İçeriğe atla

The Constant Nymph (film, 1943)

The Constant Nymph (film, 1943)
The Constant Nymph
YönetmenEdmund Goulding
YapımcıHenry Blanke
Hal B. Wallis
SenaristKathryn Scola
OyuncularJoan Fontaine
Charles Boyer
Alexis Smith
MüzikErich Wolfgang Korngold
Görüntü yönetmeniTony Gaudio
KurguDavid Weisbart
DağıtıcıWarner Bros. Pictures
Çıkış tarih(ler)i23 Haziran 1943 (1943-06-23)
Süre112 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$1.9 milyon (US rentals)[1] or $1,123,000[2]
Hasılat$3,452,000[2]

The Constant Nymph, Charles Boyer, Joan Fontaine, Alexis Smith, Brenda Marshall, Charles Coburn, May Whitty ve Peter Lorre'nin başrollerini paylaştığı, Erich Wolfgang Korngold'un ünlü müziğiyle 1943 yapımı bir romantik dram filmidir. Kathryn Scola tarafından Margaret Kennedy'nin 1924 tarihli aynı adlı romanından ve Kennedy ile Basil Dean'in 1926 tarihli oyunundan uyarlanmış ve Edmund Goulding tarafından yönetilmiştir.

Olay Örgüsü

Belçikalı besteci Lewis Dodd'un son senfonisi başarısız olmuştur. Yeni bir ilham arayışıyla, akıl hocası Albert Sanger ve ailesini ziyaret etmek üzere İsviçre'deki bir dağ evine gider. Sanger'in dört genç kızı – Kate, Toni, Tessa ve Paula – Dodd'a aşıktır. Özellikle Tessa, bir gün yeterince büyüdüğünde Dodd'un ona olan sevgisinin derinliğini fark edeceğine inanmaktadır. Lewis, Sanger kızlarının çalması için bestelediği "Yarın" adlı senfonik şiirini getirir. Albert, Lewis'in gürültülü modernist senfonisinden çok bu "önemsiz şey "den memnundur. Ancak kısa bir süre sonra, yaşlı ve çok içen Sanger, Lewis'in "küçük melodisini" orkestre ederken ölür ve Dodd artık bu görevi kendisinin tamamlayacağına yemin eder.

Ailenin kayıplarıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için Sanger'ların yanında kalan Lewis, güzel ve sofistike Florence Creighton ile yeniden tanışır. Daha sonra Lewis ona evlenme teklif eder. Tessa bu haber karşısında yıkılır. Nedenini sadece en yakın kız kardeşi Paula anlar. Altı ay sonra Florence ve Lewis Londra'da, babasının büyük konağında yaşamaktadır. Artık yatılı bir okula giden Tessa ve Paula'ya bakmaktadırlar. Her iki kız da bu deneyimi dayanılmaz bulur. Onlar kaçtıktan sonra, endişelenen Lewis Scotland Yard'a haber verir. Ancak yakalanması zor olan Tessa ve Paula, Lewis'in "Tomorrow" adlı özel performansına tanık olmak için tam zamanında konağa gelirler. Herkesi hayal kırıklığına uğratan Lewis, güzel melodiyi almış ve modernist bir "bangety bang" gürültüsünün altına gömmüştür. Sonuç olarak, Lewis'in kendisi bile eserin planlanan konseri gerçekleşmeden önce daha fazla değişiklik yapılması gerektiğine ikna olmuştur. Bu nedenle Tessa'dan kalmasını ve "Tomorrow "un Sanger tarafından tasarlanan daha Romantik anlayışını hatırlamasına yardım etmesini ister.

Birkaç hafta sonra konser günü gelir. Kalp rahatsızlığı geçmişi olan Tessa, etkinlik için giyinirken baygınlık geçirir. Tessa'nın Lewis ile olan yakın işbirliğini kıskanan Florence, onu konsere katılamayacağına ikna eder. Çarpıntı geçirebilir ve olay çıkarabilir. Böylece Tessa konağın çalışma odasında kalır ve "Tomorrow "un yeni versiyonunun bir dinleyici kitlesi önünde icra edildiği radyo yayınını dinler. Ancak beste bitmeden önce yere yığılır ve ölür. Konser salonunda, sunum uzun bir alkışla karşılanır. Lewis, Tessa'ya başarılarını anlatmak için eve koşar ama onun yerine Tessa'nın çalışma odasının zemininde yatan cesedinin görüntüsüne tanık olur. Lewis ona seslenir ve gözyaşlarıyla ıslanmış yüzüyle ona sarılır. Filmin müziği, şöminedeki bir kütüğün önce kıvılcım çıkardığı, sonra alev aldığı ve ardından parlak bir gökyüzüne karıştığı sahnede doruğa ulaşır.

Kaynakça

  1. ^ "Top Grossers of the Season", Variety, 5 January 1944 p 54
  2. ^ a b Warner Bros financial information in The William Shaefer Ledger. See Appendix 1, Historical Journal of Film, Radio and Television, (1995) 15:sup1, 1-31 p 23 DOI: 10.1080/01439689508604551

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romantizm</span> sanat akımı

Romantizm veya Coşumculuk, 1800 ve 1850 yılları arasında Avrupa'da edebiyatı, müziği, felsefeyi ve sanatı etkileyen entelektüel bir akımdı. Bir ölçüde Sanayi Devrimi'ne, Aydınlanma Çağı'na aristokratik sosyal ve siyasi düzenine, doğanın bilimsel rasyonalizasyonuna ve klasisizme tepki olarak doğan, doğaya ve duygulara verdiği önemle bilinen bir akımdır. Ortaya çıkışında ise 1789 Fransız İhtilali sonrasındaki toplumsal, siyasal ve düşünsel yapının etkileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Freeman</span> kurgusal karakter

Gordon Freeman, Valve Software tarafından geliştirilen Half-Life video oyunu dizisinin hayalî baş karakteri.

<i>Romeo ve Juliet</i> William Shakespeareın trajedisi

Romeo ve Juliet, İngiliz oyun yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur. İngiliz edebiyatının klasiklerinden biri olan eser, yazarın en iyi bilinen oyunlarından birisidir. 1591-1596 arasında yazıldığı düşünülür. Dünya edebiyatlarında klasik bir konu olan iki düşman ailenin birbirini seven gençlerinin aşk macerasını işler. Eser, ilk kez 1594 yılında sahnelenmiş; defalarca operaya, baleye ve sinemaya uyarlanmıştır.

<i>Testere III</i> Darren Lynn Bousmanın 2006 tarihli filmi

Testere 3, Testere II filminin devam filmidir. 27 Ekim 2006 da yayınlanan üçüncü çalışmadır.İlk film ile dünya çapında 100.000.000 USD üzerinde gişe hasılatına ulaşan ve sonrasında devam filmi ile 145.000.000 USD gişe başarısını yakalayan kült gerilim serisinin 3. filmi Testere 3 hayranlarına görsel bir şölen sunmayı hedefliyor. Filmde efsane katil Jigsaw ve müridi Amanda bir yandan hasta olan Jigsaw'u acımasız oyunlarına devam edebilmesi için hayatta tutmaya çalışırken diğer yandan yeni kurbanlarının hayata bağlılıklarını akılalmaz işkence ve oyunlarla test etmeye devam ediyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Pär Lagerkvist</span>

Pär Fabian Lagerkvist İsveçli yazar ve şairdir. 20'li yaşlardan 70'ine kadar edebiyatın her türünde yazdı. Eserlerinde iyi ile kötünün mücadelesini sergiledi; Hristiyan değer ve motiflerine yer verdi. 1951'de edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.

<i>1408</i> (film) Uyarlama Film

1408, Stephen King'in aynı adlı kısa hikâyesinden uyarlanan sinema filmi.

<i>Kral Lear</i> William Shakespearein bir oyunu.

Kral Lear, İngiliz oyun yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur. Yaklaşık olarak 1605 yılında yazıldığı tahmin edilen oyun, Shakespeare'in önemli trajedilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Paula Abdul</span>

Paula Julie Abdul veya bilinen adıyla Paula Abdul, Amerikalı koreograf, şarkıcı ve oyuncudur. Babası Suriye asıllı bir Yahudi, annesi ise Amerikalıdır.

<span class="mw-page-title-main">The Other Woman (Lost)</span>

The Other Woman, American Broadcasting Company'de yayınlanan televizyon dizisi Lost'un dördüncü sezonunun altıncı bölümü ve genel toplamdaki yetmiş beşinci bölümüdür. Bölüm 6 Mart 2008'de ABD'de ABC kanalında ve Kanada'da CTV'de yayınlandı. Bölümü yardımcı yapımcılardan Drew Goddard ve hikâye editörü Christina M. Kim yazdı ve Eric Laneuville yönetti. "The Other Woman" on beş milyon Amerikalı tarafından izlendi ve değişik eleştiriler kazandı. Los Angeles Times, Entertainment Weekly ve BuddyTV eleştirmenleri bölümü dördüncü sezonun en kötüsü olarak gösterdiler.

<i>12 Öfkeli Adam</i> 1957 yapımı Amerikan filmi

12 Öfkeli Adam, Sidney Lumet'in yönettiği 1957 ABD yapımı drama filmidir. Reginald Rose'un aynı adlı oyunundan uyarlanan film bir duruşmada bir jüri üyesinin diğer on bir jüri üyesini şüphelinin suçsuz olduğu konusunda, makul şüphe temelinde, ikna etme çabaları hakkındadır. Film neredeyse sadece bir set kullanılarak çekilmiş olma özelliği ile dikkate değerdir. Filmin başında ve sonundaki üç dakikalık gösterim süresi ve bitişikteki lavabo sahneleri dışında bütün filmde mekân olarak sadece jüri odası kullanılır. "12 Öfkeli Adam" ayrıca Sidney Lumet'in yönettiği ilk filmdir. 96 dakikalık film, 340.000 dolarlık bütçe ile yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erich Wolfgang Korngold</span> Amerikalı besteci (1897 – 1957)

Erich Wolfgang Korngold Avusturya-Macaristan İmparatorluğu asıllı ve sonra ABD vatandaşlığına geçmiş müzisyen ve besteci. Özellikle romantik müzik ve sinema film müziği besteleri ile tanınmıştır. Max Steiner ve Alfred Newman gibi bestecilerle birlikte Amerikan Hollywood film endüstrisi için film müziğini ortaya çıkartan ve geliştiren bestecidir. Yaşamının sonuna doğru uzmanlaştığı beste akımı ve katkı yaptığı müzik janrı pek değerli olarak görülmemekteydi. Fakat son yıllarda müziksel katkıları tekrar değerlendirilmiş ve eserlerine yeniden yakın bir ilgi doğmuştur.

<i>Çehresiz Gözler</i>

Çehresiz Gözler 1960 yılında çekilmiş Fransız korku filmi. Başrollerde Pierre Brasseur ve Alida Valli'nin oynadığı film Jean Redon'un romanının bir uyarlamasıdır ve Georges Franju tarafından yönetilmiştir. Filmin kanlı sahneleri dönemin anlayışına uygun olması için en az seviyede tutulmuş ve çılgın bilim adamı karakteri senaryodan çıkarılmıştır. Film sansüre gerek duyulmadan yayınlanabilmiş olsa dahi pek çok tartışmaya neden olmuş ve çeşitli eleştiriler almıştır. Filmin Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterimi iki yıl sonra, The Horror Chamber of Dr. Faustus adıyla dublajlanmış ve tekrar düzenlenmiş olarak The Manster (1959) filmi ile birlikte yapılmıştır. Film hakkında yapılan eleştiriler genelde pek olumlu olmasa da daha sonra yapılan yayınlanmalar sonucu daha da ünlenen film, çağdaş eleştirmenlerce şiirsel doğası ve ardından gelen yapımlara olan etkileri yüzünden bir klasik kabul edilir.

<i>JFK</i> (film)

JFK, Oliver Stone'ın yönettiği, 1991 ABD yapımı politik gerilim filmidir. John F. Kennedy'nin suikastına yol açan olayları ve bu olayların eski New Orleans bölge avukatı Jim Garrison'un gözleri önünde nasıl örtbas edildiğini anlatır. Garrison, Warren Komisyonu tarafından, Lee Harvey Oswald'ın sorumlu tutulduğu Kennedy suikastına dahil olduğu gerekçesiyle New Orleans'lı iş insanı Clay Shaw'a dava açar.

"Patience" Amerikalı hard rock grubu olan Guns N' Roses tarafından çıkarılmış bir power ballad'dır. Şarkı 1989'da çıkan GN'R Lies albümünde tekli olarak yayınlandı. Billboard Hot 100 listesinde 4 numaraya çıktı. Şarkı üç akustik gitar ile çalınmakta ve şarkı sadece bir kere kayda alındı. Şarkının sözleri ve müziği Izzy Stradlin tarafından yazılmıştır.

<i>Ağaçlar Ayakta Ölür</i> (film, 1964)

Ağaçlar Ayakta Ölür, İspanyol yazar Alejandro Casona'nın 1949 tarihli aynı adlı tiyatro oyununun uyarlaması olan 1964 tarihli sinema filmi. Başrollerinde Yıldız Kenter, Hulusi Kentmen, İzzet Günay ve Semra Sar'ın yer aldığı film, 1964 Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini kazandı.

Cehennem Makineleri, Cassandra Clare tarafından yazılmış üç kitaptan oluşan bir genç yetişkin fantastik roman serisidir. Seri Ölümcül Oyuncaklar serisinde tanıtılan gölgeavcılarını konu alır. Bu seri aynı zamanda Ölümcül Oyuncaklar serisine bir ön seridir, oradaki bazı karakterlerin ataları bu seride yer alır. Clare serinin herhangi bir sıralamaya göre okunabileceğini söylemiştir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Konstantinos</span> Bizans imparatoru

VII. Konstantinos Porfirogennetos ya da Porphyrogenitus, "Mor Oda'da Doğan" Makedon Hanedanı'nın dördüncü Bizans imparatoru, 913 ile 959 yılları arasında hüküm sürmüştür. İmparator VI. Leon ile onun dördüncü karısı Zoe Karbonopsina'nın oğlu, öncülü Aleksandros'un yeğenidir.

<i>Eski Evdeki Büyülü Saat</i> 2018 yapımı Eli Roth filmi

Eski Evdeki Büyülü Saat, John Bellairs'in 1973 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan, Eli Roth tarafından yönetilen 2018 Amerikan fantastik komedi filmidir. Jack Black, Cate Blanchett, Owen Vaccaro, Renée Elise Goldsberry, Sunny Suljic ve Kyle MacLachlan'ı canlandırıyor. Film, amcası Jonathan ile birlikte kapıları gıcırdayan eski bir evde yaşaması için gönderilen Lewis adında genç bir çocuğu konu alıyor. Kısa süre sonra, daha önce kötü bir büyücünün yaşadığını öğrenir. Universal Pictures, filmi 21 Eylül 2018'de Amerika Birleşik Devletleri'nde ɡösterime soktu ve film, dünya çapında 131 milyon doların üzerinde hasılat yapan bir gişe başarısıydı. Film oyuncu kadrosunu büyük ölçüde öven, ancak filmin potansiyelini tam olarak karşılamadığını söyleyen eleştirmenlerden çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı.

<i>The Rocker</i> (film) Peter Cattaneo tarafından yapılan 2008 filmi

The Rocker, Peter Cattaneo tarafından yönetilen ve Ryan Jaffe'nin bir hikâyesinden Maya Forbes ve Wallace Wolodarsky tarafından yazılan 2008 Amerikan komedi filmi. Filmde Rainn Wilson, şarkılarından biri viral olduktan sonra yeğeninin grubuyla turneye çıkan başarısız bir müzisyeni canlandırıyor. Christina Applegate, Jeff Garlin, Josh Gad, Teddy Geiger ve Emma Stone da rol alıyor. Film 20 Ağustos 2008'de gösterime girdi, karışık eleştiriler aldı ve 15 milyon dolarlık bütçesine karşılık sadece 8 milyon dolar hasılat elde ederek Gişe başarısızlığı yaşamış oldu.

<i>Escape Me Never</i> (film, 1935)

Escape Me Never, Paul Czinner'in yönettiği, Herbert Wilcox'un yapımcılığını üstlendiği ve başrollerinde Elisabeth Bergner, Hugh Sinclair ve Griffith Jones'un oynadığı 1935 yapımı bir İngiliz drama filmidir. Filmin müziği William Walton'a, orkestrasyonu Hyam Greenbaum'a aittir. Bergner performansıyla En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilmiş ancak Bette Davis'e kaybetmiştir. Film Weekly dergisinin İngiliz okuyucuları 1935 yılında Bergner'i Bir İngiliz Filminde En İyi Performans ödülüne layık gördüler. Film, Margaret Kennedy'nin 1930 tarihli romanı The Fool of the Family'den uyarlanan Escape Me Never adlı oyununun bir uyarlamasıdır. Bu kitap, müzik dehası Sanger ailesini konu alan The Constant Nymph'in devamı niteliğindeydi, ancak kitaplar ve filmler arasında bir kopukluk var: The Constant Nymph'in 1943 tarihli film versiyonunda Sanger kardeşlerden hiç bahsedilmiyor. Escape Me Never'ın bir başka film uyarlaması 1947 yılında Warner Bros. tarafından yapılmıştır.