İçeriğe atla

Thai Airways International

Thai Airways International
IATAICAOÇağrı Kodu
TG THA THAI
Kuruluş1960
HublarıSuvarnabhumi Uluslararası Havaalanı
Don Mueang International Airport
Odak şehirlerChiang Mai International Airport
Phuket Uluslararası Havaalanı
Sık uçuş programıRoyal Orchid Plus
Havayolu ittifakıStar Alliance
Uçak filosu90 (+17 sipariş)
Uçuş noktaları74
Ana şirketThai Ministry of Finance
Ticari işletme merkeziBangkok, Tayland
Önemli kişilerApinant Suraseranee, Chalit Pookpasuk
Websitesihttp://www.thaiairways.com
Vikiveri öğesi

Thai Airways International Public Company Limited (Tay: การบินไทย) Tayland'ın 1960'ta kurulan ulusal havayolları şirketidir. Merkezi Suvarnabhumi Airport (havaalanı) ve Star Alliance´ın kurucu üyelerindendir. Bangkok´tan New York ve Los Angeles´e non-stop uçuş bağlantısı ile, varsayılan en uzun menzil ve aktarmasız uçuşlardan birkaçını sağlar.

Tarihçe

Boeing B747-400

Thai Airways International, 1960 yılında, iki milyon Tayland bahtı değerindeki yeni şirketin yüzde 30 hissesine sahip olan Scandinavian Airlines (SAS) ile Tayland'ın yerel havayolu şirketi Thai Airways Company (Tay : เดินอากาศไทย) arasında ortak girişim olarak kuruldu. Ortak girişimin amacı, yerli taşıyıcı Thai Airways Company için uluslararası bir bileşen yaratmaktı. SAS, mümkün olan en kısa sürede tamamen bağımsız bir ulusal havayolu inşa etmeyi amaçlayan eğitimle birlikte operasyonel, yönetimsel ve pazarlama uzmanlığı sağladı. Tayland vatandaşları, kademeli olarak tam yönetim sorumluluğunu üstlenebildiler ve gurbetçi personelin sayısı, 1987'de Tayland'da bulunan personelin yüzde birinden daha azını oluşturan gurbetçilerle birlikte, gerektiği gibi azaldı.

1 Nisan 1977'de, SAS'ın 17 yıllık sermaye katılımından sonra, Tayland hükûmeti, SAS'ın sahip olduğu hisselerin kalan yüzde 15'ini satın aldı ve Tayland, Tayland hükûmetinin devlete ait bir kuruluşu oldu . 22 Mayıs 2020 itibarıyla, Tayland Maliye Bakanlığı, hissesini yüzde 51,03'ten yüzde 47,86'ya düşürerek artık çoğunluk hissedarı değil.

1 Nisan 1988'de, zamanın başbakanı General Prem Tinsulanonda, iki şirketin uluslararası ve yerel operasyonlarını birleştirdi ve tek bir ulusal taşıyıcıya sahip olmak için mevcut şirket olan Thai Airways International'ı oluşturdu. 25 Haziran 1991'de yeniden yapılandırılan şirket, hisselerini Tayland Menkul Kıymetler Borsası'na kote etti ve halka arz etti. Tayland'ın halka arzı, ülkede şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük halka arzdır.

1997'de Thai Airways, Tayland tarihinde bir ilk olan bir özelleştirme programı planladı.

14 Mayıs 1997'de THAI, Lufthansa, Air Canada, SAS ve United Airlines ile birlikte dünyanın ilk ve en büyük havayolu ittifakı olan Star Alliance'ı kurdu

Thai, 2005 yılında edindiği Airbus A340-500 filosunu kullanarak, Kuzey Amerika'ya ilk aktarmasız seferi olan Bangkok-New York arasında aktarmasız uçuşlara başladı . Havayolu daha sonra Los Angeles'a tek duraklı hizmeti (Tokyo üzerinden) aynı uçak tipini kullanarak aktarmasız bir uçuşa dönüştürdü. Çok yüksek yakıt maliyetlerine atıfta bulunan Thai, havayolu koltukların yüzde 80'ini doldurabilmiş olmasına rağmen, Temmuz 2008'de New York hizmetini durdurdu. Los Angeles'a hizmet, 1 Mayıs 2012'de Seul üzerinden tekrar tek noktadan hizmete döndürüldü ve havayolunu Tayland ve Kuzey Amerika arasında kesintisiz bir hizmet olmadan bıraktı. Kullanılan A340'lar aşamalı olarak kaldırıldı, yerini Bangkok-Seul-Los Angeles rotası için Boeing 777-200 aldı. Durmaksızın hizmetleri için kullanılan önceki A340 tabi olmamasına rağmen ETOPS, (330 dakika kuralına) 777 tek stop hizmet içinde çıkarmalara önümüzdeki yıllarda süresiz olacak; havayolunun daha yeni Kuzey Amerika destinasyonlarını (örneğin, Houston) takip etme veya Trans-Pasifik rotaları için Boeing 747-8 satın alma planı yoktur.

2010 yılında ellinci yıldönümünü kutlarken, başkanı Piyasvasti Amranand liderliğindeki Thai, uçak filosunun yenilenmesi ve mevcut hizmetlerin iyileştirilmesi de dahil olmak üzere havayolunun geleceği için yeni planlar hazırladı. Thai, Boeing 787 ve Airbus A350 de dahil olmak üzere bir dizi uçak siparişi verdi ve Boeing 747 ve 777 kabinlerinin yenilenmesini başlattı . Artan yakıt maliyetlerini dikkate alan havayolu, Airbus A340-500'ler de dahil olmak üzere en verimsiz uçaklarını aşamalı olarak kaldırdı . Havayolu, 2012'nin ikinci yarısında ilk Airbus A380 uçağını teslim aldı ve sonunda uçağı ana Avrupa rotalarına yerleştirmeyi planladı.

THAI uçuşları yeniden başlaması ile ağ genişlemesini devam Brüksel yeni durmaksızın uçuş ek olarak, Stockholm ve Kopenhag için Phuket. Aynı zamanda, Yunan borç krizi, Thai'nin Atina'ya olan hizmetlerini askıya almasına neden oldu.

Ağustos 2016'da Tay, yeni bir rota ağı yönetim sistemi tanıttı. Uygulamanın ardından uçuş tarifeleri senkronize edilerek, uluslararası yolcuların Bangkok Suvarnabhumi üzerinden daha rahat geçiş yapmaları sağlandı . Thai, başta Japonya, Avustralya ve Hindistan olmak üzere 13 güzergâh programını ayarlamayı planladı . Açıklanan güzergâhlar Perth ve Brisbane'dir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olympic Airlines</span>

Olympic Airlines (OA),, Yunanistan'ın bayrak taşıyıcı ulusal havayolu şirketiydi. 2009 Kasım'ından itibaren havayolu yaşadığı mali krizden dolayı özelleştirilerek Olympic Air adı altında ve yeni filosuyla uçuşlarına başlamıştır. OA'nin ana merkezi Atina'da (Spata) bulunan Atina Uluslararası Havalimanı'ydı (ATH). Ayrıca Selanik'teki Selanik Uluslararası Havalimanı'nda (Makedonia) (SKG) ve Rodos Uluslararası Havalimanı'nda (Diagoras) da (RHO) birer merkezi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A330</span> Airbus tarafından üretilen yüksek kapasiteli, orta-uzun menzilli yolcu uçağı

Airbus A330, Airbus ailesinin yüksek kapasiteli, orta ve uzun menzilli bir uçağıdır. Teknik olarak aynı A340 gibi geniş gövdeli, iki koridorlu yapıda olup A340'dan farklı olarak iki adet turbofan motora sahiptir. Bu özellikleri ile Airbus ailesinin A350 modelinden sonraki çift motorlu en büyük ikinci üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 747</span> Boeing tarafından üretilen, orta-uzun menzilli, geniş gövdeli yolcu-kargo uçağı

Boeing 747, havayolu taşımacılığında kullanılan bir jet uçağıdır. İlk ticari uçuşunu 1970 yılında gerçekleştirmiştir. Büyüklük rekorunu Airbus A380'in hizmete girdiği 2006 yılına kadar elinde tutmuştur. 2006 yılı itibarıyla en uzun kanat genişliğine Hughes H-4 Hercules sahiptir ancak en büyük ticari uçak, Sovyet yapımı kargo uçağı Antonov An-225'tir.

<span class="mw-page-title-main">Gulf Air</span> Bahreyn ve Ummanın ulusal havayolu şirketi

Gulf Air Bahreyn ve Umman'ın ulusal havayolu şirketidir. Şirket 34 uçaklık bir filoya sahiptir; Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa ve Ortadoğu'da 47 tarifeli sefer yapmaktadır. Gulf Air'in hub'ları Bahreyn Uluslararası Havaalanı (BAH) ve Seeb Uluslararası Havaalanı (MCT)'dir. Gulf Air'in mürettebatı 70 farklı dili konuşan 80 farklı milliyetten gelmektedir. Şirketin logosu altın bir şahindir.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A320 ailesi</span>

Airbus A320 ailesi Almanya, Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve Hollanda ortaklığından oluşan Airbus S.A.S. ailesinin kısa ve orta menzilli uçağıdır. Airbus A320 serisi A318, A319, A320, A321 ve ACJ özel jet versiyonlarından oluşur. İlk uçuşunu 1987 yılında gerçekleştiren A320 serisi fly by wire Flight control sistemini kullanan ilk yolcu uçaklarıdır. Yolcu uçakları arasında bu güne kadar 4658 adetten fazla üretilerek en büyük rakibi Boeing 737'in arkasından ikinci sıradadır. 1965 yılında üretime başlayan Boeing 737 şu ana kadar 8000'i geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 777</span> yolcu uçağı

Boeing 777 Uzun menzilli, geniş gövdeli, Çift koridorlu, çift motorlu yolcu uçağı. Boeing Ticari Uçaklar tarafından üretilmektedir. Dünyanın en büyük ve yaygın büyük çap turbofan motorlu, üç sınıfta 283 ve 368 arasında tek sınıf yapılandırmasında 550 yolcu taşıma olanağına sahip, 5235 ila 9380 deniz mili 'ye kadar menzili vardır. 777'ye dışarıdan bakıldığında diğer uçaklardan ayırt edici özellikleri, yuvarlak gövde kesiti, bıçak-kuyruk konisi, altı tekerlekli ana iniş takımı. Boeing 777'in ilk telesiyejli filosiyeline göre, bilgisayar aracılı kontrolleri var. Ayrıca, tamamen bilgisayar destekli tasarımla tasarlanan ilk ticari uçak.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas MD-11</span>

McDonnell Douglas MD-11 Amerikan yapımı, üç motorlu, orta-uzun mesafeler için tasarlanmış geniş gövdeli yolcu uçağı. DC-10 dan geliştirilmiştir. Kanat yapısındaki değişiklikler, motorun güçlendirilmesi, tamamıyle dijital kokpit yapısı onu DC-10'dan ayıran bazı özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Singapore Airlines</span>

Singapore Airlines Limited Singapur'un ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. 1947'de Malayan Airways adıyla kurulan şirket, 1972'de Singapore Airlines ismini almıştır. Uçuşlarını Changi Havalimanı merkezli gerçekleştiren Singapore Airlines, günümüzde Asya, Avrupa, Amerika, Avustralya ve Afrika'da 60 farklı noktaya uçmaktadır. Singapore Airlines'ın filosunda 26 Adet Airbus A330-330,6 Adet Airbus A350-900 tipi uçak ve bu uçaklardan biri Airbus tesislerinde üretilen 10.000 Airbus uçağıdır. Singapore Airlines ayrıca 61 Adet Airbus A350-900 siparişi vermiştir. 19 Adet Airbus A380 bulunduran havayolu 5 adet A380 siparişi daha vermiştir. Filosunda 11 Adet Boeing 777-200, 12 Adet Boeing 777-200ER, 6 Adet Boeing 777-300 ve 27 Adet 777-300ER uçakları bulunmaktadır. Toplamda 56 Adet Boeing 777 uçağı bulunan Singapore Airlines buna ek olarak 30 Adet Boeing 787 Dreamliner siparişi vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Virgin Atlantic Airways</span>

Virgin Atlantic Airways Ltd %51'i Birleşik Krallık Virgin Group ve %49'u Delta Air Lines havayollarına ait bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Qatar Airways</span> Katarın bayrak taşıyıcı havayolu

Qatar Airways Doha, Katar merkezli ulusal havayoludur. 100'den fazla uçak filosuna sahip olarak, Afrika, Orta Asya, Avrupa, Uzak Doğu, Güney Asya, Orta Doğu, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Okyanusya olarak Dünya çapında 100'ün üzerinde uçuş noktasına hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A350 XWB</span> orta ve uzun menzilli, geniş gövdeli yolcu uçağı familyası

Airbus S.A.S. (EADS) tarafından tasarlanan ve 2013 yılında ilk uçuşu yapılan orta ve uzun menzilli, geniş gövdeli yolcu uçağı ailesi. Öncelikle karbon lif takviyeli plastikle yapılan uçak gövdesiyle ilk yolcu uçağı ve kanat yapıları olacak. Boeing 777 ve Boeing 787 ile yarışmak için tasarlanan A350 serisi yolcu uçağı yakıt-verimli olacak şekilde tasarlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Scandinavian Airlines</span> İsveç merkezli havacılık şirketi

İskandinav Hava Yolları (İngilizce: Scandinavian Airlines System, İskandinav hava yolu taşımacılığı sistemi, Danimarka, Norveç ve İsveç'in çok uluslu havayolu taşımacılığı ve bu İskandinav ülkelerinde önde gelen havayollarıdır. Merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'dedir. Sahibi SAS AB dir. Star Alliance'ın bir kurucu üyesidir ve bunun yanında Air Greenland, Linjeflyg, Spanair, Thai Airways International ve airline Scanair'ın da kurucusudur. SAS'ın, Estonian Air'de %49 hissesi vardır. Kopenhag, Avrupa ve kıtalar arası hizmetler için odak olarak hizmet eder. 2006'da İskandinav hava yolu taşımacılıkları, 25 milyon yolcuyu taşıdı ve SAS grubunun 38.6 milyon yolcusu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Iraqi Airways</span> Irak merkezli havacılık şirketi

Irak Havayolları,, merkezi Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan Irak'ın ulusal havayolları kuruluşu.

All Nippon Airways Co., Ltd., ayrıca Zennikkū (全日空) veya ANA olarak da bilinir, Japonya'daki havayollarından biri. Genel merkez binası, Minato, Tokyo, Japonya'daki Shiodome bölgesindedir. Mayıs 2009 tarihi itibarıyla, Japonya'da 49 ve uluslararası 35 sefer noktası bulunmakta, ve 14.000'den fazla çalışanı vardır. Mayıs 2010'da, ANA'nın bir önceki yıla göre toplam yolcu sayısı %7,8 yükseldi ve uluslararası servis büyümesi %22 büyüyerek 2010'nun ilk beş ayında 2,07 milyon yolcuya yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">O. R. Tambo Uluslararası Havalimanı</span>

Oliver Reginald Tambo Uluslararası Havalimanı, Afrika kıtasında bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrine yakın bir konumda bulunan havalimanıdır. Havalimanı şehir merkezine yakın bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hawaiian Airlines</span> ABDdeki ticari havayolu şirketi

Hawaiian Airlines ABD'nin Hawaii eyaletindeki bayrak taşıyıcısı ve en büyük havayolu şirketidir. ABD'nin en büyük onuncu ticari havayolu şirketidir ve merkezi Honolulu, Hawaii'de bulunmaktadır. Havayolunun ana merkezi Oʻahu adasındaki Daniel K. Inouye Uluslararası Havalimanı, ikincil merkezi ise Maui adasındaki Kahului Havaalanı'dır. Havayolu şirketi ayrıca Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda bir mürettebat üssü kurmuştur. Hawaiian Airlines; Asya, Amerikan Samoası, Avustralya, Fransız Polinezyası, Hawaii, Yeni Zelanda ve ABD ana karasına uçuşlar gerçekleştirmektedir. Hawaiian Airlines, Hawaiian Holdings, Inc. şirketine aittir.

Fiji Airways, Fiji'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir ve Fiji'deki merkezlerinden Avustralya, Yeni Zelanda, Samoa, Tonga dahil 13 ülkeye ve 23 şehre uluslararası hizmetler sunmaktadır. Bu ülkelerden bazıları Tuvalu, Kiribati, Vanuatu ve Solomon Adaları (Okyanusya), Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong ve Singapur'dur. 108 uluslararası destekten oluşan geniş bir ağa sahiptir. Şirket 3 Temmuz 2018'de Japonya'ya (Tokyo-Narita) doğrudan uçuşlarına başladı. Fiji Airways grubu, Fiji'ye uçan tüm ziyaretçilerin yüzde 64'ünü getiriyor, 1000'den fazla çalışan istihdam ediyor ve 815 milyon FJD'nin üzerinde gelir elde ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Philippine Airlines</span> Filipinler Havayolları

Filipinler Havayolları, PAL Holdings, Inc.'in ticari adı, aynı zamanda tarihsel olarak Filipin Hava Yolları olarak da bilinir, Filipinler'in bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Pasay'daki PNB Finans Merkezi'nde bulunan havayolu, 1941 yılında kurulmuş olup, Asya'nın orijinal adıyla faaliyet gösteren ilk ve en eski ticari havayoludur.

<span class="mw-page-title-main">Cargolux</span>

Cargolux, resmi adı Cargolux Airlines International S.A., genel merkezi ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda bulunan bir Lüksemburg kargo havayolu şirketidir. Küresel bir ağ ile Avrupa'nın en büyük tarifeli sadece kargo hizmeti veren havayolundan biridir. Charter uçuşlar ve müşterilere bakımı hizmeti de verir. Cargolux, 2018 itibarıyla 50'den fazla ülkede 85 ofise sahiptir ve 250'den fazla noktaya küresel taşımacılık ağı işletmektedir.