İçeriğe atla

The Hunger Site

The Hunger Site
SahipCharityUSA
URLhttp://www.thehungersite.com/
Ticari?Evet
Site türüKâr amaçlı kuruluş
KayıtOpsiyonel
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
Başlama tarihiHaziran 1999 (25 yıl önce) (1999-06)

The Hunger Site, 1999'da kurulan ve reklamını yapmak karşılığında sponsorlardan destek alan orijinal bir tıkla bağışla sitesi'dir. The Hunger Site ziyaretçilerini sitedeki bir düğmeye günde bir kez basmaları yönünde teşvik eder. Her bir "tık", bir kap yemek bağışlanmasını sağlar. Site bir "yardım derneği" niteliğinde değildir; belirlenen yerlere bağış yapmak için gereken gelirin reklam verenlerden sağlandığı kâr amaçlı bir kuruluştur. Reklam verenler, Ocak 2006 itibarıyla America's Second Harvest ile Mercy Corps'tur.

Tarihçe

The Hunger Site Haziran 1999'da Bloomington, Indiana'dan bir bilgisayar programcısı olan John Breen tarafından yaratıldı. Asıl olarak 501(c)(3) kapsamında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan site, hızla popüler oldu. Masrafların yükselmesi üzerine Breen siteyi Şubat 2000'de açıklanmayan bir miktar karşılığında "Seattle temelli, satışlarının bir kısmını hayır amaçlı yapan çevrimiçi bir alışveriş merkezi" olan GreaterGood sitesine sattı.[1] GreaterGood dot-com bubble krizinin ardından $26 milyon dolar kaybederek Temmuz 2001'de faaliyetini durdurdu. 2001'de yine Seattle temelli kâr amaçlı özel bir kuruluş olan CharityUSA.com, LLC bir milyon dolara şirketin kontrol hakkına sahip sayıldı.[2] CharityUSA sayısız tıkla bağışla sitesinin sahibi ve idarecisidir. Şu anda, her ne kadar bağışlanan ya da idarecilere ödenen para miktarlarını açıklamamış olsa da CharityUSA, sitenin sponsorların verdiği reklamlara karşılık elde edilen gelirin %100'ünün söz konusu kâr amacı gütmeyen ortaklara ödendiğini iddia etmektedir.[3] Site son yıllarda "banner" reklam yayınlamaktan vazgeçerek ticari malları pazarlama yoluna gitmiştir. Böylece harcanan her bir doların iki kap yemek bağışı sağlayacağı sözünü vermiştir.

İşleyiş

The Guardian'dan Martin Lewis'e göre The Hunger Site muhtemelen her bir tıktan gelir elde etmemekte; yalnızca sponsorların sitesine tıklandığında gelir sağlanmakta ki bu da ancak 30¢'e eşit olmaktadır. "Feed the starving" düğmesinin her tıklanması, ortalama tıklanma reytingleri göz önünde tutulursa tahminen 0.7¢ sağlamaktadır.[4] The Hunger Site en çok ABD'den ziyaret edilmektedir.

GreaterGood tarafından Hunger Site iş birliğiyle açılan ve CharityUSA.com'a satıldıktan sonra işleriliği durdurulan The Child Survival Site ve The Kids AIDS Site gibi pek çok site, The Child Health Site ve The Landmine Site'a dönüşmüş halde etkinliğini sürdürmektedir. The Landmine Site sayesinde toplanan bağışlarla kara mayını patlamalarında kol ve bacaklarını kaybedenlere protez sağlanmaktadır. Şu anda CharityUSA elde edilen kârın bağış amaçlı kulanılmasına dayanan The Rainforest Site ile The Breast Cancer Site gibi çeşitli reklam ve alışveriş sitesini de işletmektedir.

CharityUSA.com verilerine göre ziyaretçilerin tıklamaları sonucunda 27 Aralık 2007 itibarıyla, aşağıdaki miktarlar kadar yemek bağışlanmıştır:

  • The Animal Rescue Site: 30,9 ton[5]
  • The Hunger Site: 9,2 ton[6]

COVID-19 pandemisinin etkisi

Normalde ziyaretçilerin 24 saatte bir tıklaması geçerli sayılırken, COVID-19 pandemisi nedeniyle site, 6 saatte bir yapılan tıklamaları da geçerli sayarak günlük 4 tıklamaya izin vermeye başlamış; her ilave tıklamada, aşırı yüklenmiş hayvan barınakları için malzemeler, ön hat sağlık çalışanları için koruyucu giysiler ve mücadele edenlere yiyecekler de dahil olmak üzere afet yardım çabalarını destekleyeceğini beyan etmiştir.[7] 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren ise 3 saatte bir yapılan tıklamaları geçerli sayarak günde 8 tıklamayı kabul etmeye başlamıştır.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "In a charitable mood? Just pick, then click." Tamar Lewin. The New York Times. 11 Aralık 2000
  2. ^ "Asia Week: Enterprise". 11 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2008. 
  3. ^ Epinions: Good will, or private gain?[1] 10 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (online review of the site)
  4. ^ Martin Lewis. "Make it your new year resolution to feed the world for free." The Guardian. 17 Aralık 2005
  5. ^ Daily Results - The Animal Rescue Site
  6. ^ Daily Results - The Hunger Site
  7. ^ "GreaterGood's Covid-19 Response" (İngilizce). 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  8. ^ "GreaterGood's Covid-19 Response" (İngilizce). 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Google</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Google, internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan şirketidir. Şirket İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirmektedir. Kârının büyük bir kısmını Google Ads hizmeti üzerinden elde etmektedir. Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları dönemde kurulmuştur. İkili, "Google Guys" olarak anılmaktadır. Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Halka arzın gerçekleştiği dönemde, Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt, takip eden yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar. Kuruluşundan bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmektir. Gayri resmî sloganı ise, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunan ve Paul Buchheit tarafından desteklenen "Don't be evil" dır. Şirket merkezi 2006 yılında, hâlâ aktif olan Mountain View, Kaliforniya'ya taşınmıştır. Şirketin merkezine, Googleplex adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Web sunucusu</span> Web site içeriklerini kullanıcıya sunan sunucu

Web sunucusu, Hosting ya da "barındırma" işlemini İnternet protokolü üzerinden sunan bir sunucudur. Barındırma ya da hosting, Web sayfalarını İnternet'te yayınlamak için gerekli alanın kiralanmasıdır. Diğer bir ifade ile hosting, bir Web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların İnternet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

YouTube, Google'a ait bir Amerikan çevrimiçi video paylaşım ve sosyal medya platformudur. Merkezi San Bruno, Kaliforniya'da olan platform; 15 Şubat 2005'te üç eski PayPal çalışanı tarafından kuruldu. Platform; kullanıcılarına video yükleme, izleme ve paylaşma imkânı sunmakta olup medya şirketleri ve kullanıcı üretimi videoların gösterimi için WebM, H.264 ve Adobe Flash Video teknolojilerini kullanır. Genel olarak video klipler, televizyon klipleri, müzik videoları, video bloglar, kısa özgün videolar ve eğitim videoları gibi içerikler yayınlanmaktadır.

<i>Work and Travel</i>

Work and Travel, hem Amerikan kültürünü daha yakından tanımak hem de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki alt sektörlerin sezonluk yükselen işçi açıklığını kapatmak amacıyla, 1961'den beri Birleşik Devletler Dışişleri Departmanı tarafından yürütülen kültürel değişim programıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bağış</span> Yönlendirme sayfası

Bağış, hayırseverlik, insani yardım veya bir amaca fayda sağlamak için yapılan bir hibe veya hediyedir. Bağış, para, sadaka, hizmetler veya giysi, oyuncak, yiyecek veya araç gibi mallar dahil olmak üzere çeşitli şekillerde olabilir. Bağış, kan veya organ bağışı gibi tıbbi ihtiyaçları karşılayabilir.

<i>Açlık Oyunları</i> Amerikalı yazar Suzanne Collinsin 2008 tarihli romanı

Açlık Oyunları , Amerikalı yazar Suzanne Collins'in 2008'de yayımlanan distopik macera türündeki romanıdır. Roman, Kuzey Amerika'da, gelecekte, kıyamet sonrası bir dönemde yer alan Panem adlı kurgusal ülkenin halkından olan 16 yaşındaki Katniss Everdeen'in bakış açısıyla yazılmıştır. Romanda, son derece gelişmiş bir metropol olan Capitol, ulusun geri kalanı üzerinde politik kontrol uygulamaktadır. Romana adını veren Açlık Oyunları, Capitol'ü çevreleyen on iki mıntıkanın her birinden kurayla seçilen 12-18 yaşlarında bir erkek ve bir kızın televizyonda yayımlanan ölümüne mücadelesini içeren geleneksel bir etkinliktir.

Reddit, bir Amerikan sosyal haber, tartışma sitesidir. Siteye kayıtlı kullanıcılar bağlantı, metin, fotoğraf, anket ve video içerebilen gönderiler paylaşabilir, diğer kullanıcılar da bu gönderileri oylayarak gönderinin sayfada üste çıkmasını veya alta inmesini sağlayabilirler. Reddit'te gönderiler kullanıcılar tarafından oluşturulmuş; spor, oyun, müzik, yemek, fotoğrafçılık, haber gibi farklı konuları ele alan, "subreddit" denilen alt gruplarda paylaşılır. Bir subreddit'te paylaşılmış gönderi yeteri kadar oy alırsa bu gönderi Reddit'in ana sayfasına çıkar. Siteye kayıtlı her kullanıcı kendi subreddit'ini oluşturabilir.

<span class="mw-page-title-main">The Million Dollar Homepage</span> web sitesi

The Million Dollar Homepage, 2005 yılında İngiltere'deki Wiltshire'dan bir öğrenci olan Alex Tew tarafından, üniversite eğitimi için gerekli parayı toplamak için oluşturulan bir web sitesi. Ana sayfası, 1000x1000 pikselden oluşur ve resim görünümlü bağlantılar, 10x10 piksellik bloklar halinde, reklam amaçlı olarak satılır. Bu pikselleri satın alanlar, sergilenecek küçük bir resim, resimden bağlantı verilecek bir URL ve imleç resmin üstüne geldiğinde görülecek bir slogan sağlarlar. Web sitesinin amacı bütün pikselleri satmak ve böylece sahibine bir milyon dolarlık bir gelir sağlamaktı. The Wall Street Journal, sitenin diğer piksel satan web siteleri için ilham kaynağı olduğunu yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Yahudiliğin evliliğe bakış açısı</span>

Yahudilikte evlilik, Tanrı'nın müdahil olduğu bir Yahudi erkek ve bir Yahudi kadın arasında yapılan birleşme anlaşmasının belgelenmesidir. Evliliğin tek koşulu çocuk yapmak olmamasına rağmen bu emrin yerine getirilmesi beklenir. Esas merkezi odak kadın ile erkeğin ilişkisidir. Ruhani anlamda evlilik, kadın ile erkeğin ruhlarının bir bütün olmasıdır. Bu sebeple evlenmemiş adam "tam" sayılmaz çünkü ruhu henüz tamamlanmamıştır ve yarımdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaparot</span>

Kaparot bazı Yahudilerce Yom Kippur arifesinde uygulanan bir Yahudi ayinidir. Kişi, tavuğu veya bir tutam demir parayı bir başkasının kafasının üzerinde üç kere çevirerek o kişinin günahlarını sembolik olarak tavuğa veya paraya geçirir. Ardından tavuk kesilir ve oruç öncesi öğün olarak fakirlere verilir. Eğer kapara için kullanılan nesne paraysa, bu para fakire, oruç tutmaya başlamadan önceki öğününü alması için verilir.

Brunei Sultanlığı Hükûmeti, belirli ülkelerin vatandaşları vize almak zorunda kalmadan 90, 30 veya 14 güne kadar turizm veya iş amaçlı Bruney'e seyahati sağlamaktadır. Bu ülkelerin çoğu gelişmiş ülke olarak kabul edilmektedir. Tüm ziyaretçiler 6 ay geçerli bir pasaport tutmak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden veya Vize Muafiyet Programı ülkelerden birinden gelinmediği sürece Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen ziyaretçiler Amerika Birleşik Devletleri'nin dış temsiliciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Aynı kurallar Porto Riko ve Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları için de geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet dolandırıcılığı</span>

İnternet dolandırıcılığı. İnternet servislerinin kullanılarak insanları dolandırmak, kullanmak veya kişisel bilgilerini çalmak internet dolandırıcılığı olarak adlandırılır. En bilinen örneklerden biri kötü amaçlı güvenlik yazılımlarıdır. Sahte talepleri muhtemel kurbanlara sunmak, hileli transferleri yürütmek veya dolandırıcılıkla elde edilen paraların olayla bağlantılı kişilere aktarılması için internet servisleri kullanılabilir.

xHamster, merkezi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Limasol kentinde bulunan, ücretsiz pornografik video paylaşımı ve sosyal medya sitesidir. xHamster, kullanıcıları tarafından gönderilen pornografik videolar, web kamerası modelleri, pornografik fotoğraflar ve erotik edebiyat gibi içerikler sunmakta ve çeşitli sosyal paylaşım özellikleri barındırmaktadır. xHamster 2007 yılında kurulmuştur ve halen 10 milyonu aşan üye sayısıyla XVideos ve Pornhub sitelerinin ardından İnternet üzerindeki en popüler üçüncü pornografi sitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

<span class="mw-page-title-main">Kötü amaçlı reklam</span>

Kötü amaçlı reklam internet ilanının kötü amaçlı yazılım yayılması için kullanılmasıdır. Genellikle, meşru çevrimiçi reklam ağları ve web sayfalarına kötü amaçlı veya kötü amaçlı yüklü reklamlar enjekte etmeyi içerir. Çevrimiçi reklamlar, kötü amaçlı yazılım yaymak için sağlam bir platform sağlar; çünkü kullanıcıları çekmek ve ürünleri satmak veya tanıtmak için bunlara ciddi çaba harcanır. Reklam içeriği yüksek profilli ve saygın web sitelerine eklenebildiğinden, kötü amaçlı reklam, erkek firmalara saldırılarını, güvenlik duvarları, daha fazla güvenlik önlemleri veya benzeri nedenlerle reklamları başka türlü göremeyen web kullanıcılarına gönderme fırsatı sunar. Kötü amaçlı reklam “saldırganlar için caziptir çünkü“ bu web sitelerinden doğrudan ödün vermeden çok sayıda meşru web sitesine kolayca yayılabilirler ”."

Tıkla bağışla siteleri, kullanıcıların bir yardım kuruluşuna veya herhangi bir hedefe belirli tıklamalar yaparak bağış yapabildikleri sitelerdir. Bu siteler bağış toplama siteleri olarak da bilinir. Bağış için gereken para, bahsi geçen sitelerin reklamverenlerinden sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Clickbait</span> Temel amacı kullanıcıları belirli bir web sayfasına veya videoya gitmek için bir bağlantıyı tıklamaya ikna etmek olan internet içeriği

Clickbait, dikkat çekmek ve kullanıcıları bu bağlantıyı izlemeye ve bağlantılı çevrimiçi içeriği okumaya, görüntülemeye veya dinlemeye ikna etmek için tasarlanmış köprü metni veya küçük resim bağlantısı kullanan bir yanıltıcı reklam biçimi. Haber sitelerinin okuyucularını meraklandırmaya yetecek kadar bilgi sağlayan, ancak bağlantılı içeriğe tıklamadan meraklarını tatmin edecek kadar yeterli olmayan "merak boşluğundan" yararlanmayı amaçlayan bir tanıtımdır. Tıklama tuzağı başlıkları, sunulan içeriği doğru bir şekilde yansıtmayan ikna edici ifadeler kullanarak bir sahtekârlık unsuru ekler. Terimin "-bait" kısmı, bir oltanın bir ayartma (yem) tarafından gizlendiği, balıkta yutulması arzu edilen bir şey olduğu izlenimini veren oltaya gelme gibi bir benzetme yapar.

<span class="mw-page-title-main">Yelp</span> yerel dizin hizmeti

Yelp, merkezi San Francisco, Kaliforniya'da bulunan halka açık bir Amerikan şirketidir. Şirket, işletmeler hakkında kitle kaynaklı incelemeler yayınlayan Yelp.com web sitesini ve Yelp mobil uygulamasını geliştirir, işletir ve pazarlar. Ayrıca Yelp Rezervasyonları adı verilen bir çevrimiçi rezervasyon hizmeti de işletmektedir.

Rekabetçi Bilgi Erişimi, bilgi erişim sistemlerine yönelik saldırıları veya manipülasyonları tanımlayan bir kavramdır. Bu saldırılar genellikle bilgi arama motorlarını, web spamini ve arama motoru optimizasyonunu (SEO) hedef alır. Rekabetçi bilgi erişimi, bu tür manipülasyonları tespit etmek, izole etmek ve engellemek için çeşitli tekniklerin araştırıldığı bir alandır.