İçeriğe atla

The Ironworkers' Noontime

The Iron Workers' Noontime
Thomas Anshutz'un The Iron Workers' Noontime adlı tablosu
Sanatçı Thomas Anshutz
Yıl 1880
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 43,2 cm × 60,6 cm (170 in × 239 in)
Konum San Francisco Güzel Sanatlar Müzesi[1], San Francisco

The Ironworkers' Noontime, 19. yüzyıl Amerikan gerçekçiliğinin önemli temsilcilerinden ressam ve akademisyen[2] Thomas Anshutz'un en tanınmış eserlerinden biridir.[3]

1880 yılında Anshutz Amerikan işçilerinin melodramsallıktan uzak sıradan bir günde resmetmiştir. Tablosundaki insanları birey olarak resme bakanlara tanıtmayı amaçlamıştır.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "anshutz" (PDF). nationalhumanitiescenter.org. 20 Aralık 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2013. 
  2. ^ "Rose". metmuseum.org/. 3 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2013. 
  3. ^ Bowman, Ruth (1973). "Nature, the Photograph and Thomas Anshutz". Art Journal. 33 (1). ss. 32-40. 16 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2013. 
  4. ^ Griffin, R. C. (1990). Thomas Anshutz's" The Ironworkers' Noontime": Remythologizing the Industrial Worker. Smithsonian Studies in American Art, 4(3/4), 129-143.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri</span> Kuzey Amerikada bulunan ülke

Amerika Birleşik Devletleri, yaygın olarak Birleşik Devletler veya Amerika olarak bilinir. Kuzey Amerika kıtasında, Kanada ve Meksika arasında bulunan, elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan, federal anayasal cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir. Dünya'nın, 9,8 milyon km2 yüz ölçümü ile karasal alan bakımından dördüncü, toplam alan bakımındansa üçüncü en büyük ülkesi ve 334 milyonu aşan nüfusu ile de en kalabalık üçüncü ülkesidir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda federal bölgesi olan Washington, DC'dir. En kalabalık şehri ise New York'tur.

<span class="mw-page-title-main">Euro</span> Avrupa Birliğinin para birimi

Euro veya avro, Avrupa Birliği'nin kurumları tarafından kullanılan ve Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan'ın oluşturduğu euro bölgesinin resmî para birimi.

<span class="mw-page-title-main">Washington, DC</span> Amerika Birleşik Devletlerinin başkenti

Washington, D.C. veya Türkçeleştirilmiş ismi ile Vaşington D.C., kısaca D.C. veya resmî ismiyle Kolumbiya Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti. Türkçe telaffuzu sebebiyle Vaşington olarak da bilinen şehir ismini, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı ve Kurucu Baba olan George Washington'dan almıştır. Washington, Amerikan Devrimi'nden sonra bağımsızlığını yeni kazanan Amerikalıların hükûmet merkezi olarak kuruldu. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti</span> Bosna-Hersek Federasyonunun içinde bulunan Sırp Cumhuriyeti bölgesi

Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'in iki entitesinden biri, diğeri ise Bosna-Hersek Federasyonu'dur. Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda yer almaktadır. En büyük şehri ve idari merkezi, Vrbas nehri üzerinde yer alan Banja Luka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas J. Sargent</span> Amerikalı ekonomist

Thomas John "Tom" Sargent Amerikalı iktisatçı. Çalışmalarını yeni neoklasik ekolu makroekonomi, parasal ekonomi ve zaman serileri ekonometrisi konuları üzerinde yoğunlaştırmıştır. 2004'ten günümüze kadar New York Üniversitesi'nde "Ekonomi ve Bankacılık Berkeley Profesörü"'dür.

<span class="mw-page-title-main">Ralph M. Steinman</span> araştırmacı

Ralph Marvin Steinman Kanadalı immünolog ve hücre biyoloğu. Rockefeller Üniversitesi'nde 1973 yılında laboratuvarda bir doktora sonrası görevlisi olarak çalışırken dendritik hücreleri keşfetmiştir. Steinman 2011 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazananlarından birisidir.

Thomas Eakins, Amerikalı ressam, heykeltıraş ve güzel sanatlar eğitmeni. 19. yüzyılda gerçekçiliğinin resimdeki en önemli temsilcilerindendir. Eserlerine çoğunlukla yakın arkadaşlarını ve spor yapan insanları konu etmiştir. En önemli eseri 1875 yılında tamamladığı ve bir ameliyatı konu edinen The Gross Clinic olarak görülmektedir.

<i>The Agnew Clinic</i>

The Agnew Clinic 19. yüzyıl Amerikan gerçekçiliğinin önemli temsilcilerinden Thomas Eakins'ın 1889 yılında tamamladığı yağlı tablosudur. Eakins 1889 yılında Pennsylvania Üniversitesi öğrencileri tarafından 70. yaşında aynı yıl emeklilik kararı alan cerrahi bilim dalı profesörü Dr. Hayes Agnew'in bir portresini yapmak üzere görevlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Pollock Anshutz</span> Amerikalı ressam (1851 – 1912)

Thomas Pollock Anshutz Amerikalı sanat öğretmeni ve ressam. Resim sanatında, hocası Thomas Eakins gibi, 19. yüzyıl Amerikan gerçekçiliğinin en önemli temsilcilerindendir. Tablolarının konusu genellikle kadın portreleri olmuştur. Bununla birlikte en tanınmış eseri gerçekçiliğini baskın şekilde yansıtan The Ironworkers' Noontime (1880) adlı eseri olmuştur. Bu eserinde demir işçilerini günlük yaşamlarında resmetmiştir. Bir diğer tanınmış eseri de kentsel gerçekçilikte öncü kabul edilen The Way They Live adlı Afrika kökenli bir anneyle iki çocuğunun zorlu yaşamını resmeden tablosudur. Ressamlığı kadar eğitmenliğe de zaman ayırmış olmasından dolayı, göreceli olarak az yağlı boya portresi bulunmaktadır. Ayrıca resimde geç 19. ve 20. yüzyıl gerçekçiliği üzerinde eserlerinin yanı sıra özellikle öğrencileri vasıtasıyla da kayda değer bir etki bırakmıştır.

<i>The Way They Live</i>

The Way They Live, 19. yüzyıl Amerikan gerçekçiliğinin önemli temsilcilerinden ressam ve akademisyen Thomas Anshutz'un en tanınmış eserlerinden biridir. 1879 yılında Anshutz The Way They Live adlı eserinde afrika kökenli bir anneyle iki çocuğunun zorlu yaşamını gerçekçi bir ifadeyle resmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ashcan okulu</span> Amerikalı sanat hareketi

Ashcan okulu veya Ashcan ekolü 20. yüzyılın başlarında New York şehrinde yaşayan gerçekçi ressamların oluşturduğu topluluk. Ashcan okulu, The Eight (Sekizler) olarak adlandırılan ve William Glackens (1870-1938), Robert Henri (1865-1929), George Luks (1867-1933), Everett Shinn (1876-1953), John French Sloan (1871-1951), Arthur B. Davies (1862-1928), Ernest Lawson (1873-1939) ve Maurice Prendergast (1859-1924) olmak üzere 8 Amerikan ressamının oluşturduğu grubun çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır.

Robert Henry, Ashcan okulunun kurucularından, öğretmen ve gerçekçi Amerikan ressam. Kentsel gerçekçiliğin 20. yüzyılın başlarında en önemli temsilcilerinde olan ressam ayrıca The Eight adlı ressamlar topluluğunun da kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güvenlik Ajansı</span> Ajansın logosu diğer amerika merkezli teşkilatların logolarıyla aynı kartal figürünü kullanıyor

Ulusal Güvenlik Dairesi, kısaca NSA, ABD'nin en çok istihbarat toplayan teşkilatı olduğu tahmin edilmektedir. Kriptoloji üzerine uzman olan bir teşkilattır. 4 Kasım 1952 tarihinde resmi olarak kurulmuştur. Yabancı ülkelerin iletişimlerini dinleyerek bilgi toplarlar. Ayrıca Amerikan hükûmetinin iletişimini yabancı teşkilatlardan korumak da onların görevidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

<span class="mw-page-title-main">Thomas C. Südhof</span>

Thomas Christian Südhof , Alman-Amerikan biyokimyacıdır. Bugün Stanford Üniversitesi'nde çalışmaktadır. 2013'te Nobel Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">WorldCat</span> 17.900 kütüphanenin arşivini listeleyen toplu katalog

WorldCat, OCLC küresel kooperatifine katılım sağlayan 123 ülke ve bölgeden 17.900 kütüphanenin arşivini listeleyen bir toplu katalogdur. OCLC, Inc. tarafından işletilmektedir. Dünyanın en büyük bibliyografik veritabanıdır ve üye olan kütüphaneler toplu olarak bu veritabanının bakımını üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Nehri Ekolü</span> 1800lerde New York eyaletinde gelişen manzara resim grubu

Hudson Nehri Ekolü, estetik vizyonu Romantizmden etkilenen bir grup manzara ressamı tarafından şekillendirilen 19. yüzyıl ortalarında bir Amerikan sanat hareketiydi. Tablolar tipik olarak Hudson Nehri Vadisi'ni, Catskill, Adirondack ve Beyaz Dağların çevresini tasvir ediyor. Okulla ilişkilendirilen ikinci nesil sanatçıların eserleri, New England, Maritimes, Batı Amerika ve Güney Amerika'daki diğer yerleri kapsayacak şekilde genişledi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cole</span> Amerikalı ressam (1801 – 1848)

Thomas Cole manzara ve tarih resimleriyle tanınan bir Anglo-Amerikan ressamdı. 19. yüzyılın en büyük Amerikan ressamlarından biri ve 19. yüzyılın ortalarında gelişen bir Amerikan sanat hareketi olan Hudson Nehri Ekolü'nün kurucusu olarak kabul edilir. Cole'un eserleri, Amerikan vahşi doğasını romantik bir şekilde tasvir etmesiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cole'un tabloları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Thomas Cole (1801-1848), Britanya doğumlu Amerikalı sanatçı ve Hudson Nehri Ekolü sanat hareketinin kurucusuydu. Cole, yaygın olarak ilk Amerikan manzara ressamı olarak kabul edilir. Romantik manzara ve tarih resimleriyle tanınırdı. Avrupalı ressamlardan etkilenmiş, ancak güçlü bir Amerikan duyarlılığı ile kariyeri boyunca üretkendi ve öncelikli olarak tuval üzerine yağlıboya ile çalıştı. Resimleri tipik olarak alegoriktir ve genellikle karamsarlığı andıran doğal manzaralara karşı kurulmuş küçük figürleri veya yapıları tasvir eder. Genellikle gerçeklerden kaçar ve Yeni Dünya'yı, onun içinde büyüyen Sanayi Devrimi dönemindeki Britanya'nın dumanlı şehir manzaralarıyla tezat oluşturan doğal bir cennet olarak çerçeveler. Genellikle muhafazakar olarak görülen eserleri, sanayileşme, şehircilik ve batıya doğru genişlemenin çağdaş eğilimlerini eleştiriyor.

<i>Becket</i> (film, 1964)

Becket, İngiltere Kralı II. Henry ile arkadaşı piskopos Thomas Becket arasındaki tarihi çalkantılı ilişkiyi konu alan 1964 yapımı tarihi bir drama filmidir. Hal Wallis Productions tarafından yapılan ve Paramount Pictures tarafından yayınlanan, Jean Anouilh'in 1959 tarihli Becket or the Honor of God oyununun dramatik bir film uyarlamasıdır. Peter Glenville tarafından yönetildi ve Hal B. Wallis ve Joseph H. Hazen tarafından yürütücü yapımcı olarak üretildi. Senaryo, Anouilh'in oyunundan uyarlayan Edward Anhalt tarafından yazılmıştır. Müzikleri Laurence Rosenthal'a, sinematografi Geoffrey Unsworth'a ve düzenleme Anne V. Coates'e aitti.