Teslimat robotu
Teslimat robotu, lojistikte genellikle son varış adresine teslimat hizmeti sağlayan otonom bir robottur. Operatör, robotun bir engele takılması gibi robotun kendi kendine çözemeyeceği belirli durumlarda robotu uzaktan izleyebilir ve kontrol altına alabilir. Teslimat robotları, yemek teslimatı, paket teslimatı, hastane teslimatı ve oda servisi gibi farklı ortamlarda kullanılabilir.
Uygulamalar
Yemek teslimi
Gıda dağıtım robotlarının konuşlandırılması, COVID-19 salgınından önce küçük ölçekteydi.[1] Ocak 2019 itibarıyla, Amerika Birleşik Devletleri üniversite kampüslerinde bazı dağıtımlar yapıldı. George Mason Üniversitesi, Starship Technologies'den 25 robot filosu ile yemek planının bir parçası olarak robotlar tarafından talep üzerine yemek teslimatını dahil eden ilk üniversite kampüsü oldu.[2] Pandemi devam ederken, gıda teslimatlarına yönelik talepler önemli ölçüde artmıştı. Bu, üniversite kampüslerinde gıda dağıtım robotlarına olan talebin de artmasına neden oldu.[1] Starship ve Kiwibot gibi diğer şirketler, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'taki çeşitli üniversite kampüslerine ve bazı şehir sokaklarına yüzlerce yemek dağıtım robotu yerleştirdi. Gıda dağıtım hizmeti şirketleri de platformlarına teslimat robotları ekledi. Örneğin Grubhub, kolejlerde hizmet sağlamak için Yandex ile ortaklık kurdu. Yiyecek dağıtım robotlarını kullanmanın sınırlamaları arasında, yiyecekleri kapıda bırakmak gibi özel teslimat taleplerini karşılayamama ve zorlu arazilerde ilerleyememe yer almaktadır. Bu, uzaktaki operatörlerin robotların engellerin etrafından dolaşmasına yardımcı olmasını gerektirebilir.[1]
Market teslimatı
Nisan 2018'de Starship Technologies, süpermarket zincirleri The Co-op ve Tesco ile ortaklaşa İngiltere'nin Milton Keynes şehrinde market teslimat hizmetini başlattı.[3] Starship Technologies, Kasım 2020 itibarıyla Milton Keynes'in "dünyanın en büyük otonom robot filosuna" sahip olduğunu açıkladı.[4]
Paket teslimatı
Ocak 2019'da Amazon, Amazon Scout adlı teslimat robotlarını kullanarak Amazon Prime müşterilerine küçük paketler teslim etmek için deneysel bir hizmet başlattı. Test Seattle bölgesinde yapıldı ve Irvine, Atlanta ve Tennessee'nin Franklin şehrine kadar genişletildi.[5] 2021'de 4 ABD şehrinde paket teslimat robotlarının testleri yapıldıktan sonra Amazon, robotlarının gerçek hayattaki navigasyonları daha iyi idare etmesi için teknolojide daha fazla ilerleme sağlamak amacıyla Finlandiya'da yeni bir geliştirme merkezi kurdu.[6]
Hastane kullanımı
Teslimat robotları, operasyonel maliyetleri azaltmak için hastane ortamlarında çeşitli görevleri yerine getirebilir. İlk görevleri gıda, tıbbi numuneler ve ilaç teslimatlarını içermektedir. Teslimat robotları, çoklu sensörlerle hastanelerin iç düzeninde gezinebilir. Ayrıca çok katlı binalarda çalışabilmek için asansör yolculuğu talep edebilen elektronik bir sinyale sahiptirler. Güvenlik endişeleriyle, bazı teslimat robotları, robotların içindeki içeriğe yetkisiz erişimi önlemek için kod ve biyometrik parmak izi taraması ile donatılmıştır. 2019 itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde ve başka yerlerde teslimat robotlarını kullanan 150'den fazla hastane vardı. Robotlar ikinci görev grubu olarak kirli çamaşır arabalarını ve tıbbi atıkları teslim etmek gibi görevlerde kullanılmaktadır. Taşınacak ağırlıklar birkaç yüz kilogram olabileceğinden, bunlar ağır hizmet tipi teslimat robotları gerektirmektedir.[7][8]
İsrail'de Sheba Tıp Merkezi, bekleme süresini kısaltmak için eczane departmanı tarafından hazırlanan kemoterapi ilaçlarını doğrudan hemşirelere ulaştırmak için dağıtım robotları kullanmaktadır.[9]
Oda servisi
2014'ün sonlarında, bir robotik startup şirketi olan Savioke tarafından Relay adlı bir oda servisi robotu tanıtıldı. Otel personeli bir misafirden sipariş aldığında, personel Relay'in içine eşya koyar ve robot, eşyaları misafir odasına teslim ederdi. 2016 yılına kadar, Relay robot filoları beş büyük otel zincirinde konuşlandırıldı.[10] Ağustos 2017'de Singapur'daki M Social oteli, personele misafir odalarına şişelenmiş su ve havlu teslim etme gibi görevlerde yardımcı olmak için AURA adlı oda servisi robotlarını tanıttı.[11]
Şirketler
Kaldırım robotları
Bazı şirketler, sadece yolun yaya alanlarını kullanarak ve hızlı yürüme hızıyla karşılaştırılabilir bir hızda seyahat ederek gıda ve bakkaliye gibi küçük paketlerin son varış noktasına teslimatını yapmak için aktif olarak küçük robotlar kullanmaktadır.
- Starship Technologies - Ocak 2021'e kadar bir milyondan fazla teslimat yapmıştır.[12]
- Amazon Scout
Dronlar
- Zipline - paraşüt damlaları yoluyla ilaç ve kan tedarik eden sabit kanatlı İHA'lar; Haziran 2022'ye kadar 325.000 teslimat gerçekleştirdiler.
Hyundai Motor Grubu
13 Aralık 2022'de Hyundai Motor Group, elektrifikasyon ve otonom sürüş teknolojisine dayalı bir teslimat hizmeti robotu geliştirdi. Malları teslim etmek için optimize edilmiş bir rota bulmak için otonom sürüş teknolojisine sahip bir tak ve çalıştır modülüne sahiptir.
İnsan etkileşimi
Otonom olan dağıtım robotları, bir insan operatörün yardımı olmadan halkla hem olumlu hem de olumsuz şekillerde etkileşime girmektedir.[13] Teslimat robotu üreticisi Starship Technologies, bazen insanların robotlarını tekmelediğini bildirmiştir.[13] Bununla birlikte, insan etkileşimlerinin büyük çoğunluğu olumludur ve birçok kişi, görünüşleri nedeniyle robotları antropomorfize etmektedir.[14] Bu, insanların robotları önemsediği, sıkıştıklarında robotlara yardım ettiği, yolculuklarında robotlar için endişelendiği veya teslimat hizmetleri için robotları övdüğü veya teşekkür ettiği gibi durumlara yol açmaktadır.[14]
Kaynakça
- ^ a b c Durbin, Dee-Ann (2 Kasım 2021). "Robots hit the streets as demand for food delivery grows (İngilizce)". The Associated Press. 19 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.
- ^ Holley, Peter (22 Ocak 2019). "George Mason students have a new dining option: Food delivered by robots (İngilizce)". The Washington Post. 21 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.
- ^ Farrell, Steve (1 Nisan 2019). "Co-op expands robot deliveries to second store". The Grocer. 12 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020.
- ^ "Milton Keynes now has 'world's largest autonomous robot fleet' as Starship expand further (İngilizce)". MKFM (Basın açıklaması). Starship Technologies. 30 Mayıs 2020. 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2020.
- ^ Brown, Dalvin (22 Temmuz 2020). "Meet Scout: Amazon is taking its Prime Delivery Robots to the South". USA Today. 15 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.
- ^ Shead, Sam (1 Temmuz 2021). "Amazon plans to build delivery robot tech in Finland 放屁". CNBC. 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.
- ^ Chang, Althea (30 Nisan 2015). "Pricy robots 'Tug' hospital supplies". CNBC. 15 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.
- ^ Weiner, Stacy (12 Temmuz 2019). "Robots make the rounds". Association of American Medical Colleges. 15 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.
- ^ Jeffay, Nathan (9 Temmuz 2012). "Drug-delivery robots deployed at Israel's largest hospital to cut chemo wait". The Times of Israel. 15 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.
- ^ Nichols, Greg (14 Ocak 2016). "This room service robot is gaining ground in the world's posh hotels". ZDNet. 15 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.
- ^ Street, Francesca (15 Ağustos 2017). "Introducing AURA, the room service robot". CNN. 15 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.
- ^ Heinla, Ahti (27 Ocak 2021). "Starship Completes One Million Autonomous Deliveries". Starship Technologies (İngilizce). 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2022.
- ^ a b Hamilton, Isobel Asher. "People kicking these food delivery robots is an early insight into how cruel humans could be to robots". Business Insider (İngilizce). 9 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2022.
- ^ a b "Why You Want to Pet the Food Delivery Robot". Bon Appétit (İngilizce). 14 Ekim 2022. 14 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2022.
Dış bağlantılar
Wikimedia Commons'ta Delivery robots ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur