İçeriğe atla

Tevfik Guliyev

Tevfik Guliyev
Genel bilgiler
DoğumTofiq Quliyev
07 Kasım 1917(1917-11-07)
Bakü Guberniyası
Ölüm04 Ekim 2000 (82 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
Başladığı yerAzerbaycanlı
MesleklerBesteci, piyanist, şef
Etkin yıllar1931-2000
Resmî sitetofiqquliyev.musigi-dunya.az
Önemli çalgılar

Tevfik Guliyev (Azerice: Tofiq Quliyev, Tofiq Ələkbər oğlu Quliyev ; d. 7 Kasım 1917 - ö. 4 Ekim 2000), Azeri besteci ve piyanist.[1]

Hayatı ve kariyeri

Tevfik Guliyev 1917 yılında Bakü'de doğdu. 1934 yılında Azerbaycan Devlet Konservatuvarında eğitim almaya başlamıştır. Konservatuvarda piyano ve şeyfik eğitimi almış ve 1936 yılında konservatuvarı bitirmiştir. 1931 yılında Asef Zeynallının tavsiyesiyle Mirza Alekber Sabirin "Məktəbli" şiirine şarkı yazmıştır. 1935 yılında Azerbaycan Devlet Akademik Millî Dram Tiyatrosu şef olarak çalışmaya başlamıştır.1936 yılında besteci Z.Bağırovla birlikte "Rast", "Segah", "Zabul", "Dügəh" muğamlarını piyano için hazırlamıştır. Üzeyir Hacıbeyovun desteğiyle eğitimine devam etmek için Moskova Devlet Konservatuvarına gitmiş ve çok geçmeden orkestrada piyanocu olarak çalışmaya başlamıştır. 1939 yılında Baküye geri dönmüş ve 1941 yılında "Kırmızı Ordu"müzik grubunu kurmuştur. 1954 yılında Azerbaycan Devlet Konservatuvarında öğretmen olarak çalışmaya başlamıştır. 1958 yılında Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisinin başkanı olarmuştur. "Bakı Payızı" şarkı yarışmasını düzenlemiştir. 1969-1979 yıllarında Azerbaycan Bestekarlar Birliğine başkanlık etmiştir.[2]

Anısı

2022 yılında bestecinin 105. doğum yılı Viyana'da kutlanmıştır. 7 Kasım 2003 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "T. E. Kuliyevin anısının yaşatılması" hakkında bir karar vermiştir. Bu karara göre, bestecinin yaşadığı binaya (Hüsü Hacıyev Caddesi, 23) anıt levhası asılmıştır.[3]

Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, bestecinin hayatı ve eserlerine adanmış bir kitap yayımlamıştır (Z. K. Abdullayeva'nın "Harika Besteci" adlı eseri). Bakü şehirlerinde bir caddeye ve 12 numaralı müzik okuluna bestecinin adı verilmiştir.[2]

7 Kasım 2007'de Toevfik Kuliyev'in 90. doğum yılı kutlanmıştır. Bu etkinlik çerçevesinde Haydar Aliyev Vakfı'nın öncülüğünde Tevfik Kuliyev'in eserlerine adanmış bir web sitesi oluşturulmuştur.[2]

Ailesi

Tevfik Kuliyev'e aşırı derecede bağlı olan torunu Cemile Muradasilova'ya adanmış "Cemilenin Albümü" adlı piyano çocuk eserleri derlemesi, çocuk müzik okullarında geniş bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca, Cemile Muradasilova, Tevfik Kuliyev'in besteci olduğu "Şir Evden Gitti" ve "Müzik Öğretmeni" filmlerinde rol almıştır.

Tevfik Kuliyev'in oğlu, yönetmen Eldar Kuliyev'dir. Ayrıca, senarist Nermine Kuliyeva'nın büyükbabasıdır.

Şarkıları

Şarkı Sanatçı(lar) Söz
"Ziyafət" Reşit Behbudov Reşit Behbudov
"Zibeydə" Reşit Behbudov Nikolay Dorizo
"Azerbaycan" Reşit Behbudov Samet Vurgun
"Badamlı" Reşit Behbudov Z.Cabbarzade
"Bahar gəlir" Reşit Behbudov T.Eyyubov
Akşam Şarkısı Şevket AlekberovaZ.Cabbarzade
Lay-lay Şevket AlekberovaZ.Cabbarzade
İlk Bahar Şevket AlekberovaZ.Cabbarzade
Sen benimsin, ben seninim Şevket AlekberovaZ.Cabbarzade
Ağaçta elma Şevket AlekberovaZ.Cabbarzade
Kederli şarkı Şevket AlekberovaZ.Cabbarzade
Gül oğlum Şevket AlekberovaZ.Cabbarzade
Kızların şarkısı Şevket AlekberovaEnver Elibeyli
Behtever oldum Azer Zeynalov Hakani Şirvani
Coş denizim Kaya grubu Nebi Hezri

Ödülleri

  • Azerbaycan SSC Devlet Sanatçısı (1964)
  • Azerbaycan SSC Əməkdar İncəsənət Xadimi (1958)
  • Azerbaycan SSC Devlet Ödülü Sahibi
  • SSCB Kırmızı İşçi Bayrağı Rozeti (iki defa)
  • SSCB "Şeref Nişanı" Rozeti
  • İstiklal Rozeti — 07.11.1997[4]

Kaynakça

  1. ^ "Tevfik Guliyev hakkında bilgi". 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  2. ^ a b c "Tofiq Quliyev bioqrafiyası". 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2023. 
  3. ^ AzərTAc (30 Kasım 2022). "Vyanada Tofiq Quliyev və Emin Sabitoğlunun xatirə konserti keçirilib" (Azerice). 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2022. 
  4. ^ ""T. Ə. Quliyevin "İstiqlal" ordeni ilə təltif edilməsi haqqında" Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 7 noyabr 1997-ci il tarixli, 640 nömrəli Fərmanı". 2 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyov</span> Azeri bestekar

Üzeyir Hacıbeyov, Üzeyir Bey Hacıbeyli, Üzeyir Abdül Hüseyin Bey oğlu Hacıbeyov Azerbaycanlı Sovyet bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

Niyazi Tağızâde Hacıbeyov,, , Azerî orkestra şefi ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Resul Rıza</span>

Resul Rıza, Azerbaycan şairi. Sosyalist Emek Kahramanı (1980), Azerbaycan Halk Şairi (1960), Azerbaycan Emektar Sanat Adamı (1943), SSCB Devlet ödülü (1951) ödüllerine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Teymur Guliyev</span>

Teymur Guliyev, Azeri devlet adamı. Azerbaycan SSC Halk Komiserleri Sovyeti Başkanı (1937-1946) ve Azerbaycan SSC Bakanlar Konseyi Başkanı.

Akil Sahib oğlu Kuliyev, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı.

Rövşen Aliyev — Azerbaycan'ın Millî Kahramanı; Karabağ savaşı şehiti.

<span class="mw-page-title-main">Vahid Guliyev</span> Azerbaycanın Ulusal Kahramanı

Vahid Guliyev, "Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı".

<span class="mw-page-title-main">Şevket Memmedova</span> Azərbaycanlı müzisyen ve  İlk Azerbaycanlı bayan profesyonel şarkıcı

Şevket Hasan kızı Memmedova, Azeri şarkıcı, oyuncu, kadın soprano ve opera sanatçısıdır. İlk Azeri profesyonel kadın şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Firengiz Ahmedova</span> Azerbaycanlı opera şarkıcısı ve müzik öğretmeni

Firengiz Yusuf kızı Ahmedova, Azeri şarkıcı, oyuncu, kadın soprano ve opera sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Asef Zeynallı</span> Azeri besteci ve piyanocu

Asef Zeynallı, Azeri besteci.

Gövher Hasanzade, Azeri besteci, şarkı sözü yazarı ve 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Elnur Hüseynov ve Samir Cevadzadenin birlikte seslendirdiği "Day after day" adlı şarkının bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Firengiz Alizade</span>

Firengiz Aliağa kızı Alizade, Azerbaycanlı seçkin besteci, UNESCO Barış Sanatçısı, Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı (2000), profesör, modern Azerbaycan müzik kültürünün dünyadaki en ünlü isimlerinden biridir. Eserleri, Azerbaycan dışındaki en büyük konser ve tiyatrolarda ve uluslararası festivallerde ünlü sanatçılar tarafından seslendirilmektedir. Müziği binlerce yabancı dinleyici tarafından büyük bir sempatiyle karşılandı ve uluslararası arenada ün kazandı. Azerbaycan SSC Onurlu Sanat İşçisi (1990), ANAS'ın muhabir üyesi (2017), profesör (1999), Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı (2000), Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi Mütevelli Heyeti Üyesi, Azerbaycan Besteciler Birliği Başkanı gibi unvanlara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Caz Merkezi</span>

Bakü Caz Merkezi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir caz merkezidir. 2002 yılında kurulmuş olup amacı Azerbaycan'da caz kültürünü geliştirmek ve sürdürmektir. Yaklaşık olarak her akşam canlı caz performansları vardır. Merkezde farklı caz tarzlarında çalışan caz müzisyenleri ve sanatçılar bulunmaktadır. Bazen caz konserleri ve filmler merkezde büyük bir ekranda gösterilir.

Gülare Aziz kızı Aliyeva, Azeri kökenli Sovyet müzisyen ve piyanisti. Aliyeva 1966'da sanat tarihi alanında doktora derecesi aldı ve 1977'de Azerbaycan SSC Onurlu Sanat İşçisi unvanına layik görüldü.

Yegane Asker kızı Ahundova, Azeri piyanist, besteci ve öğretmen. 2012'de Azerbaycan Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

Aida Hamdulla gizi Abdullayeva, Azeri kökenli Sovyet arpisti, öğretmen ve profesördü. Bakü Müzik Akademisi'nde profesördü ve Azerbaycan Arp Gösteri Okulu'nu kurmuştur. Abdullayeva ilk Azeri arpisti olarak bilinir ve 1972'de Azerbaycan SSC'nin Onurlu Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Eldarov</span> Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı

Ömer Eldarov Azeri heykeltıraş, ressam, siyasetçi, halk sanatçısı ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Müzik Akademisi</span>

Hacıbeyov Bakü Müzik Akademisi Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunan bir müzik okuludur. 1920 yılında Bakü'de kurulmuştur. Daha önceleri Hacıbeyov Azerbaycan Devlet Konservatuvarı olarak biliniyordu.

Ülviyya Vagif gizi Hacıbeyova Azerbaycanlı piyanist ve besteci, Bakü Müzik Akademisi Profesörü, Azerbaycan Halk Sanatçısıdır.