İçeriğe atla

Teysir Halef

Teysir Halef (Ar. تيسير خلف) 1967 yılında Suriye'nin Kuneytira kentinde doğan Suriyeli yazar, araştırmacı ve eleştirmen. 30'u aşkın kitabın yazarı olan Teysir Halef'in Filozofların Katliamı romanı (Ar. مذبحة الفلاسفة) (Eng. The Slaughter of the Philosophers) 2017 yılında Arabic Booker (Ar. الجائزة العالمية للرواية العربية) (Eng. International Prize for Arabic Fiction) olarak bilinen Uluslararası Arap Roman Ödülü kısa listesine girmiştir. Beş yıldır İstanbul'da ikamet etmekte olan yazarın Türkçeye çevrilen tek eseri 2022 yılında Ökkeş Hengil çevirisiyle Loras Kitap'tan yayımlanmıştır.

Kariyeri

Halef 1993 yılında Şam Üniversitesi Basın Yayın bölümünden mezun olmuştur. Ardından roman yazmaya başlayıp Arap Yazarlar Birliğine (Ar.اتحاد الكتاب العرب) (Eng.Arab Writers Union) katılmıştır. Suriye, Filistin başta olmak üzere Arap coğrafyası ve Arap tarihi ile ilgili araştırmalar yapmış ve bu alanlardan eserler vermiştir. Eserleri arasında Golan Tepeleri (Ar. هَضْبَةُ الْجَوْلَانِ) (Eng.Golan Heights) olarak bilinen bölge hakkında bir kitap, Suriye tiyatrosunun kurucusu sayılan Ebu Halil el-Kâbbâni'nin (Ar. أبو خليل القباني) (Eng. Abu Khalil Qabbani) 19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı bir seyahati anlatan bir kitap yer almaktadır.[1][2][3][4][5][6][7][8][9]

Eserleri

Öykü

  • Halef, Teysir (1993). Öteki Kediler. Kîtat Uhrá: Kiṣaṣ (Eng. Other Cats: Stories). Dār al-Yanābīʻ lil-Neşr ve-at-Tevzīʻ. OCLC 31132230.

Roman

  • Halef, Teysir (1996). Eğik Omuzun Not Defteri. Defātir al-Kutuf al-Māʼile (Eng.Notebooks of Sliding Shoulder). Dār al-Yanābīʻ. OCLC 35578519.
  • Halef, Teysir (2004). Göletin Yaşlı Adamı. ʻAcûz el-Buḥayra (Eng. The Lake's Old Man). Dār Kanʻān. OCLC 61671599.
  • Halef, Teysir (2013). Moviola. Dār Faḍāʼāt lil-Nashr wa-al-Tawzīʻ wa-al-Ṭibāʻah.
  • Halef, Teysir (2016). Filozofların Katliamı. Mezbaḥat el-Felāsife (Eng. The Slaughter of the Philosophers). al-Muʼassasah al-ʻArabīyah lil-Dirāsāt wa-al-Nashr. OCLC 945115504.
  • Halef, Teysir (2018). Darwin'in Serçeleri 17 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Asâfîru' Dârvîn, (Eng. The Birds of Darwin). el-Muʼessese
  • Halef, Teysir (2022). Hırsızlar Kralı. Meliku'l-Lusus 24 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Eng. King Of Thiefs) Menşûratu'l-Mûtevassît.


Kaynakça

  1. ^ "Arabic Fiction". 
  2. ^ 1. ^ Princeton University Library (2018)، "من دمشق إلى شيكاغوا، رحلة ابي خليل القباني إلى اميركا 1893 / صنعها وقدم لها تيسير خلف"، Princeton University، مؤرشف من الأصل في 15 ديسمبر 2019، اطلع عليه بتاريخ 25 مايو 2018.
  3. ^ 2. ^ Winter (2016)، A History of the ‘Alawis: From Medieval Aleppo to the Turkish Republic، Princeton University Press، ISBN 978-1-400-88302-8.
  4. ^ 3. ^ سكاي نيوز عربية (2017)، "عصافير داروين.. حين ينظر الأميركي "للعالم المتوحش" من الأعلى"، سكاي نيوز عربية، مؤرشف من الأصل في 08 يوليو 2018، اطلع عليه بتاريخ 25 مايو 2018.
  5. ^ 4. ^ الجائزة العالمية للرواية العربية (2017أ)، "مذبحة الفلاسفة"، الجائزة العالمية للرواية العربية، مؤرشف من الأصل في 23 يناير 2018، اطلع عليه بتاريخ 25 مايو 2018.
  6. ^ 5. ^ الجائزة العالمية للرواية العربية (2017ب)، "حوار مع تيسير خلف المرشح في القائمة الطويلة"، الجائزة العالمية للرواية العربية، مؤرشف من الأصل في 15 ديسمبر 2019، اطلع عليه بتاريخ 25 مايو 2018.
  7. ^ 6. ^ Akkach (2012)، Intimate Invocations: Al-Ghazzī's Biography of 'Abd al-Ghanī al-Nābulusī (1641-1731)، Islamic History and Civilization: Studies and Texts، Brill، ISBN 978-9-004-21671-6، ISSN 0929-2403.
  8. ^ 7. ^ العساف, فاتن (20 يوليو 2010)، ""تيسير خلف".. مشروع ثقافي لتوثيق الجولان"، eSyria (الجمعية العلمية السورية للمعلوماتية)، مؤرشف من الأصل في 15 ديسمبر 2019، اطلع عليه بتاريخ 25 مايو 2018.
  9. ^ 8. ^ Halef, Teysir. 2022. Darwin'in Serçeleri, Çev. Ökkeş Hengil. Loras Kitap: Konya.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suriye</span> Batı Asya ülkesi

Suriye, resmî adıyla Suriye Arap Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz ve Levant'ta yer alan bir Batı Asya ülkesidir. Batıda Akdeniz, kuzeyde Türkiye, doğu ve güneydoğuda Irak, güneyde Ürdün ve güneybatıda İsrail ve Lübnan ile sınırlanan ve 14 vilayetten oluşan üniter bir cumhuriyettir. Verimli ovalar, yüksek dağlar ve çöllerden oluşan bir ülke olan Suriye, çoğunluğu Suriyeli Araplar, Kürtler, Türkmenler, Süryaniler, Ermeniler, Çerkesler, Arnavutlar ve Rumlar olmak üzere çeşitli etnik ve dinî gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Dinî gruplar arasında Sünniler, Hristiyanlar, Nusayriler, Dürziler ve Yezidiler bulunmaktadır. Suriye'nin başkenti ve en büyük şehri Şam'dır. Araplar en büyük etnik gruptur ve Sünniler en büyük dinî gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün</span> Orta Doğuda bulunan bir Arap ülkesi

Ürdün ya da resmî adıyla Ürdün Hâşimi Krallığı, Orta Doğu'da bulunan bir Arap ülkesidir. Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesişiminde bulunan ülke, Levant bölgesine dahildir ve Şeria Nehri'nin doğu yakasında yer alır. Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria ile Lut Gölü yer almaktadır. Ülkenin güneybatıda bulunan 26 km kıyısı Akabe Körfezi yoluyla Kızıldeniz'e açılmaktadır. Akabe Körfezi Ürdün'ü Mısır'dan ayırır. Ürdün yarı kurak bir ülke olup yüz ölçümü 89 bin km², nüfusu yaklaşık 10 milyondur. Bu da Ürdün'ü 11. en kalabalık Arap ülkesi yapmaktadır. Halkının %95'i Sünni Müslüman olan Ürdün'ün resmî dini İslam'dır, ayrıca Hristiyan azınlık da bulunur. Başkenti ve en büyük şehri Amman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eyyûbîler</span> Orta Doğuda hüküm sürmüş olan geç dönem Orta Çağ Kürt devleti (1171–1250)

Eyyûbîler, Eyyûbîler Devleti veya Eyyûbî Sultanlığı, Zengî Devleti'nin komutanı ve daha sonradan Fâtımî Devleti'nin veziri olan Selahaddin Eyyubi'nin 1171 yılında kurduğu Eyyûbî Hanedanı'nın Mısır ve Suriye'de egemen olduğu Sünni Müslüman bir devlettir. En güçlü olduğu dönemde Mısır, Suriye, Irak, Hicaz, Filistin, Libya, Yemen ve Levant bölgelerini egemenliği altında tutmuştur. 1171'de Selahaddin Eyyubi tarafından Mısır'daki Şii Fâtımî Hâlifeliği'nin ortadan kaldırılmasının ardından doğan bir iktidar boşluğuyla tarih sahnesine çıkan devlet, 1187'de Hıttin Muharebesi ile Kudüs'ü Hristiyanlardan geri almış ve Orta Doğu'da önemli bir güç hâline gelmiştir. Hanedanlık, bölgedeki hâkimiyetini 13. yüzyılın ortalarına kadar sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İslam tarihi</span> İslam medeniyetinin tarihî gelişimi

İslam tarihi, Müslüman medeniyetinin geçmişten günümüze dek siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeleri ile ilgili olan tarihsel çalışma alanıdır. Çoğu tarihçi, İslam dininin MS 7. yüzyılın başında Arap Yarımadası'ndaki Mekke ve Medine şehirlerinde ortaya çıkıp yayıldığını kabul etmektedir. Müslümanlar, İslam'a Âdem, Nuh, Musa, Davud, Süleyman, İsa gibi peygamberlerden beri var olan bir din ve Allah'ın iradesine teslimiyetle gerçekleşen bir dönüş olarak inanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Nasîrüddin Tûsî</span> Fars astronom ve polimat (1201–1274)

Nasîrüddin Tûsî, Horasan Selçuklu Devletine mensup olan ve edebiyat dili gerekçesiyle Farsça eserli bir Türk bilim insanı ve Şii İslam'ın Batınî/Tasavvuf filozofu. Söz konusu dönem, Moğol istilası sebebiyle Bağdat'ta, bir yandan karanlık bir dönem, bir yandan da önemli düşünce okullarının kurulduğu ve İslam bilim kurumlarının açıldığı bir dönem oldu. Nasîrüddin Tûsî de bu dönemde yetişmiş İslam dünyasının tanınmış bir bilgesi olmuştur. Azerbaycanlı halk bilimci Memmedhüseyn Tehmasib'a göre efsanevi bir kişilik olan Nasreddin Hoca gerçekte Tûsî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Gülsüm</span> Mısırlı şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu

Ümmü Gülsüm Mısırlı Arap şarkıcı, söz yazarı ve sinema oyuncusu. Doğu'nun Yıldızı ve Mısır'ın 4. Piramidi olarak da tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Mütevekkilî Krallığı</span> 1918 ve 1970 yılları arasında Arap Yarımadasında var olmuş bir krallık

Yemen Mütevekkilî Krallığı, ilk dönem adıyla Yemen Zeydi Emirliği veya bilindik isimleriyle Yemen Krallığı ve Kuzey Yemen, kısaca ise Yemen ; İmam Yahya önderliğindeki Zeydîlerce Osmanlı İmparatorluğu'nun Yemen'den çekilmesinden sonra 1918 yılında kurulan ve 1970'e dek varlığını sürdürmüş devlet. Orta Doğu'da yer alan Yemen Krallığı 195,000 km2 yüzölçümüne sahipti. Kuzeyinde Suudi Arabistan, güneyinde İngiliz hamiliğinde Güney Yemen yer alıyordu. Krallığın başkenti 1918'den 1948'e kadar günümüzde Yemen'in başkenti olan San'a, 1948'den 1962'ye kadar Taiz, para birimi ise Yemen riyaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Zehrâvî</span> Modern cerrahinin babası

Zehrâvî ya da batıda bilinen adıyla Albucasis, Endülüs'te yaşamış olan bir Arap-Müslüman hekim, cerrah ve kimyagerdi. Orta Çağ İslam Dünyası'nın önde gelen hekimlerinden olan Zehrâvî, Cerrahinin Babası olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki silahlı gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.

Ebu Azze el-Cumahi, Mekkeli Arap şair.

<span class="mw-page-title-main">Batı Libya Taarruzu (2019-2020)</span>

Batı Libya Taarruzu, Kuzeybatı Libya Taarruzu veya Trablus Savaşı, Halife Hafter'in Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni sonlandırmak amacıyla Libya Ulusal Ordusu'nu Trablus'a sürmesiyle başlayan ve 4 Haziran 2020'de başarısızlıkla sona eren taarruzdur.

<span class="mw-page-title-main">2021 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 26 Mayıs 2021 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı ve gurbetçiler 20 Mayıs'ta yurt dışındaki bazı büyükelçiliklerde oy kullanabildi. Üç aday görevdeki başkan Beşşar Esad, Mahmud Ahmed Marey ve Abdullah Sallum Abdullah idi. Seçimlerin özgür ve adil olmadığı düşünülüyordu. Birleşmiş Milletler seçimleri "yetkisi olmayan" gayrimeşru bir süreç olarak kınadı; Baas rejimini BM'nin 2254 sayılı kararını baltalamakla ve uluslararası gözetim altında "özgür ve adil seçimler" yapılmasını öngören BM destekli siyasi çözümü engellemekle suçladı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin dış ilişkileri</span> Suriyenin dış ilişkilerine genel bakış

Ulusal güvenliği sağlamak, Arap komşuları arasındaki etkisini artırmak ve Golan Tepeleri'nin geri alınmasını sağlamak Suriye Arap Cumhuriyeti'nin dış politikasının temel hedefleri olmuştur. Suriye, tarihinin birçok noktasında Türkiye, İsrail, Irak ve Lübnan gibi coğrafi olarak kültürel komşularıyla şiddetli bir gerilim yaşadı. Suriye, Arap Baharı ve Suriye İç Savaşı öncesinde 21. yüzyılda bölgesindeki birçok devletle ilişkilerinde bir gelişme yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Yemen imamları</span> Yemeni yönetmiş Zeydi imamlar

Yemen imamları ve daha sonra Yemen kralları, Yemen'de Zeydi Şii İslam'ının kutsanmış dini ve siyasi liderleridir. Tarihçi İbn Haldun imamlardan başa gelmelerini sağlayan kabileden, Banu Rassi veya Rassiler, telaffuza göre Banu Ressî veya Ressîler olarak bahseder. Orijinal Arap kaynaklarında Rassi terimi pek kullanılmaz. El-Mansur el-Kasım bin Muhammed'in kurduğu Rassidilerin alt kolu olan Kasımîler olarak da bilinir. 897'den itibaren Yemen'in bazı bölgelerinde dini ve siyasi yönetimini ellerinde tuttular. Bazen yönetim gücü imamlara değil, Memlûklerin, Osmanlıların valilerine aitti. İmamların; dini ilimler konusunda bilgili olması, savaşlarda Yemen'in reisi olduğunu kanıtlaması gerekiyordu. İmamlık iddiasında bulunanlar İslam'a çağrıda bulunurlardı. Bazen aynı anda iki imam olabiliyordu fakat bu durum çok nadirdir. Birçok İmami'nin aksine, Zeydiler İmamlarına ilahi veya insanüstü nitelikler atfetmezler. Zeydîler’in, kendine özgü bir sosyokültürel yapısı olan Yemen bölgesine intikal edip devlet kurmalarından itibaren günümüze kadar devam eden varlığı, siyasî bakımdan dönem dönem muğlak ve istikrarsız bir seyir izleyerek kesintilere uğramıştır.

Dâvûd bin Ömer el-Antâkî, Müslüman hekim ve eczacı. XVI. yüzyılda İdlib'de doğdu ve 1597'de Mekke civarında öldü. Hayatının büyük bir bölümünü Antakya'da geçirdi ve Mekke'ye hacca giderken Şam ve Kahire'yi ziyaret etti. Hacdan sonra Mekke'ye yerleşti.

<span class="mw-page-title-main">Güney Arabistan</span>

Güney Arabistan, Batı Asya'da Arap Yarımadası'nın güney bölgesinden oluşan, esas olarak günümüzde Yemen'nin merkez olduğu tarihi bölgedir, Ancak tarihsel olarak Necran, Cizan, El-Baha, Asir ile Zufar bölgelerini de kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alaa Najjar</span> doktor, Wikimedian

Alaa Najjar Arap ve tıp topluluklarının gelişimindeki öncü rolü gibi COVID-19 konularının geliştirilmesindeki rolü nedeniyle de Ağustos 2021'de Vikipedi'nin kurucu ortağı Jimmy Wales tarafından Wikimania'da Yılın Wikimedian'ı seçilen bir doktor, Vikipedist ve internet aktivistidir.

Muhammed'in mucizeleri, İslam peygamberi Muhammed'e atfedilen mucizevi olayları içermektedir.