İçeriğe atla

Théophile Deyrolle

Elindeki elmalarla Breton kızı (tarihi bilinmiyor)
Geleneksel kıyafetleriyle bir Laz, 1875

Théophile-Louis Deyrolle (16 Aralık 1844, Paris - 14 Aralık 1923, Concarneau) Fransız ressam, çizer ve seramikçi.

Hayatı

Entomolog ve doğa bilimci bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Achille ve Émile Deyrolle ile akraba olan Théophile'nin ailesi, Paris'teki iyi bilinen tahnit dükkanlarından birinin sahibiydi. Deyrolle, École des Beaux-arts'ta mimarlık eğitimi aldı. Joseph Auguste Émile Vaudremer ile mimarlık üzerine çalışmalar yaparken, onu resim için mimariden vazgeçmeye ikna eden Alfred Guillou ile tanıştı. Daha sonra Alexandre Cabanel ve William Bouguereau'nun stüdyolarında öğrenci ve asistanlık yaptı.[1]

1863'te, belki de ailesinin itibarı sayesinde, Société de Géographie'den aldığı komisyonla Ermenistan ve Gürcistan'a gidebildi.[2] Bölgedeki anıtları gezmekle kalmayan Deyrolle, bölgenin yerli halkı Lazlarla tanıştı ve onların güvenini kazandı. Birkaç yıl boyunca Lazların çizimlerini yapan Deyrolle'nin çalışmaları, Le Tour du Monde - Nouveau Journal Des Voyages'de yayınlandı. Concarneau'daki sanatçı arkadaşlarından bazıları çizimlerinin farklı versiyonlarını da yayınladı.

1871'de Deyrolle ve arkadaşı Guillou, yanlarında hiçbir şey almadan Concarneau'dan ayrıldılar. Deyrolle, bir yıl sonra Alfred'in kız kardeşi Suzanne Guillous ile evlendi. Suzanne, evlat edinilerek Breton olmuştu.[3] Eşi Suzanne da bir sanatçıydı.[4] Deyrolle, eşiyle beraber bir sanatçı kolonisi kurdu.

Deyrolle, oraya tamamen yerleşmesiyle beraber HB de Quimper için çalışmaya başladı. HD de Quimper'deki işi, tabak ve vazoları Japon motifleriyle süslemekti. Deyrolle düzenli işine ek olarak deniz ticaretine girdi ve yarı zamanlı bir balık satıcısı oldu.[1] Deyrolle'nin resimlerinin çoğu liman yaşamıyla ilgilidir. Bölgedeki birçok han ve oteli resmeden Deyrolle, resimlerin çevresini pastoral manzaralarla dekore etmiştir.

Kaynakça

  1. ^ a b Museum of Pont Aven: Exhibition notes with biography. (Cached)
  2. ^ Breton Gallery (Milmo-Penny Fine Art): Brief biography 26 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Scroll down)
  3. ^ Concarneau et Ses Peintres website. 22 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Includes more works by Deyrolle.
  4. ^ "DSI - Database of Scientific Illustrators". www.uni-stuttgart.de. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Yvon Le Floch, Filets bleus Kataloğu (Mavi Ağlar Festivali Kataloğu, sanat sergilerini içeren bir Breton halk festivali), 1992
  • Ouest-France, 16 Eylül 2012.
  • Ana Cheishvili, "Tao-Klarjeti'deki Théophile Deyrolle'nin Yolculuğu". Gürcistan Tarihi Araştırmaları Enstitüsü VII : Sf.267-274. (2013)

Galeri

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Salvador Dalí</span> İspanyol sanatçı (1904-1989)

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech veya kısaca Salvador Dalí, Katalan sürrealist ressam. Gerçeküstü eserlerindeki tuhaf ve çarpıcı imgelerle ünlenen Dali, en popüler eseri olan Belleğin Azmi'ni 1931'de bitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Burak</span> Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi

Cihat Burak, Türk ressam, mimar, yazar ve seramikçi.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

René François Ghislain Magritte, Belçikalı gerçeküstücü ressam.

<span class="mw-page-title-main">Bruce Nauman</span> Amerikalı heykeltıraş

Bruce Nauman, çağdaş Amerikalı sanatçı. Heykel, fotoğraf, video, çizim ve performans alanında çalışmalar yapar.

John Peter Russell Avustralyalı empresyonist ressam.

<span class="mw-page-title-main">Işık gölge</span> resim sanatında bir tarz

Işık gölge, sanatta karanlık ve aydınlığın oluşturduğu zıtlık için kullanılan bir terimdir. Terim çoğunlukla tüm düzenlemeyi etkileyen, vurgulanmış zıtlıklar için kullanılır. Fakat ressamlar ve sanat tarihçileri vücut gibi üç boyutlu nesnelere hacim kazandırmak için yapılan, güçlü olmayan etkiler için de kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Ludwig Kirchner</span>

Ernst Ludwig Kirchner, Alman dışavurumcu ressam ve grafiker. Kirchner, dışavurumculuğun ortaya çıkmasında büyük etkisi olmuş Die Brücke (Köprü) isimli ressamlar grubunun kurucularından biriydi. I. Dünya Savaşı'na gönüllü olarak katılan sanatçı sağlığının bozulması sebebiyle terhis edildi.

Gustave Moreau, çoğunlukla İncil'le ilgili ya da mitolojik figürlere odaklanmış Fransız sembolist ressam. Bir ressam olarak görsel şekillerden çok, edebi fikirlere yöneldi. Bu yönüyle pek çok sembolist yazar ve ressamın ilgisini çekti. Bu sanatçılar Moreau'yu akımlarının öncüsü olarak kabul etti.

Amedeo Clemente Modigliani, Yahudi kökenli İtalyan ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Jules Breton</span> Fransız ressam (1827 – 1906)

Jules Adolphe Aimé Louis Breton, 19. yüzyıl Fransız gerçekçiliğinin önde gelen ressamlarındandır. Çalışmalarında çoğunlukla Fransa'nın kır yaşantısını konu etmiştir. Geleneksel metotlara olan bağlılığı Jules Breton'u köylerin güzelliğinin ve pastoralliğinin önemli nakledicilerinden biri haline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Giorgio Vasari</span>

Giorgio Vasari, İtalyan ressam, yazar, tarihçi ve mimar.

Hakan Güysoytrak Türk sanatçı, ressam ve akademisyen. Resimlerinde kentler ve kent yaşamından izler görülür.

<span class="mw-page-title-main">Karl Schmidt-Rottluff</span> Alman ressam (1884-1976)

Karl Schmidt-Rottluff Alman dışavurumcu ressam ve grafiker; Die Brücke isimli sanatçı grubunun dört kurucusundan birisidir.

Alfred Edward Chalon, İsviçreli ressam. Kraliçe Victoria tarafından yaşadığı Londra'da keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Mallet-Stevens</span>

Robert Mallet-Stevens, Fransız mimar ve tasarımcı. École Spéciale d'Architecture mezunu olan mimarın, çalışmalarını yaptığı yıllarda, çağdaşları kadar mimarlık literatürüne giremediği görülse de değeri sonradan anlaşılmıştır. Robert Mallet-Stevens, yurt dışındaki tek yapısı olan Mecidiyeköy Likör Fabrikası ile de modern Türk mimarlığında yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lütfü Günay</span>

Lütfü Günay Ressam ve Sanat Eğitimcisi.

Georges Lacombe Fransız heykeltıraş ve ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Buğday Tarlaları</span>

Buğday Tarlaları, Hollandalı Post-Empresyonist sanatçı Vincent van Gogh'un resim serisidir. Sanatçının bu eserlerinde dini çalışmaları ve vaazları, doğayla bağlantısı, tarım işçilerini takdir etmesi görülür. Buğday tarlası çalışmaları, 1885'te Hollanda'da yapılan sıkıcı Buğday Demetleri'nden Fransa'nın kırsalındaki Arles, Saint-Rémy ve Auvers-sur-Oise'de 1888-1890 yılları arasında yaptığı renkli ve dramatik tablolara uzanarak sanatçının ilerlemesini göstermektedir.