İçeriğe atla

Tevhîde Hanım

Tevhîde Hanım
Doğum1847
Manisa, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1901 (54 yaşında)
Manisa
MahlasÂşık Tevhide, Bayan Tevhide, Tekke Şairi
MeslekŞair
DilTürkçe
İkametManisa
VatandaşlıkOsmanlı İmparatorluğu
Dönem19. yüzyıl
Önemli eserTevhîde Hanım Dîvânı[1]
EvliliklerManisalı Veznedar Çakmak Hüseyin Efendi
ÇocuklarHatice Sadiye (öz), Atiye (manevi)

Tevhîde Hanım (d.1847, Manisa - ö.1901, Manisa), Türk şair.

Hayatı

Babası Limoncuzâde Fehim Efendi, annesi ise Tâhire Hanım’dır. Manisalı Veznedar Çakmak Hüseyin Efendi ile evlenmiş ve bu evlilikten Hatice Sadiye isimli bir kızı olmuştur. Kızı 23 yaşında, kocası ise kızının ölümünden 5 ay sonra ölmüştür. Mevlevi tarikatı mensubudur.[2] Manisa'da henüz 54 yaşında yaşama veda etmiştir. Mezarının, bugün mevcut olmayan Revak Sultan Türbesi mezarlığında olduğu bilinmektedir, mezartaşı da kayıptır.[3]

Eserleri

  • Tevhîde Hanım Dîvânı[4]

Şiirlerinden bazıları

  • Destân-ı Mağnisa (Manisa Destanı)[5]

Hakkında yazılanlar

  • Tevhîde Hanım ve dîvânı: Osmanlı taşrasında kadın, şair, mevlevî olmak. - Yazarlar; Gürol Pehlivan, Bülent Bayram, Mehmed Veysî Dörtbudak.[6]

Kaynakça

  1. ^ Serhan Alkan İspirli (2007). Kadın divan şairleri ve geleneğin uzantısı. Salkımsöğüt Yayınları. ISBN 978-975-6122-69-3. 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  2. ^ Eren Sarı (28 Temmuz 2016). Osmanlı Kadın Şairleri: Divan edebiyatı kaynaklarında adı geçen en eski kadın şairler Fatih döneminde yaşamış olan Zeynep Hatun ve Mihrî Hatun’dur. noktaekitap. ss. 74-. GGKEY:X5HUL4DGBBX. 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  3. ^ Manisa 1973 [i.e., bin dokuz yüz yetmiş üç] il yilliǧi. Ayyildiz Mathaasi. 1973. 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  4. ^ Talat S. Halman (30 Ekim 2007). Rapture and Revolution: Essays on Turkish Literature. Syracuse University Press. ss. 397-. ISBN 978-0-8156-3146-0. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  5. ^ Nail Tan (2007). Derlemeler makaleler: Âşık edebiyatı, tekke edebiyatı. N. Tan. ISBN 978-975-98896-6-1. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  6. ^ Tevhîde Hanım (2007). Tevhîde Hanım ve dîvânı: Osmanlı taşrasında kadın, şair, mevlevî olmak. Manisa Belediyesi. ISBN 978-975-95506-1-5. 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Mihrî Hatun, Zeynep Hatun'la birlikte adı bilinen ilk Türk kadın şairlerindendir. 1985'te ismi Venüs'te bir kratere verilmiştir.

Ani Hatun Fatma Hanım Ani, 17.-18. yüzyıllarda yaşamış Azerbaycanlı şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Nedîm</span> Divan edebiyatı şairi

Nedîm, Divan Edebiyatı eserleri veren Türk bir şairdi. Şöhretini, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1718-1730 yılları arasındaki Lâle Devri'nde kazandı. Hayatı ve eserleri ile Lâle Devri ruhûnun en önemli temsilcisi olarak kabul edilir.

Fitnat Mehveş Hanım, Osmanlı divan edebiyatının son dönemdeki önemli bir kadın şairidir. Çok sayıda gazeli bulunur. Edebiyatın yanı sıra hattatlıkta da ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tirimüjgan Kadınefendi</span> Sultan Abdülmecidin eşi, Sultan II. Abdülhamidin annesi

Tirimüjgan Kadınefendi, , Sultan Abdülmecid'in eşi Sultan II. Abdülhamid'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Ahmed Paşa</span> Osmanlı soylu ve beylerbey

Şemsi Ahmed Paşa ; ; Şam, Anadolu ve Rumeli beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tekeli Lala Mehmed Paşa</span> 44. Osmanlı sadrazamı

Tekeli Lala Mehmed Paşa, III. Murad saltanatı döneminde 1595 yılında 18 - 29 Kasım tarihleri arasında on gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. "Nişancı" lakabı ile veya "Eski Lala Mehmed Paşa" şeklinde de anılır.

Sünbülzade Vehbî, 18. yüzyılın dîvan şairlerindendir. Asıl adı Mehmet olup, Maraş'ta 'Sünbülzadeler' olarak anılan ailenin bireylerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Ayfer Tunç</span> Türk öykücü ve romancı

Ayfer Tunç, Türk yazar, editör ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Ayazma Camii</span>

Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

Nedret Gürcan, Türk şair ve roman yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sultan</span> Osmanlı prensesi

Sabiha Sultan veya Rukiye Sabiha Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

Leskofçalı Galip, 19. yüzyıl divan şairi.

Muhammed Sultan Bahaeddin Veled veya kısaca Sultan Veled, Mevlana Celaleddin Rumi'nin oğlu, Mevlevîliğin asıl kurucusu, ikinci piri ve divan şairidir.

Bu listede, Osmanlı divan şiir geleneğine göre yazan şairler yer almaktadır. Listedeki şairler alfabetik olarak sıralanmıştır.

Ahmed Arif Hikmet Bey Efendi 1846 - 1854 doneminde Osmanlı Şeyhülislamı.

A. Kadir Paksoy, Türk öğretmen, şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Âlim Efendi</span> Türk bestekar ve eski Manisa müftüsü

Ahmet Âlim Efendi, Türk bestekâr ve eski Manisa Müftüsü. Manisa'da doğmuştur, babası Müderris Mehmed Ârif Efendi'dir. Uzun süre Manisa Müftülüğü yapmıştır. İstiklal madalyası sahibidir. Yunan İşgali sırasında Manisa Müftüsü olan Âlim Efendi, Kurtuluş Savaşı'na destek vermiştir. İşgal döneminde görevinden alınan Âlim Efendi, işgalden sonra ölene kadar Manisa Müftülüğü görevine yine devam etmiştir. İki kez evlilik yapmıştır, birincisi Hacı Lutfullâh Efendi'nin kızı Fatma Hanım ile ve onun ölümü üzerine de dul olan kız kardeşi Ayşe Hanım ile. Arif, Şekîb, Rukıyye, Nîmetullâh Çelebi adında 4 çocuğu vardır. Manisa'da anısına ithafen Müftü Ahmet Alim Efendi İmam Hatip Ortaokulu vardır. Mezarı, Manisa'da bulunan Çatal Mezarlığı'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Lisesi</span> Manisada bir lise

Manisa Lisesi, 1888 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonucunda tercih yapıp bu liseyi kazanan kız ve erkek öğrenciler bu liseye gitmeye hak kazanırlar. Manisa'nın Şehzadeler ilçesindeki Yarhasanlar Mahallesi'nde yer alır. Ayrıca Manisa Lisesi'nde bulunan matbaada bir dönem Manisa'nın sosyo-kültürel hayatına büyük katkıları olan birçok kitap, dergi ve yayın basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Su</span> Türk tarihçi ve devlet adamı

Kâmil Su, Türk tarihçi ve devlet adamı. Romancı Mükerrem Kâmil Su’nun eşidir. Ailesi ile Şumnu'dan Manisa'ya göç etmiştir. Kâmil Su, Manisa Alaybey Mahallesi'nde yaşarken Manisa Yangını'nı yaşamış ve ailesi ile Spil Dağı'na sığınmıştır. Sonraları bu olayı "Manisa ve Yöresinde İşgal Acıları", adlı kitabında anlatmıştır.