İçeriğe atla

Thabo Mvuyelwa Mbeki

Thabo Mvuyelwa Mbeki
2. Güney Afrika Devlet Başkanı
Görev süresi
14 Haziran 1999 - 24 Eylül 2008
Yerine geldiğiNelson Mandela
Yerine gelenKgalema Motlanthe
Kişisel bilgiler
Doğum 18 Haziran 1942 (82 yaşında)
Idutywa, Güney Afrika
Partisi Afrika Ulusal Kongresi
Evlilik(ler) Zanele Dlamini
Bitirdiği okul Londra Üniversitesi
Sussex Üniversitesi
İmzası

Thabo Mvuyelwa Mbeki (d. 18 Haziran 1942, Güney Afrika, Doğu Kap), Güney Afrika Cumhuriyeti eski devlet başkanı.

Bugünkü Doğu Kap'da doğup büyüyen Mbeki'nin annesi bir öğretmen, babası ise Afrika Millî Kongresi ve Güney Afrika Komünist Partisi'nin ateşli taraftarlarından Govan Mbeki'dir. (1910-2001)

Kaynakça

Siyasi görevi
Yeni makamGüney Afrika Devlet Başkan Yardımcısı
1994–1999
Yanındaki aynı görevliler: Frederik Willem de Klerk (1994–1996)
Sonra gelen
Jacob Zuma
Önce gelen
Nelson Mandela
Güney Afrika Devlet Başkanı
1999–2008
Sonra gelen
Kgalema Motlanthe (Devlet Başkanı)
Ivy Matsepe-Casaburri (Geçici Devlet Başkanı)
Diplomatik görevi
Önce gelen
Nelson Mandela
Bağlantısızlar Hareketi Genel Sekreterleri
1999–2003
Sonra gelen
Mahathir bin Muhammed
Yeni makamİngiliz Milletler Topluluğu Başkanı
1999–2002
Sonra gelen
John Howard
Önce gelen
Levy Mwanawasa
Afrika Birliği Başkanı
2002–2003
Sonra gelen
Joaquim Chissano

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti</span> Güney Afrikada bir ülke

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika</span> kıta

Afrika, yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Kendisine bitişik kabul edilen adalar ile birlikte 30,8 milyon km²'lik alanı ile dünya yüzölçümünün %6'sını ve dünya üzerindeki toprakların %24,4'ünü kapsar. 1 milyar kişilik nüfusuyla dünya nüfusunun %15'ini barındırır. Afrika, kuzeyde Akdeniz, güneyde Hint Okyanusu, batıda Atlas Okyanusu, doğuda Sina Yarımadası, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı ile çevrelenmiştir. Madagaskar'ı ve çeşitli takımadaları bünyesinde barındırır. Kıtada 54 adet diplomatik olarak tanınmış bağımsız devlet, dokuz bölge ve 3 adet de sınırlı tanınmış devlet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu</span> Okyanus

Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Cape Town</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin yasama başkenti

Cape Town, Güney Afrika'daki en eski şehirdir. Halk dilinde "Anne Şehir" olarak anılmaktadır. Güney Afrika'nın yasama başkentidir ve Batı Kap eyaletinin en büyük kentidir. Şehir, Cape Town Şehri adlı Metropoliten alan'ın sadece bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika tilkisi</span>

Güney Afrika tilkisi, Gümüş tilki ya da Kap tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından Güney Afrika'da bulunan bir tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Afrika</span>

Doğu Afrika, Afrika kıtasının doğusunda, Cibuti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Somali, Tanzanya ve Uganda'yı içine alan bölge. Mozambik genellikle Güney Afrika içinde, Ruanda ve Burundi ise Orta Afrika içinde sınıflandırılır.

Pax Praetoriana. Bu terim, modern Güney Afrika'daki görece istikrar ile bu ülkenin, Afrika kıtasına karşı olan ve diğer Afrika ülkelerindeki istikrarlı, hesap verilebilir, demokratik hükûmetleri teşvik etmeye yönelik etkin dış politikasına istinaden kullanır. Pax Nigeriana terimi, bu ülkenin Batı Afrika'daki benzer konumu için zaman zaman kullanılır. Her iki terim de, Roma İmparatorluğu barışı Pax Romana'dan türetilmiştir. "Praetoriana" terimi Pretoria'dan, yani ülkenin yönetimsel başkentinin adından türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Birliği</span> Birlik

Güney Afrika Birliği, Afrika kıtasının güneyinde Britanya İmparatorluğu'na bağlı sömürge bölgeleri olan Cape Kolonisi, Natal Kolonisi, Transvaal Kolonisi ve Oranj Nehri Kolonisi bölgelerinin birleştirilmesi ile meydana gelen ve varlığını 1910–1961 yılları arasında sürdüren ülke. Ülke 1961 yılında ardılı olan ve günümüzde de varlığını sürdüren Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurulması ile varlığını sonlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika</span>

Güney Afrika Afrika'nın Güney bölgesidir. Coğrafik ve jeopolitik çeşitliliğe sahiptir. Bölgenin en geniş toprakları Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisindedir.

Afrika sosyalizmi klasik sosyalizmden farklı olarak ekonomik kaynakların "geleneksel" Afrika yöntemleri ile paylaşılması düşüncesidir. 1950'lerde ve 1960'larda birçok Afrikalı siyasetçi, bu terimin tanım ve yorumları çeşitlilik gösterse de Afrika sosyalizmini destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika</span> Afrika kıtasının Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruandayı barındıran orta kısmı

Merkezi Afrika Afrika kıtasının ana çekirdeği olarak kabul edilip, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda'yı içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kgalema Motlanthe</span> 3. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Kgalema Petrus Motlanthe, Güney Afrikalı siyasetçi. Mbeki, Afrika ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 25 Eylül 2008 ve 9 Mayıs 2009 tarihleri arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">UTC+02.00</span>

UTC+02:00, UTC'den 2 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kap</span>

Doğu Kap Güney Afrika'nın bir ilidir. Başkenti Bhisho'dur ama en büyük iki şehri Port Elizabeth ve East London'dır. Bu bölge Nelson Mandela, Oliver Tambo, Walter Sisulu, Govan Mbeki, Raymond, Chris Hani, Thabo Mbeki'nin, Steve Biko ve Charles Coghlan gibi birçok ünlü Güney Afrikalı politikacıların doğduğu yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti arması</span> Ulusal arma

Güney Afrika Cumhuriyeti arması, Afrika ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır. Arma 27 Nisan 2000 tarihinde dönemin devlet başkanı Thabo Mvuyelwa Mbeki tarafından tanıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nkosazana Dlamini-Zuma</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Nkosazana Dlamini-Zuma, Güney Afrikalı siyasetçidir. Dlamini-Zuma 2012-2017 yılları arasında Afrika Birliği Komisyonu Başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Ivy Matsepe-Casaburri, Güney Afrikalı öğretim görevlisi ve siyasetçidir. Matsepe-Casaburri, Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Eylül 2008'de bir gün süreyle geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Güney Afrika Cumhuriyeti'nin devlet başkanı ve hükûmet başkanı unvanına sahip siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika yüzyılı</span> Afrika inancı

Afrika yüzyılı, 21. yüzyılın Afrika'ya barış, refah ve kültürel canlanma getireceğine dair inanç veya umuttur. Bir Afrika yüzyılından söz edenler arasında Güney Afrikalı politikacılar Thabo Mbeki ve Nkosazana Dlamini-Zuma, Chevron CEO'su David J. O'Reilly, ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill ve ünlü kampanyacı Bono vardır. İsim, aynı zamanda 1999'da kurulan African Century Journal isimli radikal bir politika dergisine de ilham vermiştir.