İçeriğe atla

The Mirage (roman)

The Mirage
YazarMatt Ruff
Kapak sanatçısı
Oliver Munday
Ülke ABD
Dilİngilizce
TürAlternatif tarih
Yayım7 Şubat 2012
YayımcıHarper
ISBN978-0-06-197622-3

The Mirage, Matt Ruff tarafından yazılan ve 2012'de Harper tarafından yayınlanan alternatif tarih romanıdır. Kitap, batı dünyası ve Orta Doğu'nun yer değiştirdiği bir evrende geçiyor ve Amerika Birleşik Devletlerinin bu evrendeki versiyonu olan Arabistan Birleşik Devletleri'nin "Helal" isimli istihbarat ajansı için çalışan Mustafa, Samir ve Amal karakterlerini işliyor.

Senaryo

The Mirage, 2009 yılının paralel evrendeki bir versiyonunda geçiyor. Kitabın dünyası hakkındaki bilgilerin büyük bir kısmı, Muammer Kaddafi tarafından finanse edilen Vikipedi'nin bu evrendeki versiyonu olan İskenderiye Kütüphanesi adlı ansiklopediden alıntılarda ortaya çıkıyor.

Bu evrende siyasi olarak birleşmiş bir Arabistan, 19. yüzyılın sonunda Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını eder ve kendisini Arabistan Birleşik Devletleri (ABD) olarak ilan eder. 20. yüzyıl boyunca bu devlet, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile Kuzey Doğu Afrika'nın çoğunu işgal edecek kadar büyür. Dünya süpergücü Arabistan, 2. Dünya Savaşına Nazi Almanyası'na savaş ilan ederek Müttefikler tarafında katılır ve bunun sayesinde savaş kazanılarak 1946'da Adolf Hitler'in Nürnberg'de kafasının kesilmesiyle sonuçlanır.

Daha sonra 1948'de Arabistan Birleşik Devletleri Almanya'yı iki devlete böler: Yahudi devleti ve Hristiyan devleti. İsrail adlı bu Yahudi devletinin başkenti Berlin olarak belirlenir. 1967'deki "Altı Gün Savaşı "ndan sonra İsrail, Bavyera, Swabia ve Orta Ren'in Batı Şeria'sının çoğunu işgal ederek Hristiyanları bölgeden çıkarır. Arabistan Birleşik Devletleri ve İsrail "Teröre Karşı Savaşta" yakın müttefiklerdir. İsrail'in Avrupalı komşularının çoğuyla ilişkileri berbattır; İngiltere Başbakanı David Irving İsrail'in yok edilmesi çağrısında bile bulunmuştur.

Bu sırada Kuzey Amerika, birbiriyle çekişen birçok fakir üçüncü dünya ülkesi arasında bölünmüş durumdadır ve kaos yaşamaktadır. En büyüğü olan Amerika Hristiyan Devletleri (CSA), Doğu Kıyısı boyunca uzanan 17 eyaletten oluşur ve yaşlanan Lyndon B. Johnson'ın diktatörlük yönetimi altındadır. 1990 yılında Mississippi Krallığını ilhak ederek 18. eyaleti yapar. Teksas Evanjelik Hristiyan Cumhuriyeti, Teksas, Oklahoma, New Mexico ve Meksika'nın Coahuila eyaletini içerir ve Arabistan Birleşik Devletleri ile müttefiktir. "Rocky Dağları Bağımsız Bölgeleri" olarak bilinen bir ülke daha var; ancak Aspen'den Oregon'a kadar uzanan küçük kabile grupları arasında bölünmüş durumda.Pentekostal Hristiyan Vatanı, Ohio, Kentucky, Michigan ve Tennessee'yi içeren bir ülkedir. Bir Mormon ulusu da mevcuttur. 1990 yılında, Amerika Hristiyan Devletleri'nin Louisiana Krallığı'nı ilhak etme girişimi "Meksika Körfez Savaşı" ile sonuçlandı.

Roman boyunca geçen diyalogda, Rocky Dağları'nı karargah olarak kullanan, Dünya Hristiyan İttifakı (bu evrendeki El Kaide) olarak bilinen bir terörist gruptan bahsediliyor.Dünya Hristiyan İttifakı, 9 Kasım 2001'de kaçırılan iki uçağın Bağdat'taki Fırat ve Dicle Dünya Ticaret Merkezi Kulelerine çarpması, bir başkasının Riyad'daki Arap Savunma Bakanlığı'na çarpması ve dördüncüsünün bir mücadele sonrasında düşmesiyle sonuçlanan terörist saldırılardan sorumluydu. Kitap evreninde Hristiyanlık geri kalmış, savaşçıl ve cahil bir din olmakla suçlanmaktadır. Arabistan Birleşik Devletleri İstihbarat ajansında çalışan çalışanlar Hristiyan terör örgütleri hakkında konuşurken Hristiyanlarla dalga geçmektedir.

1979'da Hristiyan devrimini yaşayan Birleşik Krallık, İran'ın bu evrendeki karşılığıdır. Kitapta Britanya'nın ya Hindistan'ı hiçbir zaman sömürgeleştirmediği ya da Hindistan'ın evrenimizdekinden daha önce bağımsız hale geldiği ima ediliyor.

2. Dünya Savaşı sırasında Arabistan Birleşik Devletleri, Kuzey Afrika Topraklarını ilhak etti. Arabistan Birleşik Devletleri'nin arazi alanına göre dünyanın en büyük ikinci ülkesi olduğu açıkça belirtiliyor; bu da Amerika gibi Kanada'nın da küçük devletlere bölündüğü anlamına geliyor.Romanda Venezuela'nın Meksika Körfez Savaşı'na müdahale eden OPEC üyesi olması ve Meksika'nın Coahuila eyaletinin Teksas'a bağlı olması dışında Latin Amerika'ya değinilmiyor.

Arabistan Birleşik Devletleri ile Ortodoks Birliği arasındaki "Soğuk Haçlı Seferi" olarak bilinen bir Soğuk Savaş benzerinden bahsediliyor.Birleşik Arap Devletleri'ndeki başlıca siyasi partiler Arap Birlik Partisi (Demokrat Parti benzeri) ve Tanrı'nın Partisi (Cumhuriyetçi Parti benzeri) idir.

Tepkiler

Publishers Weekly, kitabın "tam olarak en iyi popüler kurgu'nun olması gerektiği gibi" olduğunu söyledi.[1] New York Post şunu belirtti: "Philip Roth'un " Amerika'ya Karşı Komplo " adlı eseri gibi - Ruff'un alternatif tarih romanının ardındaki fikir tüyler ürpertici." San Francisco Chronicle kitabı "cüretkar yeni roman" olarak nitelendirdi ve başlığın "teröre karşı savaş ve onun çeşitli katılımcılarıyla ilgili lezzetli küçük alternatif dünya ironileriyle dolu olduğunu" belirtti. Kirkus Reviews, "Yazı güzel, ancak karakterleri önemsemek zor ve olay örgüsü gerektiği gibi çözülmüş gibi gelmiyor" dedi.[2] Seattle Times, "Ruff'un yaklaşımının açık sözlülüğüne" övgüde bulundu ve bunun kitaba "Amerika Birleşik Devletleri, Iraklılar ve Afganlıların daha uzak bölgelerde yaşadıklarına saygı duruşu niteliğinde bir ağırbaşlılık" verdiğini belirtti.[3] Los Angeles Times, Ruff'un "anlatısının inandırıcı kurgu yerine gösteri üzerine inşa edildiğini" belirterek The Mirage'ı eleştirdi.[4]

Bazı eleştirmenler romanın Philip K. Dick'in Yüksek Şatodaki Adam romanının anlatısı ile benzerliğine dikkat çekti.[4][5]

Mirage, Alternatif Tarih için Sidewise Ödülü'ne aday gösterildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Fiction review: The Mirage". Publishers Weekly. 25 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2012. 
  2. ^ "The Mirage, By Matt Ruff". Kirkus Reviews. 19 Aralık 2011. 5 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2012. 
  3. ^ Beason, Tyrone (3 Şubat 2012). "'The Mirage': Matt Ruff's novel of 9/11 role reversal". The Seattle Times. 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2012. 
  4. ^ a b Ulin, David L. (12 Şubat 2012). "Book review: 'The Mirage' by Matt Ruff". Los Angeles Times. 12 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2012. 
  5. ^ McFarland, Kevin. "Matt Ruff: The Mirage". AUX (İngilizce). 25 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2019. 
  6. ^ Sidewise Award Nominees 9 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., SF Site News, July 1, 2013.

İlgili Araştırma Makaleleri

20. yüzyıl, Gregoryen takvimine göre 1 Ocak 1901'de başlayıp 31 Aralık 2000'de sona eren yüzyıldır. İkinci binyılın onuncu ve son yüzyılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meksika</span> Kuzey Amerika yer alan bir ülke

Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos,

<span class="mw-page-title-main">Arizona</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Arizona, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısında bulunan bir eyalettir. 50 eyaletin 6. büyük ve 14. kalabalık eyaletidir. Başkenti ve en büyük şehri Phoenix'tir. Arizona, Dört Köşe bölgesini kuzeyde Utah, kuzeydoğuda Colorado ve doğuda New Mexico ile paylaşıyor; diğer komşu eyaletleri batıda Nevada ve Kaliforniya, güneyde ve güneybatıda Meksika eyaletleri Sonora ve Baja California'dır.

<span class="mw-page-title-main">Houston</span> Amerika Birleşik Devletlerinin en büyük dördüncü, Teksas eyaletinin en büyük şehri olan kent

Houston, Teksas'ın ve Güney Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehirdir. New York City, Los Angeles ve Chicago'dan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık dördüncü şehri ve Kuzey Amerika'nın en kalabalık altıncı şehridir. 2022 yılında 2.302.878 nüfusa sahip olan Houston, Güneydoğu Teksas'ta Galveston Körfezi ve Meksika Körfezi yakınlarında yer almaktadır. Harris County'nin merkezi ve en büyük şehri ve Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık beşinci metropolitan istatistiksel alanı ve Dallas-Fort Worth'tan sonra Teksas'ın en kalabalık ikinci şehri olan Greater Houston metropolitan alanının ana şehridir. Houston, Teksas Üçgeni olarak bilinen büyük mega bölgenin güneydoğu çapasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dallas</span>

Dallas, ABD'nin dördüncü en kalabalık nüfuslu Dallas–Fort Worth metropolitan alanının en büyük şehri olup Teksas eyaletinde yer almaktadır. Şehir nüfus bakımından ABD'nin en büyük dokuzuncu, Teksas'ın ise Houston ve San Antonio'dan sonra üçüncü en büyük şehridir. Şehir, tarihi boyunca petrol ve pamuk sanayisi ile çok sayıdaki demir yolu hattının geçtiği bir yerde olması sebebiyle öne çıkmıştır. 2010 yılı ABD Nüfus Sayımı'na göre Dallas'ın nüfusu 1.197.816 kişidir. ABD Sayım Bürosu'nun 2014 verilerine göre ise şehrin nüfusu 1.281.047 kişiye yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">San Antonio</span>

San Antonio, ABD'nin en büyük 7. şehri ve Teksas eyaletinin en büyük 2. şehridir. Etrafındaki varoşlarıyla Metropoliten San Antonio nüfusu ABD'de 24. büyük metropoliten bölgeyi oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Süveyş Krizi</span> 1956da yaşanmış diplomatik ve askerî karşılaşma

Süveyş Krizi, Süveyş Savaşı ya da İkinci Arap-İsrail Savaşı, 1956 yılında, bir tarafta Mısır; diğer tarafta İngiltere, Fransa ve İsrail; üçüncü tarafta Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler’in olduğu diplomatik ve askeri karşılaşmalarla gerçekleşmiş krizdir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Ticaret Merkezi</span> Manhattan, New Yorkta eski bir gökdelen kompleksi

Dünya Ticaret Merkezi, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde Manhattan semtinde bulunan ve 11 Eylül 2001 terör saldırılarında yıkılan ticaret merkezi. Yıkılışının ardından birinci kulenin yapımına 27 Nisan 2006 yılında başlanmış olup 3 Kasım 2014 tarihinde tamamlanıp açılmıştır. Dünya ticareti merkezi 1,2,3,4 ve 7 olarak isimlendirilen kulelerin 7 numaralı olanı 7 Mayıs 2002 tarihinde inşaatına başlanıp 23 Mayıs 2020 tarihinde açılmıştır. 2 numaralı kulenin 2024 yılında açılması beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika-Amerika Savaşı</span>

Meksika-Amerika Savaşı veya Meksika Savaşı, ABD ile Meksika arasında, ABD'nin 1845'te Teksas'ı ilhakı ve sınır anlaşmazlıkları nedeniyle çıkan savaş (1846-1848). ABD'nin kesin zaferi ve Rio Grande'den Büyük Okyanus'a kadar uzanan geniş Meksika topraklarını ele geçirmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Teksas</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Teksas, Amerika Birleşik Devletleri'nde en kalabalık ikinci ve en geniş ikinci eyalettir. Coğrafi olarak ülkenin merkezi güneyinde yer alır. Dünya'da ve Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinde önemli bir yer tutar. Teksas güneyde Meksika'nın Chihuahua, Coahuila, Nuevo León ve Tamaulipas eyaletleri ile uluslararası sınır; batıda New Mexico, kuzeyde Oklahoma, kuzeydoğuda Arkansas ve doğuda Louisiana eyaletleri ile sınır oluşturur. Teksas, 696.200 kilometrekare alana ve sürekli artan 30 milyon (2023) nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Teksas Cumhuriyeti</span> 1836dan 1846ya kadar Kuzey Amerikada egemen devlet

Teksas Cumhuriyeti, Kuzey Amerika'da 2 Mart 1836'dan 19 Şubat 1846'ya kadar var olan egemen bir devlet, ancak Meksika tüm varlığı boyunca onu asi bir eyalet olarak kabul etti. Batı ve güneybatıda Meksika, güneydoğuda Meksika Körfezi, doğu ve kuzeydoğuda ABD'nin iki eyaleti Louisiana ve Arkansas ve ABD'nin şu anki Oklahoma, Kansas, Colorado eyaletlerinin bazı kısımlarını kapsayan Amerika Birleşik Devletleri toprakları ile çevriliydi., Wyoming ve kuzeyde ve batıda New Mexico. Cumhuriyetin Anglo sakinleri Texians olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Corpus Christi, Teksas</span>

Corpus Christi, ABD'nin Teksas eyaletinin güneyinde Meksika Körfezi sahilinde bulunan bir şehirdir. Nueces ilçesinde bulunur ve ilçenin merkezidir ancak Aransaz, Kleberg ve San Patricio ilçelerine doğru genişlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Katar'daki Yahudilerin tarihi</span>

Katar'daki Yahudilerin tarihi ve bunun hakkındaki bilgiler çok sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan emperyalizmi</span> Amerikan siyasi, ekonomik, medya ve kültürel etkisinin genişlemesi

Amerikan emperyalizmi terimi, Amerikan siyasi, ekonomik, kültürel, medya ve askeri etkisinin Amerika Birleşik Devletleri sınırlarının ötesine yayılmasıdır. Bu terim ilk kez Meksika-Amerika Savaşı sırasında, 1846 yılında kullanılmıştır. Yorumcuya bağlı olarak, doğrudan askeri fetih yoluyla emperyalizmi içerebilir; gambot diplomasisi; eşit olmayan antlaşmalar; tercih edilen grupların sübvansiyonu; Rejim değişikliği; veya özel şirketler yoluyla ekonomik nüfuz, ardından söz konusu çıkarlar tehdit edildiğinde potansiyel olarak diplomatik veya zorlayıcı müdahale olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tex-Mex</span>

Tex-Mex, Tejanos mutfak yaratımlarından kaynaklanan Amerikan mutfağı ve Meksika mutfağının birleşimini açıklayan bir terimdir. Bu Kanada'nın yanı sıra ülkenin geri kalanına Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde sınırda olan Teksas gibi eyaletlerden ve diğerlerinden yayıldı.

Arap Soğuk Savaşı, Arap dünyasında 1952'de Cemal Abdünnâsır'ı iktidara getiren Mısır Devrimi ile 1979'da İran-Arap gerginliklerinin Arap içi çatışmayı tutmasına neden olan İran Devrimi'nin neden olduğu siyasi rekabetti. Bir tarafta Mısır önderliğindeki yeni kurulan cumhuriyetler ile diğer tarafta Suudi Arabistan önderliğindeki geleneksel krallıklar bulunmaktaydı.

Meksika'nın çekilişi, 1848 yılında gerçekleşen Meksika-Amerika Savaşı'nın ardından yapılan Guadalupe Hidalgo Antlaşması ile günümüzdeki Güneybatı Amerika'nın Meksika'dan Amerika Birleşik Devletlerine geçmesidir. Meksika'nın çekilişi ABD tarihindeki en büyük üçüncü toprak alımıydı. En büyüğü yaklaşık 827.000 mil kare ile Louisiana'nın satın alımı ve ardından Alaska'nın satın alımı geliyor.

Tüm Meksika Hareketi, Meksika'nın tümünü içerecek şekilde ABD tarafından ihlak edilmesini gerektiğini savunanlarca oluşturulmuş harekettir. Ancak hiçbir zaman bu olay gerçekleşmedi. 1846-48 arasında meydana gelen Meksika-Amerika Savaşı ile ortaya çıkmış bu hareket, ABD ordusu'nun Meksika'nın kuzeyindeki seyrek nüfuslu bölgeyi aldıktan sonra yoğun nüfuslu bölgelerini de alması sonrasında iyice popülerleşti. ABD Kongresinde, özellikle Güney Karolina'dan ABD Senatörü John C. Calhoun bu harekete şiddetle karşı çıktı. Çünkü yoğun, beyaz olmayan bir nüfusa sahip bir bölgeyi ABD'ye dahil olması büyük bir sorun teşkil edeceğini düşünüyordu. Guadalupe Hidalgo Antlaşması ile ABD, Meksika'nın uzak kuzeydeki seyrek yerleşmiş bölgeyi satın almasıyla hareket sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Meksika-Amerika Birleşik Devletleri sınırı</span> Kuzey Amerikada bulunan iki ülke arasındaki uluslararası sınır

Meksika-Amerika Birleşik Devletleri sınırı Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'ni ayıran, batıda Pasifik Okyanusu'ndan doğuda Meksika Körfezi'ne kadar uzanan uluslararası bir sınırdır. Sınır, kentsel alanlardan çöllere kadar çeşitli arazilerden geçmektedir. Meksika-Amerika Birleşik Devletleri sınırı, yılda yaklaşık 350 milyon belgelenmiş geçişle dünyanın en sık geçilen sınırıdır. Dünyada iki ülke arasındaki en uzun onuncu sınırdır.

<span class="mw-page-title-main">1844 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span>

1844 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimi, 1 Kasım Cuma ile 4 Aralık 1844 Çarşamba tarihleri arasında yapılan dört yılda bir yapılan 15. başkanlık seçimiydi. Demokrat James K. Polk, kölelik ve Teksas Cumhuriyeti'nin ilhak'ı ile ilgili konular ekseninde tansiyonu oldukça yüksek gerçekleşen seçimde Whig adayı Henry Clay'a karşı başa baş geçen bir oylamada zafer elde ederek Amerika'nın 11. Başkanı seçilmiştir.