios</span>

Abbey Road Studios, Kasım 1931'de Londra Abbey Road'da kurulmuş kayıt stüdyoları kompleksi. Kuruluşunda daha çok klasik müzik kayıtlarına odaklanmış olan stüdyo daha sonraları rock ve pop gruplarına kapılarını açtı; The Beatles ile önemli derecede bağlantılı halde geldi ve grubun hemen hemen tüm stüdyo kayıtlarının gerçekleştirildiği mekân oldu. Stüdyo ayrıca orkestra ve film müziği kayıtlarının yapıldığı Kingsway Hall'dan gelen çalışmaların remastering işlemleri için de kullanılmaktadır.

"Lucifer Sam", İngiliz psychedelic rock grubu Pink Floyd tarafından yapılan ilk albüm olan The Piper at the Gates of Dawn ile 1967'de yayınlanmış bir şarkıdır. Şarkının Electric Hellfire Club, The Minders, The Flaming Lips, True West, Jay Farrar, Love and Rockets,Voivod, Shockabilly, The Sadies, The Three O'Clock, MGMT, Spirits in the Sky, Unknown Mortal Orchestra, Cat's Eyes ve Southern Culture on the Skids grupları tarafından farklı yorumları da bulunmaktadır.