İçeriğe atla

The Final Cut

The Final Cut
Pink Floyd stüdyo albümü
Yayımlanma21 Mart 1983
TarzProgressive rock
Süre43:27 & 46:40
ŞirketHarvest Records UK
Columbia Records ABD
YapımcıRoger Waters, Michael Kamen, James Guthrie
Pink Floyd kronolojisi
'A Collection of Great Dance Songs'
(1981)
The Final Cut
(1983)
'Works'
(1983)
The Final Cut teklileri
  1. "Not Now John"
    Yayınlanma: 1983

Roger Waters'ın Pink Floyd ile yaptığı son albüm. Klasik kadrodan Rick Wright bu albümde yer almamıştır. Nick Mason ise "Two Suns In The Sunset" şarkısında bateri çalmamıştır. Albüm sırasında Waters ve Gilmour arasında büyük fikir ayrılıkları çıkmıştır. Gilmour'un da albüme katkısı "Not Now John"'da vokal ve bazı şarkılarda duyulabilen klasik gitar çalışıydı.

Albümün alt başlığı "A Requiem for the Post War Dream" yani "Savaş Sonrası Rüyasına Bir Ağıt"'tır. Pek çok kişi The Final Cut'ı Pink Floyd'un en zayıf albümleri arasında gösterse de, albümü Pink Floyd'un en değeri bilinmemiş eseri olarak görüp bir başyapıt olarak değerlendiren insan sayısı da az değildir. Albümden üç şarkı, yaklaşık 15 dakikalık küçük bir film şeklinde çekilmiştir. Not Now John single'ında The Hero's Return şarkısının albümde olmayan ikinci bölümü de yayınlanmıştır. Albümün 2004'te yeniden yayınlanmış versiyonunda "Pink Floyd: The Wall" filminde yer alan yayınlanmamış "When The Tigers Broke Free" şarkısı da yer almaktadır.

Arka planı

The Final Cut ilk olarak 1982 tarihli Pink Floyd The Wall filminin soundtrack'i olarak planlanmıştı. Spare Bricks adıyla başlanan bu projede film için yeniden kaydedilen "When the Tigers Broke Free" ve "Bring the Boys Back Home" şarkılarının yanı sıra Roger Waters tarafından The Wall albümünün devamı olacak birkaç yeni şarkının yer alması planlanıyordu. Falkland Savaşı'nın bir sonucu olarak Waters fikir değiştirdi ve yeni şarkılara odaklanma kararı aldı. İngiliz Başbakanı Margaret Thatcher'ın Arjantin'in Falkland adalarını işgaline verdiği cevabı yanlış bulan Waters, ilk adı Requiem for a Post-War Dream olan bu çalışmayı babası Eric Fletcher Waters'a adadı. İkinci Dünya Savaşı'nda çarpışan bir asker olan Eric Waters, 18 Şubat 1944'te İtalya'nın Aprilia şehrinde ölmüştü. Gilmour ise Waters'ın gün yüzüne çıkan politikleşmesi ve yeni yaratıcı fikirlerinden etkilenmedi ve ikili albümün yaratımı dışında fikir ayrılıkları yaşadı. The Wall için düşünülen ama albüme dahil edilmeyen "Your Possible Pasts", "One of the Few", "The Final Cut" ve "The Hero's Return", Spare Bricks projesi için bir köşeye konulmuştu ancak Pink Floyd sık sık eski şarkılarının üstünde çalışıp albümlerinde yer verse de Gilmour bu şarkıların yeni bir albümde yer alacak kadar güçlü olduklarını düşünmüyordu. Gilmour yeni besteler yapmak isterken, Waters ise gruba son dönemlerde daha az beste vermekte olan Gilmour'un bu isteğine şüpheyle yaklaştı.

Albümün adı William Shakespeare's Julius Caesar oyunundaki bir replikten esinlenerek The Final Cut oldu. 26 Temmuz 1982'de "When the Tigers Broke Free", arka yüzünde "Bring the Boys Back Home" ile single olarak piyasaya sürüldü. Single'da bu şarkının albümde yer alacağı belirtilse de şarkı albümün 2004 yılındaki yeni baskısına dek şarkı listesinin dışında kaldı.

Konsept ve öykü

The Final Cut, hayatlarını savaş sonrası barışçıl bir dünya hayali uğruna İkinci Dünya Savaşı'nda kaybeden Waters'ın babası gibi İngiliz askerlerinin anısına yapılan ihaneti anlatıldığı savaş karşıtı bir konsept albümdü. Albümün sözleri, çıkarttığı yasaların ve verdiği kararların Waters'a göre bu ihanetin kanıtı olduğu Thatcher'ı eleştirmekteydi. Thatcher, albüm boyunca "Maggie" lakabıyla anılmaktadır. Albümün ilk şarkısı "The Post War Dream", Falklands çıkartmasında batan Atlantic Conveyor gemisinin bir benzerinin Japonya'da imal edileceğinin anlatıldığı bir açıklama kaydıyla başlamaktadır. Waters'ın sözleri hayatını kaybetmemiş babasına, Büyük Britanya'nın gemi imalatında Japonya'ya geçilmesine ve Margaret Thatcher'a değindikten sonra The Wall albümüne dahil edilmekten sonra yeniden yazılan şarkılardan "Your Possible Pasts"a geçer. Bir başka reddedilen şarkı olan "One of the Few"'de The Wall'ın ana karakterlerinden biri olan öğretmenin sivil hayata dönmüş olan bir savaş kahramanı olduğu anlatılır. Yaşadıklarını eşine anlatmakta zorluk çeken kahraman, "The Hero's Return" şarkısında hava kuvvetlerinden bir arkadaşının hayatını kaybetmesinin ona yaşattığı zorlukları anlatır. "The Gunner's Dream", diktatörlükten ve terörizm tehdidinden uzak bir savaş sonrası hayalini tanımlar ve bir sonraki "Paranoid Eyes" şarkısında ise öğretmenin alkolizme çöküşüne değinilir.

Albümün ikinci kısmı da farklı farklı savaş temalı konuları işlet. "Southampton Dock" savaştan dönen savaş kahramanları ve diğer askerlerin olası bir ölüme ilerlemesinin bir ağıdıyken, "Not Now John" toplumun politik ve ekonomik problemlere karşı ilgisizliğine değinir. "Get Your Filthy Hands Off My Desert", Waters'ın savaş ve işgal hakkındaki düşünceleriyle ilgiliyken, isminde Waters'ın babasına bir gönderme olan "The Fletcher Memorial Home", Leonid Brezhnev, Menachem Beginve Margaret Thatcher gibi liderlere uygulanacak hayali bir "nihai çözüm"ü anlatır. Albüme adını veren şarkı bir insanın tecridini ve cinsel bunalımlarına değinir. Albüm, savaş ve kontrol ile huzuru kaçan bir dünyanın sonu olacak nükleer bir soykırımı anlatan "Two Suns in the Sunset" ile biter.

Kayıt

The Wall'a da katkıda bulunan Amerikan besteci Michael Kamen, albümün orkestral kayıtlarını yaptı. Ayrıca gruptan ayrılan klavyeci Richard Wright'ın boşluğunu doldurdu, prodüktörlerden biri oldu ve Waters ve Gilmour arasında arabuluculuk yaptı. James Guthrie albümün diğer bir prodüktörü oldu ve stüdyo mühendisi olarak da görev yaptı. Nick Mason'un davulları perküsyonist Ray Cooper ile desteklenirken, Mason'un kompleks ritim değişimlerini çalamadığı "Two Suns in the Sunset" şarkısında davulları Andy Newmark çaldı. Raphael Ravenscroft saksafonları çalmak için kayıtlara dahil edildi. Albüm kayıtları 1982 yılının ikinci yarısında Gilmour'un ev stüdyosu Hookend Manor ve Waters'ın ev stüdyosu Billiard Room Studios dahil olmak üzere sekiz stüdyoda kaydedildi.

Waters ve Gilmour albüm kayıtlarının başlarında uyumlu bir şekilde beraber çalışsa da zamanla gerilim artınca farklı stüdyolarda çalışmaya karar verdi. Mühendislerden Andy Jackson, Waters'ın vokalleri üstünde çalışırken, Guthrie de Gilmour'un gitarlarını kaydetti. İkili zaman zaman tamamlanan kayıtları tartışmak için buluştu ancak bu metot daha önce de Pink Floyd'da uygulanmış olsa da Gilmour bu toplantılarda gergin hissetmeye başladı. Kamen de aynı problemlerden muzdaripti.

Önceki Pink Floyd albümlerinde olduğu gibi bu albümde de ses kayıt teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde bolca ses efektleri kullanıldı. Mason'un bazı şarkılardaki katkısı sadece deneysel Holophonic sisteminde ses efekt kaydı yapmak ile sınırlıydı. Kayıtlara üç boyutlu bir ses efekti katabilen bu tekniğin kullanıldığı ikinci albüm bu albüm oldu. Dinleyiciyi sarmalayan bir patlama sesi "Get Your Filthy Hands Off My Desert" şarkısında kullanıldı.

Aylar süren gergin ilişkiler ve son bir tartışma sonrası, Gilmour'un adı prodüktörler listesinden silindi ancak sanatçıya yine de telif hakları ödendi. Waters daha sonra albüm kayıtları sırasında büyük bir baskı altında olduğu ve bu albümün kayıtlarının daha başında Gilmour ve Mason'la bir daha çalışamayacağına inandığını itiraf etti. Mason ise evliliğinde yaşadığı problemlerle uğraştığı için bu albüm kayıtlarında kendini geri planda tuttu.

Şarkı listesi

Tüm şarkılar - David Gilmour ve Waters tarafından yazılan "Not Now John" dışında - Roger Waters tarafından yazılıp bestelendi. 

A yüzü
No.BaşlıkSüre
1."The Post War Dream"  3:02
2."Your Possible Pasts"  4:22
3."One of the Few"  1:12
4."The Hero's Return"  2:56
5."The Gunner's Dream"  5:01
6."Paranoid Eyes"  3:40
B yüzü
No.BaşlıkSüre
1."Get Your Filthy Hands Off My Desert"  1:19
2."The Fletcher Memorial Home"  4:11
3."Southampton Dock"  2:13
4."The Final Cut"  4:46
5."Not Now John"  5:01
6."Two Suns in the Sunset"  5:14
2004 versiyonu
No.BaşlıkSüre
1."The Post War Dream"  3:00
2."Your Possible Pasts"  4:26
3."One of the Few"  1:11
4."When the Tigers Broke Free"  3:16
5."The Hero's Return"  2:43
6."The Gunner's Dream"  5:18
7."Paranoid Eyes"  3:41
8."Get Your Filthy Hands Off My Desert"  1:17
9."The Fletcher Memorial Home"  4:12
10."Southampton Dock"  2:10
11."The Final Cut"  4:45
12."Not Now John"  4:56
13."Two Suns in the Sunset"  5:23

Müzik ve Sözler: Roger Waters ("Not Now John" hariç)

Künye

Pink Floyd Roger Waters - vokaller, bas gitar, akustik gitar, ritm gitar, synthesizer, efektler
David Gilmour - ana ve ritm gitar, "Not Now John" da vokal
Nick Mason - davul, efektler

Diğer müzisyenler Michael Kamen - piyano, harmonium
Andy Bown - Hammond org
Ray Cooper - perküsyon
Andy Newmark - "Two Suns In The Sunset"te davul
Raphael Ravenscroft - tenor saksofon Doreen Chanter - "Not Now John"da geri vokal Irene Chanter - "Not Now John"da geri vokal

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pink Floyd</span>

Pink Floyd, 1965'te Londra'da kurulan İngiliz progresif/psikedelik rock müzik grubu. Felsefî şarkı sözleri, yenilikçi albüm kapakları, etkileyici-girift sahne şovları ile Pink Floyd, dünya çapında başarıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Gilmour</span> Gitarist

David Jon Gilmour CBE, Pink Floyd adlı rock grubunun üyesi olan İngiliz gitarist, şarkıcı ve söz yazarıdır. Kurucu üye Syd Barrett'ın ayrılmasından kısa bir süre önce 1967'de gruba katıldı. 1980'lerin başında Pink Floyd, müzik tarihinin en çok satan ve en çok beğenilen gruplarından biri haline geldi. 1985'te Roger Waters'ın ayrılmasının ardından Pink Floyd, Gilmour'un liderliğinde devam etti ve üç stüdyo albümü daha yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Rick Wright</span> Pink Floyd grubunun klavyecisi

Richard William "Rick" Wright Pink Floyd grubunun klavyecisiydi. Solo albümlerinin ardından son olarak David Gilmour ile birlikte çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roger Waters</span> İngiliz müzisyen ve besteci

George Roger Waters, İngiliz müzisyen ve besteci. Pink Floyd grubunun solisti ve basgitaristi olarak tanınmaktadır.

<i>The Wall</i> Pink Floydun 1979 tarihli albümü

Pink Floyd'un, 1979 yılının son aylarında çıkmış, 23 defa platin plak ödülü almış konsept rock albümü. Pink adında, sanal bir karakter üzerinden, giderek yalnızlaşan, yabancılaşan insanın korkuları ile kendi çevresine ördüğü soyut duvarı anlatır. Albümün sözel ve müzikal kurgusu, aynı adı taşıyan karmaşık sahne gösterisi temel alınarak tasarlanmıştır. 1982 yılında Alan Parker yönetmenliğinde sinemaya aktarılmıştır: The Wall (film).

<i>A Momentary Lapse of Reason</i> Pink Floyd albümü

Pink Floyd'un Roger Waters olmadan yaptığı ilk albüm. The Wall kayıtları sırasında gruptan atılan Rick Wright bu albümle gruba dönmüştür. Daha önceki albümlerde grubun temel şarkı sözü yazarı olan Roger Waters'ın eksikliğini kapatmak için Pink Floyd üyesi olmayan insanlar da söz yazımına katkıda bulunmuştur.

<i>Animals</i> (albüm) psychedelic rock albümü

Konusunu George Orwell'in Hayvanlar Çiftliği isimli kitabından alan, Pink Floyd albümü. Sonradan telif hakları davalarına konu olacak "domuz" sembolü bu albümde ortaya çıkmıştır. Animals, Rick Wright ile Roger Waters arasındaki sorunların billurlaştığı albümdür aynı zamanda. Britannia Row Stüdyolarında Nisan-Kasım 1976 tarihleri arasında kayıtları yapılmıştır. Birleşik Krallık'ta 23 Ocak 1977, ABD'de 2 Şubat 1977'de yayınlanmıştır.

<i>Meddle</i>

Meddle, 30 Ekim 1971 tarihli, Capitol'den çıkan Pink Floyd albümüdür.Albüm kapağı Storm Thorgerson tarafından yaratılmıştır. Thorgerson ilk olarak bir babun anüsü fikrini getirse de grup elemanlarıyla da konuşarak suyun altındaki bir kulak çekmiştir.

<i>Ummagumma</i>

Ummagumma, Pink Floyd'un 1969'da çıkardığı progresif ve psychedelic müzik tarzında olan bir çift albümdür. Albümün ilk bölümü, o zamanki önemli parçalarının çalındığı bir canlı kayıtken, ikinci tarafı grubun üyelerinden her birinin ayrı bestelediği parçalardan oluşmaktadır.

<i>Music From the Film More</i>

Music From the Film More, Barbet Schroeder tarafından yönetilmiş More filminin soundtrack'idir. Pink Floyd'un bu ilk soundtrack çalışması aynı zamanda Syd Barrett olmadan yapılan ilk albümdür. Önceki albümlerdeki prodüktör Norman Smith burada yerini Pink Floyd'un kendisine bırakmışıtr. Pink Floyd bu ve sonraki soundtrack'lerinde esas albümlerinde kullanmayacakları materyalleri kullanacak, değişik tarzlarda denemeler yapacaktı. Albüm kısa pop/folk şarkıları, doğaçlamalar, The Nile Song ve Ibiza Bar gibi hard rock kategorisinde değerlendirilebilecek parçalardan oluşmaktadır. A Spanish Piece gibi birçok şarkı ısmarlama şeklinde bestelenmiştir.

<i>A Saucerful of Secrets</i>

A Saucerful of Secrets, 1968 yılında yayınlanan Pink Floyd albümüdür.

<i>Zabriskie Point</i> (albüm)

Zabriskie Point, İtalyan yönetmen Michelangelo Antonioni'nin aynı adlı filmi için yapılmış bir film müziği çalışmasıdır. Çeşitli sanatçıların çalışmalarını içeren albüm ilk olarak Ocak 1970'te yayımlanmıştır. 1997 yılında genişletilerek tekrar yayımlanan albüm, Jerry Garcia ve Pink Floyd'un filmde kullanılan ama ilk sürümde yer almayan çalışmaları eklenerek genişletilmiştir.

<i>Echoes: The Best of Pink Floyd</i>

Echoes: The Best of Pink Floyd, Ingiltere'de Kasım 5, 2001, Amerika'da Kasım 6 2001'de piyasaya çıkan bir Pink Floyd toplama albümü dür.

<i>A Collection of Great Dance Songs</i>

A Collection of Great Dance Songs, 1981'de yayınlanan bir Pink Floyd toplamasıdır. Albüm Roger Waters'ın izin vermemesine karşın yayınlanmıştır.

<i>Delicate Sound of Thunder</i>

Delicate Sound of Thunder, Pink Floyd'un Ummagumma'dan sonraki ikinci konser albümüdür. 1988'de New York'ta verilmiş 5 konserden alınan şarkılarla oluşturulmuştur. Albüm satışları dolayısıyla üç kat platin ödülü almıştır. Albüm Soyuz TM-7 uzay aracının Sovyet astronotları tarafından uzaya götürülerek uzayda dinlenen ilk albüm özelliğini kazanmıştır. Pink Floyd üyeleri de aracın fırlatılmasına katılmışlardır.

<i>P•U•L•S•E</i>

P•U•L•S•E, Pink Floyd'un üçüncü konser albümüdür. Albüm, The Division Bell albümünün turnesinde kaydedildi. Guthrie ve Gilmour, albümde stüdyo eklemesi yapmayıp, sadece stüdyoda bazı hataları düzelttiler. Albüm listelere bir numaradan girdi ve kısa sürede üç platinyum plak ödülü kazandı.

<i>Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-81</i>

Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-81, Pink Floyd'un The Wall albümünün 1980 ve 1981'de verilen konserlerinden alınan şarkılarla oluşturulan bir albümdür. Albüm kapağındaki maskeleri grup üyeleri konserin bazı şarkılarında giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Another Brick In The Wall</span>

Another Brick In The Wall, Pink Floyd'un 1979'da yayınladığı rock opera albümü The Wall'da bulunan ve sözleri basçı Roger Waters tarafından yazılmış üç parçalı bir kompozisyondur. İkinci bölümü katı eğitim sistemine karşı protesto niteliği taşımaktadır ve ayrıca çocuklardan oluşan bir koro bu bölümü seslendirmektedir. Şarkının ikinci bölümü tekli olarak yayınlanıp Pink Floyd'un, "Point Me at the Sky" (1968) şarkısından sonra ilk kez, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Batı Almanya gibi birçok ülkede listelerde birinci sıraya çıkan teklisidir. Ayrıca tüm dünyada toplamda dört milyon kopyanın üzerinde bir satış rakamına ulaşmıştır. Şarkı, 1979 Grammy Ödülleri'e aday gösterilmiştir.

Comfortably Numb, İngiliz progresif rock grubu Pink Floyd'un 1979 yılında yayınlanan The Wall albümünde yer alan şarkı. Parça aynı sene Hey You ile birlikte single olarak da yayınlandı. The Wall albümündeki Roger Waters - David Gilmour ortak çalışması olan üç şarkıdan biridir. Melodinin Gilmour'a ait olduğu eserin, müziğinin çoğunu da o yazdı. Öte yandan Waters sözlere katkıda bulundu. "Comfortably Numb" gitar soloları ile tanınır. 2004 yılında Rolling Stone dergisi tarafından hazırlanan "En iyi 500 Şarkı" listesinde 314. sırada yer aldı. Yazar Tom Stoppard, Tony Ödülü kazanan eseri The Coast Utopia'yı bu şarkıyı dinlerken yazdığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Not Now John</span>

Not Now John The Final Cut albümünden bir Pink Floyd şarkısıdır ve albümden çıkan tek single'dır. Şarkı albümde David Gilmour tarafından söylenen tek şarkıdır.