İçeriğe atla

The Best American Short Stories

The Best American Short Stories (Türkçe: En İyi Amerikan Öyküleri), Houghton Mifflin Harcourt yayınevi tarafından her yıl yayımlanan hikâye seçkisidir. 1915'ten beri basılan bu seçki ABD'de bir önceki sene yayımlanmış en iyi öyküleri bir araya getirmeyi hedefler.

2000 yılında John Updike seksen dört sene boyunca çıkmış seçkilerdeki yirmi iki hikâyeyi seçti ve bu seçki The Best American Short Stories of the Century (Türkçe: Yüzyılın En İyi Amerikan Öyküleri) olarak basıldı.

Edward O'Brien dönemi

Seri, 1915 yılında Edward O'Brien'ın bir önceki sene yayımlanmış öykülerden bir seçki hazırlaması ile başladı. İlk baskısı bir dergiyle birlikte verildi. Bu baskı Small, Maynard and Company isimli yayınevinin dikkatini çekti ve yayınevi 1926 yılına kadar her sene seçkiyi yayımladı. O'Brien ve seçkisi, bu tarihten sonra Dodd, Mead and Company'e transfer oldu. O günler bu tarz bir derlemenin popüler olması için uygun zamanlardı. Dönemin en popüler dergileri sık sık öykülere yer veriyordu ve çağdaş Amerikan edebiyatının yeni yazarlar kazanması çok önemseniyordu. O'Brien editörlük yaptığı yıllar boyunca Sherwood Anderson, Edna Ferber, Richard Wright, Irwin Shaw ve Ernest Hemingway gibi birçok yazara seçkide yer verdi. Editörün hazırlık aşamasında yılda 8.000 civarında hikâye okuduğu söylenmektedir.

The Best American Short Stories yıllar geçtikçe daha çok tanınsa ve popülerlik kazansa bile herkesçe kabul gören bir seçki olamadı. Dönemin popüler kurgu okuyucuları O'Brien’ın seçtiği eserleri değerli buluyordu. Ancak birçok eleştirmen O'Brien'ın rahatsız edici ve ukalâca buldukları tavrına karşı çıkıyordu. Ölümünün ardından The New Yorker'da O'Brien'ı kısa bir süre önce ölmüş Social Register'ın editörüyle karşılaştırılıp her ikisinin de benzer bir züppeliğe sahip olduğunu yazıldı.

Martha Foley dönemi

O'Brien 1941 yılında Londra'da geçirdiği bir kalp krizi sebebiyle öldü. Bu tarihten sonra seçkinin editörlüğüne Story dergisinin kurucusu Martha Foley getirildi. O'Brien'ın Story hakkında olumlu görüşleri olduğu bilinmekteydi. Foley, ilk başlarda seriyi tek başına yayına hazırladı. Sonraki yıllarda ise oğlu David Burnett'tan yardım aldı. Foley, seçkilerinde John Cheever, Bernard Malamud ve Joyce Carol Oates gibi gerçekçi yazarlara yer verdiği gibi edebiyattaki gelişmelere kapalı olmadığını Donald Barthelme gibi yazarların eserlerini seçerek gösterdi.

Foley, ölünceye kadar editörlüğe devam etti.

1978'den beri

Foley'in 1977'deki ölümünün ardından o günkü yayıncı Houghton Mifflin seçki için yeni bir yön çizdi. Seçki bir editörün kılavuzluğunda (Shannon Ravenel 1978-1990, Katrina Kenison 1991-2006, Heidi Pitlor 2007- ), her yıl başka bir yazar öyküleri seçmeye başladı. Bu yeni yönteme göre yazar editörün kendisine önerdiği 120 öyküden 20 tanesini seçmekle görevlidir.

1978 ile 1989 arasındaki konuk editörler:

1990 ile 1999 arasındaki konuk editörler:

2000 ile 2009 arasındaki konuk editörler:

  • 2000: E. L. Doctorow
  • 2001: Barbara Kingsolver
  • 2002: Sue Miller
  • 2003: Walter Mosley
  • 2004: Lorrie Moore
  • 2005: Michael Chabon
  • 2006: Ann Patchett
  • 2007: Stephen King
  • 2008: Salman Rushdie
  • 2009: Alice Sebold

2010 ile 2019 arasındaki konuk editörler:

Dış bağlantılar

Resmi siteler

Kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Isaac Asimov</span> Amerikalı yazar

Isaac Asimov, Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.

<span class="mw-page-title-main">J. D. Salinger</span> Amerikalı yazar (1919 – 2010)

Jerome David Salinger ya da J. D. Salinger,, 1951 tarihli Çavdar Tarlasında Çocuklar başlıklı romanıyla ve münzevi yaşam tarzıyla tanınan Amerikalı yazar. Yayımlanmış son eseri 1965 tarihlidir ve son röportajını da 1980'de vermiştir.

Jaklin Çelik, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Edna O'Brien</span>

Edna O'Brien, İrlandalı romancı ve kısa öykü yazarı. Yapıtları çoğunlukla kadınların duygu dünyaları ve erkekler ve bütün olarak toplumla ilgili problemleri etrafında geçer.

<span class="mw-page-title-main">Michael Chabon</span> Amerikalı yazar

Michael Chabon, Amerikalı yazardır.

<i>Amazing Stories</i>

Amazing Stories, ilk olarak 1926 yılında Hugo Gernsback'e ait Experimenter Publishing adlı yayımcı firma tarafından yayınlanmış olan Amerikan bilimkurgu dergisidir. Tamamamen bilimkurgu türüne ait yazıları içeren ilk dergidir.

<i>Story</i>

Story, gazeteci ve editör Whit Burnett ve ilk eşi Martha Foley tarafından 1931 yılında Viyana'da kurulan edebiyat dergisi. Yeni yazarların öykülerinin bulunduğu ilk sayısı 67 adet basıldı. İki sene sonra Burnett ve eşinin New York'a taşınması ile dergi bu şehirde yayımlanmaya başladı. İkili 1936 yılında The Story Press'i kurdular.

Martha Foley, Amerikalı yazar, editör ve dergi yayımcısı.

<i>Dublinliler</i>

Dublinliler, James Joyce'un on beş öyküsünü içeren ve ilk basımı 1914'te Londra'da yapılan hikâye kitabı. Öykülerde, 20. yüzyılın ilk yıllarında Dublin'de ve çevresinde yaşayan orta sınıf İrlandalılar'ın yaşantısı anlatılır.

Gordon Jay Lish, Raymond Carver, Barry Hannah, Amy Hempel ve Richard Ford gibi birçok yazara editörlük yapmış Amerikalı romancı, öykü yazarı, gazeteci ve editör.

O. Henry Ödülü, öykü dalında Amerika Birleşik Devletleri'nde her sene verilen ödüldür. Ödülün ismi Amerikalı hikâye yazarı O. Henry'den gelir.

<span class="mw-page-title-main">E. Annie Proulx</span> Amerikalı yazar

Edna Ann Proulx doğumlu Amerikalı romancı, kısa öykü yazarı ve gazeteci. İsmi çoğu yerde Annie Proulx olarak yazılsa da asıl yazılışları E. Annie Proulx ve E.A. Proulx 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Jhumpa Lahiri</span> Amerikalı yazar

Nilanjana Sudeshna "Jhumpa" Lahiri, Hint-Amerikalı roman ve öykü yazarı. İlk öykü kitabı Interpreter of Maladies ile 2000 Kurgu dalında Pulitzer Ödülü'nü kazanmış, ilk romanı The Namesake ise aynı adla sinemaya uyarlanmıştır. Lahiri, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama tarafından President's Committee on the Arts and Humanities üyeliğine atanmıştır. Yazarın 2013'te yayımlanan The Lowland adlı kitabı Man Booker ve Kurgu dalında National Book Award'a aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Olen Butler</span> Amerikalı yazar

Robert Olen Butler, kısa öykülerden oluşan A Good Scent from a Strange Mountain isimli eseriyle 1993 yılında Pulitzer Ödülü kazanan Amerikalı yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Tobias Wolff</span> Amerikalı yazar

Tobias Jonathan Ansell Wolff Amerikalı kısa öykü yazarı, hatıracı, romancı ve yaratıcı yazarlık öğretmeni. Anılarıyla bilinir, özellikle Bu Çocuğun Hayatı (1989) ve In Pharaoh's Army (1994). Dört kısa öykü koleksiyonu ve iki roman yazdı.

Neslihan Önderoğlu, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Fitz James O'Brien</span> Amerikalı asker (1828 – 1862)

Fitz James O'Brien İrlandalı-Amerikan yazar, şair ve Amerikan İç Savaşı döneminde asker. O'Brien bilimkurgu türünün ilk yazarları arasında gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Sarah Orne Jewett</span> Amerikalı yazar (1849 – 1909)

Theodora Sarah Orne Jewett, Maine'in güney kıyısı ve kırsalında geçen yerel konulu çalışmalarıyla tanınan Amerikalı bir romancı, kısa öykü yazarı ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Joyce Carol Oates</span> Amerikalı yazar

Joyce Carol Oates Amerikalı yazar. İlk kitabı 1963'te yayınlanan Oates'in 58 roman, bir dizi oyun ve roman ile birçok kısa öykü, şiir ve kurgu dışı kitabı yayınlanmıştır. Black Water (1992), What I Lived For (1994) ve Blonde (2000) adlı romanları ile The Wheel of Love (1970) ve Lovely, Dark, Deep: Stories (2014) adlı kısa öykü koleksiyonlarının her biri Pulitzer Ödülü'ne aday oldu. Them (1969) adlı romanıyla Ulusal Kitap Ödülü, iki defa O. Henry Ödülü, Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası ve Kudüs Ödülü (2019) dahil olmak üzere birçok ödül kazandı.

Siri Hustvedt Amerikalı bir romancı ve denemecidir. Hustvedt bir şiir kitabının, yedi romanın, iki deneme kitabının ve birkaç kurgu dışı eserin yazarıdır. Kitapları arasında Gözbağı (1992), Lily Dahl'ın Büyüsü (1996), En çok tanınan Sevdiklerim (2003), Eros İçin Bir Yakarış (2006), Bir Amerikalının Acıları, Titreyen Kadın ya da Sinirlerimin Tarihi (2010), Erkeksiz Yaz (2011), Yaşamak, Düşünmek, Bakmak (2012), Alevli Dünya (2014) ve Geleceğin Hatıraları (2019). Sevdiğim Şey ve Erkeksiz Yaz uluslararası en çok satanlar arasındaydı Eserleri otuzdan fazla dile çevrildi.