İçeriğe atla

Teuta

İlirya Kralicesi Teuta
Ardiaei Kralicesi
Tiran, Arnavutluk'da Kralice Teuta ve üvey oğulu Pinnes'in heykeli
Hüküm süresi231–227 M.Ö.[1]
Sonra gelenGentius
Eş(ler)iAgron
HanedanArdiaei

Teuta (GrekçeΤεύτα) İlirya'nın Ardiaei kabilesinin MÖ 227'den MÖ 231'e kadar tahtta bulunan kraliçeleriydi.[1][2][]

Saltanat devri

Ardiaei'nin eski krallı ve kocası olan Agron, (MÖ 250-230) öldükten sonra,[3] Teuta genç üvey oğlu Pinnes'in yerine tahtta geçti ve İlirya denen bölgenin çoğunu kapsayan Ardiaean kraliyetini miras olarak aldı. Bu kraliyetın sınırları tam olarak bilinmemektedir.[4][5] Polybius'a göre "kadınların akıl yürütmesiyle" hükmetti.[6] Teuta civardeki devletlere kötü niyetle hitap etmeye başladı ve kendi halkının korsan baskınlarını destekledi. Ayrıca, Roma'nın bir ordu ile Adriyatik'i geçmelerine bahne verdi. Bu Roma'nın Doğu Akdeniz'in fethine başladığı zaman gerçekleşen bir olaydı.[7]

İliryalılar kısa süre sonra Dyrrachium (günümüz Dıraç, Arnavutluk) ve Phoenice'yi ele geçirdi ama Phoenice ücret ödedikten sonra serbest bırakıldı[8] Teuta'nın gemileri Onchesmos kıyılarındayken Romalı tüccar gemilerin yolarını kesip yağmalamışlar.[8] Teuta'nın kuvvetleri güneyde İyon Denizine doğru operasyonlarını genişletmiş. Paxos savaşında hem Achaea Ligini hem de Aetolian filolarını yendiler ve Corcyra adasını ele geçirdiler. Bu adadan Yunanistan ve İtalya'daki Yunan şehirlerin arasındaki önemli ticaret yollarına göz dikdiler.[1]

Roma Cumhuriyeti kendini tehdit altında hissettiği için[9] senato tazminat ve tüm korsan seferlerin sonunu talep edecek iki büyükelçiyi İşkodra'ya gönderdi. Kraliçe Teuta büyükelçilere İliryalıların yasaları altında korsanlığın yasal bir ticaret olduğunu ve hükümetin buna müdahale etme hakkı olmadığını söyledi. “Halkın denizden alabileceği avantajları engellemek asla kraliyetin adeti değil” demiş.[9] Elçilerden biri Roma’nın İliryalılar arasında daha iyi bir yasa tanıtacağını bildirdi: “kamusal intikamıyla özel yanlışları cezalandırma konusunda mükemmel bir geleneğe sahibiz”.[9] Büyükelçilerden biri kendisini kraliçeye saygısız bir şekilde ifade etiğinde gemisine el koyuldu.[10] Büyukelcilerin biri öldürüldü, diğeri de esir alındı.[1]

Roma ile savaş

M.Ö 229'da, Roma Ilirya'ya karşı savaş ilan etti.[11][12] Roma ordusu ilk kez Adriyatik'ten İlirya'ya geçti. İlirya'yı ele geçirmek için yaklaşık 20.000 asker, 200 süvari birimi ve 200 gemiden oluşan bir filoyu gönderdi.[10] Filo Corcyra adasına vardığında Teuta'nın valisi olan Demetrius şehri Romalılara teslim etti ve savaş süresi danışman olarak Romalılarla birlikte kaldı.[13] Savaşın sonrası (M.Ö 228) Romalılar Demetrius'ı Pharos'un valisi yaptı.[13][14] Roma ordusu da Apollonia'da indi.[13] Ordu ve donanma kasabaları baskı altına alarak ilerledi. Roma kuvvetleri sonunda Teuta'nın başkenti olan İşkodra'ya vardı ve şehri kuşatma altına aldı. Teuta İlirya filosunun ana üssü olan [13] Rhizon'a geri çekildi ve sonunda M.Ö 227'de barışı kabul etmek zorunda kaldı. Romalılar onun saltanatının İşkodra civarında çok kısıtlı bir bölgede devam etmesine izin verdiler.[15] Ancak Leş'in güneyinde silahlı gemi kullanmasını yasakladılar.[12][16] Ayrıca, yıllık bir haraç [1][17] ödemesini ve Roma'nın nihai otoritesini kabul etmesini şart koydular.

Roma'nın baskısını kabul etmeyince saltanatına Aulus Postumius son verdi.[12] Hayatının geri kalanı hakkında çok az şey biliniyor. Risan'ın modern ahlaesinin folkloruna göre kederli bir Teuta kendini Orjen Tepesinden atarak intihar etti.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Jackson-Laufer 1999.
  2. ^ Polybius, Scott-Kilvert & Walbank 1979; Wilkes 1995.
  3. ^ Hammond 1993.
  4. ^ Berranger, Cabanes & Berranger-Auserve 2007.
  5. ^ Wilkes 1995.
  6. ^ Arthur M. Eckstein (2 Ocak 1995). Moral Vision in the Histories of Polybius. University of California Press. ss. 154-. ISBN 978-0-520-91469-8. 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2019. Such is the case, of course, with his presentation of Queen Teuta, ruler of the Illyrian Ardiaei (2.4-1 1). Teuta succeeded her husband, Agron (himself a drunkard; cf. 2.4.6), in 231. Polybius sneers that she ruled "by women's reasoning” ... 
  7. ^ Pennington, Reina (2003). Amazons to Fighter Pilots - A Biographical Dictionary of Military Woman (Volume Two). Westport, Connecticut: Greenwood Press. s. 430. ISBN 0-313-32708-4. 
  8. ^ a b Wilkes 1995, s. 158.
  9. ^ a b c Strickland & Strickland 1854.
  10. ^ a b Meijer 1986, s. 167.
  11. ^ Wilkes 1995, s. 160.
  12. ^ a b c Freeman 1863.
  13. ^ a b c d Ceka 2013.
  14. ^ Jacques 2009.
  15. ^ Wilkes 1995, s. 161.
  16. ^ Evans 2006, s. 277.
  17. ^ Polybius. Tarihler, 2.12.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Part İmparatorluğu</span> MÖ 3.yy MS 3.yy arasında hüküm sürmüş bir İranî imparatorluğu

Part İmparatorluğu, Arsakes İmparatorluğu olarak da bilinen, eski İran'da önemli bir siyasi ve kültürel güç olup Medler'den ve Ahamenişler'den sonra gelen üçüncü yerel hanedanlıktır. Hanedanın adı, MÖ 247 yılında, Helenistik krallık Selevkoslar'ın yönetiminde bir satraplık konumunda olan İran'ın kuzeydoğusundaki Parthia bölgesini ele geçirdikten sonra bağımsızlığını ilan eden Parni kabilesi lideri I. Arsakes'tan gelmektedir. Arsakes'in adı onursal bir unvan olarak kendisinden sonra gelen bütün Part kralları tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">I. Dimitrios (Seleukos imparatoru)</span> Seleukos imparatoru

I. Dimitrius Soter, , Unvânı Soter. MÖ 161 – MÖ 150 doneminde Helenistik Seleukos İmparatorluğu'nun hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">İlirya</span> Balkanlardaki tarihsel bir bölge

İlirya veya İllirya, antik çağda İlirler adı verilen boyların Balkan Yarımadası'nın batısında, Adriyatik Denizi'nin genel olarak Dalmaçya kıyılarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mylae Deniz Muharebesi</span>

Mylae Deniz Muharebesi, Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasında yapılan ilk gerçek deniz muharebesidir. Muharebe, MÖ 260 yılında, Birinci Pön Savaşı'nın bir çatışmasıdır. Bu muharebe, Mylae'nin ele geçirilmesi kadar, Roma Cumhuriyeti'nin Sicilya üzerinde hakimiyet kurması yönünden de önemliydi. Aynı zamanda bir Roma filosunun ilk muharebe başarısı olmuştur.

Ecnomus Burnu Deniz Muharebesi, Birinci Pön Savaşı'nda Sicilya'daki Ecnomus Burnu açıklarında Kartaca Donanması ile Roma Cumhuriyeti Donanması arasında, MÖ 256 yılında gerçekleşen bir deniz muharebesidir. Muharebe esasen Roma Cumhuriyeti'nin, Kuzey Afrika topraklarında, doğrudan Kartaca üzerine bir harekât başlatmaya karar verilmesinin bir sonucu olmuştur. Muharebenin sonucunda Kartaca Donanması, gemilerinin yaklaşık yarısını kaybederek yenilgiye uğramıştır. Bu zaferin ardından Roma Donanması Kuzey Afrika kıyılarına doğru hareketine devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tarih öncesi Balkanlar</span>

Tarih öncesi dönemde Balkanlar 44.000 yıl önce ilk kez Üst Paleolitik dönemde Homo sapiens’lerin bölgede ortaya çıkmasıyla başlar. Tarihöncesi dönemin sonu ise ilk kez yazılı metinlerin Antik Yunan’da ortaya çıktığı MÖ 8. yüzyıl olduğu kabul edilir. Bölgedeki prehistorik süreç Üst Paleolitik, Holosen, Orta Taş Çağı, Neolitik Devrim, Proto Hint-Avrupalılar, Tarihöncesi periyotları olarak adlandırılan alt dönemlerden oluşur ancak bu dönemler arasındaki geçiş görecelidir. Örneğin bazı yorumlara göre prehistorik dönem Bronz Çağı Antik Yunan dönemindeki Girit Uygarlığı, Miken Uygarlığı, Trak Uygarlığı, Limni Uygarlığı ve Veneti Uygarlığı’nı kapsarken, bazılarına göre kapsamamaktadır. Başka bir yoruma göre Balkan bölgesinde Tarihöncesi dönemin en son aşaması olan Tarihöncesi dönem Homeros ile başlamıştır. Her halükarda Prehistorik dönem 5. yüzyılda Herodot’tan önce sona erdiği kabul edilmektedir.

Lilybaeum Kuşatması, Birinci Pön Savaşı'nde Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasındaki MÖ 249'de yapılan bir kuşatma muharebesidir. Bu muharebede Roma Cumhuriyeti'nin o yılki iki konsülü, "Publius Claudius Pulcher" ve "Lucius Junius Pullus" ile "Gaius Atilius Regulus Serranus" ve "Lucius Manlius Vulso Longus" komutalarındaki yaklaşık 100.000 kişilik bir donanma ve ordu, Kartacalı general Himilco komutasında Lilybaeum kalesini savunan yaklaşık 10.000 kişilik nispeten çok küçük bir Kartaca ordusunu bu kalede kuşattı. Bu kuşatma devam etmekte iken Drepana Deniz Muharebesi yapıldı; bu deniz muharebesini Kartaca donanması kazandı ve galip gelen Kartacalılar Roma ordusunu Sicilya'ya getiren donanma filosunu tahrip ettiler. Bunun üzerine Romalı ordusu Lilybaeum Kuşatması'nı kaldırıp geri çekilmek zorunda kaldı.

Sulci Deniz Muharebesi, Roma Cumhuriyeti ve Kartaca arasında yapılan Birinci Pön Savaşı'nın deniz muharebelerinden biri olup Sardinya adasının güneybatı köşesinde bulunan küçük bir yarımada olan "İsola di Sant'Antıoco"'da bulunan, antik çağlarda "Sulcitanus Portus" adı verilen, koyda konumlanmış olan antik "Sulki" açıklarında MÖ 258 yılında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Medun</span> Karadağnın kuzeydoğusunda bir yerleşim yeri

Medun Karadağ'ın kuzeydoğusunda bulunan bir yerleşim yeridir. Başkent Podgorica'ya yakındır. Medeon adlı antik şehrin arkeolojik kalıntılarının bulunduğu yerdir. Yayla kabilelerinden biri olan Yukarı Kučilerin aşiret bölgesinde yer almaktadır. 2003 nüfus sayımında Medun'da 108 kişi yaşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">İlirce</span>

İllirya veya İlir dili, Batı Balkanlar'da konuşulmuş bir Hint-Avrupa dili grubuydu. Dilin, tarihi İlirya bölgesinde yaşamış ve İliryalılar olarak tanımlanan Ardiaei, Delmatae, Pannonii, Autariates ve Taulantii boyları tarafından konuşulduğuna inanılmaktadır.

V. Ptolemy Epiphanes, IV.Ptolemy Philopator ve Mısırlı III.Arsinoe'ün oğludur. Temmuz veya Ağustos 204'ten Eylül 180'e kadar Ptolemaios hanedanının beşinci hükümdarıydı. Ptolemy, ailesi şüpheli koşullarda öldüğünde, beş yaşında tahtı miras aldı. Yeni naip Agathocles, geniş çapta hakarete uğradı ve MÖ 202'de bir devrimle devrildi, ancak onu izleyen vekiller dizisi yetersiz kaldı ve krallık felç oldu.Seleukos Kralı Antiochos III ve Antigonid kralı Philip V Beşinci Suriye Savaşını başlatmak için krallığın zayıflığından yararlandı. Ptolemy V, kendi kendini ilan eden firavunlar Horwennefer ve Ankhwennefer'in önderlik ettiği yaygın bir Mısır isyanıyla karşı karşıya kaldı ve bu, Yukarı Mısır'ın çoğunun ve Aşağı Mısır'ın bazı kısımlarının da kaybedilmesine neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">VI. Ptolemaios</span>

VI. Ptolemaios Filometor Ptolemaios dönemi Mısır kralıydı. M.Ö. 180'den 164'e ve M.Ö. 163'ten 145'e kadar hüküm sürdü. V. Ptolemaios ve Kleopatra'nın en büyük oğlu, M.Ö. 180'de çok küçük bir çocuk olarak tahta çıktı ve krallık naipler tarafından yönetildi: annesinin M.Ö. 178 veya 177'deki ölümüne kadar annesi ve ardından iki arkadaşı, Eulaeus ve Lenaeus tarafından M.Ö. 169'a kadar yönlendirildi. M.Ö. 170'ten itibaren kız kardeşi II. Kleopatra ve küçük erkek kardeşi VIII. Ptolemaios, onun yanında ortak hükümdarlardı.

Ptolemy VIII Euergetes II Tryphon, takma adı Physcon, Mısır'daki Ptolemaios hanedanının kralıydı. Ptolemy V. Epiphanes ve Cleopatra I. Syra'nın küçük oğluydu. Saltanatı, ağabeyi Ptolemy VI. Philometor ve kız kardeşi II. Kleopatra ile şiddetli siyasi ve askeri çatışmalarla karakterize edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eurymedon Muharebesi (MÖ 190)</span> Deniz muharebesi

Eurymedon Muharebesi ayrıca Side Muharebesi olarak da bilinir, MÖ 190 Ağustos'unda gerçekleşti. Roma-Selefkî Savaşı'nın bir parçası olarak, Amiral Eudamus komutasındaki Rodos filoları Hannibal'in komutasındaki Selefkî filosuyla karşı karşıya gelerek savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Dardania (eyalet)</span>

Dardania, Orta Balkanlar'da bir Roma eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in erken tarihi</span>

Bugünkü Bosna Hersek sınırları içinde, tarih öncesi kültürlerin birçok katmanı var olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gentius</span> İlirya kralı

Gentius, Labeatan hanedanına mensup bir İlirya kralıydı. MÖ 181-168 yılları arasında hüküm sürmüştür ve İlirya'nın son kralıdır. Roma ile olumlu ilişkiler sürdüren kral III. Pleuratus'un oğluydu. Gentius yönetimindeki İlirya krallığının başkenti Scodra'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Korikos Muharebesi</span> Rome ve Pergomanların, Selefkîleri mağlup ettiği deniz muharebesi

Korikos Muharebesi ayrıca Kissos Muharebesi olarak da bilinir, MÖ 191 yılının Eylül ayında gerçekleşmiştir. Roma-Selefkî Savaşı'nın bir parçası olarak, Amiral Gaius Livius Salinator liderliğindeki Roma Cumhuriyeti filoları ve II. Eumenes komutasındaki Pergamonlu müttefikleri ile Polyxenidas'ın Selefkî filosunun karşı karşıya geldiği bir savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Myonessus Muharebesi</span> muharebe

Myonessus Muharebesi, MÖ 190 yılının Eylül ayında gerçekleşti. Roma-Selefkî Savaşı'nın bir parçası olarak, Amiral Lucius Aemilius Regillus liderliğindeki Roma Cumhuriyeti filoları ve onun Eudamus komutasındaki Rodoslu müttefikleri ile Polyxenidas'ın Selefkî filosunun karşı karşıya geldiği bir savaştı.

Antik İlirya Kültürü, Güneydoğu Avrupa'daki bir halk olan İliryalıların antik dönemdeki külterel yapısıdır.