İçeriğe atla

Test kriket

Ocak 2005'te Güney Afrika ile İngiltere'nin test maçı. Siyah pantolonlu olan iki adam umpire. Test kriketinde genelde kriketçiler beyaz giyinirler ve genellikle bir kırmızı top-pembe top kullanılır.

Test kriket, kriket sporunun en uzun süreni ve bu sporun en yüksek standardı olarak kabul edilen kriket formatı. Test maçları Test statüsünde olan takımlar tarafından oynanmaktadır ve bu takımlar Uluslararası Kriket Konseyi (ICC) tarafından belirlenmektedir. Takımların elde ettiği skorlar run/wicket şeklinde gösterilmektedir. Maçı yapan bu iki takımın ikişer innings hakkı vardır ve toplam dört innings maçı oynanır. Bu inningsler içinde over sınırlaması yoktur. Son inningste vurucu konumdaki takım, rakibinin toplan runına ulaşamamışsa aradaki run farkına bakılır ve daha fazla runı olan takım, aradaki fark kadar runla kazanmış olur. Maçın sonunda vurucu konumundaki takım, rakip takımın run sayısını geçmişse, on sayısından maç genelinde elde ettiği wicket çıkarılır ve kalan sonuç kadar wicketla maçı kazanmış olur. Bu beş gün sürebilir (veya bazı önemli durumlardan dolayı daha uzun). Yetenek ve dayanıklılık açısından takımlar teftiş edilir.[1][2] Adının Test olması uzun, zorlu bir eşleşme olduğundan kaynaklanıyor.[3]

İlk resmi olarak tanınan Test maçı 15 Mart 1877 tarihinde İngiltere ve Avustralya arasında Melbourne Kriket Sahası'nda oynandı. Avustralya 45 run ile kazandı.[4] Bu Test maçı 100 yıl boyunca 12-17 Mart 1977'ye kadar Melbourne'da kutlandı.[5]

Uluslararası takımlar

1877 yılından itibaren Test kriket formatında uluslararası maçlar oynanmaktadır. Günümüzde 10 farklı takım bu formatta uluslararası maça çıkmaya hak kazanmıştır.

Sıra Takım İlk test maçı tarihi İlk galibiyetinden önceki oynadığı maç sayısı
=1 Avustralya Avustralya 15 Mart 1877 0
=1 İngiltere İngiltere 15 Mart 1877 1
3 Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika 12 Mart 1889 11
4 Batı Hint Adaları Kriket Kurulu Batı Hint Adaları 23 Haziran 1928 5
5 Yeni Zelanda Yeni Zelanda 10 Ocak 1930 42
6 Hindistan Hindistan 25 Haziran 1932 24
7 Pakistan Pakistan 16 Ekim 1952 1
8 Sri Lanka Sri Lanka 17 Şubat 1982 13
9 Zimbabve Zimbabve 18 Ekim 1992 10
10 Bangladeş Bangladeş 10 Kasım 2000 34

Kaynakça

  1. ^ Lifeless pitches should not be accepted 21 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Telegraph.
  2. ^ Adam Gilchrist's Cowdrey Lecture, 2009 18 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ESPNcricinfo.
  3. ^ Rundell, Michael (2006). Dictionary of Cricket. Londra: A&C Black Publishers Ltd. s. 336. ISBN 978-0-7136-7915-1. 11 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  4. ^ Australia v England 1st Test 1876/1877 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – ESPNcricinfo.
  5. ^ Australia v England Centenary Test 26 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – ESPNcricinfo.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Açık</span> Avustralya Grand Slam tenis turnuvası

Avustralya Açık, her yıl Ocak ayında Avustralya'daki Melbourne Park'ta düzenlenen, Grand Slam tenis turnuvasıdır. Turnuva ilk olarak 1905 yılında düzenlenmiştir. Avustralya Açık, plexicushion olarak adlandırılan sert zeminde oynanmaktadır. Avustralya Açık, Amerika Açık'tan sonra en yüksek katılımlı ikinci tenis turnuvasıdır. En önemli kortları Rod Laver Arena ve Hisense Arena'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kriket</span> on birer kişilik iki takım arasında, sopa ve top yardımıyla oynanan takım sporu

Kriket, on birer kişilik iki takım arasında, sopa ve top yardımıyla, merkezinde 20 metre uzunluğunda dikdörtgen bir saha bulunan ovalimsi bir alanda oynanan takım sporu. Dikdörtgen sahanın bir ucunda yer alan atıcı durumundaki takımın oyuncusu topu, vurucu konumundaki takım oyuncusunun bulunduğu diğer uca doğru fırlatarak vurucunun arkasında bulunan kale benzeri düzeneğe (wicket) değdirmeye, vurucu ise gelen bu topun wicket'a değmesini engellemek için elindeki sopa yardımıyla topa vurmaya çalışır. Başarılı bir vuruşun ardından atıcı takım oyuncuları topu yakalamaya çalışırken, sahada yer alan vurucu da karşısındaki wicket'a doğru koşar. Top oyun alanı dışına çıkmadan yakalanırsa run adı verilen sayılardan bir, oyun alanı dışına çıkarsa dört, yere hiç değmeden oyun alanı dışına çıkarsa altı adet kazanır ve vurucu konumundayken en fazla sayıya ulaşmaya çalışır. Atıcı takım ise topu wicketlardan herhangi birine değdirerek, karşılanan topu yere değmeden yakalayarak veya bazı istisnai durumlarda vurucuları oyun dışında bırakmaya çalışır. Oyun dışında kalan oyuncu yerine başka bir oyuncu girerken, atıcı takım ise over adı verilen her altı atışta bir atıcısını değiştirmek zorundadır.

Kriket kuralları, kriketin dünya çapında uyumlu ve adil bir biçimde oynanması amacıyla Marylebone Cricket Club (MCC) tarafından hazırlanan kurallar bütünü. Marylebone Cricket Club, günümüzde İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan bir kulüp olarak faaliyetlerine devam etmekte olup, sporun resmî bir yönetim kurumu olmamasına karşın; kuralların telif haklarına sahip olduğundan kuralları yalnızca kendisi değiştirebilmektedir. Ancak bir kural değişikliği yapılabilmesi için sporun dünya genelindeki yönetim teşkilatı olan Uluslararası Kriket Konseyinden (ICC) çıkan kararlar doğrultusunda yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Twenty20</span>

Twenty20 veya sıkça kullanılan kısaltmasıyla T20, 2003 yılında İngiltere ve Galler Kriket Kurulu tarafından oluşturulan over sınırlı bir kriket formatı. Formata göre yapılan bir kriket maçında, takımlar maksimum 20 over üzerinden birer innings oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal millî kriket takımı</span>

Nepal Millî Kriket Takımı, Nepal'in uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Takım 1988'den 1996'ya kadar Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'ne bağlı üyeydi. 1996'da ICC'nin ortak üyesi oldu. 16 Mart 2014 ile 17 Temmuz 2015 tarihleri arasında Twenty20 formatındaki maçlara çıkmıştır. Nepal ayrıca Kriket Dünya Kupası Elemeleri'ne iki kez katıldı.

Zimbabve millî kriket takımı, Zimbabve'nin uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Zimbabve Kriket [Eski adıyla Zimbabve Kriket Birliği (ZCU)], tarafından idare edilmektedir. Zimbabve, Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda millî kriket takımı</span>

Hollanda millî kriket takımı, Hollanda'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Nieuwegein merkezli Hollanda Krallığı Kriket Derneği tarafından idare edilmektedir. Bu takım Batı Hint Adaları, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan daha önce kurulmuştur.

Yeni Zelanda millî kriket takımı, , Yeni Zelanda'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. İlk test zaferi, Batı Hint Adaları'na karşı oldu. Bu takım Yeni Zelanda Kriket tarafından idare edilmektedir. 1930'da ilk test maçını İngiltere'ye karşı oynayarak Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'nin tam üyesi olmaya hak kazandı.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere millî kriket takımı</span>

İngiltere millî kriket takımı, İngiltere ve Galler(ve 1992 yılına kadar da İskoçya)'in uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. 1 Ocak 1997 yılından bu yana İngiltere ve Galler Kriket Yönetim Kurulu (ECB) tarafından idare edilmektedir. Daha önceden yani 1903 ile 1996 yılları arasında Maryelebone Kriket Kulübü tarafından idare edilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan millî kriket takımı</span>

Pakistan millî kriket takımı Pakistan'ın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Pakistan Kriket Yönetim Kurulu (PCB) tarafından idare edilmektedir. Takım Uluslararası Kriket Konseyi'nin tam üyesi olmakla beraber Test, ODİ ve Twenty20 formatındaki maçlara da çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika millî kriket takımı</span>

Güney Afrika millî kriket takımı, Güney Afrika'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Kriket Güney Afrika tarafından idare edilmektedir. Güney Afrika Uluslararası Kriket Konseyi (ICC)'nin tam üyesi olmakla beraber Test ve ODİ statülerindedir.

<span class="mw-page-title-main">ODİ</span>

ODİ veya Uluslararası Bir Günlük Kriket, iki takım arasında oynanan over sınırlı bir kriket formatının uluslararası oynanan hali. Her takım genellikle 50'şer over gerçekleştirir. Kriket Dünya Kupası bu formatta düzenlenir. ODİ, Uluslararası Over Sınırlı Kriket olarak da adlandırılır ancak bu genel bir terim olabilir çünkü Twenty20 International turnuvaları da buna dahil olabilir. Bunlar majör maçlardır ve over sınırlı kriketin en yüksek standartlı yarışması olarak kabul edilir.

Batı Hint Adaları millî kriket takımı, aynı zamanda Windies de denir, birçok ülkenin birleşmesiyle oluşan ve uluslararası maçlar yapan kriket takımıdır. Bu takımı Batı Hint Adaları Kriket Kurulu idare etmektedir. Bu takım 15 Karayip ülkesinden oluşuyor. Bunların içinde İngiltere'ye bağımlı ya da bağımlı olmayan takımlar vardır. Uluslararası Kriket Konseyi'nin tam üyesidir. 1970 ve 1990 yılları arasında Batı Hint Adaları, Test ve ODİ kriketinde en güçlü takımdı. Batı Hint Adaları; iki kez Kriket Dünya Kupası (1975,1979), iki kez Kriket Dünya Twenty20 Kupası (2012,2016) kazanmıştır. 5 Ekim 2016 tarihi itibarıyla Batı Hint Adaları, Test'te sekizinci, ODİ'de dokuzuncu ve Twenty20'de dördüncüdür. Batı Hint Adaları 2007 Kriket Dünya Kupası ve 2010 Kriket Dünya Twenty20 Kupası turnuvaları için ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kriket Dünya Twenty20 Kupası</span> Uluslararası kriket turnuvası

Kriket Dünya Twenty20 Kupası, Twenty20 formatındaki oynanan maçların uluslararası şampiyonası. Organizasyonu kriketin yönetim organı olan Uluslararası Kriket Konseyi (ICC) tarafından belirlenmektedir. Turnuva şu anda 16 takımdan oluşmaktadır. On tanesi ICC'nin tam üyesidir. Diğer altısı da ortak veya bağlı üyelerden seçilmekle beraber bu seçim Kriket Dünya Twenty20 Kupası Elemeleri turnuvalarında belirlenmektedir. Tüm maçlar Twenty20 International statüsünde olan takımlar tarafından oynanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lorna Beal</span> Avustralyalı kriketçi (1923 – 2020)

Lorna Beal, Avustralyalı kriketçi.

Sonny Ramadhin "CM", Batı Hint Adaları kökenli kriket oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Norma Whiteman</span> Avustralyalı kriketçi (1927 – 2023)

Betty Norma Johnston, Avustralyalı kadın kriketçi.

<span class="mw-page-title-main">Brian Booth</span> Avustralyalı kriketçi (1933 – 2023)

Brian Charles Booth, Avustralyalı çim hokeyi ve kriket oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Virat Kohli</span> Hindistanlı kriket oyuncusu

Virat Kohli Hint bir uluslararası kriket oyuncusu ve Hindistan millî kriket takımının eski kaptanı. Şu anda IPL'de Royal Challengers Bangalore'u ve yerli krikette Delhi'yi temsil ediyor. Kohli, spor tarihinin en büyük vurucu oyuncularından biri olarak kabul ediliyor. 2020'de Uluslararası Kriket Konseyi onu on yılın erkek kriket oyuncusu seçti. Kohli ayrıca 2014'ten 2022'ye kadar takımın kaptanlığını yaparak ve 2011 Dünya Kupası ile 2013 Şampiyonlar kupasını kazanarak Hindistan'ın başarılarına da katkıda bulundu. Hindistan adına 500'den fazla maç oynayan dört Hint kriketçiden biridir. Kohli, uluslararası krikette en çok sayı atan dördüncü oyuncu ve atılan uluslararası yüzyıl sayısına göre kriketçiler listesinde ikinci sırada yer alıyor.

2019 Kriket Dünya Kupası, Kriket Dünya Kupası'nın 12. turnuvasıdır. Turnuva, 30 Mayıs ile 14 Temmuz tarihleri arasında İngiltere'de 10, Galler'de ise tek bir mekanda düzenlendi. Bu, İngiltere'nin Dünya Kupası'na beşinci kez, Galler'in ise üçüncü kez ev sahipliği yapmasıydı.