İçeriğe atla

Teumessos tilkisi

Yunan mitolojisinde, Teumessos tilkisi veya Cadmean vixen, kaderinde asla yakalanmamak olan devasa bir tilkidir.[1]

Mitoloji

Teumessos tilkisinin tanrılar (belki de Dionysos) tarafından ulusal bir suçun cezası olarak Thebes'in çocuklarını avlamak için gönderildiği söylenir. O zamanlar Thebes'in naibi olan Creon, Amfitrion'a bu canavarı yok etme gibi imkansız bir görev verdi. Kaderinde kovaladığı her şeyi yakalamak olan büyülü köpek Laelaps'ı Teumessos tilkisini yakalaması için getirerek soruna görünüşte mükemmel bir çözüm keşfetti. Birbirlerini dışlayan yeteneklerinin paradoksal doğası nedeniyle kaçınılmaz bir çelişki ile karşı karşıya kalan Zeus, iki canavarı da taşa çevirdi. Her iki hayvan da yıldızlara atıldı ve Canis Major (Laelaps) ve Canis Minor (Teumessos tilkisi) olarak kaldılar.

Kaynaklar

Notlar

  1. ^ Şablon:Lang-grc (Teumēs(s)íā alôpēx), gen.: Τευμησίας ἀλώπεκος, also known as ἀλώπηξ τῆς Τευμησσοῦ "fox of Teumessos"; Teumessos was an ancient city in Boeotia.

Kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

Yunan mitolojisinde, Arkas sonradan Arkadya kralı olan bir avcıdır. İnsanlara ekmek pişirme, dokuma sanatını öğretmesi ve Arkadya'ya tarımı yayması ile tanınırdı.

<span class="mw-page-title-main">Likaon</span> Yunan mitolojisinde Arkadya kralıı

Yunan mitolojisinde Lycaon ya da Lykaon, efsanenin en popüler versiyonunda, Zeus'un gerçekten her şeyi bilip bilmediğini test etmek isteyen Lykaon, kendi oğlu Nyctimus'un öldürüp, etini Zeus'a sunan Arkadya kralıydı.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

Yunan mitolojisinde, Truva Savaşı sırasında efsanevi Truva kralı Priamos'un 18 kızı ve 68 oğlu olduğu söylenir. Priamos'un birkaç karısı vardı, birincisi Dymas veya Cisseus'un kızı Hekabe ve diğer çocuklarını doğuran birkaç cariyedir. Kapsamlı bir liste yoktur, ancak birçoğu çeşitli Yunan mitlerinde geçmektedir. Priamos'un hemen hemen tüm çocukları, savaş sırasında veya kısa bir süre sonra Yunanlar tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Aias (mitoloji)</span>

Aias Lokris kralı Oileus'un oğlu olan mitolojik bir Yunan kahramanıydı. Onu, Telamon oğlu Aias'dan ayırt etmek için, "Küçük" veya "Lokrisli" Aias olarak anıldı. Truva Savaşı sırasında Lokris birliğinin lideriydi. Homeros'un İlyada'sında önemli bir karakterdir ve Odysseia'da, Virgilius'un Aeneis'sinde ve Euripides'in Troyalı Kadınlar'ında da adı geçmektedir. Etrüsk mitolojisinde Aivas Vilates olarak bilinirdi.

Yunan mitolojisinde, Aeson Teselya'da bulunan Iolkos kentinin kralıdır.

Miletos, Milet şehrine kendi adını veren (eponi)) ve efsanevi kurucusu olan Yunan mitolojisinde bir karakterdi.

Merops adı Yunan mitolojisinde birden fazla karakterin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Assaracus Dardanya kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kreusa (Truva)</span>

Yunan mitolojisinde, Kreusa Priamos ve Hekabe'nin kızıdır. Aeneas'ın ilk karısı ve Ascanius'un annesidir.

Roma ve Yunan mitolojisinde, Capys, İlyada ve Aeneid'ın geçtiği döneminde Dardanya kralıdır.

Yunan mitolojisinde Abas birkaç kişiye atfedilir:

Yunan mitolojisinde, Echion veya Ekhion Eski Yunanca : Ἐχῑων (genel. Ἐχίονος), ἔχις echis "engerek"'ten türemiştir ) beş farklı kişinin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Porthaon, Parthaon veya Portheus, Kalidon kralıdır. Agenor'un ya da Ares'in oğluydu. Annesi Epicaste'tir ve dolayısıyla Demonice'nin ve muhtemelen Thestius'un kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Oread</span>

Yunan mitolojisinde Oread veya Orestiad dağ nemfidir. Meskenlerine göre birbirlerinden ayrılırlar: Idaeae, İda Dağı'ndan, Peliades Pelion Dağı'ndan vb. Artemis ile ilişkilendirildiler, çünkü tanrıça avlanmaya çıktığında dağları ve kayalık uçurumları tercih etti.

Yunan mitolojisinde, Dryops şu anlamlara geliyor olabilecek şekilde kullanılabilir.

Yunan mitolojisinde, Prothous adlı pek çok karakter vardır. Prothous ismi şu anlamlara gelebilir:

Yunan mitolojisinde Galatea aşağıdaki figürlerin adıydı:

<span class="mw-page-title-main">Hippomenis</span>

Yunan mitolojisinde Hippomenes (;, Melanion olarak da bilinir, Arkadyalı Amphidamas'ın veya Onchestus Kralı Megareus'un oğlu ve Atalanta'nın kocasıdır. Chiron'un müritlerinden biri olduğu ve zorlu meydan okumalara girişme hevesiyle diğerlerini geride bıraktığı biliniyordu. Yazıtlar ondan Kalidon avcılarından biri olarak bahseder.

Yunan mitolojisinde, Pandareus Eski Yunanca: ( Πανδάρεος ) Merops'un oğlu ve bir periydi. İkametgâhı ya Efes ya da Milet olarak tarif edilirdi.