İçeriğe atla

The Division Bell

The Division Bell
Pink Floyd stüdyo albümü
Yayımlanma30 Mart 1994 (1994-03-30)
TarzProgressive rock
Süre66:32
ŞirketEMI (İngiltere)
Columbia (ABD)
YapımcıDavid Gilmour, Bob Ezrin
Pink Floyd kronolojisi
Shine On
(1992)
P*U*L*S*E
(1995)

The Division Bell, Pink Floyd'un 1994'te yayınladığı albüm.[1][2] Bu albüm çıkışından iki hafta sonra ABD'de 1. sıraya yükseldi. Richard Wright, Wish You Were Here'dan sonra ilk kez bu albümde şarkı yazmıştır.[3] Şarkıların çoğunu yazan David Gilmour'a karısı Polly Samson yardım etmiştir. Albümün adını yazar Douglas Adams bulmuştur. Gruptan da kendisine para ödememelerini onun yerine Asya ve Afrika'daki gergedan türlerinin korunması üzerine çalışmalarda bulunan Save The Rhino vakfına 25.000£'luk bağışta bulunmasını istemiştir.

Albümün sonundaki telefon konuşması Steve O'Rouke'nin Gilmour'un üvey oğlu Charles'ı albümde yer almak için araması ancak Charles'ın telefonu yüzüne kapamasından oluşmaktadır. Bu da albümün temalarından olan iletişimsizliğe bir göndermedir. Zaten albüm kapağındaki karşılıklı iki kafa da iletişimle ilgilidir. Keep Talking şarkısında, Stephen Hawking'in `Zamanın Kısa Tarihi` (A Brief History Of Time) adlı kitabından yapılan bir alıntı kendisi tarafından seslendirilmiştir.

Grup "Marooned" şarkısıyla "En iyi rock enstrümantal performans" dalında Grammy'ye aday olmuştur ve müzik hayatlarının tek Grammy ödülünü almışlardır.

Şarkı listesi

No.BaşlıkSöz yazar(ları)ıBesteci(ler)Süre
1."Cluster One"  EnstrümantalDavid Gilmour, Richard Wright5:58
2."What Do You Want from Me?"  Gilmour, Polly SamsonGilmour, Wright4:21
3."Poles Apart"  Gilmour, Samson, Nick Laird-ClowesGilmour7:04
4."Marooned"  InstrumentalGilmour, Wright5:29
5."A Great Day for Freedom"  Gilmour, SamsonGilmour4:17
6."Wearing the Inside Out" (Lead vocals: Richard Wright and David Gilmour)Anthony MooreWright6:49
7."Take It Back"  Gilmour, Samson, Laird-ClowesGilmour, Bob Ezrin6:12
8."Coming Back to Life"  GilmourGilmour6:19
9."Keep Talking"  Gilmour, SamsonGilmour, Wright6:11
10."Lost for Words"  Gilmour, SamsonGilmour5:14
11."High Hopes"  Gilmour, SamsonGilmour8:31
Toplam süre:
66:32

Grup elemanları

Diğer elemanlar

  • Jon Carin – keyboard
  • Guy Pratt – bas gitar
  • Gary Wallis – perküsyon
  • Tim Renwick – gitar
  • Dick Parry – saksofon, trompet
  • Carol Kenyon – geri vokal, vokal (Keep Talking)
  • Sam Brown – geri vokal
  • Bob Ezrin – davul
  • Michael Kamen – orkestra
  • Stephen Hawking – dijital ses (Keep Talking)

Kaynakça

  1. ^ "PINK FLOYD - The Division Bell (1994)". Progarchives.com (İngilizce). Erişim tarihi: 6 Eylül 2024. 
  2. ^ "The Division Bell". EW.com (İngilizce). 22 Nisan 1994. 14 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2024. 
  3. ^ Mabbett, A. (2010). Pink Floyd: The Music and the Mystery (İngilizce). Omnibus Press. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pink Floyd</span>

Pink Floyd, 1965'te Londra'da kurulan İngiliz progresif/psikedelik rock müzik grubu. Felsefî şarkı sözleri, yenilikçi albüm kapakları, etkileyici-girift sahne şovları ile Pink Floyd, dünya çapında başarıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Gilmour</span> Gitarist

David Jon Gilmour CBE, Pink Floyd adlı rock grubunun üyesi olan İngiliz gitarist, şarkıcı ve söz yazarıdır. Kurucu üye Syd Barrett'ın ayrılmasından kısa bir süre önce 1967'de gruba katıldı. 1980'lerin başında Pink Floyd, müzik tarihinin en çok satan ve en çok beğenilen gruplarından biri haline geldi. 1985'te Roger Waters'ın ayrılmasının ardından Pink Floyd, Gilmour'un liderliğinde devam etti ve üç stüdyo albümü daha yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Rick Wright</span> Pink Floyd grubunun klavyecisi

Richard William "Rick" Wright Pink Floyd grubunun klavyecisiydi. Solo albümlerinin ardından son olarak David Gilmour ile birlikte çalışmıştır.

<i>The Wall</i> Pink Floydun 1979 tarihli albümü

Pink Floyd'un, 1979 yılının son aylarında çıkmış, 23 defa platin plak ödülü almış konsept rock albümü. Pink adında, sanal bir karakter üzerinden, giderek yalnızlaşan, yabancılaşan insanın korkuları ile kendi çevresine ördüğü soyut duvarı anlatır. Albümün sözel ve müzikal kurgusu, aynı adı taşıyan karmaşık sahne gösterisi temel alınarak tasarlanmıştır. 1982 yılında Alan Parker yönetmenliğinde sinemaya aktarılmıştır: The Wall (film).

<i>The Final Cut</i> Music Album

Roger Waters'ın Pink Floyd ile yaptığı son albüm. Klasik kadrodan Rick Wright bu albümde yer almamıştır. Nick Mason ise "Two Suns In The Sunset" şarkısında bateri çalmamıştır. Albüm sırasında Waters ve Gilmour arasında büyük fikir ayrılıkları çıkmıştır. Gilmour'un da albüme katkısı "Not Now John"'da vokal ve bazı şarkılarda duyulabilen klasik gitar çalışıydı.

<i>A Momentary Lapse of Reason</i> Pink Floyd albümü

Pink Floyd'un Roger Waters olmadan yaptığı ilk albüm. The Wall kayıtları sırasında gruptan atılan Rick Wright bu albümle gruba dönmüştür. Daha önceki albümlerde grubun temel şarkı sözü yazarı olan Roger Waters'ın eksikliğini kapatmak için Pink Floyd üyesi olmayan insanlar da söz yazımına katkıda bulunmuştur.

<i>Obscured By Clouds</i>

Obscured by Clouds, Barbet Schroeder filmi La Vallée'nin film müziğidir. grup albüm teklifi geldiği sırada Dark Side Of The Moon üzerinde çalışıyordu ancak "More" filminin de müziklerini yaptıkları Barbet Schroeder'in teklifini kabul ettiler.

<i>Meddle</i>

Meddle, 30 Ekim 1971 tarihli, Capitol'den çıkan Pink Floyd albümüdür.Albüm kapağı Storm Thorgerson tarafından yaratılmıştır. Thorgerson ilk olarak bir babun anüsü fikrini getirse de grup elemanlarıyla da konuşarak suyun altındaki bir kulak çekmiştir.

<i>Atom Heart Mother</i> Pink Floydun 1970 yapımı stüdyo albümü

Pink Floyd'un 1970 yılında Ron Geesin ile yaptığı senfonik rock albümü. Aslında "The Amazing Pudding" olarak adlandırılacak albümün adını bir gazete haberinden almıştır. Albümdeki If adlı şarkıyı grup sadece bir kere 1970'te BBC Show'da çaldı. "Atom Heart Mother" ve "Alan's Psychedelic Breakfast" gibi uzun kompozisyonlar yanında grup üyelerinin Mason dışındaki her biri kendi bestelerini albüme koymuştur. albüm İngiltere'de birinciliğe kadar çıksa da grup elemanları tarafından en beğenilmeyen çalışma olmuştur.

<i>Ummagumma</i>

Ummagumma, Pink Floyd'un 1969'da çıkardığı progresif ve psychedelic müzik tarzında olan bir çift albümdür. Albümün ilk bölümü, o zamanki önemli parçalarının çalındığı bir canlı kayıtken, ikinci tarafı grubun üyelerinden her birinin ayrı bestelediği parçalardan oluşmaktadır.

<i>Music From the Film More</i>

Music From the Film More, Barbet Schroeder tarafından yönetilmiş More filminin soundtrack'idir. Pink Floyd'un bu ilk soundtrack çalışması aynı zamanda Syd Barrett olmadan yapılan ilk albümdür. Önceki albümlerdeki prodüktör Norman Smith burada yerini Pink Floyd'un kendisine bırakmışıtr. Pink Floyd bu ve sonraki soundtrack'lerinde esas albümlerinde kullanmayacakları materyalleri kullanacak, değişik tarzlarda denemeler yapacaktı. Albüm kısa pop/folk şarkıları, doğaçlamalar, The Nile Song ve Ibiza Bar gibi hard rock kategorisinde değerlendirilebilecek parçalardan oluşmaktadır. A Spanish Piece gibi birçok şarkı ısmarlama şeklinde bestelenmiştir.

<i>A Saucerful of Secrets</i>

A Saucerful of Secrets, 1968 yılında yayınlanan Pink Floyd albümüdür.

<i>Echoes: The Best of Pink Floyd</i>

Echoes: The Best of Pink Floyd, Ingiltere'de Kasım 5, 2001, Amerika'da Kasım 6 2001'de piyasaya çıkan bir Pink Floyd toplama albümü dür.

<i>P•U•L•S•E</i>

P•U•L•S•E, Pink Floyd'un üçüncü konser albümüdür. Albüm, The Division Bell albümünün turnesinde kaydedildi. Guthrie ve Gilmour, albümde stüdyo eklemesi yapmayıp, sadece stüdyoda bazı hataları düzelttiler. Albüm listelere bir numaradan girdi ve kısa sürede üç platinyum plak ödülü kazandı.

<i>Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-81</i>

Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-81, Pink Floyd'un The Wall albümünün 1980 ve 1981'de verilen konserlerinden alınan şarkılarla oluşturulan bir albümdür. Albüm kapağındaki maskeleri grup üyeleri konserin bazı şarkılarında giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wish You Were Here (Pink Floyd şarkısı)</span>

Wish You Were Here, Pink Floyd'un bir albümüne ismini veren ve 1995'te de konser versiyonunu single olarak yayınladığı şarkıdır. Şarkı grubun kurucusu Syd Barrett için yazılmış ancak genel olarak insanların yalnızlığı konulu bir şarkıdır. Şarkının ana rifini David Gilmour bulmuş ve sözleri Roger Waters ile yazmışlardır. Şarkı birçok grup tarafından yeniden yorumlanmıştır. Ayrıca David Gilmour, Richard Wright ve Smashing Pumpkins solist Billy Corgan tarafından da söylenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">High Hopes (Pink Floyd şarkısı)</span>

High Hopes, Pink Floyd'un "The Division Bell" albümünden çıkan bir teklidir. Şarkı Pink Floyd'un son albümünün son şarkısıdır. Şarkıda grubun kuruluşu, başarılı dönemleri ve dağılışı sembolik bir dille anlatılır. Şarkının girişi Atom Heart Mother albümündeki "Fat Old Sun" şarkısındaki zil sesleriyle yaratılmıştır. Şarkı içindeki sinek sesleriyse Ummagumma'daki Grantchester Meadows şarkısındaki seslere göndermedir. Syd Barrett, David Gilmour ve Roger Waters'ın doğduğu yer olan Cambridge'de çekilen şarkının klibinde ise dev boyutta bir Syd Barrett büstü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keep Talking</span>

Keep Talking Pink Floyd'un The Division Bell albümünden bir şarkıdır. Şarkı ünlü bilim insanı Stephen Hawking'in sesini içermektedir. İletişimsizliği konu edinen bu şarkı ABD'de bir single olarak yayınlanmış ve başarı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">What Do You Want From Me</span>

What Do You Want From Me Pink Floyd'un The Division Bell albümünden bir şarkıdır. Şarkının konser versiyonu daha sonra Amerika'da single olarak yayınlanmıştır.

<i>The Endless River</i>

The Endless River, İngiliz progressive rock grubu Pink Floyd'un on beşinci ve son stüdyo albümüdür. Albüm, albümlerin Cuma günleri yayımlandığı ülkelerde 7 Kasım 2014, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler'de ise 10 Kasım 2014 tarihlerinde Parlophone ve Columbia Records tarafından yayımlanmıştır. Albüm, Pink Floyd'un klavyecisi ve kurucu üyesi Richard Wright'ın ölümünden sonra yayımladığı ilk albüm olmasına rağmen, albümdeki parçalarda Richard Wright'ın dahili olduğu kayıtlar yer almaktadır. Albüm, ayrıca Roger Waters'ın 1985 yılında grubu terk etmesinin ardından David Gilmour'un liderlik etmeye başladığı grubun yayımladığı üçüncü albümdür. EMI ve EMI'ye ait olan varlıkların Universal Music Group tarafından satın alınmasının ve onların 2012 yılında Parlophone'a transferinin ardından Warner Bros.'un Parlaphone'u 2013 yılında satın almasıyla sonuçlanan sürecin ardından Parlaphone tarafından dağıtılan ilk Pink Floyd albümüdür.