İçeriğe atla

The Egg (Weir kısa hikâyesi)

"The Egg"
YazarAndy Weir
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
YayımlanmaGalactanet
Ortam türüÇevrimiçi
Basım tarihi15 Ağustos 2015

"The Egg" (Türkçe: Yumurta), Amerikalı yazar Andy Weir'ın[1] yazdığı ve ilk olarak 15 Ağustos 2009'da Galactanet adlı kendi internet sitesinde yayınlanan kısa hikâyedir.[2] Weir'ın en popüler kısa hikâyesidir ve okuyucular tarafından 30'dan fazla dile çevrilmiştir.[3] Hikâye, öldükten sonra "hayatın anlamını" keşfeden 48 yaşındaki isimsiz bir adamı konu almaktadır.[4]

Özet

Hikâye, "sen" olarak anılan ana karakter (ikinci şahıs) ve "ben" olan Tanrı (birinci şahıs) hakkındadır. Bir araba kazasında ölen 48 yaşında bir adam olan siz, anlatıcı olan Tanrı ile tanışırsınız ve Tanrı sizin daha önce birçok kez reenkarne olduğunuzu ve bir sonraki reenkarnasyonunuzun MS 540 yılında Çinli bir köylü kızı olarak gerçekleşeceğini söyler. Tanrı daha sonra aslında zaman içinde sürekli olarak reenkarne olduğunuzu ve şimdiye kadar yaşamış ve yaşayacak olan tüm insanların sizin enkarnasyonlarınız olduğunu açıklar. Siz Abraham Lincoln, Adolf Hitler ve İsa olduğunuzu söylüyorsunuz. Tanrı sizin da bir zamanlar John Wilkes Booth, bütün Holokost kurbanları ve İsa'yı takip eden her insan olduğunuzu ekliyor.

Tanrı aslında başka yerlerde de tanrısal varlıklar olduğunu ve sizin de bir gün tanrı olacağınızı açıklar. Tüm evren ana karakter (tüm insanlık) için bir yumurta olarak yaratılmıştır ve tüm insanların hayatlarını yaşadıktan sonra bir tanrı olarak doğacaksınız. Tanrı'nın evreni yaratmasının nedeni ana karakterin, yani sizin, şu noktayı anlamanız içindi: "Birine her haksızlık yaptığın zaman... aslında kendine haksızlık yapıyordun. Yaptığın her iyiliği kendine yaptın. Herhangi bir insanın yaşadığı her mutlu ve üzüntülü an senin tarafından yaşanmıştır ya da yaşanacaktır."

Tarih

2015 yılında Craftsman Founder Podcast ile yaptığı bir röportajda Weir, diğer konuların yanı sıra "The Egg"i yazma motivasyonunu da tartıştı. Röportajda Weir, "hayatın her şeye rağmen adil olduğu bir hikâye yazmak istediğini" belirtti. Weir'a göre, çoğu din "ne ekersen onu biçersin" atasözünü kendine göre yorumluyor ve bir şekilde bu fikir etrafında dönüyor. Neden zaman içinde doğrusal olarak ilerlemek yerine tek bir ruhun zaman içinde sürekli reenkarne olmasını seçtiği sorulduğunda Weir, herkesin tek bir ruh olması fikrinin işe yaramasının tek yolunun reenkarnasyonun zaman içinde gerçekleşebilmesi olduğunu söyledi. Weir hikâyeyi hızlı bir şekilde yazdığını belirterek, "40 dakika içinde yazdım ve yayınladım, hepsi bu" dedi. Hikâyenin yayınlandıktan sonra bu kadar ilgi çekeceğini tahmin etmemişti.[5]

Uyarlamalar

Rapçi Logic, 2017'de yayımlanan Everybody albümünde "The Egg"i ilham kaynağı olarak kullandı ve "Waiting Room" adlı ara parçada yeniden canlandırıldı ve Tanrı rolünde Neil DeGrasse Tyson yer aldı.[6][7]

Hikâyenin birçok kısa film uyarlaması bulunmaktadır. Hjalmar Ekström Wikander, Tage Hervén, Walter Schönenbröcher, Fred Grant, Andrej Dojkic, Timothy Judd, Ben Brand, Gabrielle Salonga, Josef Orlandi ve Nataliia Weaver bu uyarlamalardan birer tanesini yönetmiştir. Ayrıca Kurzgesagt, hikâyeyi bir animasyon videoya dönüştürdü.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Hadi, Shana E. (17 Ekim 2017). "Cracking open Andy Weir's 'The Egg'". The Stanford Daily. 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020. 
  2. ^ "The Egg". Goodreads. 15 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2019. 
  3. ^ Weir, Andy (2014). "Creative Writings of Andy Weir". Galactanet. 30 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 
  4. ^ "StackPath". movemequotes.com. 16 Haziran 2020. 10 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  5. ^ #24 Writing The Martian and The Egg with Andy Weir (İngilizce), 29 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 29 Eylül 2022 
  6. ^ Pearce, Sheldon (12 Mayıs 2017). "Logic: Everybody". Pitchfork (İngilizce). 7 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020. 
  7. ^ "Logic's "Waiting Room" An Outstanding Reimagining of A Classic Short Story". Inside the Rift (İngilizce). 15 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2018. 
  8. ^ "The Egg - A Short Story". YouTube (İngilizce). 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İncil</span> Nasıralı İsanın yaşamını, öğretilerini, ölümünü ve dirilişini anlatan biyografi metinleri

İncil, İsa'nın yaşamını, öğretilerini, ölümünü ve dirilişini anlatan her bir biyografidir. Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından kaleme alınmış olan ve yazarlarının adlarıyla anılan dört incil, Yeni Ahit'in ilk dört bölümünü teşkil eder. İncil sözcüğü Türkçe konuşan kimseler arasında sıklıkla Yeni Ahit anlamında kullanılır. Bu kullanıma –hatalı olsa dahi– Türkçe Hristiyan kaynaklarda da rastlanabilir. Bu kaynaklarda Müjde sözcüğü de Yeni Ahit anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İsa</span> Yahudi vaiz ve dinî lider, Hristiyanlığın merkezî figürü

İsa, 1. yüzyılda yaşamış olan bir Yahudi vaiz ve dinî lider. Günümüzde en çok mensuba sahip din olan Hristiyanlığın merkezî figürüdür. Hristiyanlar, Yeşua'nın Eski Ahit'te kehanet edilen ve beklenen Mesih, Tanrı'nın Oğlu ve Tanrı'nın enkarnasyonu olduğuna inanırlar. Yeşua'nın, Yeni Ahit'e göre Yosef (Yusuf) adında dünyevi bir babası olduğu için Yeşua, mensubu olduğu Yahudi toplumunda "Yosef'in oğlu Yeşua" olarak anılırdı.

Tanrı ya da ilah, Klasik teistik inanç sistemlerinde Mutlak Varlık, Mutlak Benlik ve tüm varoluşun temel kaynağı olarak görülen varlık. Tek tanrılı inançlarda evrenin tek yaradanı ve yöneteni olarak kabul edilir. Çok tanrılı inançlarda genelde ilahların cinsiyeti bulunur ve eril olanlarına tanrı, dişi olanlarına tanrıça denir. Tektanrılı ve henoteistik inançlardaki Tanrı kavramını tanımlamak için ise sadece tanrı sözcüğü kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyanlık</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

Hristiyanlık, Nasıralı İsa'nın yaşamına, öğretilerine ve vaazlarına dayanan, tek Tanrılı İbrahimî bir dindir. Günümüzde Hristiyanlık, dünya nüfusunun yaklaşık %30,1'ini oluşturmaktadır ve 2,4 milyarı aşkın takipçisi ile dünyanın en kalabalık dinidir. Takipçilerine, "Mesihçi" anlamına gelen Hristiyan veya Nasıralı İsa'ya ithafen İsevi veya Nasrani denir. Kitâb-ı Mukaddes'e inanan takipçileri, Yahudi metni olan Tanah'ta kehanet edilen İsa'nın Mesih olarak gelişinin bir Yeni Ahit olduğuna inanırlar.

Nestûrîlik, İsa Mesih’te biri ilahi biri de insani olan iki hipostazın bir arada olduğunu savunan Mesihsel doktrindir. Kısaca, Nestûrîlik veya Nestoryanizm, ‘diofisizm’in radikal bir formudur. Bu tez adını savunucularından biri olan Konstantinopolis patriği (428-431) Nestorius’tan alır. Öğretisi Efes Konsili tarafından sapkın ilan edilir ve reddedilir. Diofisitizm ve Monofizim, Kalkedon konsili tarafından reddedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Augustinus</span> Filozof, yazar ve doktor

Augustinus ya da Aurelius Augustinus, Aziz Augustinus ya da Hippo'lu Augustinus olarak da bilinen Hristiyan filozof ve tanrıbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Marduk</span> Mezopotamya Tanrılarından Biri

Marduk, antik Mezopotamya'daki geç dönem tanrılarından birinin adıdır. Hammurabi zamanında Babil, Fırat vadisinin politik merkezi olduğunda, Babil panteonunun başı olarak Marduk'a tapınılmaya başlanmıştır. Babil yaratılış destanı olan Enûma Eliş'te tanrıların en büyüğü ilan edilmiştir.Destana göre o aynı zamanda babil'in koruyucu tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Teslis</span> Baba, Oğul ve Kutsal Ruh üçlüsün­den oluşan Tanrı inancını ifâde eden kavram

Teslis, Kutsal Üçleme ya da Üçlü Birlik, tek olan Tanrı'nın Kutsal Kitap'ta kendisini bildirdiği her biri eşit yücelikte, özünde tek, ezeli ve ebedi olan üç benliğini konu edinen ve Hristiyan kiliselerinin çoğunluğu tarafından inanılan ana akım Hristiyan dininin merkezindeki inanç esasıdır. Baba Tanrı, Oğul Tanrı ve Kutsal Ruh üç farklı benlik (hipostaz) olarak aynı özü paylaşmaktadırlar (Homoousia). Tek öz Tanrı'nın birliğini üç benlik ise Tanrı'nın kimliğini anlatmaktadır ve benliklerin hem birbirinden farklılıklarını hem de özde çözülmez birliklerini ifade eder. Böylece tüm yaratım ve lütuf süreci Tanrı'nın üç ilahi benliğinin ortak eylemi olarak görülür. Her benlik, Üçlü Birlik'te kendilerine özgü nitelikleri tezahür ettirir ve böylece her şeyin "Baba'dan çıkıp gelmiş" "Oğul aracılığıyla" ve "Kutsal Ruh'un gücüyle" gerçekleştiğini kanıtlar.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyanlıkta İsa</span> Hristiyanlık inancında Mesih ve Tanrının Oğlu

Hristiyanlıkta İsa, birçok ana akım Hristiyan mezhebinde Üçlü Birlik'teki ikinci figür olan Oğul Tanrı'dır. Bununla birlikte, İsa'nın Tanrı'dan farklı bir kişilik olduğuna ve Tanrı'ya bağımlı olduğuna inanan mezhepler de vardır. Hristiyanlığın her biçiminde, İsa'nın "Eski Ahit" olarak adlandırılan Tanah'ta kehanet edilen Yahudi mesih olduğuna inanılmaktadır. Çarmıha gerilişi ve ardından dirilişi sayesinde Tanrı'nın insanlara kurtuluş ve sonsuz yaşam sunduğuna, ve İsa'nın, insanlığı Tanrı ile barışın günahını telafi etmek için öldüğüne inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Aquinas</span> İtalyan filozof ve teolog (1225–1274)

Thomas Aquinas veya diğer adıyla Aquinolu Thomas, bilgi felsefesi, metafizik, siyaset ve ruhun ölümsüzlüğü konularındaki yorumlarıyla skolastik düşünceye önemli katkılar sağlamış Dominikan rahip. 1322'de Aziz ilân edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mesih</span> kurtarıcı olarak beklenen figür

İbrahimî dinlerde mesih, bir grup insanın kurtarıcısı veya özgürlüğe kavuşturucusudur. Geleneksel Yahudilikte maşiah, mesihçilik veya Mesih Çağı gibi kavramlar, kutsal mesh yağıyla meshedilmiş bir seçkine atıfta bulunan Tanah'la ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kalkedon Konsili</span>

Kalkedon Konsili veya Kadıköy Konsili, 451 yılında 8 Ekim'de başlayıp 1 Kasım'da sonlanmış ekümenik konsildir. Kalkedon bugün İstanbul şehri içerisinde kalan Kadıköy ilçesinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi</span> Mormonluğun en büyük mezhebi

İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi, yaygın bilinen adıyla Mormonluk, 6 Nisan 1830 tarihinde Joseph Smith, Jr. aracılığıyla ABD'nin New York eyaletinde kurulmuştur. Sonrasında kilise üyeleri gördükleri baskılardan dolayı Batı'ya göç etmişler ve Utah eyaletine gelmişlerdir. 24 Temmuz 1847 tarihinden itibaren ise Brigham Young öncülüğünde, günümüzde halen eyaletin başkenti konumundaki Salt Lake City kurulmaya başlanır. Günümüzde de Kilise'nin merkezi bu şehirde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Efes Konsili</span>

Birinci Efes Konsülü, 431 yılında Efes Meryem Ana kilisesinde, İstanbul Patriği Nestorius'un tartışmalı öğretileri yüzünden toplanmıştır. İskenderiye Patriği Cyril, Nestorius'u sapkınla suçlayarak Papa I. Celestine'e başvurmuştur. Papa da aynı fikirde olup, Cyril'e Nestorius'un fikrini değiştirmesi için çalışmasını yoksa aforoz edileceğini bildirmesi için yetki vermiştir. Çağrı gelmeden önce, Nestorius İmparator II. Theodosius'u kendisinin karşı görüşlerini tartışabileceği genel bir konsil toplaması için ikna etmiştir. Konsil'de yaklaşık 250 piskopos bulunmuştur. Konferans, karşılıklı meydan okuma ve birbirini suçlama atmosferinde geçmiştir. Doğu ve Batı Ortodoksları, Roma Katolikleri ile birçok diğer batı hristiyanlarının 3. ekümenik konsülü olarak kabul edilir. Diğer taraftan, Efes, Doğu Kilisesi tarafından reddedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Keller</span> Stargate karakteri

Doktor Jennifer Keller, Kanadalı-Amerikalı SciFi Channel televizyon dizisinde kurgusal bir karakterdir, Yıldız Geçidi SG-1'in an ürünü olan Yıldız Geçidi Atlantis'te yer almıştır. Kanadalı aktris Jewel Staite tarafından canlandırılmıştır, Staite daha önceden, Yıldız Geçidi Atlantis'in ikinci sezon "Instinct" adlı bölümünde Wraith Ellia'yı da canlandırmıştır. O, Carson Beckett karakterini canlandıran Paul McGillion'ın diziden ayrılmasından sonra yerini doldurmak için üreticiler tarafından Jennifer Keller karakteri yaratıldı. Keller'ın, dördüncü sezonda tekrar eden bir rolü vardı ve sonra düzenli olarak beşinci sezonda da yer aldı.

Karşılaştırmalı din alanında Hristiyanlık ve İslam arasındaki tarihsel etkileşim, Hristiyanlık ile İslam'ın benzer yönlerini ve temel fikirleri bağlar. İslam ve Hristiyanlık, Yahudilik gibi, semavi gelenekten aldıkları kökenlerini paylaşırlar. Bu kökene rağmen söz konusu iki din arasında derin farklar vardır. Örneğin, İsa’nın kim olduğu konusu bunlardan biridir.

Yahvist ya da kısaca J, Belgesel hipotez (DH)'e göre Tora'yı oluşturan dört ana kaynaktan biridir. Kaynakların en eskisi olup Tekvinin yarısına yakınını, Çıkış'ın ilk yarısını ve Sayıların bazı kısımlarını oluşturur. J'de Tanrı insansı olarak anlatılıp ismi Yahweh (Yehova)'dir; Yehuda Krallığı'na ve bu krallıktaki insanların tarihine özel bir ilgi duymaktadır. J'nin ~MÖ 950'de derlendiğine ve ~MÖ 400'de Tora ile birleştirildiğine inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Oryantal Ortodoksluk</span> Doğu Hristiyanlık dalı

Oryantal Ortodoksluk Birinci İznik Konsili, Birinci Konstantinopolis Konsili ve Birinci Efes Konsili'nden oluşan ilk üç ekümenik konsili tanıyan Ortodoks Doğu Hristiyan inancı. Dünya çapında yaklaşık 84 milyon inananı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Andy Weir</span> Amerikalı yazar

Andrew T. Weir, ilk romanı Marslı ile tanınan, Artemis ve Kurtuluş Projesi gibi kitapları olan Amerikalı roman yazarı ve yazılım mühendisidir. Kurtuluş Projesi, 2022 Hugo En İyi Roman Ödülü final listesinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sienalı Katerina</span>

Sienalı Katerina, Dominiken Tarikatı'nın laik bir üyesi ve mistiktir. 1461 yılında Papa II. Pius tarafından kanonize edilmiş, 1970 yılında Papa VI. Pavlus tarafından Kilise Doktoru ilan edilmiştir. Yortusu 24 Nisandır.