İçeriğe atla

Tetsuya Ishida

Tetsuya Ishida (石田 徹 也, Ishida Tetsuya, 16 Haziran 1973 - 23 Mayıs 2005) Çağdaş Japon yaşamının düşsel, eleştirel gerçekçi tasvirleriyle tanınan Japon ressamı.

Yaşamı ve Eserleri

Ishida, 1973'te Japonya'nın Yaizu kentinde doğdu ve 2005'te Tokyo'da hemzemin bir geçişte bir trenin çarptığı olası bir intihar sonucu öldü. 1996 yılında Tokyo Musashino Sanat Üniversitesi'nden mezun oldu. Kişisel sergiler arasında Uçamayan kişi, Sunpu Müzesi, Shizuoka, Japonya (2006); Shizuoka Prefectural Museum of Art, Japonya (2007); Yaizu Şehri Kültür Merkezi, Japonya (2007); Nerima Sanat Müzesi, Tokyo (2008); Notu Tetsuya Ishida, Ashikaga Sanat Müzesi, Japonya (2013, Japonya Hiratsuka Sanat Müzesi; Japonya Tonami Sanat Müzesi ve Japonya Shizuoka Valiliği Sanat Müzesi, 2015'e kadar); Notlar, Düşlerin Kanıtı, Tonami Sanat Müzesi, Japonya (2014); ve Fırça Darbesiyle Dünyayı Kurtarmak, Asya Sanat Müzesi, San Francisco (2014).[1] 2005'teki ölümünden bu yana evinde çok sayıda yayınlanmamış eser ortaya çıkarıldı ve bu da on yıllık sanatçı kariyeri boyunca ürettiği tahmini toplam resim sayısını 186'ya çıkarmıştır.2007'de Ishida'nın ailesi Ishida'nın 21 eserini memleketlerindeki Shizuoka Valiliği Sanat Müzesi'ne (静岡 県 立 美術館 | Shizuoka-kenritsu Bijutsukan) kalıcı olarak bağışladı.

Sanat Anlayışı

Resimlerinde toplumsal beklentilerin gençler üzerindeki etkisi soyutsal bir anlatım şekliyle ortaya çıkar.[2] Sanatı, umutsuzluk, tecrit, endişe, şüphecilik, klostrofobi ve yalnızlık duygularını yakalamayı amaçlamıştır.[2] Ishida'nın çalışmaları izolasyon, endişe, kimlik krizi, şüphecilik, klostrofobi ve yalnızlığı yansıtıyor. Ishida, okul çocukları ve iş adamlarının bir fabrikanın parçası olarak tasvirleri ve günlük ev nesneleriyle fiziksel olarak bütünleşmiş gençlerin tasvirleri dahil olmak üzere çeşitli motifleri araştırdı. Bu serideki konular Ishida'nın kendi yüzüne benziyor gibi görünse de, Ishida bu çalışmaların otoportre olduğunu reddetmiştir. Eserlerinin hala sanat eleştirmenlerinin ilgisini çeken bazı yönleri vardır. En çok tartışılan konulardan biri, Ishida'nın çalışmalarının çoğunda bulunan yinelenen bir motif: plastik bir alışveriş çantası. Ishida, alışveriş çantasının amacını ve anlamını sürekli olarak açıklamayı reddetmişti.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  3. ^ Ishida, Tetsuya (2006). 石田徹也遺作集 (Japonca). Kyuryudo. s. 4. ISBN 4-7630-0629-0. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokyo</span> Japonyanın başkenti

Tokyo, resmî adıyla Tokyo Metropolü, Japonya'nın başkenti ve prefektörlüklerinden biridir. 13,453 km2 olup, 38.505.000 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kentlerinden birisi olarak gösterilen Tokyo, 2022 yılında dünyanın en pahalı 9. kentiydi. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Türkiye ilişkileri</span> Japonya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkiler

Japonya-Türkiye ilişkileri, Japonya Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. İlk olarak 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu döneminde münasebetlere başlamış, 1870'lerde Sultan II. Abdülhamid döneminde de diplomatik bağlantıya geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

Ayumi Takano, Japon sunucu ve oyuncudur.

Zehra Çobanlı, Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Fumihiko Maki</span> Japon mimar

Fumihiko Maki, Japon bir mimar ve öğretim görevlisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ryoji Ikeda</span> Japon müzisyen

Ryoji Ikeda (池田亮司), Japon ses ve video sanatçısı ve çağdaş elektronik dans müziğinin en yenilikçi müzisyenlerinden biridir.

Kobayaşi Yutaka (1946-), Japon ressam ve resimli kitap yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Yayoi Kusama</span> Japon sanatçı ve yazar

Yayoi Kusama , Japon sanatçı ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Utagawa Kuniyoshi</span> Japon sanatçı (1798 – 1861)

Utagawa Kuniyoshi, Japon ukiyo-e tarzı ahşap baskı ve resim sanatının son büyük ustalarından biriydi.

Kishō Kurokawa, Japon mimar. 1960'larda Metabolizma hareketinin kurucularından biridir.

Tanabe Chikuunsai IV Japon bambu dokuma sanatçısı.

Namio Harukawa , Fetiş türde eserlere imza atan Japon çizer. Sanatçı daha çok özgür toplumda kadın egemenliğini tasvir eden cinsel temalı çalışmaları ile bilinir. Ağırlıkla verdiği cinsellik teması sanatçının bu konu üzerinde yoğunlaşmasının ürünüdür.

Tenmyouya Hisashi, Japon çağdaş sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Nara Ulusal Müzesi</span>

Nara Ulusal Müzesi, Japonya'nın Nara kentinde bulunan bir sanat müzesidir. Müze, 1889 yılında Meiji döneminde İmparatorluk Nara Müzesi adıyla inşa edilmiş olup 1952'de günümüz adını almıştır ve Nara Parkı'nda yer almaktadır.

<i>Le Moulin de la Galette</i> (Van Gogh serisi)

Le Moulin de la Galette, Vincent van Gogh'un 1886 yılında Paris'in Montmartre bölgesinde kardeşi Theo ile birlikte yaşadığı evinin yakınında bulunan Moulin de la Galette adlı bir yel değirmenini çizdiği resimlerin genel adıdır. Paris'i tepeden gören yel değirmeninin yakınlarında şehir manzarasını seyretmek için bir teras ve insanların eğlenmesi için bir dans salonu bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Sada Abe</span>

Sada Abe, sevgilisi Kichizō Ishida'yı, 18 Mayıs 1936'da boğarak öldüren bir Japon geyşa ve fahişeydi. Öldürdükten sonra penisini ve testislerini kesip kimonosuyla yanında taşımıştır. Hikâyesi Japonya'da sansasyon haline geldi, efsanevi imalar kazandı ve sanatçılar, filozoflar, romancılar ve film yapımcıları tarafından yorumlandı. Abe, beş yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı ve otobiyografisini yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Arata Isozaki</span> Japon mimar (1931 – 2022)

Arata Isozaki, Japon mimar, şehir planlamacısı ve akademisyen. 20. yüzyılın önde gelen mimarlarından birisi olarak kabul edilen Kenzō Tange ile bir dönem birlikte çalışan Isozaki, "doğu-batı diyaloğunun post-modern sentezini" yansıtmasıyla tanındı. 2019 yılında "Mimarlığın Nobeli" olarak görülen Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Hideki Seo</span>

Hideki Seo , Japon modacı ve sanatçı.