İçeriğe atla

Thandika Mkandawire

Thandika Mkandawire (10 Ekim 1940 - 27 Mart 2020),[1][2] Londra Ekonomi Okulu'nda Afrika Gelişimi Başkanı ve Afrika Gelişimi profesörü olan Malavili ekonomist ve kamu entelektüeli.[3][4][5] Afrika'daki sosyal bilimler konusunda geniş çapta yayınları olan bir bilgindir.[5] Araştırmaları kalkınma teorisi ile ekonomik ve sosyal politika üzerine yoğunlaştı.

Malavi'de doğdu, Zomba Katolik Ortaokulu'nda okudu ve daha sonra üniversite için yurtdışına taşındı.[6]

Mkandawire Ohio State Üniversitesi İktisat Lisans ve Yüksek Lisans derecelerini aldı. Mkandawire Stockholm ve Zimbabwe Üniversitelerinde profesör olarak çalıştı. Daha sonra Birleşmiş Milletler Sosyal Kalkınma Araştırma Enstitüsü Direktörü ve Afrika'da Sosyal Bilimler Araştırma Geliştirme Konseyi Direktörü olarak görev yaptı CODESRIA.[7] Sosyal Bilimler Araştırma Konseyi yönetimindeydi.[8] Thandika Mkandawire, Helsinki Üniversitesi, Gana Üniversitesi ve York Üniversitesi tarafından fahri diplomalar aldı. Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu'nun Afrika Kalkınma Başkanlığı ve Profesörü idi. İsveç Gelecek Araştırmaları Enstitüsü'nde Olof Palme Barış Profesörü idi.

Thandika Mkandawire, yaşadığı inme ve ardından geçirdiği COVID-19 komplikasyonları nedeniyle 27 Mart 2020'de 79 yaşında[9][10] İsveç'in Stokholm kentinde öldü.[11]

Yayımları

  • Mkandawire, Thandika ed. 2004 Social Policy in a Development Context. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
  • Mkandawire, Thandika, 2007. "Targeting and Universalism in Poverty Reduction," in Policy Matters: Economic and Social Policies to sustain equitable development. Jose Antonio Ocampo, Jomo K. Sundaram, and Sarbuland Khan eds. Hyderabad/London/Penang: Orient/Longmans/Zed Books/TWN.
  • Mkandawire, Thandika, 2011. "Institutional Monocropping and Monotasking in Africa," in Good Growth and Governance in Africa: Rethinking Development Strategies -Akbar Noman, Kwesi Botchwey, Howard Stein, and Joseph E. Stiglitz. 9780199698561.
  • Mkandawire, Thandika, 2005 African Intellectuals: Rethinking Politics, Language, Gender and Development. Zed Books.[12]

Kaynakça

  1. ^ "Thandika Mkandawire dies: Tributes pour on accomplished Malawian scholar". Nyasa Times.com. 27 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2020. 
  2. ^ Tejan-Cole (Mart 2020). "Farewell Thandika". Politico SL. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2020. 
  3. ^ "The death of Mandela marks the triumphant end of Africa's liberation struggle, argues Thandika Mkandawire". Africa is a Country (İngilizce). 8 Aralık 2013. 13 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2017. 
  4. ^ Coughlan (22 Mart 2011). "Left out of the loop". BBC News (İngilizce). 16 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2017. 
  5. ^ a b "Thandika Mkandawire". The Africa-America Institute (İngilizce). 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2017. 
  6. ^ "An awakening giant". The Economist (İngilizce). 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2017. 
  7. ^ Science. "People". London School of Economics and Political Science (İngilizce). 15 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2017. 
  8. ^ "Board of Directors | About | Social Science Research Council (SSRC) | Brooklyn, NY, USA". Social Science Research Council (İngilizce). 12 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2017. 
  9. ^ "Politico SL". 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2020. 
  10. ^ Thandika Mkandawire: An intellectual giant, an pan-Africanist https://www./mg.co.za/article/2020-04-06-thandika-mkandawire-an-intellectual-giant-an-pan-africanist/%3famp=1
  11. ^ "Thandika Mkandawire dies: Tributes pour on accomplished Malawian scholar". NyasaTimes.com. 27 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2020. 
  12. ^ "Home - ZED Books". ZED Books (İngilizce). 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Siyaset bilimi, politika bilimi ya da politoloji, siyasi teorileri ve siyasi teorilerin pratiklerini inceleyen, siyasi sistemler ve siyasi davranışlar alanıyla ilgilenen bir sosyal bilim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika</span> kıta

Afrika, yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Kendisine bitişik kabul edilen adalar ile birlikte 30,8 milyon km²'lik alanı ile dünya yüzölçümünün %6'sını ve dünya üzerindeki toprakların %24,4'ünü kapsar. 1 milyar kişilik nüfusuyla dünya nüfusunun %15'ini barındırır. Afrika, kuzeyde Akdeniz, güneyde Hint Okyanusu, batıda Atlas Okyanusu, doğuda Sina Yarımadası, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı ile çevrelenmiştir. Madagaskar'ı ve çeşitli takımadaları bünyesinde barındırır. Kıtada 54 adet diplomatik olarak tanınmış bağımsız devlet, dokuz bölge ve 3 adet de sınırlı tanınmış devlet bulunur.

Sosyal bilimler, toplumsal bilimler veya toplum bilimleri; insanın muhatabı olan her şey ile ilişkisini araştıran, olayları incelerken merkeze insanı ve insanların oluşturduğu toplumu koyan akademik disiplinler bütünüdür. İnsan ile yazı bulunduktan sonraki zamanın ilişkisini araştıran tarih, insan ile bulunduğu çevrenin ilişkisini araştıran coğrafya, insanların oluşturduğu toplumu araştıran sosyoloji gibi bilim dalları sosyal bilimlere örnek olarak gösterilebilir. Türkiye'de zaman zaman sözel bilimler olarak da anılırlar. Sosyal bilimlerin sanat ve beşeri bilimlerden temel farkı, insanlığı incelerken nitel ve nicel bilimsel yöntemlerin kullanımını içermesidir. Bu terim, 19. yüzyılda, "toplumun özgün bilimi" sosyolojiyi ifade etmek için kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde antropoloji, arkeoloji, iktisat, ilahiyat ve din bilimleri, beşeri coğrafya, dil bilimi, işletme, müzik bilimi, siyaset bilimi, psikoloji, hemşirelik ve sosyal tarihi içeren birçok akademik branşı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">David Livingstone</span> Britanyalı misyoner ve kâşif

David Livingstone, İskoç misyoner ve kâşif. Livingstone, Afrika'nın güney, orta ve doğu kesimlerinde 30 yıl boyunca yürüttüğü misyonerlik ve keşif çalışmalarıyla Batı'nın Afrika'ya yönelik yaklaşımlarını büyük ölçüde biçimlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Üniversitesi, SOAS</span>

Londra Üniversitesi SOAS ya da Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu, Londra, İngiltere'de kamu araştırma üniversitesi ve Londra Üniversitesi'nin bir kurumu. 1916'da kurulmuş olup, Londra merkezinin ortasındaki Bloomsbury'de yer alır ve dünyanın önde gelen Asya, Afrika ve Orta Doğu araştırmaları enstitüsüdür.

István Mészáros, Macar Marksist filozof ve akademisyendir. Sussex Üniversitesi'nin Emeritus dereceli profesörü olarak görev yapmıştır. On beş yıl Sussex'de Felsefe Bölüm Başkanlığı yaptı. Daha önce York Üniversitesi'nde (1972-1976) dört yıl boyunca Felsefe ve Sosyal Bilimler Profesörü oldu.

<span class="mw-page-title-main">İNaturalist</span>

iNaturalist, bir biyoloji çeşitliliği gözlemini haritalama ve paylaşma konsepti üzerine inşa edilmiş doğa bilimcileri, vatandaş bilim adamları ve biyologların çevrimiçi sosyal ağıdır. iNaturalist'e web sitesi üzerinden veya mobil uygulamalarından erişilebilir. İNaturalist ile kaydedilen gözlemler bilimsel araştırma projelerine, koruma kuruluşlarına, diğer kuruluşlara ve halka değerli veriler sunmaktadır. Proje "doğal tarih mobil uygulamaları için standart taşıyıcı" olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mary Jo Nye</span> Amerikalı akademisyen

Mary Jo Nye, Amerikalı bilim tarihçisi ve akademisyen. Bilimsel keşif ile sosyal ve politik olgular arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.

Adia Benton, Amerikalı kültürel ve tıbbi antropologdur. Bilim Sosyal Araştırmaları Derneği'nden HIV Exceptionalism: Development Through Disease in Sierra Leone adlı kitabıyla 2017 Rachel Carson Ödülü'nü kazandı. Halen Northwestern Üniversitesi'nde Antropoloji ve Afrika Çalışmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır.

Njoro Nehri Mağarası, Kenya, Mau Escarpment'da yer alan, ilk olarak 1938'de Mary Leakey ve kocası Louis Leakey tarafından kazılan bir arkeolojik sit alanıdır. Kazılar sonucunda, Elmenteitan çobanlarının günümüzden yaklaşık 3350-3050yıl önce Pastoral Neolitik dönemde oluşturduğu bir toplu yakma alanını ortaya çıkarıldı. Kazılarda ayrıca çanak çömlek, boncuklar, taş kaseler, sepet işi, havaneli ve pullar ortaya çıkarıldı. Leakeys'in kazısı, bölgedeki antik boncukları ve aletleri ortaya çıkaran en eski kazıydı ve 1950'de daha sonra yapılan bir araştırma, Doğu Afrika'da radyokarbon tarihlemesini kullanan ilk araştırma oldu.

<span class="mw-page-title-main">Charles M. Rice</span> araştırmacı

Charles Moen Rice Amerikalı bir virolog ve asıl araştırma alanı Hepatit C virüsü olan Nobel Ödülü sahibi bilim insanı. New York City'deki Rockefeller Üniversitesi'nde viroloji profesörü ve Cornell Üniversitesi ile Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yardımcı profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Liberya-Türkiye ilişkileri</span>

Liberya-Türkiye ilişkileri, Liberya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Gana Büyükelçisi 2013'ten beri Liberya'ya akredite edilmiştir. Brüksel'deki Liberya Büyükelçilisi ise Türkiye'ye akredite edilmiştir. 22 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Türkiye en kısa zamanda Liberya'nın başkenti Monrovia'da büyükelçilik açacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Namibya-Türkiye ilişkileri</span>

Namibya-Türkiye ilişkileri, Namibya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Namibya-Türkiye ilişkileri 12 Kasım 1997'de diplomatik olarak başlamıştır. Türkiye, 4 Ocak 2012 tarihinde Namibya Büyükelçiliğini faaliyete geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Irk ve etnik ilişkiler sosyolojisi</span>

Irk ve etnik ilişkiler sosyolojisi, toplumun tüm seviyelerinde ırklar ve etnik gruplar arasındaki toplumsal, politik ve ekonomik ilişkilerin incelenmesini kapsar. Bu alan, konut ayrımı, farklı ırk ve etnik gruplar arasındaki diğer karmaşık sosyal süreçler gibi sistematik ırkçılık üzerine yapılan çalışmalarla da ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal araştırma</span>

Sosyal araştırma, sosyal bilimciler tarafından sistematik bir plan izlenerek yürütülen araştırmalardır. Sosyal araştırma metodolojileri nicel ve nitel olarak sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Algokrasi</span>

Algokrasi, özellikle yapay zeka ve blok zinciri gibi teknolojiler başta olmak üzere, bilgisayar algoritmalarının yasal düzenlemelerde, kanun yapımında ve genellikle ulaşım veya tapu kaydı gibi günlük yaşamın herhangi bir yerinde kullanıldığı alternatif bir hükûmet veya sosyal düzen biçimidir. "Algoritma ile yönetim" terimi, 2013 yılında akademik literatürde “Algoritmik Yönetim'e” alternatif olarak ortaya çıkmıştır. İlgili bir terim olan "Algoritmik Düzenleme", standart belirleme ve davranışın hesaplama algoritmaları aracılığıyla izlenmesi veya değiştirilmesi olarak tanımlanır - yargının otomasyonu da bu kapsamda bulunmaktadır.

Richard D. Alexander, Amerikalı zoologdur. Michigan Üniversitesinde profesördü. Aynı zamanda üniversitenin Michigan'ın Ann Arbor kentindeki zooloji müzesinin müdürlüğünü yapmıştır. Bilime olan ilgisi; sistematik, ekoloji, evrim, doğa tarihi ve davranış alanlarını kapsamaktadır. Araştırmalarına konu olan organizmalar çok geniş kapsamlıdır. Düz kanatlılar ve cicadidae familyasından omurgalılara kadar birçok organizma üzerinde araştırma yapmıştır. 1974'te Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">George Herbert Mead</span> Amerikalı filozof ve psikolog (1863 – 1931)

George Herbert Mead, öncelikle birkaç seçkin pragmatistten biri olduğu Chicago Üniversitesi'ne bağlı Amerikalı bir filozof, sosyolog ve psikologdur. Simgesel etkileşimciliğin ve Chicago sosyolojik geleneğinin kurucularından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Matematiksel sosyoloji</span>

Matematik sosyolojisi, hem sosyolojik araştırmalarda matematiğin kullanımıyla hem de matematik ile toplum arasında var olan ilişkilerin araştırılmasıyla ilgilenen disiplinler arası bir araştırma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Maria Mies</span>

Maria Mies, Alman sosyolog, Marksist feminist ve yazar.