İçeriğe atla

The Notting Hill Mystery

The Notting Hill Mystery
Romanın Once A Week dergisinde yayımlanan beşinci bölümünün kapağı, 27 Aralık 1862
YazarCharles Felix (Charles Warren Adams'ın mahlası[1][2] )
ÇevirmenGeorge du Maurier
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
KonuCinayet
TürPolisiye
YayımcıBradbury & Evans

The Notting Hill Mystery (1862–63), "Charles Felix" takma adını kullanan bir yazar tarafından yazılmış İngilizce dedektiflik romanı. Romanın ilk baskısının illüstrasyonları George du Maurier tarafından çizilmiştir. Yazarın gerçek kimliği yaşadığı dönemde hiçbir zaman ortaya çıkmamıştır. Ancak birçok eleştirmene göre romanın yazarı, takma isimle birkaç roman yazmış olan avukat Charles Warren Adams'tır (1833-1903).[1][2] Romanın tekniği ve tarzı o dönem için çığır açıcıdır ve ilk dedektiflik romanı olarak değerlendirilir.[3][4]

Geçmişi

The Notting Hill Mystery ilk defa Once A Week dergisinde sekiz bölüm olarak 29 Kasım 1862'den itibaren tefrika edildi ve kitap olarak ise 1863 yılında[2] aynı derginin yayımcısı olan Bradbury & Evans tarafından George du Maurier'in illüstrasyonlarıyla birlikte yayımlandı.

Derginin editörlerine göre romanın el yazması dergiye "Charles Felix" takma adıyla gönderildi. 1952'de William Buckler yazarın Charles Warren Adams (1833–1903) olduğunu öne sürdü ve Ocak 2011'de ise The New York Times Book Review yazarı Paul Collins de aynı sonuca vardı.[1][2] Bir avukat olan Adams, "Charles Felix" adı altında yayımlanan bir başka kitap olan Velvet Lawn'un yayımcısı Saunders, Otley & Co. şirketinin tek sahibiydi.[2][5] Collins teorisini birkaç satırlık kanıtlara dayandırdı. Bunlardan biri de The Manchester Times'ın 14 Mayıs 1864 tarihli sayısında yer alan "Literary Gossip (Edebi Dedikodu)" sütununda yer alan yazıydı: "Anlaşılan o ki Saunders, Otley & Co. tarafından yayımlanan yeni Charles Felix romanı Velvet Lawn, firmanın tek yetkilisi olan Bay Charles Warren Adams'a ait."[2]

Suç yazarı ve şair Julian Symons[3] ve Collins[2] gibi eleştirmenlere göre The Notting Hill Mystery ilk dedektiflik romanıdır. Ancak genel olarak, daha sonraki dönemde eserlerini yayımlamış olan Wilkie Collins ve Émile Gaboriau ilk dedektiflik romanı yazarı olarak bilinir.[3] Romanda, baş karakterin günlükler, aile mektupları, ifadeler, kimyasal analiz raporları, olay yeri haritaları gibi çeşitli kaynaklardan topladığı delilleri kendi bulguları olarak sunması gibi yenilikçi teknikler kullanılmıştır.[2] 1920'lere kadar romanlarda ortak öğe olarak görülmeyen bu unsurlar, zamanın romanlarına göre oldukça ilerideydi.[2]

Konu

Romanda, bir sigorta müfettişi Ralph Henderson'ın topladığı dokümanlar, karısını öldürdüğünden şüphelenilen Baron "R___"ye karşı kullanılır. Kadın, uyurgezerlik sırasında kocasının özel laboratuvarına girip bir şişe asit içtiği için ölmüştür.[5] Baronun yakın zamanda karısı adına beş hayat sigortası poliçesi satın aldığını öğrenen Henderson'ın şüpheleri artar.[5] Müfettiş vakayı araştırdıkça, bir değil üç cinayetin olduğunu ortaya çıkarır.[5] Romanın başından itibaren Baron'un suçlu olduğu okuyucu tarafından da bilinse de suçu nasıl işlediği gizemini korur.[5] Sonunda suçu nasıl işlediği anlaşılır ancak son zorluk olarak Baron'un nasıl yakalanacağı konusu ortaya çıkar, çünkü Baron mükemmel cinayet işlemiş gibi görünmektedir.[5]

Yayımlanma geçmişi

Roman ilk yayımlandığı 1863 yılından sonra, 1945'te Londra'daki Pilot Press Ltd.'nin Novels of Mystery from the Victorian Age başlıklı antolojisi içinde yeniden basıldı.[6] Mart 2011'de roman British Library tarafından "istek üzerine basım" sistemi dahilinde sunuldu.[4] Romanın çok fazla talep görmesi sonucunda, yazılışının 150 yıldönümü sebebiyle 2012 yılında ticari bir kopya olarak yayımlanmasına karar verildi. Bu basımda 1863 tarihli basımın fotoğraf kopyaları kullanıldı.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c Buckler, William. "Once a Week Under Samuel Lucas, 1859-65." PMLA. 67.7(1952): 924-941.
  2. ^ a b c d e f g h i Collins, Paul. "The Case of the First Mystery Novelist" 8 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., "Before Hercule or Sherlock, There Was Ralph" adıyla yıyımlandı, The New York Times Book Review, 7 Ocak 2011.
  3. ^ a b c Symons, Julian (1972), Bloody Murder: From the Detective Story to the Crime Novel. Faber and Faber (Londra). ISBN 9780571094653. sayfa 51
  4. ^ a b c Flood, Alison. "First ever detective novel back in print after 150 years" 1 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Guardian, 21 Şubat 2012
  5. ^ a b c d e f 8 Ocak 2011, "Who Wrote The First Detective Novel?" 15 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. NPR. Erişim 10 Ocak 2011.
  6. ^ Richardson, M., Collins, W., Le, F. J. S., & Stevenson, R. L. (1945). Novels of mystery from the Victorian Age: Four complete unabridged novels by J. Sheridan Le Fanu, Anon, Wilkie Collins, R.L. Stevenson. Londra: Pilot Press.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Sefiller</i> Victor Hugonun romanı

Sefiller, Victor Hugo tarafından yazılan tarihi romandır. İlk olarak 1862'de yayınlandı. 19. yüzyılın en büyük eserlerinden biri olarak kabul gördü. İngilizce konuşulan ülkelerde başarısız çeviriler nedeniyle genellikle orijinal Fransız ismiyle anılır. Hikâye 1815'te başlar ve 1832'deki Paris Haziran İsyanı'nda son bulur. Birkaç karakterin yaşamını ve birbirleriyle alakasını ele alan roman daha çok eski mahkûm Jean Valjean'ın yaşam mücadelesi ve kefaretini ödemeye çalışmasına odaklanır.

<span class="mw-page-title-main">J. D. Salinger</span> Amerikalı yazar (1919 – 2010)

Jerome David Salinger ya da J. D. Salinger,, 1951 tarihli Çavdar Tarlasında Çocuklar başlıklı romanıyla ve münzevi yaşam tarzıyla tanınan Amerikalı yazar. Yayımlanmış son eseri 1965 tarihlidir ve son röportajını da 1980'de vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nihal Yeğinobalı</span> Türk yazar (1927-2020)

Nihal Yeğinobalı, Türk yazar ve çevirmen.

<i>Dune</i> (roman) Amerikalı yazar Frank Herbert tarafından yazılan 1965 çıkışlı bilimkurgu romanı

Dune, Amerikalı yazar Frank Herbert tarafından Analog dergisinde iki ayrı bölüm olarak yayımlanan 1965 çıkışlı bilimkurgu romanıdır. 1966'da Roger Zelazny'nin Bu Ölümsüz kitabıyla beraber En İyi Roman Hugo Ödülü'ne lâyık görüldü ve En İyi Roman Nebula Ödülü'nü kazandı. Dune serisinin ilk kitabıdır. 2003 yılında dünyanın en çok satan bilimkurgu romanı olarak gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Batman (karakter)</span> Amerikalı çizgi roman karakteri

Batman, ilk kez 1939'un mayıs ayında Detective Comics'in 27. sayısında çizilen bir çizgi roman süper kahramanıdır. Çizer Bob Kane ve yazar Bill Finger tarafından yaratılmıştır. Ancak çizgi romanlarda yaratıcısı olarak sadece Bob Kane'in adı geçer. İlk yaratıldığı zamandan bu yana Batman, dünya çapında en çok bilinen süper kahramanlardan biridir. "The Dark Knight", "The Caped Crusader" ve "World's Greatest Dedective" olarak ve hazırlıkla herkesi yenen adam olarak bilinir. Halk arasında en meşhur sözü "Because I'm Batman" dir.

<span class="mw-page-title-main">Polisiye</span> Suç ve suçlularla ilgili kurgu

Polisiye, suç ve suçlularla ilgili edebiyata verilen genel addır. Başlangıç olarak kimilerince Gaston Leroux tarafından yazılan Sarı Odanın Esrarı adlı kitap, kimilerince de Edgar Allan Poe tarafından yazılan Morg Sokağı Cinayeti kabul edilir. İlk polisiye roman olarak ise "Charles Felix" takma adıyla 1862-63 yıllarında yayımlanmış olan The Notting Hill Mystery kabul edilir. Halk arasındaki popüler kimliğini, Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılarak, gazetelerde tefrika halinde yayımlanan Sherlock Holmes ile kazanmıştır. Endüstriyel devrim ve modernizmin en etkili şekilde yaşandığı İngiltere, bu doğuma kaynaklık etmiş sayılsa da, Avrupası kıtasından ve Amerika'dan türe yeni açılımlar kazandırılmış ve yepyeni alt türler eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Minette Walters</span> İngiliz yazar

Minette Walters, İngiliz yazar.

<span class="mw-page-title-main">Warren Ellis</span>

Warren Ellis; İngiliz yazardır. Çizgi roman, video oyun ve film senaristi.

<span class="mw-page-title-main">George Eliot</span>

George Eliot George Eliot takma adıyla yazan Mary Anne ya da Marian Evans, Victoria döneminin en ünlü İngiliz yazarlarındandır.

<i>Roger Ackroyd Cinayeti</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1926 yılında yayınlanan polisiye romanı

Roger Ackroyd Cinayeti, İngiliz yazar Agatha Christie'nin yazdığı polisiye romanlarından birisidir. İlk olarak 1926 yılında Birleşik Krallık'ta William Collins, Sons yayın evi tarafından yayınlanmıştır. Polisiye Yazarlar Derneği ve Amerika'nın Gizemli Yazarları'nın yayınladığı en iyi 100 polisiye romanı listelerinin her ikisinde de yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güvenilmez anlatıcı</span>

Güvenilmez anlatıcı, edebiyatta, filmlerde ya da tiyatro oyunlarında güvenilirliği ciddi anlamda riskli olan anlatıcı. Terim, 1961 senesinde Wayne C. Booth'un The Rhetoric of Fiction eserinde ortaya çıkmıştır. Bu tarz bir anlatım yöntemi yazar tarafından belirli nedenlerle seçilmiş olabilir. Bu genelde seyirciyi ya da okuyucuyu kandırmak içindir. Bu tarzda anlatıcı genelde birinci şahıs anlatıcıdır. Aynı zamanda üçüncü şahıs anlatıcının da güvenilmez anlatı olarak kullanıldığı olur.

Megumi Hayashibara d. 30 Mart 1967, Tokyo), Japon seslendirme sanatçısı, şarkıcı, şarkı sözü yazarı, radyo programcısı ve hemşire. Takma isimleri; Megu-san, Megu-nee, Bara-san, Kakka ve Daijin'dir. Özellikle Ranma ½, Neon Genesis Evangelion, Cowboy Bebop, Slayers, Detective Conan, Pokémon, All Purpose Cultural Catgirl Nuku Nuku ve Shaman King'deki dublaj rolleriyle çok ünlüdür. Japonya'da oldukça saygı gören bir şarkıcıdır. Aynı zamanda nitelikli bir hemşiredir.

Tüm Zamanların En İyi 100 Polisiye Romanı 1990 yılında İngiltere merkezli Suç Yazarlar Derneği tarafından yayımlanan bir liste. 5 yıl sonra Mystery Writers of America tarafından da Tüm Zamanların En İyi 100 Gizem Romanı adı altında benzer bir liste yayımlandı. Çok eser, her iki listede yer almaktadır.

Otorite kontrolü, bilgi biliminde kütüphanecilikte katalog ve bibliyografik bilgilerin tek ve eşsiz bir ad verilerek düzenlenmesi sürecine verilen isimdir. Otorite kontrolündeki otorite kelimesi, insanların, yerlerin, şeylerin ve kavramların isimlerinin yetkilendirildiği, yani belirli bir biçimde oluşturulduğu fikrinden türemiştir. Farklı adlarla anılan aynı kişinin ya da aynı isme sahip farklı kişilerin tek bir eşsiz numara ile tanımlanarak karışıklıkların önlenmesini amaçlar. Bazı ülke ve kuruluşlar kendilerine özgü otorite kontrol sistemleri geliştirmişlerdir. Bu türünün tek örneği olan başlıklar veya tanımlayıcılar, ilgili otorite dosyasını kullanan kataloglar boyunca tutarlı bir şekilde uygulanır ve bağlantılar ve çapraz referanslar gibi diğer veri düzenleme yöntemleri için uygulanır. Her kontrollü giriş, kapsamı ve kullanımı açısından bir otorite kaydında tanımlanır ve bu düzenleme, kütüphane personelinin kataloğu korumasına ve araştırmacılar için uygun hale getirmesine yardımcı olur.

Alice (<i>Alice Harikalar Diyarında</i>) Lewis Carrollun yarattığı kurgu karakter

Alice, Lewis Carroll'un Alice Harikalar Diyarında ile devam kitabı Aynanın İçinden adlı çocuk romanlarında yer alan kurgusal bir karakteri ve romanların protagonistidir. Victoria devrinin ortalarında yaşayan bir çocuk olan Alice, ilk romanda bir tavşan deliğinden Harikalar Diyarı'na düşmesiyle istemeden de olsa kendini bir yeraltı macerasında bulurken devam romanında bir ayna ile alternatif bir dünyaya adım atar.

<span class="mw-page-title-main">Augustus Egg</span>

Augustus Leopold Egg RA, orta sınıf bir Victoria dönemi ailesinin dağılmasını tasvir ettiği modern triptik Past and Present (1858) çalışmasıyla tanınan Victoria dönemi ressamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sarah Waters</span>

Sarah Ann Waters Galli bir romancıdır. En çok Viktorya döneminde geçen ve Tipping the Velvet ile Fingersmith gibi lezbiyen kahramanların yer aldığı romanlarıyla tanınır.

Evan Hunter, asıl adı Salvatore Albert Lombino - 6 Temmuz 2005), Ed McBain mahlasıyla yazdığı, Blackboard Jungle filminin dayanağı olan 87. Bölge romanları ile tanınan Amerikalı yazar ve senaristti.

Jerome Odlum, Amerikalı bir yazardı.

<i>Beyaz Senfoni, No. 1: Beyaz Kız</i> 1861–62 yıllarında James McNeill Whistlerın yaptığı resim

Beyaz Senfoni, No. 1: Beyaz Kız, James Abbott McNeill Whistler'in resmettiği bir yağlıboya tablodur. Eserde, bej bir perdenin önünde, kurt postu üzerinde ayakta duran ve elinde zambak olan bir kadın figürü görülmektedir. Tablonun renk paleti neredeyse tamamen beyaz tonlarındadır.