İçeriğe atla

The Commons

The Commons, ABD’nin Indiana eyaletinin Indianapolis şehrinden 72 kilometre uzaklıktaki Columbus kasabasında bulunan bir kamu binasıdır. Columbus kasabasında, The Commons binasına ek olarak, modern mimarlık alanında önemli eserler vermiş uluslararası mimarlık firmalarının tasarladığı, ellinin üzerinde modern yapı da yer almaktadır.

Tarihçe

Modern mimarlığa son derece ilgi duyan ve Cummings Enginer Company adlı firmanın genel müdürü olan J. Irwin Miller yaşadığı Commons kasabasında kaliteli mimarlık eserlerinin inşa edilmesi konusunda oldukça istekliydi. Bu amaçla burada ilk olarak 1937 yılında Elliel Saarinen bir kilise inşa etmek için teklif aldı.

Zaman içinde bu bireysel çabanın kurumsallaşması için Cummings Engine Vakfı adlı bir vakıf kuruldu. 1954 yılında kurulan bu vakfın en önemli amacı, vakfın seçilmiş mimarlar listesinde olan mimarların tasarladığı eserler için mimarlara telif hakkı ödenmesidir. Bu vakfın kurulmasından sonra Harry Weese, Richard Meier, I. M. Pei, SOM ve Venturi & Rauch gibi önde gelen mimarlar veya mimarlık firmaları Columbus kasabasında tasarımlar gerçekleştirmişlerdir.

Cam ile kaplanmış The Commons, 1973 yılında mimar Cesar Pelli tarafından tasarlanmıştır. Yapı iki katlı olup, kasabanın merkezinde yer almaktadır. İki katlı toplanma alanına ek olarak bir oyun alanı, performans sahnesi, sergi bölümleri, kafeterya ve oturma alanları da yer almaktadır.[1]

1994 yılının Pritzker Mimarlık Ödülü töreni The Commons binasında gerçekleşmiştir. Törene belediye başkanının yanı sıra Fransa Kültür Bakanı, Fransa Altyapılar Bakanlığı Mimarlık Bölümü Müdürü ve Pritzker Mimarlık Ödülü organizatörleri katılmışlardır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "The Commons". School of Architecture University of Waterloo. 25 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2010. 
  2. ^ "The Commons, Columbus, lndiana". Pritzkerprize.com. 24 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Niemeyer</span>

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, bilinen adıyla Oscar Niemeyer, Brezilyalı mimar. Uluslararası modern mimarlığın en önemli temsilcilerinden. Dökme betonunun estetik amaçlar için farklı biçimlerde kullanılmasının öncülüğünü yapan mimarlardan biri.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Bunshaft</span> Amerikalı mimar (1909 – 1990)

Gordon Bunshaft 20. yüzyılda ağırlıklı olarak ABD’de eserler vermiş bir mimardır.

Kevin Roche, İrlanda asıllı Amerikalı mimar. Projeleri camın yaratıcı bir şekilde kullanılmasıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō Tange</span> Japon mimar (1913 – 2005)

Kenzō Tange dünyaca ünlü Japon mimar. 20. yüzyılın en önemli mimarlarından birisi olup Modernizm akımını geleneksel Japon stili ile birleştirip kendine özgü bir akım yaratmış ve beş kıtada da tasarımlar gerçekleştirmiş bir mimardır. Prestijli bir mimarlık ödülü olan Pritzker Mimarlık Ödülü’nü de kazanmıştır. Yapısalcılık adı verilen bir akımın öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Fumihiko Maki</span> Japon mimar

Fumihiko Maki, Japon bir mimar ve öğretim görevlisidir.

<span class="mw-page-title-main">Herzog & de Meuron</span>

Herzog & de Meuron Architekten, BSA/SIA/ETH (HdeM), 1978 yılında İsviçre’nin Basel şehrinde kurulmuş bir mimarlık firmasıdır.

Jørn Oberg Utzon, dünyaca ünlü Sydney Opera Binası’nı tasarlamış Danimarkalı bir mimar. Sydney Opera Binası 28 Haziran 2007 tarihinde Dünya mirası seçildiğinde, hayattayken eseri bu unvanı alan ikinci tasarımcı oldu.

Thom Mayne Los Angeles’ta yaşayan Amerikalı bir mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Nouvel</span> Fransız mimar  (d. 1945)

Jean Nouvel, Fransız mimar. Başta Ağa Han Mimarlık Ödülü ve Pritzker Mimarlık Ödülü olmak üzere birçok ödüle de layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Torre Agbar</span>

Torre Agbar veya Agbar Kulesi İspanya’nın Katalonya bölgesindeki Barselona şehrinde yer alan 33 katlı bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lloyd Binası</span> Londradaki One Lime Streette bir iş merkezi

Lloyd Binası veya İçi Dışarıda Bina sigorta şirketi olan Lloyd's of London'un genel merkez binasıdır. Bina Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki One Lime Street'te yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Buenos Aires Yasama Sarayı</span>

Buenos Aires Yasama Sarayı, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'de yer alan tarihi bir yapıdır. 97 metre yüksekliğinde bir saat kulesine de sahip olan yapı, tarihi Plaza del Mayo meydanından da görülebilmektedir.

Hyatt Vakfı (İngilizce: Hyatt Foundation), 1979 yılında Chicago'lu iş insanı Jay Pritzker ve eşi Cindy Pritzker tarafından Pritzker Mimarlık Ödülü'nü vermek amacıyla kurulmuş ABD kökenli bir vakıftır.

Cindy Pritzker, Chicago'lu iş insanı Jay A. Pritzker'in eşi ve Pritzker Mimarlık Ödülünü veren Hyatt Vakfı'nın kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Shigeru Ban</span> Japon mimar

Shigeru Ban, Japon mimar. Geridönüşüm ile üretilmiş oluklu mukavva tüplerle doğal afete uğramış bölgelerde inşa edilmiş tasarımlarıyla tanınmış bir mimardır. Time dergisi tarafından mimarlık ve tasarım alanlarında 21. yüzyılın öncülerinden birisi olarak tanımlanmıştır.

Ramón Vilalta veya Ramón Vilalta Pujol Katalan kökenli mimar.

<span class="mw-page-title-main">B. V. Doshi</span>

Balkrishna Vithaldas Doshi, Hint kökenli mimar.

<span class="mw-page-title-main">Arata Isozaki</span> Japon mimar (1931 – 2022)

Arata Isozaki, Japon mimar, şehir planlamacısı ve akademisyen. 20. yüzyılın önde gelen mimarlarından birisi olarak kabul edilen Kenzō Tange ile bir dönem birlikte çalışan Isozaki, "doğu-batı diyaloğunun post-modern sentezini" yansıtmasıyla tanındı. 2019 yılında "Mimarlığın Nobeli" olarak görülen Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.