İçeriğe atla

Tevfik Remzi Kazancıgil

Tevfik Remzi Kazancıgil
Doğum1894
İstanbul
Ölüm19 Ocak 1969 (75 yaşında)
İstanbul
MilliyetTürk
Kariyeri
DalıKadın hastalıkları ve doğum

Tevfik Remzi Kazancıgil (1894, İstanbul – 19 Ocak 1969, İstanbul), Türk doktor ve bilim insanıdır. Kadın hastalıkları ve doğum konularının Türkiye’de geliştirilmesinde öncü olmuştur.

Yaşamı

1894 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babası Dr. Osman Remzi Bey, annesi Zahide Hanım'dır. Tıbbiye'yi bitirdikten sonra Almanya ve İsviçre'de kadın hastalıkları ve doğum konusunda ihtisas yaptı. 1924 yılında İstanbul'a döndü. Tıp bilimi dışında felsefe, tarih, sanat konuları ile ilgilendi. Kazancı Yokuşu'ndaki konağı, devrin aydınlarının sıklıkla buluştukları bir mekan oldu.[1]

Ülkenin tek doğum kadın kliniği olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Doğum Kadın Kliniği'ni 30 yıl boyunca yöneten Kazancıgil; çok sayıda kadın doğum uzmanı yetiştirdi. 146 adet bilimsel eser verdi.[2] 1928 yılında Taksim’de özel bir doğumevi, 1956’da Nişantaşı’nda Güzelbahçe Hastanesi adlı bir hastane açtı. Güzelbahçe Hastanesi'ni 1965'e kadar yönetti.

1950 yılında ordinaryüs unvanını alan Kazancıgil, 1954 yılında Fransız devlet nişanı Légion d'honneur madalyası ile ödüllendirildi. 27 Mayıs Darbesi'nden sonra üniversiteden ihraç edilen 147 bilim insanı arasında yer aldı.[3] Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Kliniği Direktörü iken 1969’da kalp yetmezliğinden öldü.

Kitap tutkusu ile tanınan Kazancıgil, ölümünden önce kütüphanesini direktörlüğünü yaptığı kliniğe bağışladı.[4] Adı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki Tevfik Remzi Kazancıgil Amfisi'ne verilmiştir.[5]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1933'te Üniversite Reformu ile Darülfünun Tıp Fakültesinden dönüştürülmüş, 1967'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi olarak ikiye ayrılmış Türkiye'nin ilk tıp fakültesidir.

Neşet Ömer İrdelp, Türkiye'ye modern kardiyolojiyi getiren iç hastalıkları hekimidir.

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Süheyl Ünver</span> Türk hekim ve yazar

Ahmet Süheyl Ünver, Türk yazar ve doktor.

Tevfik Salim Sağlam, Ali Tevfik Salim, Türk bilim insanı, askeri hekim.

<span class="mw-page-title-main">Cem'i Demiroğlu</span> Türk hekim ve akademisyen

Mehmet Cemi Demiroğlu, bilim insanı.

Demiroğlu Bilim Üniversitesi 28 Mart 2006 tarihli ve 26122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5475 sayılı kanun ile Prof. Dr. Cemi Demiroğlu Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından kurulmuş bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Söylet</span>

Yunus Söylet, Türk akademisyen, tıp profesörü, eski İstanbul Üniversitesi rektörü ve eski YÖK üyesi. Sıcak Yuva Vakfı'nın eski yönetim kurulu başkanı. Prof. Dr. Yunus Söylet, Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (RUYİAD) üyesidir.

Naci Bengisu, Türk doktor ve bilim insanıdır.

Prof. Dr. İlke Sipahi Türk kardiyolog.

Sadettin Hülagü, Türk akademisyen ve tıp doktorudur.

<span class="mw-page-title-main">Agop Kotoğyan</span> Ermeni asıllı Türk dermatolog

Agop Kotoğyan veya takma adıyla Kolsuz Agop Ermeni asıllı Türk dermatolog.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahpaşa Tıp Fakültesi</span> Türkiyede bir tıp fakültesi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 14 Mart 1827'de II. Mahmut tarafından kurulan Tıphane-i Amire'nin ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin devamı olan, Türkiye'nin ilk ve en köklü iki tıp fakültesinden biridir. Fakülte adını; bulunduğu semte ismini veren, III. Murad ve III. Mehmed devrinde sadrazamlık yapmış bir hekim olan Cerrah Mehmed Paşa'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.

Melih Tahsinoğlu, Türk patoloji uzmanıdır. Dünya tıp ve diş hekimliği literatürüne tanıttığı bir çene tümörü olan “Ameloblastik dentinosarkoma” ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Feriha Öz</span> Türk akademisyen

Ganime Feriha Öz, Türk akademisyen, patolog ve tıp profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Aydın</span>

Nuri Aydın, Akademisyen, Tıp Profesörü, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kurucu Rektörü, Üniversite Hastaneleri Birliği Başkanı, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Geliştirme Vakfı Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Yüksel</span> Türk akademisyen ve doktor

Adnan Yüksel Türk akademisyen ve doktor. 2014 yılından beri Biruni Üniversitesi kurucu rektörlüğü görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mualla Öztürk</span>

Mualla Öztürk, Türk doktor, çocuk psikiyatristi ve öğretim üyesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nın kurucusu.