İçeriğe atla

The Conspiracy Against the Human Race

The Conspiracy Against the Human Race
YazarThomas Ligotti
ÜlkeAmerika
Dilİngilizce
TürKurgu olmayan
Yayım2010
YayımcıViking Press
Sayfa245
ISBN9780982429693

The Conspiracy Against the Human Race: A Contrivance of Horror, (İnsan Irkına Karşı Bir Komplo: Bir Korku Düzeni) Amerikalı yazar Thomas Ligotti tarafından, 2010 yılında yazılmış kurgu olmayan bir kitaptır.[1] Daha çok bir korku kurgu yazarı olarak bilinen Ligotti,bu kitapta felsefi karamsarlığını ve antinatalist görüşlerini açıklayan bir dizi makale sunuyor. Diğer kaynakların yanında Ligotti, Peter Wessel Zapffe'nin "The Last Messiah" makalesine ve Emil Cioran (1911–1995) ile Philipp Mainländer'in (1841–1876) yazılarına, kendi felsefesine ilham kaynağı olması bağlamında atıfta bulunur. Kitap, "kötü niyetli bir şekilde yararsız" ifadesinin tekrar tekrar kullanılması ve yazılarında "felsefi düşünce ve edebi analizin birleşmiş" şekliyle dikkat çekiyor.[2] 2018'de kitap yeni bir önsöz ile, İngilizce olarak yeniden yayınlandı.[3]

Özet

Ligotti, kitabın başından itibaren karamsar bir bakış açısına sahip. Başlangıç varsayımı olarak "canlı olmanın pek de iyi olmadığı" ya da genel olarak acının zevkten ağır bastığı öncülünden yola çıkar; bilincin ortaya çıkışının bir trajediyi de beraberinde getirdiğini ileri sürer: Dünyanın anlamsız ve oldukça korkutucu doğasının (ki buna "kötü huylu olarak yararsız" olarak çok kez atıfta bulunur) daha bilincinde olan kişi, yani aşırı bilinçli varlıklar, bu nedenle sürekli olarak, kasıtlı veya içgüdüsel olarak, varoluşun olumsuz yönleriyle ilgili farkındalıklarını sınırlayan alıştırmalar yapmak zorundadır. Bu, bilinci "olmaması gereken" bir şey yapar ve insanlığın bu gerçekle başa çıkma, görmezden gelme veya aktif olarak bastırma girişimleri, modern toplumun diğer birçok yaygın davranış normunun yanı sıra; (her ne kadar, ne olursa olsun herkes ölse bile) sağlıklı yaşam arayışı, (yüceltme eylemleri olarak) sanat ve korku ve çocuk sahibi olma arzusu (bir çeşit genetik ölümsüzlük adına nafile bir girişim), gibi takıntılarının önemli bir bölümünü yönlendirir. Ligotti, bilincin çıkmazından tam kaçış için; ya çok az insanın başarılı olduğu egonun ölümüne maruz kalmak ya da

Trajedi bu: Bilinç, bizi, ne olduğumuz konusunda bilinçsizmişiz gibi davranmaya zorlayan bir paradoksa soktu—parçalanan kemikler üzerindeki şımarık et yığınları.

The Conspiracy Against The Human race, s. 11.

insanlığın, tercihen gönüllü olarak insan neslinin tükenmesi yoluyla (Ligotti'nin gerçekleşmesinin pek olası olmadığına inandığı) varoluşu sona erdirmeyi öneriyor. Bu, süreçte daha fazla acı çekmeyi gerektirebilse de ve bu nedenle her zaman artan acıya değmese de, ölüm yoluyla bireysel düzeyde de elde edilebilir.

Ligotti, çok az insanın geçmişte doğmak isteyeceğini (kısmen yetersiz tıbbi bakımın getirdiği, kaçınılmaz ıstırap nedeniyle), ama yine çok az insanın, aynı şeyi gelecek nesillerin hissetme (hayatlarının, bizim katlanmak isteyebileceğimizden daha fazla acıyla dolu olduğu) ihtimalinin yüksekliğine rağmen şu an yaşıyor olmaktan üzgün olduğunu varsayar. Felsefi karamsarlık, çoğu insan tarafından kabul edilmez hatta geniş çapta dikkate alınmaz; bu, Ligotti'ye göre, lehte veya aleyhte olan argümanların gücünden ziyade bu durumun ortaya çıkarabileceği korkunç sonuçları nedeniyledir.

Tepkiler

PopMatters'tan W. Scott Poole, kitabın "şaşırtıcı yelpazesini" övdü ve "Ligotti bizi Schopenhauer, Anne Radcliffe, Thomas De Quincy, HP Lovecraft ve Poe'yu içeren bir felsefe ve edebiyat turuna çıkarıyor. Bu, öğrenmenin ve alanın basit, süslenmiş gösterimi değildir; Ligotti, jilet gibi kesen bu figürlerin her biri hakkında fikir sahibi." dedi. Poole ayrıca The Conspirancy Against the Human Race'i yılın en iyi kitaplarından biri olarak adlandırdı.[4]

Mark Fisher, kitabı "mümkün olan en iyi anlamda amatör felsefe, profesyonel filozofların çalışmalarında çoğunlukla eksik olan metafizik bir açlıkla yönlendiriliyor." olarak tanımladı.[5]

Kitap, 2010 Bram Stoker En İyi Kurgu Dışı Ödülü'ne aday gösterildi.[6]

True Detective'e etkisi

2014'te yayınlanmaya başlayan HBO televizyon dizisi True Detective, ana karakter Rust Cohle'un (Matthew McConaughey tarafından canlandırıldı) ilk birkaç bölümünde savunduğu karamsar felsefe ile Ligotti'nin The Conspirancy Against the Human Race'deki fikirleri arasındaki dikkat çeken benzerlik nedeniyle, Ligotti'nin bazı hayranları tarafından gelen, Cohle'un diyaloglarının The Conspirancy Against the Human Race'den çalıntı olduğu yönündeki suçlamalara yol açtı.[7][8][9] Dizinin yazarı Nic Pizzolatto, The Wall Street Journal'da,[10][11] doğaüstü korku türündeki diğer yazarlar ve metinlerle birlikte Ligotti'nin onu gerçekten etkilediğini doğruladı. Pizzolatto, İThe Conspirancy Against the Human Race'i "inanılmaz derecede güçlü bir yazı" olarak gördüğünü söyledi.[11] Pişmiş dedektifler konusunda şu soruyu sordu: "Ligotti veya [Emil] Cioran'ın dünya görüşünden daha katı ne olabilir?"[11] True Detective'in dikkatleri üzerine toplaması,The Conspirancy Against the Human Race'in satışlarının artmasıyla sonuçlandı ve Atlas Shrugged 'dan daha fazla satmaya başladı.[12]

Kaynakça

  1. ^ Poole, W. Scott (25 Ağustos 2018). "'The Conspiracy Against the Human Race' Is a Therapuetic Work of Hardcore Literary Pessimism" (İngilizce). PopMatters. 29 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020. 
  2. ^ Carroll, Tobias (29 Ağustos 2018). "Cosmic Horror at a Crossroads: Revisiting Thomas Ligotti's "The Conspiracy Against the Human Race"" (İngilizce). Cleveland Review of Books. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2021. 
  3. ^ "The Conspiracy against the Human Race". Kirkus Reviews. 7 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 
  4. ^ "The 80 Best Books of 2018". PopMatters. 7 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 
  5. ^ Fisher, Mark. "Toy Stories". Frieze (İngilizce). 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2021. 
  6. ^ "2010 Bram Stoker Award Winners & Nominees". The Bram Stoker Awards (İngilizce). 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020. 
  7. ^ Cwik, Greg (2014). "Why 'True Detective's Nic Pizzolatto Is Not a Plagiarist" (İngilizce). IndieWire. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2021. 
  8. ^ Leopold, Tod (2014). "'True Detective' writer accused of plagiarism". CNN. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020. 
  9. ^ Davis, Mike (2014). "Did the writer of "True Detective" plagiarize Thomas Ligotti and others?". Lovecraft eZine. 14 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016. 
  10. ^ Calia, Michael (2014). "The Most Shocking Thing About HBO's 'True Detective'". The Wall Street Journal. 5 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020. 
  11. ^ a b c Calia, Michael (2014). "Writer Nic Pizzolatto on Thomas Ligotti and the Weird Secrets of 'True Detective'". The Wall Street Journal. 5 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020. 
  12. ^ "Thomas Ligotti 101: A Guide to the Cult Writer Now Linked to True Detective". Vulture (İngilizce). 1 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Ontoloji, varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. "Varlık" ve "varolan" ayrımını; "varlık vardır" ve "varlık yoktur" fikirlerini tartışır.

<span class="mw-page-title-main">Epistemoloji</span> bilginin doğası, kapsamı ve kaynağı ile ilgilenen felsefe dalı

Epistemoloji ya da bilgi felsefesi, bilgiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır. Epistemologlar, bilginin doğası, kaynağı ve kapsamı, epistemolojik gerekçelendirme, inancın rasyonelliğini ve diğer çeşitli konuları incelemektedir. Epistemoloji, felsefenin etik, mantık ve metafizikle birlikte dört ana dalından biri olarak kabul edilir.

<i>Bin Dokuz Yüz Seksen Dört</i> George Orwellin kaleme aldığı politik roman

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir. Özellikle kitapta tanımlanan Big Brother kavramı günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda kitapta geçen "düşünce polisi" gibi kavramları da yazar George Orwell günümüze kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">New Age</span> Kült akımlar

New Age, ruhsal konulara ilişkin bireysel eklektik yaklaşımla nitelendirilen çağdaş Batı Kültüründe yirminci yüzyıl sonlarında ortaya çıkan ve sınırları ve alt gruplarıyla geniş bir uygulama ve inanç alanına işaret eden ve alternatif ruhsal hareketlerin üst başlığı ve türsel (generic) bir terimdir. Herhangi bir değişmez, mutlak kutsal metin, dinî kurum ve din adamları hiyerarşisinden uzak olduğundan din sosyolojisinde New Age'in geleneksel din ile arasındaki farkı ortaya koymak için akademik literatürde New Age'e, yarı dinî veya dinleyici/izleyici kültü ve kült çevresi/ortamı şeklinde tanımlar getirilmiştir. Hareket daha çok uzman yayınevleri, müzik dükkânları ve fuarlarda ve İnternet gibi ağlarda görünürlük kazanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bram Stoker</span> İrlandalı yazar (1847–1912)

Abraham Bram Stoker, İrlandalı yazar. Drakula romanının yazarıdır. Yaşadığı dönemde, oyuncu Henry Irving’in kişisel asistanı ve yine Irving'in sahibi olduğu Lyceum Tiyatrosu'nun yöneticisi olarak tanınmıştır

<i>Drakula</i>

Drakula (özgün adı: Dracula), İrlandalı yazar Bram Stoker'ın 1897 yılında yayınlanan gotik korku romanı. Olay örgüsü; mektuplar, gazete makaleleri ve günlük alıntıları aracılığıyla anlatılır. Bu çerçeveden bakıldığında bir mektup roman olma özelliği de taşır. Kurgunun tek bir baş kahramanı yoktur; ancak roman Avukat Jonathan Harker'ın Transilvanyalı Kont Drakula'nın şatosuna varmak üzere bir iş seyahatine çıkması ve Drakula'nın bir vampir olduğunu öğrenmesiyle başlar.

<i>Monotheist</i>

Monotheist, İsviçreli metal grubu Celtic Frost'un beşinci ve son stüdyo albümüdür. Albüm, 29 Mayıs 2006 tarihinde çıkarılmıştır ve grubun 14 yıl içinde çıkardığı ilk tam uzunluktaki stüdyo albümüdür.

Edward John Gorey Amerikalı illüstratör, yazar ve şairdir.

Thomas Harris, Amerikalı yazar ve senaristtir. Gerilim romanları arasında en çok bilinen Hannibal Lecter karakterinin yaratıcısıdır. Eserlerinin tümü sinemaya aktarılmıştır. Kuzuların Sessizliği filmi, Akademi Ödülleri'nde büyük 5'li olarak adlandırılan En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Aktör, En İyi Aktris ve En İyi Senaryo dallarında bütün ödülleri kazanmıştır ve şimdiye kadar bu ödülü kazanan 3 film vardır.

<span class="mw-page-title-main">Korku kurgu</span> korku ve gerilim temalı edebiyat türü

Korku kurgu, korku edebiyatı ve korku fantezi bir edebiyat türüdür ve okurlarına korku ve terör hissi vermeyi hedefler. Edebiyat tarihçisi J. A. Cuddon, korku hikâyelerini "farklı uzunluklarda bir kurgu... okurlarını şaşırtıyor ve hatta korkutuyor, ya da belki de onlara nefret ve tiksinme hislerini aşılıyor." sözleri ile tanımlar. Korku kurgu, genellikle tedirgin edici ve korkutucu bir atmosfer yaratır ve yine genellikle doğaüstüdür ancak bu onun her zaman doğaüstü olacağı anlamına da gelmez. Bir korku kurgu çalışması genellikle toplumun genelinin korktuğu bir benzetme olarak da tanımlanabilir.

Epistemolojik anarşizm, Avusturyalı bilim filozofu Paul Feyerabend tarafından geliştirilen ve bilimin ilerlemesini veya bilginin büyümesini yöneten hiçbir yararlı ve istisnasız metodolojik kural olmadığını savunan bir epistemolojik teoridir. Bilimin sabit, evrensel kurallarla işleyişi fikrinin gerçekçi olmadığını, zararlı olduğunu ve bilimin kendisine zarar verdiğini savunur.

<i>Last Voyage of the Demeter</i>

Last Voyage of the Demeter, Bragi Schut'un bir hikâyesine dayanan ve André Øvredal tarafından yönetilen Zak Olkewicz'in senaryosunu yazdığı yeni bir Amerikan korku filmi. Film, 1897 Bram Stoker romanı Drakula'dan bir bölüm olan "Kaptan'ın Günlüğü"nün bir uyarlamasıdır.

Rustin Spencer "Rust" Cohle, HBO'nun antoloji televizyon dizisi True Detective'in ilk sezonunda, Matthew McConaughey tarafından canlandırılan kurgusal karakter. Woody Harrelson tarafından canlandırılan ortağı Martin "Marty" Hart ile birlikte Louisiana Eyalet Polisi (LSP) için bir cinayet dedektifi olarak çalışıyor. Sezon, Cohle ve Hart'ın Louisiana'da 17 yıl boyunca üzerinde çalıştıkları bir seri katil avını konu alıyor.

"The Last Messiah" (Orijinal: Den sidste Messias; Türkçe: Son Mesih) Norveçli filozof Peter Wessel Zapffe'nin 1933 yılında yazdığı bir makaledir. En önemli eserlerinden biri, daha sonra "On the Tragic" adlı kitabında genişletilecek bir teori olarak, Friedrich Nietzsche'nin Üstinsan kavramının yeniden yorumlanmasını tanımlayacaktı. Zapffe, insanlıktaki varoluşsal krizin ve kaygının, aşırı gelişmiş bir zekanın sonucu olduğuna ve insanların bunu "bilincin içeriğini yapay olarak sınırlayarak" üstesinden geldiğine inanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Naomi Wolf</span> Amerikalı gazeteci ve yazar

Naomi Rebekah Wolf Amerikalı feminist yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Marc Laidlaw</span> Amerikalı yazar

Marc Laidlaw, Amerikan bilimkurgu korku yazarı. Oyun dünyasında 1998 yılından 2016 yılına kadar çalıştığı Valve'ın en ünlü oyunu olan Half-Life'ın senaryosunu yazmasıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Marjorie Taylor Greene</span> Amerikalı siyasetçi

Marjorie Taylor Greene, 2021'den beri Georgia'nın 14. kongre bölgesinde ABD temsilcisi olarak görev yapan Amerikalı bir politikacı, iş insanı ve aşırı sağcı komplo teorisyeni. Cumhuriyetçi Parti üyesi ve eski başkan Donald Trump'ın güçlü bir destekçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Philip Stuart Kitcher</span>

Philip Stuart Kitcher, Columbia Üniversitesi'nde John Dewey Fahri Felsefe Profesörü olan bir İngiliz filozoftur. Bilim felsefesi, biyoloji felsefesi, matematik felsefesi, edebiyat felsefesi ve daha yakın zamanda pragmatizm alanlarında uzmanlaşmıştır.

David Benatar Güney Afrikalı bir filozof, akademisyen ve yazardır. En çok Better Never to Have Been adlı kitabında antinatalizmi savunmasıyla tanınır: The Harm of Coming into Existence adlı kitabında, varlığa gelmenin, varlığa gelen varlığın duyguları ne olursa olsun ciddi bir zarar olduğunu ve sonuç olarak, daha fazla duyarlı varlık yaratmanın her zaman ahlaki olarak yanlış olduğunu savunmaktadır.

Nic Pizzolatto tarafından yaratılan Amerikan antoloji suç draması televizyon dizisi True Detective'in dördüncü sezonu 14 Ocak 2024'te HBO'da gösterime girdi. 4.sezon, Alaska'nın kurgusal Ennis kasabasında geçiyor ve bir araştırma istasyonunda sekiz adamın ortadan kaybolmasının ardındaki soruşturmayı konu alıyor. Bu sezonda Jodie Foster ve Kali Reis, Dedektif Liz Danvers ve Evangeline Navarro rollerinde yer alıyor. Night Country ismini taşıyan ilk True Detective sezonudur.