İçeriğe atla

The Document Foundation

The Document Foundation
Kuruluş28 Eylül 2010 (duyuruldu)
17 Şubat 2012 (yasal kuruluşu)
MerkezBerlin, Almanya
GönüllüBinlerce
Resmî sitedocumentfoundation.org

The Document Foundation (Belge Vakfı), OpenDocument standardını destekleyen, şirketlerin kontrolünden bağımsız bir geliştirme ortamında, satıcıdan bağımsız bir ofis paketi üretme amacıyla kurulumuş kâr amacı gütmeyen bir vakıftır. Bu amaçla ücretsiz ve açık kaynaklı ofis yazılım paketi LibreOffice'i geliştirmekte ve yönetmektedir.

Oracle firmasının Sun Microsystems'i satın alması üzerine yaşanan gelişmeler sonucu, OpenOffice.org ile yollarını ayıran geliştirici ve gönüllüler tarafından 28 Eylül 2010'da kurulmuştur.[1][2]

Vakıf günümüzde kendi topluluğu ile birlikte Collabora, Red Hat, GNOME Vakfı, Google gibi kuruluşlar tarafından desteklenmektedir.[3][4]

Yönetim Kurulu, Üyelik Komitesi, Mütevelli Heyeti, Danışma Kurulu gibi birimlerden oluşan Vakıf, yönetim şeklini meritokratik bir yapı olarak tanımlamaktadır.[5]

Manifesto

Vakıf amaçlarını, yayınladıkları "Gelecek On Yıl Manifestosu"nda aşağıdaki hükümler ile ifade etmektedir.

Kaynakça

Yönetim Kurulu, Üyelik Komitesi, Mütevelli Heyeti ve Vakıf çalışanları da dahil Bern'deki 2014 LibreOffice Konferansı
  1. ^ "Ufukta LibreOffice var". Özgürlükİçin. 8 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2014. 
  2. ^ "Belge Vakfı resmen Berlin'de kuruldu". Blog.documentfoundation.org. 21 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2012. 
  3. ^ "LibreOffice Danışma Kurulu". 16 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  4. ^ "LibreOffice 7.2 Başlangıç Kılavuzu" (PDF). LibreOffice. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  5. ^ "Web sitesi ana sayfası". The Document Foundation. 12 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  6. ^ a b "Gelecek On Yıl Manifestosu" (PDF). The Document Foundation. 19 Haziran 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Apache OpenOffice</span> Apache tarafından geliştirilen açık kaynaklı yazılım

Apache OpenOffice, Apache Yazılım Vakfı önderliğinde özgür yazılım topluluklarınca geliştirilen, özgür ve ücretsiz bir ofis yazılımları ailesidir. Kelime İşlemci, Hesap Tablosu, Sunum, Çizim, Formül ve Veritabanı bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">OpenBSD</span> güvenlik odaklı Unix-benzeri işletim sistemi

OpenBSD, Berkeley Yazılım Dağıtımına dayalı ücretsiz ve özgür Unix benzeri bir işletim sistemidir. Theo de Raadt tarafından 1995 yılında NetBSD işletim sistemi projesinden çatallanarak oluşturulmuştur. De Raadt'a göre OpenBSD güvenlik önlemleri geliştirmek için bir araştırma işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Wikimedia Vakfı</span> kâr amacı gütmeyen kuruluş

Wikimedia Vakfı, Vikipedi (Wikipedia) ansiklopedisi gibi çeşitli özgür içerikli projeleri bünyesinde barındıran bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Calligra</span> özgür bir ofis ve grafik yazılım seti

Calligra, çoklu platform destekli, Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan özgür bir ofis ve grafik yazılım setidir. Calligra, LibreOffice, Apache OpenOffice gibi pek çok yazılımda kullanılan OpenDocument dosya biçimlerine tam destek vermektedir. Microsoft Office biçimlerini de içe aktarabilir.

OpenDocument Format (ODF) kısaca OpenDocument ya da tam adıyla OASIS OpenDocument XML biçimi; sayısal ortamda metin, hesap tablosu, çizim ve sunu gibi belgelerinizi saklamaya yarayan, ZIP sıkıştırmalı XML tabanlı bir açık ve özgür belge standardıdır.

Office Open XML ya da bilinen adıyla OOXML, XML tabanlı bir dosya sistemi olup, elektronik belgelerin saklanmasını amaçlar.

Microsoft Office 2007, Windows'ta çalışan Microsoft'un büro yazılımı Microsoft Office'in 12. sürümüdür. Beta sürümünün ilk zamanlarında adı Office 12'ydi. Microsoft Office 2007, Service Pack 2 ya da 3 yüklenmiş Windows XP'de, Service Pack 1 ya da üstü yüklenmiş Windows Server 2003'te ve Windows Vista'da çalışmaktadır. Desteği ise Windows Vista ile birlikte 10 Ekim 2017'de bitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kelime işlemci</span> yazılar için girdi, çıktı ve düzenleme işlerine yarayan cihaz veya bilgisayar programı

Kelime işlemci, 1970 ve 1980'li yıllarda popüler olan elektronik yazı makinelerine denilmekte olan terimdir. Bu cihazların ilk biçimlerinde hafıza bulunmadığından bir nevi elektrikli daktilo görünümündedirler. Ancak özellikle 80'li yıllardan sonra her bir satırın kağıda yazılmadan önce düzenlenebilmesini sağlayan dijital bir panel eklenmiş zamanla da tüm metnin daha sonra düzenlenmek üzere kaydedilebildiği hafıza çipleri ile geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice</span> açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti

LibreOffice, The Document Foundation tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti. 2010 yılında, StarOffice'in açık kaynaklı bir türevi olan OpenOffice.org'dan çatallanmıştır. LibreOffice paketi; kelime işlemci, elektronik tablo, slayt gösterisi, çizim, veritabanı ve matematiksel formüller oluşturma programlarını içerir. 100'den fazla sayıda dilde kullanılabilir. LibreOffice bir özgür yazılım olup adındaki Libre sözcüğü İspanyolca ve Fransızcada "özgür" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Writer</span> LibreOfficein kelime işlemci bileşeni

LibreOffice Writer, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin kelime işlemci uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odt biçimini kullanır. Ayrıca Microsoft Word'ün yerel dosya biçimlerindeki mevcut belgeleri açabilir, aynı biçimde kaydedebilir, sıfırdan bu biçimlerde belge üretebilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Calc</span> LibreOfficein hesap tablosu aracı

LibreOffice Calc, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin hesap tablosu uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .ods biçimini kullanır. Ayrıca Microsoft Excel'in yerel dosya biçimlerindeki mevcut belgeleri açabilir, aynı biçimde kaydedebilir, sıfırdan bu biçimlerde belge üretebilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Impress</span> LibreOffice yazılım ailesinin sunu uygulaması

LibreOffice Impress, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin sunu uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odp biçimini kullanır. Ayrıca Microsoft Word'ün yerel dosya biçimlerindeki mevcut belgeleri açabilir, aynı biçimde kaydedebilir, sıfırdan bu biçimlerde belge üretebilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Base</span>

LibreOffice Base, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin veritabanı yönetim aracı. LibreOffice Base kullanılarak tablo, form, sorgu ve raporlar oluşturup düzenlenebilir. Kullanıcı bu işlemleri ister kendi veritabanında, isterse Base ile birlikte gelen Firebird, HSQLDB veritabanı motorlarıyla yapabilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Draw</span>

LibreOffice Draw, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin vektörel çizim ve şema oluşturma uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odt biçimini kullanır. Microsoft Visio'nun yerel dosya biçimlerindeki (.vsd) dosyalarını içeri aktarabilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Math</span>

LibreOffice Math, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin matematiksel formül düzenleme uygulaması. Formül oluşturmak için kesirli sayılar, üslü ve tabanlı sayılar, integraller, matematiksel işlevler, eşitsizlikler, denklemler ve matrisler gibi çok sayıda işlemci, fonksiyon ve biçimlendirme yardımcıları sağlar. Math, formüllerin sonuçlarını hesaplamaz. Çünkü, o formülleri yazmak ve göstermek için araçtır, bir hesaplama aracı değildir.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Linux-libre</span>

Linux-libre, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş sürümlerinden sağlanan bir GNU paketi ve işletim sistemi çekirdeğidir. Bu tasarının hedefi kaynak kodu olmayan, kod şaşırtması bulunan ve özgür olmayan her yazılımın Linux çekirdeğinden çıkarılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rockefeller Vakfı</span> Vakıf

Rockefeller Vakfı , New York'ta yer alan 420 Fifth Avenue merkezli, Rockefeller ailesi tarafından kurulmuş özel bir vakıf. Standard Oil sahibi John D. Rockefeller ("Senior"), oğlu John D. Rockefeller Jr. ("Junior") ve Senior'ın şirket ve hayırseverlik danışmanı Frederick Taylor Gates tarafından kurulmuştur. Resmi kuruluş tarihi, tüzüğün New York Eyaleti Eyalet Yasama Meclisi tarafından resmen kabul edildiği 14 Mayıs 1913 tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office 2021</span> Microsoft Office ürününün 2021 yılında piyasaya sürülen versiyonu

Microsoft Office 2021, Microsoft Windows ve macOS işletim sistemleri için Microsoft Office uygulama paketinin bir sürümüdür. Office 2019'un halefidir ve 5 Ekim 2021'de Windows 11 ile birlikte yayımlanmıştır.

Translate Toolkit, bir yerelleştirme ve çeviri araç setidir. Yerelleştirme dosya biçimleri ve yerelleştirme gerektirebilecek dosyalarla çalışmak için bir dizi araç sağlar. Araç seti ayrıca, üzerinde diğer yerelleştirme araçlarının geliştirilebileceği bir API sağlar.