İçeriğe atla

Tevfik Uyar

Tevfik Uyar (1985, Eskişehir), Türk mühendis, yazar, çevirmen ve araştırmacı.

Uyar, 2007 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Uçak Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. İstanbul Kültür Üniversitesi'nde 2012'de işletme yönetimi alanında yüksek lisans derecesi, 2019 yılında ise doktora derecesi almıştır. İkinci lisans eğitimini 2016 yılında Anadolu Üniversitesi'nde sosyoloji alanında bitirmiştir. Akademik çalışmaları risk algısı, belirsizlik altında karar verme ve emniyet yönetimi üzerinedir. Halen İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim görevlisidir.

Uyar, bilimkurgu alanında öykü ve romanlar yazdı.[1] TBD Bilimkurgu Öykü Yarışmasında üç kere (2012,[2] 2013,[3] 2015[4]) dereceye girmiştir. Öyküleri Gio Ödülleri Seçilmiş Öyküler (2014), Dünyalılar (2016), Yeryüzü Müzesi (2018) ve Futurchia: Fantascienza contemporanea turca (2021), Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (2023), Anthology of Turkish Science Fiction Stories (2023) adlı derlemelerde yer almıştır. Galaktik Tiyatro (2014), Tek Kişilik Firar (2016) ve Firardan Sonra (2018) adlı kişisel öykü derlemeleri yayımlanmıştır. Öykülere ek olarak İz Odası (2011) ve Kızıl Sürgün (2019) ve Çözülme (2022) adlı üç bilimkurgu romanı yayımlanmıştır. Bazı öyküleri İngilizce ve İtalyancaya çevrilmiştir.

Popüler bilim ve eleştirel düşünce alanında Safsatalar: Aklın Kırk Haramisi (2019) ve Astrolojinin Bilimle İmtihanı: Yıldızlar Size Ne Söylemiyor? (2015) adlı iki kitabı çok satan kurgu-dışı kitaplar arasında yer almıştır. Bunun yanı sıra Açık Bilim internet dergisinin kurucuları ve yazarları arasında yer almış, Yalansavar ve Herkese Bilim Teknoloji sitelerine de yazar olarak katkı yapmıştır.

Uyar, Türkiye'nin ilk dijital oyuncusu Aypera'nın geliştirici ekibinde yer almıştır.[5]

Eserleri

Çevirileri

  • İrrasyonel / Stuart Sutherland (2015)
  • Yalancılar ve Sahtekarlar Ansiklopedisi / Roelf Bolt (2015)
  • Başkalarının Aklı / Tali Sharot (2018)
  • Gelecek Nasıl Gelecek / Jim Al-Khalili (2022)

Kaynakça

  1. ^ Türk Edebiyatı İsimler, sözlüğü (15 Ağustos 2018). "Tevfik Uyar". teis.yesevi.edu.tr. Ahmet Yesevi Üniversitesi. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Türkiye Bilişim Dergisi 2012 BilimKurgu Öykü Yarışması Sonuçları". Türkiye Bilişim Derneği. 9 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Türkiye Bilişim Dergisi 2013 Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonucu". Türkiye Bilişim Derneği. 9 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Türkiye Bilişim Dergisi 2015 Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonucu". 30 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Isaac Asimov</span> Amerikalı yazar

Isaac Asimov, Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Uyar</span> Türk şair

Ahmet Turgut Uyar, Türk şair.

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Orkun Uçar</span> Türk gazeteci

Orkun Emin Uçar, Türk gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

Aşkın Güngör Türk yazar.

Alper Sezener antropolog, yazar.

Teknosa, 2000 yılında Sabancı Holding tarafından kurulan, elektronik ve teknolojik eşya perakendeciliği alanında faaliyet yürüten, İstanbul merkezli şirket.

Müfit Özdeş, Türk bilimkurgu yazarı, çevirmen. Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın arkadaşlarından Lütfi Müfit Özdeş'in torunu ve Türkiye İş Bankası kurucularından Mithat Özdeş'in oğludur. Çocukluğu ve gençliği Heybeliada'da geçti. Robert Kolej'den mezun olduktan sonra, ODTÜ'de elektrik mühendisliği ve ekonomi okudu; ancak 60'lı yıllardaki gençlik hareketlerine katılarak öğrenimini yarıda bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Bilimkurgu Kulübü</span>

Bilimkurgu Kulübü, merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. 8 Ekim 1999'da İsmail Yamanol önderliğinde kurulmuştur.

Sezer Ateş Ayvaz, Türk yazar, sosyolog.

<i>Yeryüzü Müzesi</i>

Yeryüzü Müzesi, 18 Türk bilimkurgu yazarının 18 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Ocak, 2018'de İthaki Yayınları tarafından yapılan öykü antolojisi.

<span class="mw-page-title-main">TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması</span>

TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması, Türkiye Bilişim Derneği'nin 1998 yılında başlattığı ve her sene düzenli olarak gerçekleştirdiği para ödüllü yarışma. FABİSAD'ın GİO Ödülleri ile birlikte Türkiye'deki en prestijli iki bilimkurgu öykü yarışmasından biridir.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.

Ethem Baran, Türk yazar ve öğretmen.

Bilge Akçakoca Öngöre, Türk yazar ve şair.

Leyla Berkes Onat, Türk ressam, çevirmen ve yazardır.

Burçin Tetik, Türk yazar, gazeteci ve aktivisttir.

<i>Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok</i>

Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, 28 Türk bilimkurgu yazarının 28 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Temmuz, 2023'te Fihrist Kitap tarafından yapılan bilimkurgu öykü antolojisi.