İçeriğe atla

The Gay Divorcee

The Gay Divorcee
The Gay Divorcee
YönetmenMark Sandrich
YapımcıPandro S. Berman
Senarist
Oyuncular
MüzikScore:
Max Steiner
Songs:
(see below)
Görüntü yönetmeniDavid Abel
KurguWilliam Hamilton
StüdyoRKO Radio Pictures
DağıtıcıRKO Radio Pictures
Çıkış tarih(ler)i19 Ekim 1934 (1934-10-19)
Süre107 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$520,000[1]
Hasılat$1.8 million[1]

The Gay Divorcee, Mark Sandrich tarafından yönetilen, Fred Astaire ve Ginger Rogers'ın başrol oynadığı 1934 Amerika yapımı müzikal filmdir.[2] Ayrıca oyuncu kadrosu Alice Brady, Edward Everett Horton, Eric Blore ve Erik Rhodes'u da içerir. Senaryo George Marion Jr., Dorothy Yost ve Edward Kaufman tarafından yazılmıştır. Robert Benchley, HW Hanemann ve Stanley Rauh diyaloğa katkıda bulundular. Film, Dwight Taylor tarafından yazılan bir Broadway müzikali olan Gay Divorce'a dayanıyordu. Bu oyun J. Hartley Manners'ın prodüksiyonsuz bir oyunundan[3] tarafından bir müzikal olarak uyarlanmıştı.

Film Üretim Yasası nedeniyle RKO Pictures filmin adını "Gay Divorce" dan "The Gay Divorcee" çevirdi. Çünkü dul bir kişi eşcinsel olabilir iken, boşanma durumu için kullanılması olmazdı. Astaire'e göre, değişiklik proaktif olarak RKO tarafından yapıldı. Yönetmen Mark Sandrich ona, stüdyonun "bir kıza odaklanan, kulağa daha çekici gelen bir başlık olduğunu düşündüğü" için The Gay Divorcee'nin yeni isim olarak seçildiğini söyledi.[4] RKO, daha iyi bir isim bulabilecek herhangi bir çalışana elli dolar bile teklif etti.[5] Film Birleşik Krallık'ta The Gay Divorce adıyla vizyona girmiştir.

Bu film, Astaire ve Rogers'ın çiftinin birlikte oynadığı on filmden (Flying Down to Rio, 1933'ten sonra) ikincisiydi.[6]

RKO kayıtlarına göre, film ABD ve Kanada'da 1.077.000 $ ve başka yerlerde 697.000 $ kazandı ve 584.000 $ kar elde etti.

The Gay Divorcee, 1934'te En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterildi[7] Bunun yanında film aşağıdaki Akademi Ödüllerine aday gösterildi ve Müzik (Şarkı) kategorisinde kazandı:[8]

Kaynakça

  1. ^ a b Jewel, Richard B. (1994). "RKO Film Grosses, 1929–1951: the C. J. Tevlin ledger". Historical Journal of Film, Radio and Television. 14 (1). s. 55. doi:10.1080/01439689400260031. ISSN 0143-9685. 
  2. ^ "Ginger Rogers & Fred Astaire 2: The Gay Divorcee (1934)". Reel Classics. 16 Aralık 2008. 20 Kasım 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Screenplay info" 14 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. TCM
  4. ^ Steps in Time: An Autobiography. New York: Harper. 2008. s. 198. ISBN 978-0061567568. The Gay Divorcee" was selected as the new name because the studio "thought it was a more attractive-sounding title, centered around a girl. 
  5. ^ "Detail view of Movies Page". www.afi.com. 18 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2016. 
  6. ^ "Earliest Videos/TV Episodes/Feature Films/Short Films/Documentaries/Video Games/Mini-Series/TV Movies/TV Specials With Fred Astaire And Ginger Rogers". IMDb.com. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2016. 
  7. ^ "The Gay Divorcee". The New York Times. 2012. 17 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2008. 
  8. ^ "The 7th Academy Awards (1935) Nominees and Winners". oscars.org. 2 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2011. 
  9. ^ Mankiewicz, Ben (June 7, 2016) outro to the Turner Classic Movies showing of The Gay Divorcee

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fred Astaire</span>

Fred Astaire, , Amerikalı dansçı, koreograf, şarkıcı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Leslie Caron</span> Fransız-Amerikalı dansçı ve sinema oyuncusu

Leslie Claire Margaret Caron, Fransız oyuncu ve dansçı. 1951'den 2003'e kadar 45 filmde rol almış; 2006 yılında Law and Order: Special Victims Unit dizisinde oynadığı rolle drama dizileri kategorisinde en iyi konuk kadın oyuncu Emmy Ödülünü kazanmıştır. Otobiyografisi Thank Heaven 2010 yılında ABD ve Birleşik Krallık, 2011 yılında Fransa'da yayınlanmıştır.

<i>Oliver!</i> (film) 1968 yapımı film

Oliver! Carol Reed'in yönettiği 1968 yapımı İngiliz müzikal dram filmidir. Film; müziği ve sözleri Lionel Bart tarafından yazılmış aynı adlı tiyatro müzikalinden esinlenilmiştir. Senaryosu Vernon Harris tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cheek to Cheek (şarkı)</span>

"Cheek to Cheek", Fred Astaire/Ginger Rogers filmi Top Hat (1935) için Irving Berlin tarafından yazılan şarkı. 1936'da dağıtılan 8. Akademi Ödülleri'nde En İyi Şarkı dalında aday gösterildi; ancak ödülü "Lullaby of Broadway" kazandı. Astaire tarafından seslendirilen şarkı, Your Hit Parade'de beş hafta boyunca bir numarada yer aldı ve 1935'in bir numaralı şarkısı seçildi. 2000'de ise Grammy Hall of Fame'e kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Marge Champion</span> Amerikalı dansçı, koreograf ve aktris

Marjorie Celeste "Marge" Champion, Amerikalı dansçı, koreograf ve aktris.

Smartest Girl in Town, Joseph Santley tarafından yönetilen, Viola Brothers Shore tarafından yazılan ve Gene Raymond, Ann Sothern, Helen Broderick, Eric Blore, Erik Rhodes ve Harry Jans'ın başrollerini paylaştığı 1936 yapımı bir Amerikan komedi filmidir. 27 Kasım 1936'da RKO Pictures tarafından yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edna May Oliver</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1883 – 1942)

Edna May Oliver Amerikalı bir tiyatro ve sinema oyuncusuydu. 1930'larda, Amerikan filmlerinde iyi bilinen karakter aktrislerinden biriydi ve genellikle kız kurularını oynuyordu.

<i>Stage Door</i>

Stage Door, Gregory La Cava'nın yönettiği 1937 yapımı RKO Pictures filmidir. Aynı adlı oyundan uyarlanan film, New York'ta 158 West 58th Street'teki bir pansiyonda birlikte yaşayan birkaç aktris adayının hikâyesini anlatıyor. Filmde Katharine Hepburn, Ginger Rogers, Adolphe Menjou, Gail Patrick, Constance Collier, Andrea Leeds, Samuel S. Hinds ve Lucille Ball rol alıyor. Daha sonraki filmlerde dikkat çeken oyuncular Eve Arden ve Ann Miller, burada yardımcı karakterleri canlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">None but the Lonely Heart (film)</span> 1944 yapımı Amerikan drama-romantizm filmi

None but the Lonely Heart, 1944 yapımı Amerikan drama romantizm filmi. Richard Llewellyn'in 1943 tarihli romanından Clifford Odets tarafından uyarlanan ve Odets'in yönettiği filmin başrollerinde Cary Grant, Ethel Barrymore ve Barry Fitzgerald var .Film eve hiçbir amacı olmadan dönen, ancak ailesinin ona ihtiyacı olduğunu bulan genç bir Cockney serserisinin hikâyesini anlatır.

<i>Primrose Path</i> (film) Film

Primrose Path annesi ve büyükannesinin mesleği olan fuhuş mesleğini takip etmemeye kararlı genç bir kadını anlatan 1940 yapımı bir filmdir. Başrollerinde Ginger Rogers ve Joel McCrea vardır. Film, Robert L. Buckner ve Walter Hart tarafından uyarlandı ve Victoria Lincoln’ın 1934 tarihli romanına dayanıyordu.

<i>Swing Time</i> (film)

Swing Time, ağırlıklı olarak New York'ta geçen ve Fred Astaire ve Ginger Rogers'ın başrol oynadığı 1936 Amerikan RKO müzikal komedi filmidir. Film ayrıca Helen Broderick, Victor Moore, Betty Furness, Eric Blore ve Georges Metaxa'yı da içerir, müziği Jerome Kern'e ve sözleri Dorothy Fields'a ait. Film George Stevens tarafından yönetildi.

<i>42nd Street</i> (film)

42nd Street, yönetmenliğini Lloyd Bacon'ın yaptığı 1933 yapımı bir Amerikan pre-Code müzikal filmi. Senaryosu Rian James ve James Seymour'un tarafından yazılmıştır ve film Bradford Ropes'ın 1932 tarihli aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Warner Baxter, Bebe Daniels, George Brent, Ruby Keeler, Dick Powell ve Ginger Rogers'dan oluşan bir oyuncu kadrosunun yer aldığı film, Büyük Buhran'ın zirvesinde bir Broadway gösterisinin provaları, oyuncu kadrosu ve ekibi etrafında dönüyordu. Filmin koreografisi Busby Berkeley tarafından yapıldı. Müziği Harry Warren'a ve sözleri Al Dubin'e aittir.

Mark Sandrich Amerikalı film yönetmeni, yazar ve yapımcıydı.

<i>Holiday Inn</i> (film)

Holiday Inn, Bing Crosby ve Fred Astaire'in başrollerini Marjorie Reynolds, Virginia Dale ve Walter Abel ile paylaştığı 1942 Amerika yapımı müzikal filmidir. Mark Sandrich tarafından yönetildi ve müziği Irving Berlin tarafından yapıldı. Besteci film için özel olarak on iki şarkı yazdı, en iyi bilineni White Christmas şarkısıdır. Filmin koreografisi Danny Dare tarafından yapıldı.

<i>Top Hat</i>

Top Hat, 1935 Amerika yapımı müzikal screwball komedi filmidir. Fred Astaire, Horace Hardwick isimli bir yapımcının yapımcılığını üstlendiği bir şovda oynamak için Londra'ya gelen Jerry Travers adlı Amerikalı bir step dansçısını oynamıştır. Dale Tremont ile tanışır ve sevgisini kazanmak için onu etkilemeye çalışır. Filmde ayrıca Hardwick'in uşağı Bates rolünde Eric Blore, moda tasarımcısı ve Dale'in sevgisine rakip olan Alberto Beddini rolünde Erik Rhodes ve Hardwick'in uzun süredir acı çeken karısı Madge rolünde Helen Broderick yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kitty Foyle (film)</span>

Kitty Foyle Christopher Morley'nin 1939'da en çok satan kitabı Kitty Foyle'a dayanan, başrollerini Ginger Rogers, Dennis Morgan ve James Craig'in paylaştığı 1940 yapımı bir drama filmidir. Rogers, baş karakteri canlandırdığı performansı için En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı ve filmde giydiği elbise Kitty Foyle elbisesi olarak tanındı.

<i>Hello, Dolly!</i> (film)

Hello, Dolly! 1964 tarihli Broadway oyununa dayanan 1969 Amerika yapımı müzikal romantik komedi filmidir. Gene Kelly tarafından yönetilen film, Ernest Lehman tarafından yazıldı. Filmin başrollerini Barbra Streisand, Walter Matthau, Michael Crawford, Danny Lockin, Tommy Tune, Fritz Feld, Marianne McAndrew, EJ Peaker ve Louis Armstrong paylaştı. Filmde Armstrong'un seslendirdiği şarkı Mayıs 1964'te bir numaralı single oldu. Film, güçlü iradeli bir çöpçatan Dolly Levi'nin cimri "tanınmış, evlenmemiş yarım milyoner" Horace Vandergelder'a bir eş bulmak için Yonkers, New York'a gidişinin hikâyesini anlatır.

22. Akademi Ödülleri, 23 Mart 1950'de RKO Pantages Tiyatrosu'nda yapıldı ve 1949'da sinemadaki başarılı çalışmalar için Oscarlar sahiplerine takdim edildi. Bu yıl, beş En İyi Film adayının hepsinin siyah beyaz film olduğu son yıldı ve En İyi Film için aday gösterilen her filmin birden fazla ödül kazandığı ilk yıldı.

"The Continental", Con Conrad tarafından bestelenen ve güftesi Herb Magidson'a ait olan bir şarkının dansıdır ve Ginger Rogers ve Fred Astaire tarafından 1934 tarihli The Gay Divorcee filminde tanıtılmıştır. "The Continental", En İyi Özgün Şarkı Akademi Ödülü dalında ödül kazanan ilk şarkıydı. Lillian Miles tarafından icra edildi.

42. Akademi Ödülleri, 7 Nisan 1970'te Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerine verildi. Üst üste ikinci yıl tören resmi bir ev sahibi olmadan yapıldı. Ödüller "Friends of Oscar" olarak adlandırılan on yedi kişi tarafından verildi: Bob Hope, John Wayne, Barbra Streisand, Fred Astaire, Jon Voight, Myrna Loy, Clint Eastwood, Raquel Welch, Candice Bergen, James Earl Jones, Katharine Ross, Cliff Robertson, Ali MacGraw Barbara McNair, Elliott Gould, Claudia Cardinale ve Elizabeth Taylor bu kişilerdi. Bu yıl uydu aracılığıyla uluslararası bir izleyici kitlesine yayınlanan, ancak yalnızca Kuzey Amerika dışında yayınlanan ilk Akademi Ödülleri töreniydi. Etkinliği canlı yayınlayan tek ülkeler Meksika ve Brezilya oldu.