İçeriğe atla

The Open Road (film, 1926)

The Open Road
"The Open Road" sinema afişi yerine geçebilecek bir broşürü
YönetmenClaude Friese-Greene
YapımcıClaude Friese-Greene
Görüntü yönetmeniClaude Friese-Greene
KurguClaude Friese-Greene
StüdyoWardour Films Limited
Friese-Greene Colour Films Limited
CinsiSinema filmi
TürüBelgesel
RenkRenkli (Biocolour)
(Friese-Greene Natural Colour)
Yapım yılı1926, Birleşik Krallık İngiltere
Çıkış tarih(ler)i1926
Süre64 dakika
DilSessiz (İngilizce ara yazılar ve müzik mevcut)

The Open Road, 1926 İngiltere yapımı gezi belgeselidir. 2005 yılında restorasyondan geçirilmiş olan bu sessiz film renkli çekilmiştir ve İngilizce ara yazıları vardır. Muhtemelen çevildiği yıllarda sinema salonlarında canlı müzik eşliğinde sunulmuş olan filmin 2007 tarihli DVD'sine fon müziği de eklenmiştir. Filmin adı Türkçede Açık Yol anlamına gelmektedir.

İngiliz sinemacı Claude Friese-Greene (1898 - 1943)'in 1924 ilâ 1926 yılları arasında çektiği 26 bölümden oluşan bu film, yönetmenin İngiltere'yi güneyden kuzeye otomobille katederken kamerasıyla tespit ettiği ülke ve insan manzaralarından oluşmaktadır. Filmin DVD'sinin tanıtım sloganı olarak: "İngiltere'nin 1920'lerdeki sinematik bir kartpostalı" ibaresi kullanılmıştır.[1]

Claude Friese-Greene, yine ünlü bir sinemacı olan William Friese-Greene (1855 - 1921)'in oğludur. Filmin girişindeki ara yazıda "Sinemanın öncülerinden William Friese-Greene'in oğlu Claude Friese-Greene tarafından icat edilmiş olan 'Yeni Doğal Renk İşleme Yöntemi'yle üretilmiştir" ibaresi yer almaktadır.

Filmdeki yolculuk İngiltere'nin güneybatısındaki en uç noktası olan Land's End burnundan başlar, İskoçya'nın kuzeyindeki John O'Groats'ta sona erer. İngiltere'nin bu en uç iki noktası arasındaki mesafe 1400 kilometredir ve uzunca bir zamandır, bu iki şöhretli coğrafi nokta arasını katetmek insanlar arasında bir prestij meselesi olagelmiştir.[2]

Tarzı

Kısa kısa sahnelerden oluşmuş filmde ağırlıklı olarak İngiltere'nin kırsal bölgeleri ve küçük kasabaları belgelenmiştir. Bu şekliyle film hareketli kartpostallardan oluşmuş bir seyirlik izlenimi vermektedir.

Değişen her sahneden önce ekrana gelen bir ara yazısı o bölümü açıklar. Ara yazılar oldukça esprilidir. Örneğin, mayolu kızları yüzerken ve neşe içinde deniz kenarında oynarken gösteren bölümün ara yazısı: "Tutucu babaların bundan haberleri yoktur her hâlde, olsaydı onları denize yollamayla ilgili fikirlerini değiştirebilirlerdi"; Şarap damacanasını başına diken çiftçiyi gösterirken: "Haydi bakalım, içki yasağının şerefine!"; Suratları kapkara olmuş kömür madeni işçilerini gösterirken ara yazısı ise şöyledir: "Bu yöre sabun tüccarları için cennet gibi bir yer" ; İki ayağı üzerine kalkmış köpek için "Anlaşılan köprü operatörünün köpeği film artisti olmaya çok hevesli"; İki tonluk boğa için: "Bu manzarayı bir de gıda komisyonu görse"; Kanalda yük taşıyan çok küçük bir mavnayı gösterirken: "Karasal donanmamızın bir parçası"; Galler'deki izlenimi: "Galler'in havasıyla ilgili düşüncemiz, Gal diliyle ilgili düşüncemizin aynısı: Neredeyse uygunsuz (müstehcen)"

Bazı ara yazılarından anlaşıldığına göre o tarihlerde bu 26 bölümün tamamı bir arada gösterilmemiştir. O zamanlar sıkça yapıldığı üzere haftada bir veya birkaç bölüm halinde ve bir seri film anlayışı içinde seyirciye sunulmuştur. Film restore edildikten sonra DVD'ye aktarılırken bu bölümler birleştirilerek tek bir film halinde derlenmiştir.

Aynı yıllarda Türkiye sinemalarında da benzer bir anlayış sürdürülüyordu ve bazı film serilerinin (örneğin Türkiye'de Baytekin olarak bilinen Flash Gordon seri filmleri) her biri birer ikişer makaradan oluşan bölümlerinin her hafta bir bölüm anlayışıyla değil de tamamının bir arada gösterildiği bir seansı ifade etmek üzere "32 kısım tekmili birden" deyimi kullanılmaktaydı. Hatta bu deyim biraz anlam değiştirerek günümüzde bile kullanılmaktadır. (Arapça kökenli Tekmil: Eksiksiz, tamamı anlamına gelir)

Teknik

1920'lerde İngiltere yollarında seyreden üstü açık bir otobüs.

Film Biocolour veya Friese-Greene Natural Colour adı verilen toplamsal (additive) bir renk sistemi ile çekilmişti. Aslında bu sistem ilk kez 1908 yılında baba William Friese-Greene tarafından icad edilmiş, o öldükten sonra da oğlu Claude Friese-Greene tarafından geliştirilmişti. Bu renkli film tekniğinde siyah-beyaz negatif film kullanılıyor, birbirini takip eden her film karesi sırasıyla iki değişik renk filtreden geçirilerek pozlandırılıyordu. Sonra siyah beyaz negatifin bu ardışık kareleri, elle sırasıyla kırmızı ve yeşil renklere boyanıyordu. Projeksiyon sırasında doğala yakın renkler elde edilmekle birlikte, görüntüde bariz bir titreşim ve hareketli sahnelerde renk taşmaları sistemin dezavantajlarını oluşturuyordu. Renk taşmalarının önüne geçmek için çekimlerde saniyedeki kare sayısını arttırma yoluna da gidilmişti.

Hem sistemin bu dezavantajları ve üretimindeki güç koşullar hem de daha önce icad edilmiş olan Kinemacolor renk sisteminin mucitlerinin açmış olduğu bazı patent hakkı davaları nedeniyle bu sistemle çok fazla film üretilemedi. Biocolour sistemiyle üretilmiş en önemli film "The Open Road" filmidir.[3][4]

Restorasyon

2005 yılında İngiliz Film Enstitüsü (BFI), filmin ilk kurgusunda çıkartılmış olan parçaları da bulup tekrar bir araya getirerek yeni bir seçki oluşturmuş, yani film yeni bir kurguyla tekrar oluşturulmuştur. BFI ayrıca orijinal negatifler üzerinde bir restorasyon da yapmıştır. Biocolour renk sistemi gereği ardışık film karelerine farklı renk filtreleri ile aktarılmış görüntülerden, dijital bir ara ortam kullanılarak standart bir renkli negatif elde edilmiştir. Ayrıca görüntü titreşmesini ortadan kaldırmak için orijinalde saniyede 18 kare olan görüntü, günümüz standardı olan saniyede 24 kareye çıkartılmıştır. Ayrıca orijinali son derece yanıcı ve parlayıcı nitrat bazlı negatife basılı olan film, dayanıklı bir negatife aktarılarak alıcı olarak korunması da sağlanmıştır.

Özgün hali sessiz olan ve muhtemelen çevildiği yıllarda sinema salonlarında canlı müzik eşliğinde sunulmuş olan filme restorasyondan sonra müzik de eklenmiştir. BFI'nin bastırttığı 2007 tarihli DVD'de de yer alan bu özgün müziği Neil Brand ve Günter Buchwald bestelemiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "The Open Road (1926)" (İngilizce). IMDb. 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2009. 
  2. ^ "Land's End to John o' Groats" (İngilizce). en.wikipedia.org. 30 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2009. 
  3. ^ "Claude Friese-Greene" (İngilizce). en.wikipedia.org. 7 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2009. 
  4. ^ "List of color film systems" (İngilizce). en.wikipedia.org. 12 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2009. 
  5. ^ Filmin BFI tarafından basılmış DVD'sinin başındaki ve sonundaki açıklama yazılarından

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Film yapımı</span>

Film yapımı ya da film çekimi, bir film yapmak için takip edilmesi gereken birkaç aşamayı içeren bir süreçtir. Bir filmin yapılması ilk olarak hikâyenin fikrini bulmakla ya da fikri satın almakla başlar. Daha sonra bu fikir senaryoya dökülür. Film çekilir, kurgulanır ve son hâlini aldıktan sonra seyirciye sunulur. Prodüksiyon daha sonra senaristlik, rol dağıtımı, yapım öncesi, çekim, ses kayıt ve reprodüksiyonu, yapım sonrası ve bitmiş ürünün izleyici önünde gösterilmesiyle devam ediyor. Bu genellikle büyük bir insan kapasitesi gerektirmektedir ve bunun tamamlanması birkaç aydan birkaç yıla kadar geçen bir süre alabilir. Film yapımı ekonomik, sosyal ve politik açıdan dünya üzerinde büyük bir yer kaplamaktadır. Ve film yapımında çeşitli teknolojiler ve film teknikleri kullanılır.

Sessiz film, üzerine senkronize olarak kaydedilmiş diyalogları olmayan bir film türüdür. Sessiz film teknolojisi 1860 civarında icat edilmiş; fakat film makaralarının kolaylıkla imal edildiği 1880 - 1900 yıllarına kadar fazla kullanılmayan, sıra dışı bir yenilik olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">35 mm</span>

35 mm, fotoğrafçılık ve sinemada yaygın olarak kullanılan temel film ölçüsüdür. George Eastman tarafından tedarik edilen ham filmi kullanarak, William Dickson ve Thomas Edison'un 1892'de icat ettiği 35 mm film, o zamandan bu yana neredeyse hiç değişmeden kalmıştır. 35 mm, adını filmin 35 mm genişliğindeki şeritler halinde kesilmesinden almıştır. Her kademi 16 kare yapan standart negatif dirençin her iki kenar boyunca her karede dört deliği olur.

<span class="mw-page-title-main">André Bazin</span>

André Bazin Fransız film eleştirmeni ve film kuramcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cinerama</span>

Cinerama üç adet senkronize 35 mm projektör kullanılarak görüntülerin eş zamanlı olarak içbükey, dev bir perdeye yansıtılması şeklinde çalışan bir geniş ekran işleminin ticari adıdır. Cinerama 1950'ler sırasında, televizyonun sinema endüstrisiyle olan rekabetine bir tepki olarak gelişen geniş ekran işlemlerinin ilkini oluşturmaktadır ve film endüstrisi üzerinde önemli etkileri olmuştur.

Durmuş Akbulut, Türk yönetmen. Dokuz Eylül Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Fransa'da, Lumiere Üniversitesinde sinema eğitimi aldı. Televizyon ve sinema için ses çevirileri yaptı. Gazete ve dergilerde yazdı. Metin yazarlığı yaptı. İlk kitabı, Resim Neyi Anlatır 2005'te, ikinci kitabı Açık Beden 2007'de, Üçüncü kitabı Türk Resminin Öncüleri: "Osman Hamdi ve Batı Kuşağı" 2009'da, dördüncü kitabı Sinemanın İlkleri 2012'de yayınlandı. Çok sayıda dizide yardımcı yönetmenlik yaptı. Müzik klipleri ve reklam filmi çekti.2008'de belgesel yönetmenliğine başladı. İlk iki belgeseli Andy Warhol: Plastik Suretler ve Gustav Klimt: Hazla Çizilen Kadınlar Çekirdek Film'den DVD olarak çıktı. Bu seriye ait belgesellerinin tamamını Payidar Tüfekçioğlu seslendiriyor. Levent Dönmez'in seslendirdiği "Devrim Erbil: Resmin Şairi" adlı belgeseli yazıp yönetti. 2014 yılında TRT Türk için 78 bölüm Sinemanın İlkleri, 52 bölüm Resmin Şairi adlı mini diziyi yazıp yönetti. Sinemanın İlkleri adlı dizisini Mazlum Kiper seslendirdi. İlk uzun metrajlı filmi, Turan Özdemir'in başrol oynadığı Bekçi adlı sinema filmi. Daha sonra Kiraz Mevsimi filmine imza atan yönetmen Devrim Erbil: Gökyüzü Öyle Maviydi Ki adlı uzun metrajlı filmiyle de Türk sinemasının ilk ressam filmini gerçekleştirdi.

<i>Monte Karlo 1904</i>

Monte Karlo 1904, 1969 İngiltere-Fransa-İtalya ortak yapımı bir komedi filmidir. Özgün adı Monte Carlo or Bust veya daha yaygın kullanılan adı Those Daring Young Men in Their Jaunty Jalopies dir. Senaryosunu Jack Davies ile birlikte yazan Ken Annakin aynı zamanda filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini de üstlenmiştir. Filmin müziğini Ron Goodwin yapmıştır. Geniş bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmin başlıca rollerinde Bourvil, Lando Buzzanca, Tony Curtis, Mireille Darc, Terry-Thomas, Dudley Moore ve Susan Hampshire oynamışlardır. Filmde 1920'lerde Avrupa çapında bir otomobil rallisi çerçevesinde gelişen komik olaylar anlatılmaktadır.

<i>Cherbourg Şemsiyeleri</i>

Cherbourg Şemsiyeleri, 1964 Fransa-Almanya ortak yapımı müzikal filmdir. Özgün adı Les Parapluies de Cherbourg dur. İngilizce konuşulan ülkelerde The Umbrellas of Cherbourg adı ile gösterime sunulmuştur.

<i>Modern Zamanlar</i>

Modern Zamanlar ya da Asrî Zamanlar, 1936 ABD yapımı romantik komedi filmidir. Özgün adı Modern Times olan film Türkiye'deki ilk gösterimlerinde Asrî Zamanlar adıyla da gösterilmiştir.

<i>Ruhların Giuliettası</i>

Ruhların Giulietta'sı 1965 İtalya Fransa ortak yapımı fantastik dramatik filmdir. Özgün adı Giulietta Degli Spiriti'dir. İngilizce konuşulan ülkelerde Juliet of the Spirits adı ile gösterime sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">LaserDisc</span>

LaserDisc veya Laserdisc (LD) ticari kullanıma sunulmuş ilk optik disk depolama ortamıdır. Laserdisc'in depolama kapasitesi oldukça yeterliydi ancak yedekleme ortamı olarak yetenekleri çok sınırlıydı. Temelde bu teknoloji pahalı ama yüksek kaliteli bir ev videosu formatı idi. Bugün yerini tamamen DVD'ye bırakmış durumdadır ve artık ne diskleri ne de bunları oynatacak cihazlar üretilmektedir. İlk laserdisc film 1978'de piyasaya verilmişti, son laserdisc film ise 2001'de üretildi. VHS'den çok daha kaliteli görüntü ve ses sunduğu halde pahalı ve hantal oluşu, sınırlı kapasitesi ve kayıt yapma imkânının olmayışı yüzünden bu teknoloji yaygınlaşamadı, hatta ABD ve Japonya dışındaki ülkelerin çoğuna uğramadı bile.

<i>Jeanne dArcın Tutkusu</i> (film, 1928)

Jeanne d'Arc'ın Tutkusu 1928 Fransa yapımı sessiz filmdir. Özgün adı La Passion de Jeanne d'Arc tır. İngilizce konuşulan ülkelerde The Passion of Joan of Arc adı ile gösterime sunulmuştur. Film Nisan 2000'de düzenlenen 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiştir.

<i>Kleopatra</i> (film, 1963) 1963 çıkışlı sinema filmi

Kleopatra 1963 ABD- İngiltere ortak yapımı tarihi epik filmdir. Özgün Adı Cleopatra dır.

<i>Üçüncü Adam</i> (film)

Üçüncü Adam 1949 Birleşik Krallık yapımı kara filmdir. Özgün adı The Third Man olan film ABD'de The 3rd Man alternatif adıyla da gösterime sunulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Üç boyutlu film</span>

Üç boyutlu film, derinlik algılamada yaratılan yanılsamayla oluşturulan bir sinema filmi metodudur. Stereoskopik fotoğraflamadan farklı olarak, özel olarak tasarlanmış bir kamerayla, görüntüler iki farklı perspektif ile kaydedilir ve yine özel bir projeksiyon cihazıyla ya da gözlükle, farklı kaydedilmiş iki görüntü bu yanılmasayı oluşturmak üzere oynatılır ve izlenebilir.

<i>Üç Silahşorlar</i> (film, 1921) 1921 filmi

Üç Silahşorlar, 1921 ABD yapımı sessiz tarihi macera - aksiyon filmdir. Özgün adı The Three Musketeers olan film siyah beyaz çekilmiş olmakla beraber tek tük bazı renkli sahneleri vardır. Film her biri yaklaşık 10 dakika süren 12 'makara' (bölüm) dan oluşmaktadır.

<i>Tess</i> (film)

Tess, 1979 Fransa-Birleşik Krallık ortak yapımı, romantik dramatik sinema filmidir. Film çevrildikten üç yıl sonra, 3 Aralık 1982 tarihinde Türkiye'de de gösterime girmiştir.

<i>Bayram Günü</i>

Bayram Günü, Jacques Tati'nin yönettiği 1949 Fransa yapımı satirik komedi filmidir. Bu film Türkiye'de Mart 1991'de 10. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde yönetmenin diğer filmleriyle birlikte gösterilmiştir. Film İngilizce konuşulan ülkelerde The Big Day adıyla gösterime verilmiştir.

Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin DVDleri 20th Century Fox tarafından yayınlanmış ve ilk defa 2000 yılında yayınlanmaya başlamıştır. Bölümlerin hepsini içermekte olan DVD setleri bazı ekstra içeriklere sahiptir: dizinin yapımcılarından yorum parçaları, belgesel videoları, kamera arkasından kesitler ve çekim senaryoları.