İçeriğe atla

The Future Sound of London

The Future Sound of London
Genel bilgiler
Başladığı yerManchester, Birleşik Krallık
TarzlarDans, IDM, Electronica, Ambient
Etkin yıllar1988-günümüze
Müzik şirketiJumpin' & Pumpin', Virgin, Astralwerks, Hypnotic
Resmî sitefuturesoundoflondon.com
ÜyelerGarry Cobain
Brian Dougans

The Future Sound of London (genellikle FSOL olarak kısaltılır), Büyük Britanyalı elektronik müzik grubu. Garry Cobain ve Brian Dougans`tan oluşan FSOL son 15 yılın en etkileyici elektronik müzik/sanat gruplarından biridir. Fazla röportaj ve fotoğraf vermezler. Çalışmaları birçok alana yayılmıştır; film, video, 2D ve 3D bilgisayar grafikleri, animasyon, İnternet bu alanlardan bazılarıdır.

Grubun müzik tarzı ambient olarak nitelense de tek bir kategoriye koymak güçtür. Drum n bas, trip-hop, ambient gibi elektronik müziğin birçok dalını kapsar. Robert Fripp, David Sylvian, Gary Lucas gibi sanatçıların parçalarına yaptıkları remiksler de popülerdir. Genellikle ortaya çıkan parça eserin özgün halinden çok daha farklı olur.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Radiohead</span>

Radiohead, Oxfordshire'lı bir İngiliz alternatif rock grubudur. Grubun üyeleri, Thom Yorke, Jonny Greenwood, Ed O'Brien, Colin Greenwood ve Phil Selway 'dır. Radiohead, müzik otoriteleri tarafından en yaratıcı çağdaş rock grupları arasında gösterilir. Bunun en büyük nedenleri de birkaç katmandan oluşan şarkıları ve bir albümlerinden diğerine müzik tarzlarındaki radikal değişikliklerdir. Her ne kadar albümleri EMI gibi büyük ve ana akım bir yapımcı tarafından yayımlanıyorsa da, çoğunluk tarafından hem müzikal hem de politik bağımsızlıklarını korudukları düşünülmektedir. Radiohead albümleri, şimdiye kadar 27 milyondan fazla satış rakamına ulaştı.

Elektronik müzik veya elektro akustik müzik, elektronik müzik aletleri yardımıyla yapılan müzik türüdür. Elektronik müzik aletleri düşük kuvvetli sistemlerdir. Transistör, tümleşik devre gibi parçalar kullanırlar. Elektromekanik anlamda ses üreten elektronik müzik aletleri elektronik ögeler kullanarak ses üreten enstrümanlar arasında ayrım yapılabilir. Elektromekanik enstrümanlara; Telharmonium, Hammond B3 ve elektro gitar; Elektronik enstrümanlara ise Theremin, synthesizer ve bilgisayar örnekleri verilebilir.

Tekno, elektronik dans müziğinin genellikle DJ setlerinde kullanılmak üzere üretilen kendini tekrarlayan, artan ve azalan bir ritme sahip olan bir tarzıdır. Merkez ritim genellikle 4/4 ölçüdedir ve tempo dakikada 120 ile 150 vuruş arasıdır. Sanatçılar davul makinesi, sıralayıcı ve synthesizer gibi elektronik müzik aletlerini ve dijital ses işleme istasyonlarını kullanabilir. Roland'ın 1980'lerde ürettiği TR-808 ve TR-909 gibi davul makineleri sanatçılar tarafından oldukça rağbet görmekteyken aynı zamanda bu enstrümanların yazılım taklitleri de popülerdir.

Doom metal, genellikle karamsar ve hüzünlü duygu uyandırmayı amaçlayan, yavaş tempolu heavy metal türü. 1980'lerde ortaya çıkan türün en belirgin özelliği, diğer metal türlerine kıyasla daha yavaş tempoya sahip olmasıdır. Türdeki genel tempo 60-90 bpm'dir. Karanlık, hüzünlü bir hava yaratmayı amaçlar ve karamsar temalıdır.

Trance müzik, 1990'lı yıllarda popüler hâle gelmiş bir elektronik müzik türüdür. Parçalar 135-150 BPM arasında değişen beatler içerir ve synthesizer gibi aletler kullanılarak yapılır. Trance müzik, elektronik müzik, ambient müzik ve house müzik kombinasyonlarından oluşur. Trance parçaları genellikle technodan daha melodik, house müzikten ise daha sert melodi hatları içermektedir. Yeni cihazlar ve bunların kullanımları gün geçtikçe farklılaşıp, değişim göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Synthesizer</span>

Synthesizer farklı türde bir müzik yaratmak ve elektriksel sinyaller üretmek için kullanılan bir müzik aletidir. Üretilen sinyaller bir enstrüman amfisi, hoparlör ya da kulaklık aracılığıyla sese dönüştürülüp duyulur hale gelir. Synthesizer ile var olan çalgı ve doğadaki sesleri yeniden üretmek mümkün olduğu gibi, tamamen özgün yeni sesler yaratmak da mümkündür.

Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.

Ethereal Müzik, 80'li yılların başlarında İngiltere'de 4AD etiketiyle Dead Can Dance, This Mortal Coil ve Cocteau Twins adlı öncü müzik gruplarının etkisiyle ortaya çıkmıştı. Ruhâni, cennetsel müzik anlamına gelir. Darkwave müziğin alt tarzı olarak tanımlanır.

Endüstriyel müzik, transgresif ve kışkırtıcı temalar üzerinden yola çıkan deneysel bir müzik türüdür. İlk endüstriyel sanatçıları avangart'dan etkilenmiş, eserlerinde ses ve gürültü üzerinde deneyler yapmış ve faşizmle okültizm gibi tartışmalı konuları ele almıştır. Bu müzik türü en başta türe ismini veren Industrial Records'a bağlı performans sanatçıları ve müzisyenleri tanımlamak için kullanırken, türün yeraltı kültüründe yayılması ile çeşitli sanatçıları etkilemiştir.

Post-endüstriyel müzik, 1980'li yılların başında, çeşitli müzik stillerinden alınan elementlerin endüstriyel müzikle karıştırılması sonucu ortaya çıkan müziğe verilen genel bir addır. "Endüstriyel" terimi ilk olarak 1970'lerde Industrial Records sanatçılarını tanımlamak için ortaya çıkmış olmakla birlikte, daha sonraları çeşitli plak şirketleri ve sanatçıları da tanımlamak için kullanılmıştır. Bu kuruluşlar, endüstriyel müziği noise, ambient, folk ve elektronik dans müziği gibi çeşitli müzik türüyle karıştırmaya başlamıştır. Bu müzik kültürü tüm dünyaya yayılmakla birlikte, en önemli örnekleri Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya'dan çıkmış; endüstriyel metal en başarılı türü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bradford Cox</span> Amerikalı müzisyen

Bradford James Cox, Amerikalı müzisyen. Atlanta, Georgia kökenli psychedelic ve ambient grubu Deerhunter'ın solisti ve gitaristi olarak tanınmakla birlikte, Atlas Sound adı altında bir solo kariyer de sürdürmektedir. Deerhunter'ı 2001 yılında kuran Cox, bu grupla 5 tane LP ve birkaç tekli ile EP çıkarmıştır. Atlas Sound her ne kadar Cox'un on yaşından beri kendi müziğine taktığı bir ad olsa da, bu adda yayımlanan ilk albümü 2008 yılına ait Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel olmuştur. Cox'un müzik yazma tekniği bilinç akışına dayalı olmakla beraber, bunun dışında herhangi bir şarkı sözü yazmamaktadır. Marfan sendromu'ndan muzdarip olan Cox, kendini daha önceden uzun bir süre aseksüel olarak tanımlamış ancak sonradan eşcinsel olduğunu açıklamıştır.

Krautrock, Batı Almanya'da 1960'ların sonu 1970'lerin başında psikedelik rock, elektronik müzik ve çeşitli Avangart esinlenmeleri harmanlayan sanatçılar tarafından oluşturulmuş geniş bir deneysel rock türüdür. Bu sanatçılar kendilerini geleneksel Anglo-Amerikan rock müziğinin blues etkilerinden ve şarkı yapısından uzak tuttular, bunun yerine hipnotik ritimler, elektro-akustik müzik teknikleri ve erken synthesizer'lar kullandı. Krautrock etiketi ile ilişkili önemli gruplar arasında Neu!, Can, Faust, Kraftwerk, Cluster, Ash Ra Tempel, Popol Vuh, Amon Düül II, Tangerine Dream, and Harmonia. vardı.

Downtempo, bir elektronik müzik alt türüdür, ambient müzik benzeridir ancak genellikle ritim veya groove ile yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Aphex Twin</span> sanatçı

Richard David James veya bilinen sahne adıyla Aphex Twin, İrlandalı elektronik müzik sanatçısı ve bestecisi. The Guardian tarafından "modern elektronik müziğin en özgün ve etkili figürlerinden biri" olarak nitelendirilmiş olup Grant Wilson-Claridge ile birlikte Rephlex Records'un kurucuları arasındadır. Sanatçının Selected Ambient Works 85-92 adlı albümü FACT Magazine tarafından 90'lı yılların en iyi albümü olarak gösterilmiştir.

Popol Vuh piyanist ve klavyeci Florian Fricke'in 1969'da Holger Trülzsch (perküsyon) ve Frank Fiedler beraber kurduğu Alman elektronik avangart müzik grubu. İki yıl içerisinde gruba katılan diğer önemli üyeleri Djong Yun, Conny Veit, Daniel Fichelscher, Klaus Wiese ve Robert Eliscu'dur. Grup ismini Mayaların Klasik Kiçece kaleme alınan kutsal kitabı Popol Vuh("zamanların kitabı" ya da "olayların kitabı")'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Riverside (müzik grubu)</span> Polonyada bir progresif rock grubu

Riverside, Polonya'nın Varşova şehrinde kurulmuş progresif rock grubu. 2001 yılında Mariusz Duda, Piotr Grudziński, Piotr Kozieradzki ve Jacek Melnicki tarafından kuruldu. Aynı zamanda arkadaş olan grup üyeleri progresif rock ve heavy metal müziğe ilgi duyuyordu. Ancak grubun ana söz yazarı ve bestecisi Duda, gençlik yıllarında elektronik, ambient ve deneysel müzik de dinliyordu. Riverside, atmosferik rock ve metal öğelerini harmanlayarak Porcupine Tree, The Mars Volta, Opeth ve Dream Theater benzeri bir sound'a ulaşan bir grup olarak tanımlanabilir.

<i>Selected Ambient Works Volume II</i>

Selected Ambient Works Volume II, İrlandalı elektronik müzisyen Richard D. James'in ikinci stüdyo albümüdür. Mart 1994'te Warp Records tarafından piyasaya sürülmüştür. James'in ilk albümü olan Selected Ambient Works 85-92'nin devamı olarak nitelendirilen albüm, büyük ölçüde belirli bir ritmi olmayan ambient parçalardan oluşmasından dolayı ilk albümle sound açısından farklılık gösterir.

"Waste It on Me", Amerikalı müzisyen ve DJ Steve Aoki'nin Güney Koreli erkek grubu BTS ile birlikte 25 Ekim 2018'de yayınlanan bir şarkısıdır. Aoki ve BTS'in "Mic Drop" ve "The Truth Untold" remiksindeki işbirliklerini takip ediyor. Şarkı, 9 Kasım 2018'de yayınlanan beşinci stüdyo albümü Neon Future III'te yer alıyor.

Bu liste, elektronik müzik türlerinin ve stillerinin bir listesidir. Müzik yıllara göre birçok tür ve stil açısından tanımlanabilir.