İçeriğe atla

The Library of Babel (internet sitesi)

The Library of Babel
OluşturanJonathan Basile
URLlibraryofbabel.info
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
Başlama tarihi2015

The Library of Babel (Babil Kütüphanesi), Brooklyn'li yazar ve kodlamacı Jonathan Basile tarafından Jorge Luis Borges'in "Babil Kütüphanesi" (1941) adlı kısa öyküsüne dayanan bir web sitesidir.[1] Site 2015 yılında açılmıştır.[2]

Sitenin içeriği

Basile'ye göre, "bir gece yatakta yatıyordu ve çevrimiçi bir Babil Kütüphanesi fikri aklıma geldi."[3] Basile, gerçek bir dijitalleştirilmiş Babil Kütüphanesi'nin hayal edebileceğinden daha fazla dijital depolama alanı gerektireceğini çabucak fark etti.[4] Bu sınırlamayı aşmak için, bunun yerine kütüphaneyi simüle edecek bir algoritma tasarladı.

Kütüphanenin ana sayfası arka plan bilgileri, forumlar ve kütüphanede gezinmenin üç yolunu içeriyor. Bu yollar, web sitesinin binlerce "cilt"ten birini rastgele seçmesini sağlamak, kitaplığı manuel olarak taramak veya belirli bir metni aramaktır.[2] Kitaplığın Sonsuz maymun teoremi - tuhaf bir dil benzeri içerikler[5] nedeniyle, sözcükleri ve sözcük kümelerini gösteren bir "İngilizleştirme" özelliği vardır.[6]

Kütüphane içeriği, her biri 4 duvarlı, 20 raflı ve 640 ciltlik numaralandırılmış dijital altıgenlere bölünmüştür.[2]

Algoritma

Basile'nin oluşturduğu algoritma, 29 karakterin her permütasyonunu yineleyerek bir 'kitap' oluşturur: 26 İngilizce harf, boşluk, virgül ve nokta.[7] Her kitap, altıgen kitaplıktaki yerine (altıgen adı, duvar numarası, raf numarası ve kitap adı) karşılık gelen bir koordinatla işaretlenir, böylece her kitap her seferinde aynı yerde bulunabilir. Web sitesi 3200 karakterlik tüm olası sayfaları oluşturabilir ve kullanıcıların yaklaşık 10 4677 olası kitap sayfası arasından seçim yapmasına olanak tanır.[5][8]

Kaynakça

  1. ^ "Borges' 'Library of Babel' comes to virtual life". Los Angeles Times. 29 Nisan 2015. 1 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  2. ^ a b c Katy Waldman (29 Nisan 2015). "Jorge Luis Borges' "Library of Babel" Is Now a Real Website. Borges Would Be Alarmed". Slate. 30 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  3. ^ "Brooklyn Author Recreates Borges' Library of Babel as Infinite Website". Flavorwire. 29 Nisan 2015. 7 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  4. ^ Jerry Adler (October 2015). "This Digital Library Contains Every Phrase That Could Ever Be Uttered". Smithsonian. 30 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  5. ^ a b "Explore an Infinite Library from Home". Popular Science. 7 Temmuz 2016. 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  6. ^ "Borges's Universal Library Is Now A Website, But Good Luck Finding Anything". Fast Company. 7 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  7. ^ "Jorge Luis Borges's infinite 'Library of Babel' has been digitized". Quartz. 7 Temmuz 2015. 7 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  8. ^ Alison Flood (4 Mayıs 2015). "Virtual Library of Babel makes Borges's infinite store of books a reality – almost". The Guardian. 7 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jorge Luis Borges</span> Arjantinli yazar (1899-1986)

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen. En önemli eserleri arasında 1940'larda yayınlamış Ficciones ve rüya, labirent, indeterminizm, sonsuzluk, ayna ve mitolojik motifleri ihtiva eden Alef yer alır. Eserleri, felsefe literatürünü ve fantezi türünü etkilemiştir, 20. yüzyıl Latin Amerika literatüründe Büyülü gerçekçilik akımını önemli ölçüde etkilemiştir. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerindendir ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kitaplığı</span> İstanbulda bir kütüphane

İBB Atatürk Kitaplığı, İstanbul'un Taksim semtinde Miralay Şefikbey Sokağı üzerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'ne bağlı, araştırmacılara hizmet veren bir kitaplıktır.

İletişim Yayınları, 12 Eylül 1980 darbesi askeri yönetimi yerini sivil partilere bıraktığı süreçte oluşmuş olan bir yayınevidir. Kolektif bir ürün olarak şekillenmiş olsa da kurucusu ve mimarı Murat Belge olarak bilinir. Kuruluş sürecinin de etkileri sonucu, yayınevi muhalif isimler tarafından "demokratikleşme sorunu"na yönelik bir ilgiyle kuruldu. Bu nedenle, gazetecilik eksenli faaliyetlerle yayınevi hayatına başlamış ve bir dergi ekseninde faaliyet yürütmüştür. Daha sonra, 1984 yılında önce onbeşgünlük ardından da haftalık yayımlanan bir dergi olarak faaliyet yürütülmüştür. Yayınevi faaliyeti birçok dergi ile devam ettirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi</span> ABDnin ulusal kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

Sakarya'daki kütüphanelerin kuruluş yılı ve kitap sayıları aşağıdadır:

<span class="mw-page-title-main">Dünya Dijital Kütüphanesi</span>

Dünya Dijital Kütüphanesi (İngilizce: World Digital Library (WDL)), ABD Kongre Kütüphanesi, UNESCO ve Cornell Üniversitesi tarafından işletilen uluslararası dijital kütüphane.

"Babil Kütüphanesi" Arjantinli yazar ve kütüphaneci Jorge Luis Borges (1899-1986) tarafından yazılmış bir kısa öyküdür. Öykü; evreni, olası tüm 410 sayfalık kitapları içeren dev bir kütüphane olarak betimlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi veya ÇOMÜ Kütüphanesi, Türkiye'nin en büyük üniversite (akademik) kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Devlet Kütüphanesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ulusal kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Devlet Kütüphanesi</span>

Rusya Devlet Kütüphanesi, Moskova'da bulunan bir ulusal kütüphanedir. 17,5 milyonu aşkın kitaba sahip olan yapı dünyanın en büyük dördüncü kütüphanesidir. 1925-1992 yılları arasında V. I. Lenin SSCB Devlet Kütüphanesi adıyla anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Diyet Kütüphanesi</span> Tokyoda kütüphane

Japonya Millet Meclisi Kütüphanesi, Japonya'nın millî kütüphanesidir. Kütüphane, 1948 yılında Millet Meclisi tarafından toplumsal sorunlara çözüm arayışına yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Kütüphane, dünyanın en büyük altıncı kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan Kütüphanesi</span> Vatikanda bulunan kütüphanedir. Dünyanın en eski kütüphanelerin biridir

Vatikan Apostolik Kütüphanesi daha yaygın olarak sadece Vatikan Kütüphanesi denilir, Vatikan'da Kutsal Makam'da bulunan kütüphanedir. Dünyanın en eski kütüphanelerin biridir ve tarihi metinlerin en önemli koleksiyonlarından birini içerir. 1475 yılında kurulan kütüphanede 75.000'den fazla tarihi elyazması kitap bulunur. Temmuz 2007'de yenileme çalışmaları nedeniyle halkın kullanımına kapatılan kütüphane 2010 yılı Eylül ayında yeniden açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Sanal Otorite Dosyası</span> uluslararası otorite dosyası

Virtual International Authority File (VIAF), uluslararası sanal otorite dosyası. Çeşitli ulusal kütüphanelerin ortaklaşa oluşturduğu ve OCLC tarafından yönetilen bir projedir. Alman Ulusal Kütüphanesi ve Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından başlatılmıştır.

<i>Düşsel Varlıklar Kitabı</i> Jorge Louis Borgesin bir kitabı

Düşsel Varlıklar Kitabı, Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in Margarita Guerrero ile birlikte yazdığı, ilk kez 1957'de yayımlanan kitap.

<span class="mw-page-title-main">Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi</span>

Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi Çek Cumhuriyeti'nin merkez kütüphanesidir. Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Kütüphanenin ana binası ve kitaplarının yaklaşık yarısı Prag'ın merkezindeki tarihi Clementinum binasındadır. Koleksiyonun diğer yarısı Hostivař bölgesinde bulunuyor. Millî Kütüphane, yaklaşık 6 milyon belgeye ev sahipliği yapan Çek Cumhuriyeti'ndeki en büyük kütüphanedir. Kütüphanenin şu anda yaklaşık 20.000 kayıtlı okuyucusu bulunmaktadır. Çoğunlukla Çekçe metinlerden oluşmasına rağmen kütüphane, Türkiye, İran ve Hindistan'dan daha eski materyalleri de saklamaktadır. Kütüphane Prag'daki Charles Üniversitesi için de kitaplar barındırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.

<i>Ficciones</i>

Ficciones, Arjantinli yazar ve şair Jorge Luis Borges'in özgün olarak 1941 ile 1956 yılları arasında İspanyolca olarak yazdığı yayınlanan kısa öykülerinden oluşan bir derlemesidir. Ficciones'tan on üç hikâye ilk olarak New Directions tarafından İngilizce antoloji Labyrinths'te (1962) yayınlandı. Aynı yıl, Grove Press, orijinal dildeki aynı başlığı kullanarak kitabın tamamını İngilizce olarak yayınladı. "Al-Mu'tasım'a Yaklaşım" ilk olarak A History of Eternity'de yayınlandı (1936). Ficciones, Borges'in en ünlü kitabıdır ve onun dünya çapında tanınmasını sağlamıştır.

" Babil Piyangosu " Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in fantastik kısa öyküsüdür. İlk kez 1941'de Sur edebiyat dergisinde yayımlandı. Daha sonra Yolları Çatallanan Bahçe koleksiyonuna dahil edildi. Bu koleksiyon da daha sonra Ficciones'in (1944) birinci bölümü haline getirildi.