İçeriğe atla

The Holy Mountain (film, 1973)

The Holy Mountain
Filmin özgün sinema afişi
YönetmenAlejandro Jodorowsky
YapımcıAlejandro Jodorowsky
Allen Klein
Robert Taicher
Roberto Viskin
SenaristAlejandro Jodorowsky
OyuncularAlejandro Jodorowsky
Horacio Salinas
Zamira Saunders
MüzikDon Cherry
Ronald Frangipane
Alejandro Jodorowsky
Görüntü yönetmeniRafael Corkidi
Sanat yönetmeniAlejandro Jodorowsky
Federico Landeros
DağıtıcıABKCO (Allen & Betty Klein and Company) Films Inc.
Çıkış tarih(ler)i1973
Süre114 dakika
Dilİngilizce/İspanyolca
Bütçe750.000 Amerikan doları (tahmini)
Hasılat95.858 ABD doları

Orijinal adı La Montaña Sagrada (The Holy Mountain) olan Kutsal Dağ filmi, Alejandro Jodorowsky'nin yönetmenliğinde 1973 yılında çekilmiştir. Yapımı The Beatles'ın danışmanlığını yapan Allen Klein'a ait ABKCO Music and Records Inc. şirketi tarafından gerçekleştirilmiştir. 1973 Cannes Film Festivali'nin de aralarında bulunduğu birçok uluslararası oluşumda gösterilmiştir.

Konu

Film, şiddetin ve dinin insan zihninde yarattığı anormalliklerin kol gezdiği bir dünyada yaşayan isimsiz bir hırsızı konu edinmektedir. Adanmışlık nesneleri satarak geçimini sağlayan Roma lejyoneri kılığına girmiş birkaç adam, İsa'ya benzediği için onu sarhoş eder. Tamamen sızan hırsızın bedenini İsa'nın çarmıhtaki duruşuna benzeterek kalıbını alır ve satmak için bu kalıpla çok sayıda balmumundan figür üretirler. Hırsız uyanıp kendisine geldiğinde sinir krizi geçirir ve tüm figürleri parçalamaya başlar. Sadece bir tanesine zarar vermez, onu kucaklayarak şehrin içerisinde dolaşır. Harap durumdaki bir kiliseye girerek elindeki figürü orada sergilemek istese de, bir yatakta isa heykeliyle uyuyan kilisenin rahibi buna şiddetle karşı çıkarak onu dışarı attırır. Hırsızın bu beyhude çabalarından yalnızca bir fahişe etkilenir ve ona aşık olur. Hırsız bu planından vazgeçer. İsa figürünün yüzünü eliyle parçalayarak yer ve onu ayak bileklerinden bağladığı uçan balonlarla göğe yükseltir.

Daha sonra içerisinde bir Simyacı'nın yaşadığı gizemli ve oldukça yüksek bir kulenin önüne gider. Yukarıdan ucunda kocaman olta iğnesiyle bir halat sarkıtılır ve toplanan kalabalığın üzerine altın paralar yağdırılır. Herkes para toplamaya çalışırken, hırsız doyumsuz olduğu için altının kaynağını bulmak ister. Simyacı, tıpkı bir balığın oltaya yakalanması gibi bir insan yakalamak istemektedir. Hırsız oltaya asılır asılmaz halat kuleden sarkıtıldığı yere çekilir. Yukarıda Simyacı'yla karşılaşır ve başlangıçta saldırsa da sonrasında ondan bir şeyler öğrenebileceğini düşünerek onu dinlemeye başlar. Simyacı haham kıyafeti giyer ve hırsızın bir lazımlığa kakasını yapmasını ister. Daha sonra hırsızın dışkısını altına dönüştürerek yeteneklerini sergilemeye başlar. Gayesi, hırsızı manevi açıdan da dönüştürmektir. Bunun için mistik ritüellerden oluşan bir süreç başlatır.

Bittiğinde, hırsızdan çok daha yüksek seviyedeki yedi hırsızla tanışır. Bunlardan biri Fon'dur. Fon, hayatını insanların güzellik ve erotizme olan bağımlılığından sağlamaktadır. Isla, bir silah üreticisidir. Klen, kısa ömürlü, seri sanat ürünleri üretmektedir. Sel, çocukları gelecekteki savaşlara hazırlayan oyuncaklar yapmaktadır. Axon, bir orduyu yönetmektedir ve askerlerinden sadakatlerini hadım edilmelerine müsaade ederek göstermelerini ister. Berg, devlet bütçesini toplu katliamlarla iyileştirmek isteyen bir maliye bakanıdır. Lut, kişisel yaşam alanını sadece uyuyabilinecek bir yere indirgemek isteyen bir mimardır.

Simyacı, oluşturduğu ekibe amacını açıklar. Kutsal Dağ şeklinde adlandırılan bir dağda ölümsüzlüğün sırrını elinde tutan dokuz bilge adam oturduğu bir taht vardır. Kendisi de ekiple birlikte yola düşer. Fakat bu sırra sahip olmak için ekibe katılan her üyenin yalnızca tek bir ortak bilince sahip olması gerekmektedir. Bunun için de herkesin evvela kendi egosundan ve vücudundan tamamen vazgeçmesi gerekmektedir. Yoksunluk dolu süreçlerden sonra ekip üyeleri nihayet istenilen seviyeye ulaşır. Ekip artık Kutsal Dağ'ın bulunduğu Lotus Adası'na gitmeye hazır hale gelir.

Orada yanlış üstadlar tarafından eğitilmiş başkaları da ölümsüzlüğün sırrını bilen dokuz bilgenin oturduğu tahtı aramaktadır. Karşılaştıkları bu kişileri arkada bırakarak yollarına devam ederler. Yolda psikolojik ızdıraplarla boğuşmak zorunda kalsalar da Kutsal Dağ'ın zirvesine her geçen zaman daha fazla yaklaşırlar. Hedeflerine varmadan hemen önce Simyacı, hırsıza fahişenin gizlice grubu takip ettiğini açıklar ve onları buluşturarak hırsıza "sadece seni sevdiği için buraya geldi, onunla birleş, zirveyi unut ve sadece aşkın peşinden git" der. Hırsız bu noktada tahtı aramayı bırakıp fahişeyle geri döner. Simyacı "artık bir üstada ihtiyacınız yok" diyerek ekibe veda eder. Diğer ekip üyeleri zirveye ulaşır ve tahtta oturan dokuz bilgeyi bulurlar. Ancak burada beklenmedik bir şey olur. Tahtta oturan bilgelerin kafalarındaki başlıklar indirildiğinde sekizinin birer kukla olduğu ve dokuzuncu kişinin Simyacı'nın kendisi olduğu görülür. Simyacı karakteri, filmdeki rolünden filmin yönetmeni ve oyuncusu olan Jodorowsky'e dönüşür. Bir anda gülüşmeler başlar ve Jodorowsky ekip üyelerine başparmaklarını kafasının her iki yanına yaslayarak nanik yapar ve "oturun" der. Yönetmenin talimatı üzerine kamera geri çekilir ve film seti görünür. Jodorowsky, aydınlanmanın kutsal bir dağda değil, sadece kişinin kendi benliğinde bulunabileceği ifadesiyle "Kutsal Dağ'a elveda, gerçek yaşam bizi bekliyor" diyerek nihayet din kurgusunu bitirir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Festival de Cannes: The Holy Mountain". festival-cannes.com. 8 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<i>Selvi Boylum Al Yazmalım</i> (film)

Selvi Boylum Al Yazmalım, yönetmenlik koltuğunda Atıf Yılmaz'ın oturduğu, başrollerinde Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin'in yer aldığı, 1977 yapımı dram türündeki sinema filmi. Türk sinemasının başyapıtlarından birisi olarak kabul edilen filmin hikâyesi, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 1970 yılında yayımlanan Kırmızı Eşarp adlı romanından uyarlandı. Filmin özgün müziğini Cahit Berkay besteledi. Filmde köylü kızı Asya ile kamyon şoforü İlyas’ın dağlarda başlayıp, daha sonrasında kısa bir süre mutlu bir evliliğe dönüşen aşkı anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Noel</span> çoğunlukla 25 Aralıkta İsanın doğumunun kutlandığı bayram

Noel, her yıl çoğunlukla 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı bir Hristiyan bayramıdır. Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş, Milat Yortusu olarak da bilinmektedir. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel; Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlanmıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik bir figür olan Noel Baba temel bir rol oynamaktadır.

<i>Indiana Jones: Son Macera</i> Steven Spielbergin 1989da yönettiği macera filmi

Indiana Jones: Son Macera, yönetmenliğini Steven Spielberg'in yaptığı, George Lucas'ın yürütücü yapımcılığını ve yardımcı senaristliğini yaptığı 1989 yapımı macera filmidir.

Beato Angelico ya da Fra Angelico, asıl adı Giovanni da Fiesole, erken rönesans dönemi İtalyan ressam.

<i>Fargo</i> (film)

Fargo; senaryosu, yapımı ve yönetimi Coen Kardeşler'e ait, 1996 yapımı Amerikan sinema filmi.

<i>İnsanlar Yaşadıkça</i> (film, 1953)

İnsanlar Yaşadıkça, 1953 ABD yapımı dramatik savaş filmidir.

<i>Umberto D.</i>

Umberto D. 1952 İtalya yapımı dramatik filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Armageddon</span> dünyanın sonu geldiğinde yapılacağına inanılan savaş

Armageddon ya da Melhâme-i Kübrâ, dini kaynaklarda Dünya'nın sonu geldiğinde yapılacağı söylenen büyük kıyamet savaşının adıdır.

<i>Cronos</i> (film) film

Cronos 1993 Meksika yapımı Gotik korku filmidir. Film birçok ülkede özgün adıyla gösterilmiştir.

<i>Narayama Türküsü</i> (film, 1983)

Narayama Türküsü 1983 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Narayama Bushiko (楢山節考) olan film uluslararası festivallerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde The Ballad of Narayama adıyla gösterilmiştir.

<i>Üç Kadın</i> (film, 1977) 1977 ABD yapımı psikolojik dramatik film

Üç Kadın, 1977 ABD yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı 3 Women olan film 25 Mayıs 1977'de Cannes Film Festivali 'nde gösterilmiştir.

<i>Milanoda Mucize</i>

Milano'da Mucize, 1951 İtalya yapımı fantastik güldürü filmidir. Özgün adı Miracolo a Milano olan filmin uluslararası İngilizce adı Miracle in Milan'dır. Film için bazı Türkçe kaynaklarda Milano Mucizesi ve Milano'da Bir Mucize adları da kullanılmıştır, Film, Mart 1993'teki 12. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde ve Nisan 2002'deki 21. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de gösterilmiştir.

<i>Yaşamak</i> (film, 1952)

Yaşamak, 1952 Japonya yapımı psikolojik, dramatik bir filmdir. Özgün adı Ikiru'dur. (生きる) Ikiru Japoncada yaşamak anlamına gelmektedir. "Japon sinemasının imparatoru" olarak da adlandırılan Akira Kurosawa'nın yönettiği, aynı zamanda Shinobu Hashimoto ve Hideo Oguni'yle birlikte senaryosunu da yazdığı filmin başlıca rollerinde Takashi Shimura, Shin'ichi Himori, Haruo Tanaka ve Minoru Chiaki oynamıştır. Siyah-beyaz görüntülerini Asakazu Nakai'nin çektiği "Ikiru"nun özgün müziğini, Kurosawa'nın gedikli bestecisi Fumio Hayasaka yapmıştır. Hayasaka, Kurosawa'nın yönettiği Sarhoş Melek (1948), Rashômon (1950), Budala (1951) ve Yedi Samuray (1954) gibi birçok filmin müziğini bestelemişti. Aynı şekilde Asakazu Nakai de Kurosawa'nın birçok filminde görüntü yönetmeni olarak yer almıştı.

<i>Everest</i> (film)

Everest, yönetmenliğini Baltasar Kormákur'un yaptığı 2015 tarihli, İngiliz-Amerikan-İzlanda yapımı uzun metrajlı bir sinema filmidir. Film, 1996 yılı Mayıs ayında Everest Dağı tırmanışı sırasında meydana gelen faciayı ve facia öncesinde gerçekleşen olayları konu alıyor. Hikâye, biri Rob Hall, diğeri Scott Fischer liderliğindeki iki keşif grubunun hayatta kalma girişimlerine odaklanıyor. Gerçek bir hikâyenin anlatıldığı filmin senaryosu, William Nicholson ve Simon Beaufoy tarafından yazıldı.

<i>Kutsal Geyiğin Ölümü</i>

Kutsal Geyiğin Ölümü, yönetmenliğini Yorgos Lanthimos'un gerçekleştirdiği, 2017 çıkışlı gerilim filmidir. Filmin ilk gösterimi, 22 Mayıs 2017'de 2017 Cannes Film Festivali'nde gerçekleştirildi ve burada En İyi Senaryo Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Meksika sineması</span>

Meksika sineması, 19. yüzyılın sonlarına ve 20. yüzyılın başlarına uzanmaktadır. Yeni aracın birkaç meraklısı özellikle Meksika Devrimi gibi tarihsel olayları belgelediler ve son dönemlerde keşfedilen birkaç film yaptılar. Meksika sinemasının altın çağı boyunca Meksika, Latin Amerika film endüstrisine hakimdi.

26. Cannes Film Festivali 10 - 25 Mayıs 1973 tarihleri arasında yapıldı. Altın Palmiye, Alan Bridges'in The Hireling'ine ve Jerry Schatzberg'in Korkuluk'una gitti. Bu festivalde iki yeni rekabet dışı bölüm eklendi: 'Étude et documents' ve 'Perspectives du Cinéma Français'.

59. Cannes Film Festivali 17 Mayıs - 28 Mayıs 2006 tarihleri arasında yapıldı. On bir ülkeden yirmi film Altın Palmiye için yarıştı.

<i>Doni Tondo</i> Michelangelo eseri

Doni Tondo veya Doni Madonna, Olgun Michelangelo'nun hayatta kalan tek bitmiş panel resmi. Şimdi İtalya'nın Floransa şehrindeki Uffizi'de hâlâ orijinal çerçevesinde sergilenen Doni Tondo, muhtemelen Agnolo Doni tarafından güçlü bir Toskana ailesinin kızı Maddalena Strozzi ile evliliğini anmak için yaptırılmıştır. Resim, İtalyancada 'yuvarlak' anlamına gelen tondo şeklinde, yani Rönesans sırasında iç fikirlerle sık sık ilişkilendirilen bir şekildedir.